(18.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Šéf pošty se sešel se spolupracovníkem Krejčíře, špagáty moci, vysvětlil. To je všechno pan Rakušan. Z opozice navrhovali škrtnout Hradu desítky milionů, ve vládě to neudělali. Rakušan kritizoval vládu AB za nákup čínských antigenních testů, pětikoalice udělala to samé. Před rokem a půl Rakušan tvrdil, že nouzový stav je selhání vlády, nyní ho obhajuje. Zbytečná chyba, kritizuje Hlubučkovy tajnosti se španělskými byty Rakušan. Rakušan o Hlubučkovi věděl, neřešil to. To jsou všechno mediální články. Vít Rakušan nepokrytě vyhrožuje spoluobčanům s jiným názorem. Rakušan dosadil do čela špionů muže, který je v kontaktu s Redlem, to je ten mafián. Jedna schůzka s Redlem, a šéf Pošty skončil. Pošta, to je vaše. Za Mlejnka se Rakušan postavil. Rakušanovy trhliny. Tajné služby podezřelé kontakty šéfa rozvědky nikdy neprověřovaly. Šéfové Transparency International, Rakušan by měl odejít. Poškodil rozvědku i vládu. Rakušan by měl kvůli kauze Mlejnek odstoupit. Myslí si to více než polovina dotázaných. Rakušan musel řešit Hlubučka dávno před zatčením kvůli pitné vodě pro Prahu. Vládní experti sestřelili Rakušanům lustrační zákon, protiústavní, absurdní, napsali. Rakušan chtěl přidat politikům sedícím na více židlích, narazil. Rakušan během oficiální návštěvy Ghany byl u pomníku v kraťasech a tričku. Vít Rakušan obhajuje policejní buzeraci návštěvníků hudebních festivalů. Vít Rakušan chce dát vízum Navalnému, který schvaloval invazi do Gruzie, odtržení Jižní Osetie a Abcházie. Rakušan nemluvil pravdu, policie národnost pachatelů zveřejnit může. Rakušan používal šifrovaný telefon a stejný přístroj jako Redl v Dozimetru. Vít Rakušan považuje výsledek svobodných slovenských voleb za varování. Trapas Rakušana na sociálních sítích. Neřekli jsme, že nechceme zvyšovat daně, tvrdil. Lidé mu dokázali opak. Hlubuček je stále členem hnutí STAN a soud zrušil jeho vyloučení. Rakušana si pozvala policie, ptala se ho na večeři s exministrem Němcem. A tak dále. Takže ta značka je stejná.

Takže prosím vás, vy mě skutečně nepoučujte o hodnotách. Nepoučujte mě o tom, jak já mám vystupovat, ano? A když něco máte, tak nepište na Twitter, napište to sem, můžeme si to říct.

Já jsem se tedy té paní omluvil, ano, omluvil, když to tak berete, já jsem to tak nebral. Já chci jenom říct, že tady vyšel článek 14. března - Kam nám mizí Národní galerie Praha? A mě to moc mrzí, protože do té Národní galerie jsem přivezl, pozval na 100 let výročí Československa francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, ukazoval jsem mu francouzskou sbírku, měli jsme tam jasný projekt fantastické expanze Národní galerie, do které by chodili turisti z celého světa. Takže podstata je v tom, že kritizuji šéfku Národní galerie, která skutečně na to nemá. Ano, možná ten výraz bába, i když já to mám nějak zakořeněné jinak, nebyl správný, za to jsem se omluvil. Ale prosím vás, nepište potom takové nesmysly, že já to nepovažuji za hulvátství, že ženy ve veřejné sféře se necítí dobře. Cítí se skvěle. Paní Pekarová je toho důkazem, vaše lídryně je toho důkazem. Ty mě urážely x-krát a to tady nechci rozvádět ta různá vaše videa Andreji - nevím, proč mi říkáte Andreji - už je čas a podobné vaše výlevy na sítích. Takže pokud chcete pokračovat v té debatě, můžeme samozřejmě, můžu to tady všechno předčítat, i tu diplomovou práci, kde o mně mluvíte, mě urážíte. Vy mě urážíte. Jo? Já mluvím fakta a čtu mediální titulky. Tak to je všechno zatím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S faktickými poznámkami je přihlášena jako první paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se pan ministr Rakušan. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Já chci využít ty dvě minuty a poděkovat panu ministru Rakušanovi, protože já předpokládám, že se teď omluví nejen za sebe, ale za všechny své kolegy, kteří pravidelně dlouhá léta urážejí jak mě, tak moji rodinu, urážejí paní Schillerovou, urážejí paní Malou, urážejí paní Vildumetzovou, paní Peštovou a neváhají do toho tahat naše rodiny. Takže děkuji, pane Rakušane, že takhle budete umravňovat i své kolegy, vaše příznivce na sítích a vám spřízněné novináře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Rakušan. Připraví se pan poslanec Vondráček. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Já už skončím tuhle hezkou přestřelku, protože si myslím, že lidé chtěli diskutovat o té korespondenční volbě. Ale tak volme ty úplně stejné metody. Říkejme, že ty titulky je něco, co říká asi pravdu a definuje to veřejný prostor. Tak já dva z nich: Soudy odhalují Andreje Babiše jako rekordmana ve lhaní. Další: Babišům střet zájmů, pokuta pro celé Česko. Já nevím, co je na těch titulcích pravdy, stejně jako nevím, co je pravdy na těch, které tady citoval pan předseda Babiš.

A paní kolegyni Jermanové, prostřednictvím paní předsedající. Já se určitě omlouvám za každého hulváta, který takovýmto způsobem ve veřejném prostoru uráží ženy. To si myslím, že je demotivující, nepatří to sem a určitě taková omluva za kohokoli má v téhle chvíli přijít. To se skutečně nemá. A téhle chvíli bych jenom řekl panu předsedovi Babišovi už poslední věc. Já ho skutečně vychovávat nemohu. To se totiž nikdy nepovede.

A tahle přestřelka může být nekonečná. Tak jak on tady označoval nás mnohokrát u řečnického pultíku, dnes označil státní příslušníky, do kterých mě možná zahrnuje, označil Rakušany za magory. To jsme tady dneska také slyšeli u řečnického pultíku. Já nevím, tak pokud někomu takový styl politiky vyhovuje, tak ho tady ukazujte. Já si prostě myslím, že to není hodné toho prostředí, které tady máme, a té diskuse, kterou tady máme. Já v té přestřelce pokračovat rozhodně nebudu. Těch věcí bychom tady našli určitě hodně. Babiš lže, jako estébácký agent nemá co vyčítat. (Předsedající: Čas.) Další...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vondráček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já bych za normálních okolností nevystupoval s faktickou, ale já mám pocit, že to je stejně jedno, tak jestli tady jednu krátkou do toho vsunu, do těch omluv pana ministra, tak to nevadí. Já bych se chtěl ozvat za Moraváky, kteří to mají celkem blízko na Slovensko, já to mám do Bratislavy blíž než do Prahy, a my opravdu baba říkáme jako synonymum žena. Vy v tom twittu máte bába. To je něco jiného. Ale pěkná baba je něco jiného než pěkná bába. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou, paní poslankyně Mračková Vildumetzová, a připraví se pan předseda Babiš. Paní poslankyně se odhlásila, takže nyní pan předseda Babiš. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, k tomu střetu zájmů. No, víte, já jsem nepolíbil ten prsten v Bruselu, jak vy tam chodíte všichni na ty rady. Proto si vymysleli udavačský Piráti střet zájmů a udávali tak dlouho, až sem poslali ten zorganizovaný audit. Takže když někdo vyslyší a udělá tu diplomku o těch lžích a urážkách, které jsem já zažil a moje rodina od roku 2012, tak vám to všechno ukážu. A já bych nic jiného nedělal, jenom žaloval. To, že mě žalovali tady matadoři, kteří se v tom vyznají, je zajímavé, že vždycky vyhraju ten první a druhý stupeň a ten třetí vlastně to zamázne. To taky o něčem svědčí a uvidíme, jak se k tomu postaví Ústavní soud. Já myslím, že se dá dohledat, jako co vy jste mě uráželi, co mě urážela vaše koaliční partnerka a tak dále. Vy jste tak starý jako můj starší syn, takže vy skutečně mě edukovat nemůžete. Já myslím, že vaši rodiče udělali někde chybu, takže zkuste si to vyřídit doma a ne se mnou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan Jakob. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP