(17.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Takže to, co tady říká pan Benda, prakticky nekoresponduje s tím, že proč tedy před několika měsíci to pan ministr předložil jako vládní návrh. Já na pana ministra vnitra mám řadu dotazů. Předpokládám, že na ten první a ten základní, proč to nepředložil jako vládní návrh zákona, že nám na to určitě po ukončení těch faktických poznámek, nebo se přihlásí, tak že nám na to odpoví. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Jiří Mašek nyní vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Jiří Strýček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já jenom velice krátce, vaším prostřednictvím, k panu předsedovi Bendovi a k jeho argumentaci, zpochybnění tajnosti voleb při covidu v drive-in hlasování. Já to beru trošku jako zneužití toho tématu, protože všichni víme, a já jsem lékař, tak samozřejmě víme, že to byla bezprecedentní situace, že nikdo nevěděl, jak se to šíří. Byla tady snaha umožnit volit lidem v karanténě, nemocným nebo i lidem ohroženým, prostě aby se zabránilo šíření infekce. Teď zpětně, když víme, že si ten virus díky své věrohodnosti a do doby, než byli lidé očkováni, svou cestu našel, a tak dále, tak můžeme různě spekulovat, ale prostě to byla dobře míněná snaha, a použít to tady jako argument, že stejně ty volby nejsou tajné, to bych navázal na pana Jakoba a už bych se opakoval. Takže prosím, myslím si, že tohleto byla špatná argumentace ze strany kolegy Bendy. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Strýček vystoupí s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych navázal taky na kolegu Maška a předtím ještě taky na pana předsedu Bendu. Když tady tedy tak zkritizovali ty covidové volby v době toho nejtěžšího covidu, kdy se prostě dělalo všechno pro to, aby ti lidé do těch voleb mohli jít jako... ano, tak to bylo, tak já tady jenom načtu tiskovou zprávu - paní Klára Dlubalová, pověřená řízením odboru tisku a public relations, Ministerstvo vnitra: Při nadcházející volbě prezidenta republiky budou moci znovu hlasovat i lidé, kteří jsou v karanténě či v izolaci z důvodu nákazy nemocí covid, stejným způsobem hlasování, jaké se osvědčily v krajských volbách v roce 2020 a volbách do Poslanecké sněmovny roku 2021. - Takže vy jste ty volby v podstatě podpořili taky. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Ožanová je nyní na řadě s faktickou poznámkou, poté se připraví paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já zkusím být konkrétnější. Tady se bavíme o lidech, kteří mají údajně obtížně možnost hlasovat. K návrhu zákona § 57a a § 57b. Tady se říká, jak má vypadat žádost, že buď přijde osobně, nebo plnou moc někdo doloží, může datovou schránkou nebo prostřednictvím vlastně identity. Má uvádět zprávu pro doručení písemností, pokud si tu písemnost nechce převzít. Takže ten dotyčný přijde na zastupitelský úřad osobně si převzít písemnosti pro hlasování a tvrdíte, že nemůže přijít na ten zastupitelský úřad hlasovat? Já tomu opravdu nerozumím. Abyste si to mohli najít, § 57a odst. 4 a § 57b odst. 1. Pokud o to volič požádal nebo neuvedl adresu pro doručení, vydá zastupitelský úřad tyto písemnosti osobně voliči nebo osobě, která se prokáže písemnou plnou močí... pardon, omlouvám se. (Pobavení v sále.) Omlouvám se za přeřek. (Se smíchem.) Takže vy počítáte s tím, že ten člověk může přijít na zastupitelský úřad, ale současně počítáte s tím, že je pro něj obtížné se tam dostavit, a proto tam nemůže volit. Nerozumím. Tak buď to děláte pro ty lidi, kteří tam nemůžou přijít, anebo to děláte pro koho? Proto, aby se mohly ovlivňovat volby? Prosím vás, já sama, až budu mít vlastně svůj projev, já to nechci říkat vše, co mám v projevu, budu uvádět skutečnost, kterou jsem zažila, jak lze v České republice, nebo jak se někdo pokoušel ovlivňovat volby.

Prosím vás, to, že někdo doma někoho šikanuje a říká mu, koho má volit - vzpomeňte na reklamu Přemluv bábu, jak nám mladá generace říkala, že ti staří jsou tak hloupí, že ti mladí mají vysvětlit, koho mají volit. Já si na tu reklamu dobře vzpomínám a budu o ní hovořit ve svém projevu ještě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Berenika Peštová vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já ještě doplním paní, nebo svoji kolegyni předřečnici. To nebyla jenom tato reklama. Potom ještě samozřejmě přišli s tím hitem, že od šedesáti let už by lidé neměli mít hlasovací právo, protože už jenom dožívají.

Ale já jsem se chtěla vrátit k tomu, co jsem chtěla říct. Já už jsem tedy chtěla reagovat na spoustu lidí, co tady měli svá přednostní práva a mluvili zde v rámci toho, než byla otevřena rozprava. Byli stateční, řekli si to, co si chtěli říct, a pak samozřejmě odešli. A čekala jsem, že tady zůstanou a budou čekat na ty naše odezvy. Bohužel není tady z nich ani jeden. Paní Markéta Pekarová Adamová, paní Richterová ani pan Michálek, bohužel nikdo tady není. Tak jsem aspoň zareagovala na předřečníka pana Jakoba. Čekala jsem nějakou reakci. Tak ten se také přidal k těm útěkářům, tak ten tady také není.

Takže já si jenom říkám, jak ta komunikace vlastně probíhá. Vy tady vždycky něco vyštěknete, řeknete nám ve svých dvou minutách, možná i méně, a utečete. Jestli ta komunikace má spočívat v tom, že tady někdo něco od vás řekne, my vám tady řekneme argumenty, proč si myslíme, že je to špatně, a nikdo tady není. Jak to bude vypadat, až tento zákon projde prvním čtením? Bude to stejná komunikace? Takhle to bude probíhat na těch jednotlivých výborech? My budeme předkládat, my budeme komunikovat, my budeme říkat a vy budete utíkat před námi? Nebo jako co to je? A pak nám tady pan Jakob řekne, že my jsme strana NE? Ne, my nejsme strana NE. My se snažíme komunikovat, a vy tady sedíte... kolik? Dva, čtyři, šest, osm, deset, jedenáct. Bomba! 109 - a je vás tady 11! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Jana Hanzlíková je přihlášená k faktické poznámce, poté pan předseda Marek Benda. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já musím reagovat na své předřečníky a znovu se vrátit k tomu, proč je takto důležitý zákon předkládán poslaneckým návrhem. Protože my jsme tu odpověď na to nedostali a asi ji ani nedostaneme. Protože jsme ji nedostali ani u jiných sněmovních tisků, které byly taky velmi důležité a také byly podávány poslaneckým návrhem. Tady už to padlo, já to jenom budu opakovat, protože to je velmi důležité. Jde to proti programovému prohlášení, ale to je vám asi zřejmě jedno. Ale mně tady velmi vadí to, jak jste říkali, že nastavíte jinou politickou kulturu. Tak jestli tohle je ta jiná politická kultura? Já totiž mohu posoudit, jakým způsobem jsme se chovali my v minulém volebním období k vám jako k opozičním poslancům. Protože jsem seděla v té době na Ministerstvu práce a sociálních věcí, později místního rozvoje a vím, že jste byli zváni na každou schůzku ještě při přípravě novel, které byly, prošly normálním standardním legislativním procesem, takže prošly všemi připomínkovými místy. Ale chci tady zdůraznit, že vy jste měli možnost si k těm návrhům říci své a spolupracovat na jejich tvorbě, což je hrozně důležité, a to vy v žádném případě nám jako opozici neumožňujete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan předseda Benda s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já reaguji s dovolením, vaším prostřednictvím, na pana kolegu Strýčku, který mě zřejmě nepochopil. Já jsem nekritizoval volby za covidu, nekritizoval jsem drive-in, vždyť jsme to také podpořili a je to všechno pravda. Jenom jsem říkal, že dnes mluvit o tom, že jestli moje manželka náhodou vidí, jak volím, je krajně pokrytecké, pokud vaše vláda prosadila, že je možné volit z jednoho automobilu bez plenty ve více lidech. (Reakce z levé strany sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP