(17.50 hodin)
(pokračuje Marek Benda)

Ale pořád se nevymlouvejme na covid. Buď jsou nějaké principy, buď jsou nějaké principy ústavní - a teď mi tvrdíte, že porušeným ústavním principem je tajnost volby. Já tvrdím, že tomu tak samozřejmě není, protože tajnost volby je tajnost vůči státu, nikoliv svým příbuzným. Vůči státu a té volební komisi, nikoliv vůči svým příbuzným. Ale bylo-li to, je-li to ústavním principem, tak pak ústavní princip jste prolomili vy. A nezlobte se na mě, ani covid neopravňuje k prolomení ústavních principů. Já jsem přesvědčen o tom, že to ústavní princip není, že ta tajnost je vůči státu a jeho orgánům, ne vůči svým blízkým, a pak je to naprosto v pořádku, to, co teď prosazujeme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová je přihlášena k faktické poznámce, poté pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. No, říkat tady o tom, že jsme tady měli covid a že se to muselo nějakým způsobem vyřešit vůči těm lidem, kteří tedy nemohli přijít, v uvozovkách, díky nákaze do styku s jinými lidmi, myslím, pane Bendo, prostřednictvím paní předsedající, že je opravdu neporovnatelné. A když tady hovoříte o těch principech, tak já bych od vás jako od matadora tady Sněmovny a šéfa ústavně-právního výboru očekávala, že byste si tady stoupl a řekl jste: zákon o korespondenční volbě měl projít řádným legislativním procesem, měl být jako vládní návrh, měla se k němu vyjádřit Legislativní rada vlády a měla se k němu vyjádřit všechna připomínková místa. To bych od vás očekávala.

A já jsem totiž vyzývala pana ministra vnitra, jestli bude odpovídat na otázky. On říkal, že bude odpovídat, až on to uzná za vhodné. Pane ministře, já bych vám opravdu položila tři jednoduché otázky. Tu první: Proč jste nás nepozval nikdy na nějaké jednání v rámci projednávání tohoto zákona? Samozřejmě můžete říct, že mohl jste popřípadě pozvat Radka Vondráčka. Mě jste nikdy na žádné jednání na rezort vnitra, nikdy jste mě na žádné jednání v rámci korespondenční volby nepozval. Druhá otázka: Proč jste jako ministr vnitra - a to se snažím pořád říct, protože vy jste předkladatelem tohoto zákona, vy jste tam i první podepsaný - proč jste to nepředložil jako vládní návrh zákona? A třetí otázka: Proč, když bude digitalizace voleb až po 1. lednu roku 2026, kdy budou propojené všechny okrskové volební komise, tak proč to prosazujete už v roce 2025 v rámci voleb do Poslanecké sněmovny? (Předsedající: Čas.) Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji za dodržení času. Pan poslanec Vondráček je přihlášen k faktické poznámce, poté pan ministr Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Přece jenom ještě krátká reakce na Marka Bendu. Vzpomínám si, že... (Poslanec Benda z lavice: Prostřednictvím paní předsedající.) Prostřednictvím paní předsedající. Vy víte, že byla pracovní skupina při Ministerstvu vnitra, do které byla zvána a byla slyšena opozice. A měla téměř právo veta k opatřením, se kterými by nesouhlasili zástupci opozice. Cena toho covidového opatření byla mimo jiné v tom, že tady byl konsenzus větší, než je ústavní většina. Vy jste řekl, prostřednictvím předsedající, že jsme to prosadili jako vláda. Ne, na tom byla shoda. Na tom byla dohoda. Byla to mimořádná situace. A samozřejmě drive-in hlasování nebyla jediná varianta, ještě tam byly speciální volební komise, které obcházely. A byla to situace, kdy skutečně lidé byli v karanténě. Věděli jsme, že to je jednorázové opatření, a jenom připomínám, že když za covidu zavedlo korespondenční hlasování Polsko v prezidentských volbách, tak Evropská unie zvedala varovně prst, jestli se nejedná o zneužití volebních zákonů, protože bylo známo, že tradiční krajanské spolky v Americe podporují Andrzeje Dudu. Také Andrzej Duda vyhrál. V Americe prohrál třeba ve městě jako je Washington, prohrál někde v Německu, ale obecně v zahraničí vyhrál. Tenkrát to Evropská unie, včetně naší komisařky Jourové, kritizovala, že je to nebezpečné nakládání s volebními zákony, že by se to nemělo dělat. Vy děláte přesně to samé. Vy na konkrétní volby chcete změnit pravidla. A tohle kritizovala Evropská unie. A najednou ticho po pěšině, nikoho neslyším.

Já se budu muset ještě jednou přihlásit, protože jsem chtěl reagovat na paní kolegyni s těmi plnými mocemi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Rakušan, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní místopředsedkyně. Já jenom obecně k debatě, kterou tady vedeme, i tedy k těm technickým danostem. Já jsem samozřejmě připraven jako spolupředkladatel a jako předkladatelé a spolupředkladatelé se tady budeme logicky střídat a hlídat tu debatu, samozřejmě ne vždy na tomhle místě, ale i jinde. Ale tak co chceme? Je tady mnoho lidí přihlášeno do řádné rozpravy, někteří z nich údajně s dlouhými analytickými projevy, které půjdou do detailu daného zákona. Já jsem tady chtěl sedět, byl jsem připraven odpovídat na jednotlivé projevy, a zatím tady jenom glosujeme faktickými poznámkami. Tak co chceme?

Já jsem chtěl reagovat v obecné rozpravě, kdy na to budu mít čas. Takže teď můžu v rychlosti glosovat jenom to, co tady zaznělo, což je mimochodem to, že se mě paní poslankyně Vildumetzová, prostřednictvím paní místopředsedkyně, dojde zeptat, kdy budu reagovat, a urazí se při odpovědi, že až to uznám za vhodné. No, až to penzum těch výstupů bude takové, aby se na ně reagovat dalo nějak celistvě a nezdržoval jsem právě těmi faktickými připomínkami a dal příležitost těm, kteří se řádně přihlásili do diskuse. A nezdržoval bych teď ani nějakým přednostním právem.

Pár krátkých odpovědí, ty, které stihnu za čtyřicet sekund. Za prvé. Ten zákon, jehož podstata je totožná, předchozí vláda už v Legislativní radě projednala, včetně komisí. Máme ty závěry. Projednala s Ministerstvem zahraničních věcí. My jsme z toho vycházeli. My jsme ho jenom předložili.

Další věc, která tady je. Vzpomeňme si na tu politickou debatu. My jsme zákon o správě voleb chtěli předložit i s korespondenční volbou. A co byla vaše odpověď? Jestli se chcete na něčem dohodnout ve Sněmovně a chcete konsenzus, vyndejte korespondenční volbu. Dobře, nedali jsme ji ani do mezirezortu, ale už tehdy jsme říkali, ale počítejte s tím, že jako poslanecký návrh, který bude ukazovat, jaká je shoda ve Sněmovně, ho předložíme. (Předsedající: Čas.) Věděli jste to dopředu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. Paní poslankyně Berenika Peštová je na řadě s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Igor Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já bych tedy v rychlosti zareagovala na vás, že už to bylo někdy, kdysi na Legislativní radě vlády. To prostě není pro mě argument. Já jsem takhle musela předkládat ten zákon několikrát. A nikoho nezajímalo, že už jsem na té Legislativní radě vlády byla, ale prostě bylo to v jiném období a musela jsem jít do toho procesu celého a opět znova. Takže to pro mě není žádný argument.

Ale chtěla jsem se zeptat pana poslance Bendy, prostřednictvím vás, paní předsedající: jak byste chtěl tedy zachovat to, co jste říkal tady o covidu? Jak potom chcete zachovat, aby tam byly naplněné všechny ty požadavky, to znamená, tajnost, svobodnost a osobní hlasování, pokud by ty drivy, jak vy říkáte, nezaručovaly pro vás ten komfort, že člověk může hlasovat sám? Prostě ten člověk byl nemocný, byl v karanténě a jiná možnost tady nebyla. A tak jak řekl můj předřečník pan Vondráček, prostřednictvím paní předsedající, prostě byla tady nějaká pracovní skupina a zřejmě na té skupině - já jsem tam nebyla, nebyla jsem členem - byla shoda. Takže já bych se tenhleten... Asi bych to opustila, ale musela jsem zareagovat na pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Hendrych s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, já jenom velice stručně, krátce reakce vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, na pana poslance Bendu. Já si nemyslím, že to bylo úplně korektní. Ta volba drive-in byla v mimořádné situaci na přechodné období. To, co chystáte teď, na přechodné období asi není. Anebo řekněte, že ano, a v tom případě můžeme tyhlety dvě situace srovnávat. Tohle byla mimořádná situace, už to tady bylo několikrát řečeno, nepředvídatelná, a určitě není srovnatelná s tím, že chystáme něco, co bude platit, já nevím, několik desetiletí. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP