(18.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou a poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Velice stručně reakce na pana ministra. Ano, my jsme věděli o tom požadavku korespondenční volby. Nicméně zatímco fungoval nějaký dialog, když jsme přijímali ty tři zákony a změnu ústavy, tento návrh byl předložen 13. prosince všem poslancům, urychleně ho projednala vláda a nyní ho máme předložen na mimořádné schůzi. Dialog neproběhl žádný. O parametrech neproběhla jediná schůzka, jediná domluva.

Chtěl bych dál reagovat v podstatě na rozpravu a na průběh rozpravy. Zase, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, i ta rozprava v rámci faktických poznámek má nějakou cenu, možná větší, protože u těch technických záležitostí je to možná vhodnější reagovat. Samozřejmě netrvám, abyste reagoval hned. Ale zazněla tu otázka plných mocí. Já jsem byl poměrně překvapen, když jsem se seznámil s textem navrženého zákona, že ještě dva dny před volbami se můžete osobně dostavit na velvyslanectví, prokázat se úředně ověřenou plnou mocí a získáte všechny dokumenty potřebné k volbě bez nějakého omezení. Teoreticky tam může přijít zmocněnec jedné stovky lidí a vyfasovat obálku doručovací a úřední. A potom poslední překážka, která stojí mezi ním a hlasováním, je vlastně podpis na tom identifikačním lístku. Neověřený podpis.

Tady já vám ukážu. Tohle je rakouská Wahlkarte. (Ukazuje.) Takhle se hlasuje v Rakousku. V Rakousku to podepíšete tady. A ten podpis je to jediné, co zase dělí někoho jiného, aby hlasoval za vás. Když podepíšete obálku a dáte ji z ruky, dáváte z ruky svůj hlas. Stejně tak když někomu podepíšete plnou moc, tak potom už teoreticky můžete dát z ruky svůj hlas. A to se bavíme o proxy volbě, o zástupném hlasování. (Předsedající: Čas.) A to je naprosto nepřekročitelná hranice pro většinu z nás. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vyčerpali jsme všechny faktické poznámky. A nyní s přednostním právem je přihlášen pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já se zase omlouvám, že jsem tady, už jsem nechtěl mluvit. Ale chtěl jsem poprosit pana ministra Rakušana, že když na mě něco má, tak aby to řekl tady na mikrofon. Vy jste tweetoval teď tweet, ať ministr tu bábu odvolá. Ne, to není výrok anonymního trola v debatě na sociální síti, ale vyjádření takzvaného lídra opozice na půdě parlamentu vůči ředitelce Národní galerie. A je vlastně jedno, o jaké ženě pan Babiš takhle mluví. V každém případě je to ukázka hulvátství, které je jedním z důvodů, že se ženy ve veřejné sféře necítí dobře.

No, tak pane ministře, znáte skupinu Elán? Budou mít koncert 20. září. A Jožo Ráž tam zpívá Tanečnice z Lúčnice: "Raz nás stopli strašne milé baby, mohli sme sa desať razy zabiť. Bolo s nimi podozrivo dobre, adresy však nerad žobrem." No, tak baba, to je dobré, baby, jsou dobré baby. Takže Elán 70, Jožo Ráž vždycky mluvil o babách.

Já to nepovažuju za hulvátství. Před chvílí tady mluvila paní Ožanová. Mluvila: přemluv bábu. To taky není. To je hulvátství? Není to hulvátství. (Poslankyně Schillerová: To byla kampaň.) To byla kampaň? No, tak ale to nebylo hulvátství. Takže já jsem to tak nemyslel.

Já jsem myslel jenom to, že šéfka Národní galerie, která mimochodem byla x-krát kritizována, že v podstatě by neměla být na té funkci... Takže určitě jsem nikoho nechtěl urazit. A pro mě ta baba, když se podívám na význam slova baba, tak slangově je to mladá žena, děvča. Tak jen abychom si to vysvětlili.

A teď k tomu obsahu. Prosím vás, vy tvrdíte, že to hulvátství je jedním z důvodů, že se ženy ve veřejné sféře necítí dobře. No, tak vy jste tady asi nebyl, ale já jsem zjistil, kdo je autorem té diplomové práce. Mimochodem, vy tam taky máte svoji krásnou část. On je to totiž jeden novinář. Já jsem to ani nevěděl. No. A paní Pekarová Adamová, ta se cítí v té funkci skvěle, ne? Tak když mě označovala jako zloděje, oligarcha, mafián, šašek, nemocný, unavený... Urážela mě, ne? A tak dále. Takže úplně v pohodě. Vaše lídryně do Evropského parlamentu, ta mě taky urážela. Takže nevím, proč vy nás tady chcete edukovat ve slušnosti a v hulvátství. Žádné hulvátství to nebylo. Jo?

A vy sám tady máte skvělou kapitolu v té diplomové práci, kde v podstatě o mně mluvíte, že jsem kmotr, komouš, lhář, populista, ukradl jsem stát a tak dále. O Havlíčkovi ministr dvojí krve a tak dále. Můžu to tady... Faltýnek je infantilní. Urážíte všechny! Tak prosím vás, proč tady vlastně začínáte tuhle debatu? Jo? Takže pokud něco máte, tak to řekněte tady na mikrofon. Já určitě nikdy neiniciuji žádné útoky, já jenom reaguju. Nevím, jestli ta šéfka Národní galerie je dobrá baba, nebo zkrátka ta paní tam nepatří na ten post. Je to ostuda.

A určitě vaše ženy v politice se cítí velice dobře. Já si myslím, že v tom chrochtají, hlavně paní Pekarová Adamová, ta je tady jedna z nejagresivnějších političek v podstatě od vzniku samostatné České republiky. Takže já jsem vám to chtěl jenom vysvětlit. A samozřejmě můžeme i tuto debatu tady vést. Určitě nikoho jsem neurazil. Nebylo to hulvátství. A ten váš tweet je nepravdivý. A příště vás poprosím, řekněte to na mikrofon a můžeme si tady o tom povídat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ještě než dám prostor s přednostním právem panu ministrovi, máme zde dvě faktické poznámky - nejprve paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté paní poslankyně Mádlová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já jsem ráda, že pan ministr vnitra mi odpověděl na tu první otázku. Tak teď si to všichni shrňme. Zákon o správě voleb, který bude platný a účinný od 1. ledna roku 2026, který přináší digitalizaci, který přináší změnu ve volebních průkazech, který přináší pevný termín voleb, jsme předložili jako vládní návrh zákona. Byla na něm shoda napříč politickým spektrem. Chtěli jsme v tu dobu do toho dát i korespondenční volbu. Takže my jsme přinesli nový zákon a ten jsme přinesli jako poslanecký, protože ten poslanecký návrh - k němu se přece nemusí nikdo vyjadřovat. Já, ministr vnitra, jsem přinesl zákon o korespondenční volbě jako poslanecký návrh, bez projednání Legislativní rady vlády a připomínkových míst.

Ale vždyť vy pořád říkáte, že jste za ty Starosty. Uvědomujete si vůbec, že ti starostové v rámci voleb mají i co říci, protože oni vydávají ty voličské průkazy? Oni mají co říct k té korespondenční volbě? I oni! I oni v tom území? Nebo oni pro vás nejsou ti partneři v krajích, kteří dneska v rámci voleb všechno zajišťují v rámci těch měst a obcí? Takže vy jako Starostové, vy nepotřebujete znát jejich názory, aby ten zákon byl ten nejlepší a funkční? Můžete mi na to prosím odpovědět?

A pořád jste mi neodpověděl na to, že když ten zákon o správě voleb je platný a účinný po 1. lednu 2026, kdy tedy dojde k té digitalizaci, já to velmi chválím, tak proč prosazujete, aby tento zákon o korespondenční volbě byl platný už v roce 2025?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mádlová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já znova položím svůj dotaz panu ministrovi, protože ve svém úvodním projevu to řekl velmi obecně. A já si myslím, že to je strašně důležitá odpověď pro občany, abyste řekl ten výčet, koho se to týká. Týká se to jenom krajanů? Týká se to studentů nad 37 dní, nad 40 dní? Koho se to tedy týká? Cestovatelů? To tady nezaznělo. A neví to ani paní Pekarová, která v televizi byla velmi zaskočena tímto dotazem a řekla, že k tomu budou prováděcí další dokumenty. Takže prosím, abyste nám toto sdělil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP