(18.30 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych si dovolila reagovat na pana ministra vnitra, protože on tady od toho řečnického pultu řekl, že chce s námi diskutovat. Pane ministře vnitra, já jsem vám položila tři jednoduché otázky, snažil jste se mi odpovědět na jednu. Ta odpověď mě nemohla v žádném případě uspokojit, protože vy si vlastně protiřečíte. Takže: Já jsem přinesl zákon o správě voleb jako vládní návrh, na kterém byla absolutní shoda, a ten, na kterém shoda nebyla, tak jsem přinesl jako poslanecký bez jakéhokoliv vyjádření Legislativní rady vlády a připomínkových míst.

Ale já jsem se vás také ptala, proč jste hnutí ANO nepozval na nějaké jednání v rámci toho zákona o korespondenční volbě. Mě jste nepozval, Radka Vondráčka jste nepozval, nikoho z opozičních stran. Myslíte si, že je to správné? Proč třeba jsme se museli dozvědět v médiích, že jste vložili tento zákon do systému? Proč nemohl k tomu být nějaký kulatý stůl nebo nějaké jednání nebo výbor pro veřejnou správu nebo ústavně-právní výbor? Proč jste ho, když jste ho tedy předkládali jako poslanecký a rozhodli jste se, tak už jako i zajdu za to, že byste třeba korektně komunikovali s těmi lidmi v Poslanecké sněmovně a řekli jste - my to budeme předkládat, my vám to chceme představit, chceme vám k tomu říct veškeré skutečnosti. Ale proč byste to dělal, že jo? Protože tady máte tu většinu a není potřeba, abyste s někým komunikovali. Vám vlastně jde jenom o jednu jedinou věc. A já fakt nechápu, proč když jste předložil zákon, který má mít účinnost od 1. ledna roku 2026, a já vám znovu říkám, já to velmi podporuji a děkuji vám za to, tak proč prosazujete tento zákon od roku 2025? Prosím, odpovězte mi na to. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Jakob a připraví se pan ministr Rakušan. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já musím reagovat na dvě věci. V průběhu té diskuse tady padlo, že jsem snad, jak jsem uváděl příklad, že jsem byl s mou nevidomou babičkou, neměl co dělat za tou plentou. Tak bych rád ocitoval volební řád § 19 odst. 6 větu druhou: S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič - a tak dále. Já jsem postupoval samozřejmě i tehdy v mých - teď si nepamatuji - 20 letech samozřejmě v souladu se zákonem. A ten zážitek, kdy moje babička nevidomá šla naposledy k volbám, mi utkvěl a budu na něj opravdu vždy vzpomínat, že šla hlasovat v referendu o vstupu do Evropské unie.

A druhá věc, na kterou musím reagovat. Pan Babiš, prostřednictvím paní předsedající, pan poslanec Babiš tady říkal něco, že by se musel soudit za spoustu výroků. Nevím, já bych mu to moc nedoporučoval. On je soudem uznaný lhář a u tohoto pultíku se musel za své výroky omlouvat. Tak já bych to radši moc nepokoušel. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Rakušan a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já teď několik konkrétních odpovědí, které se snad vejdou do dvou minut.

Tady dotaz, už se omlouvám, už mám zmatek, který z poslanců a poslankyň se v těch rychlých poznámkách na co ptal, ale bylo tady řečeno, o koho se jedná při tom, aby vůbec mohl v té korespondenční volbě volit. Korespondenčně volit mohou ti, kteří pobývají dlouhodobě v zahraničí, nemusí tam mít trvalý pobyt, ale musí prokázat, že tam nějaký relevantní čas bydlí. To znamená, doložit svoji adresu v cizině. A o čem se teď diskutuje? Není v tom zákoně žádná chyba. Není tam chyba, ani technicko-legislativní chyba tam není, nic takového. Ale ta diskuse se vede věcně o tom, jestli rozšířit právě možnost volit těm lidem, kteří tam třeba nemají trvalé bydliště doložitelné nějakým úředním papírem, ale jenom čestným prohlášením, třeba studentům Erasmu. Ale to je diskuse, jakým způsobem k nějaké skupině třeba přistupovat mírněji, nikoli chyba. A my jsme vycházeli od začátku z toho, že čeští občané mají možnost volit na zastupitelských úřadech, a na to jsme napasovali tu korespondenční volbu jako ne revoluční, ale jako evoluční instrument toho celého systému. Ano, možnost volit ze zahraničí naši občané už teď mají a my to rozšiřujeme, aby to bylo jednodušší, komfortnější, a to je myslím jasné.

A proč rok 2025? Proto, že už na to ti občané opravdu dlouho čekají a my jsme slíbili, že tuhle změnu přineseme.

A poslední větu k panu Babišovi. Já jsem se vás, prostřednictvím paní předsedající, jednou v životě zastal. Jednou v životě! Když si brala média do úst vašeho syna. Neberte si vy do úst moje rodiče a moji rodinu!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat na pana Jakoba, který tady opravdu řekl a citoval tady zákon ohledně toho, že když je někdo zrakově postižený nebo nevidomý, tak jde, samozřejmě musí jít, s asistentem se účastní těch voleb. A já bych vás právě z tohoto místa chtěla vyzvat, protože si myslím, že tito lidé by měli mít právo také na to volit tajnou volbou a že bych třeba i od vás očekávala, protože v České republice je dneska 83 000 zrakově postižených, z toho 19 000 nevidomých, a bylo by dobré, aby měli své volební lístky v Braillově písmu nebo s jinými kompenzačními pomůckami, aby jim právě ta tajnost voleb byla také umožněna. Takže já si myslím, že to je také, abychom se nad tím zamysleli, že tohle třeba popřípadě by mělo a mohlo být v návrhu tohoto zákona. Neobjevila jsem to tam. Určitě se o to budu snažit v rámci případného pozměňovacího návrhu. A myslím si, že by ta aktivita měla být i z vaší strany.

Pan ministr vnitra odchází. (Místo u stolku zpravodajů zaujímá poslankyně Potůčková.) Já nevím, jestli paní poslankyně je předkladatelkou tohoto zákona? (Předsedající: Ano, je.) Je předkladatelkou tohoto zákona. Jak vidíte, pan ministr vnitra, který má na starosti volby, nechce odpovídat na jednoduché otázky. Já si v žádném případě nemyslím, že to, co on říkal, je ta diskuse, když to tedy předložil jako poslanecký návrh, která bude probíhat na půdě Poslanecké sněmovny. Já si takto diskusi opravdu nepředstavuji. Já jsem položila tři jednoduché otázky, dostala jsem odpověď na jednu. Samozřejmě že těch otázek v rámci toho zákona mám daleko více a považuji opravdu za úplně neskutečné, že pan ministr vnitra odešel.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová, připraví se pan předseda Babiš. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já děkuji za slovo. Jsem zvědavá, jestli tady ctěná kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, mi odpoví. A to jsou právě ty dotazy nebo ty otázky, které mě zajímají. To znamená, co je to dlouhodobě, co je to bez odkladně. To jsou takové ty právnické fígle, které se dávají do toho zákona, a ten předpis, který by je měl řešit, to jsou ty prováděcí předpisy, to jsou ty vyhlášky nebo nařízení, které jsou součástí novely zákonů. A to je to jádro pudla, a zase se budu vracet k tomu, kdybyste šli řádným legislativním procesem a šli jste přes tu Legislativní radu vlády, tak jste povinní dodat teze. To znamená, teze těchto vyhlášek a těchto nařízení. A tentokrát zase nemáme nic! Takže zase se budeme tady točit v kruhu, co to je vlastně dlouhodobě, budeme to postupně navazovat nebo nenavazovat, budeme hledat nějaký úsek, co je dlouhodobý, co už není dlouhodobý, co je krátkodobý. A říkám, mně nebylo odpovězeno, proč to nebylo v legislativním plánu prací, proč Ministerstvo vnitra to tam nedalo. Protože to je přece váš klíčový zákon, tudíž jste měli apelovat na to, aby to tam bylo. Co bylo důvodem, proč to nebylo? Anebo se mám domnívat, že jste s tím vlastně počítali, že zase uděláte tu vaši kulišárnu a dáte to sem jako poslanecký návrh? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, za dodržení času. Dále s faktickou poznámkou pan předseda Babiš a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane předsedo, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP