(19.10 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

To je ta celá písnička, která tady je, že pokaždé se tady bavíme o tom, že to sem přijde buď jako poslanecký návrh, anebo jako senátorský návrh. Pane poslanče Lochmane, prostřednictvím paní předsedající, vy jistě víte, že tyto návrhy nemusí mít co? Studii dopadů. Tyto návrhy nemusí projít co? Přes komise Legislativní rady vlády. Takže to je celý ten problém, o kterém se tady bavíme. Bavíme se o tom, že řádná připomínková místa se k tomu nemohla vyjádřit. Bavíme se o tom, že to neprošlo Legislativní radou vlády ani těmi komisemi, abychom věděli, jaká stanoviska k tomu zaujímají. Vy jste si to sem prostě dali. A to, co mně nejvíc vadí, že jste si to nedali ani do toho legislativního plánu prací! To znamená, že Ministerstvo vnitra ani nepočítalo s tím, že to bude novelizovat. Tak co mi tady říkáte o nějakých svých prioritách? Tak jaká je to priorita, když jste ani nepočítali s tím, že to uděláte? Vy jste prostě počítali s tím, že to sem dáte na prasáka! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Lesenská a připraví se pan poslanec Lochman. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Já děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěla konstatovat jednu věc. Okolní státy mají korespondenční hlasování a okolní státy také mají referendum. Hm, my stále ne. Ale to bylo trošku jedovaté.

Možná kdyby vláda tedy chtěla plnit své programové prohlášení, tak mohla připravit - a měla čas připravit - kvalitní zákon. A možná tím, že by prošel připomínkovým řízením, a možná tím, že by prošel Legislativní radou vlády, tak by se nestalo následující. Z jedné části vašeho poslaneckého návrhu je: Podmínky korespondenčního hlasování. Voliči, který požádal o vydání písemností ke korespondenčnímu hlasování, nelze vydat voličský průkaz. A o pár stránek dál se dočtu: Volič, kterému byl vydán voličský průkaz, vloží voličský průkaz do doručovací obálky. Takže to je ten váš kvalitně předložený zákon.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Lochman. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Moc vám děkuji, paní předsedající. Tak paní kolegyně Vildumetzová Mračková, prostřednictvím paní předsedající, zde říkala, že jsou tu nějaké dvě kategorie voličů. Já bych jenom chtěl říct, že vždyť vy jste to měli v programovém prohlášení! Proč jste ten zákon neprosadili? Už jsme se o tom nemuseli bavit. Už dávno to mohlo být. Už dávno to mohlo být. A už dávno jste mohli nastavit svůj vlastní zákon, který byste měli prodiskutovaný s tou opozicí. Teď už to je dávno hotové. Místo toho, jak jsem řekl, už jsme mohli začít i v roce 2022, a jsme v roce 2024.

A ještě ke všemu jsem chtěl říct, my se tu bavíme o korespondenční volbě, kterou má drtivý počet zemí v EU. To je zákon, který, nebo to je způsob volby, který tady už má mnoho zemí v EU, a my ne. Přitom v Estonsku už se dneska volí digitálně. To už tady vůbec nezkoušíme, protože chápu, že vy prosazujete takový skanzen a takové konzervování naší země, že kdybychom navrhovali ještě elektronickou volbu, no tak to už by vůbec bylo. My se snažíme jenom dělat to, co většina zemí už má. A vy říkáte: Ne, ne, ne. My jsme to hnutí NE, které nechce, chceme mít tento náš skanzen, nechceme se posouvat dopředu. A mimochodem i to, co už jsme prosazovali dřív, to už zase nechceme prosazovat, protože jak říká paní, prostřednictvím předsedající, kolegyně Schillerová, už jste zmoudřeli. No, škoda, že jste nezmoudřeli třeba při tom, když se prosazoval rozpočet, a přitom, když jste nám zanechali tu sekyru, jakou jste nám zanechali.

Takže znovu. Korespondenční volba umožní těm, kteří budou v zahraničí a splní ty zákonné podmínky, aby mohli jednodušeji volit. Je to technické opatření pro ně, které už jsme dávno měli mít. A vy se snažíte pouze těm občanům, kteří budou reprezentovat Českou republiku mimo Českou republiku, znepříjemnit jejich právo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A přeji vám všem hezký večer, vystřídal jsem se s kolegyní. A poprosil bych s faktickou poznámkou o příspěvek paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já tady před sebou mám programové prohlášení vlády. Všichni víme, že pak se to programové prohlášení měnilo. Předpokládám, že v tom, že prosadíme zlepšení politické kultury a budeme konstruktivně spolupracovat mezi sebou i s opozicí, tak to doufám, že když jste ho pak měnili, to programové prohlášení, které jste nám tady ani nebyli schopni dát, abyste nám řekli, jaké jsou ty změny, museli jsme si to sami najít, nikdo nám to nepředstavil.

A pane Lochmane, prosím, ještě vydržte. (Poslanec Lochman odchází ze sálu.) Já bych vám ráda citovala programové prohlášení, když nás tady pořád napadáte. "Zvýšíme kvalitu legislativy. Každou novou regulaci důkladně zvážíme na základě analýzy očekávaných dopadů. Legislativní návrhy potřebné k plnění programového prohlášení budou předkládány standardní legislativní cestou a před jejich předložením do vlády se k nim vyjádří odborníci v rámci Legislativní rady vlády". Je to vaše programové prohlášení, které v žádném případě nenaplňujete.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím paní poslankyni Adámkovou.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane předsedající. No, já si připadám opravdu repetitio est mater studiorum. Stále říkám, že ta komunikace je velmi tenký led, na kterém jste. Prosím, pojďte to zlepšit. Protože to, co mně se třeba nelíbí, je, že chcete opět nechat tuto volbu pouze pro občany v zahraničí. Proč už to tedy neuděláte pořádně? Já musím říci, že tady souhlasím s mnohými lidmi, kteří mi píší, že tam je opravdu, znovu to opakuji, snaha něco rychle udělat, neudělat to dobře, nebo ne úplně pořádně, a tady vlastně nechcete slyšet ani ty připomínky, které by tu situaci mohly zlepšit. Domnívám se jednoznačně zlepšit. Takže prosím pěkně, opakuji znovu, není to dobře napsané a ještě hůře to komunikujete. A to je špatně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana poslance Vondráčka. Jsme stále v režimu faktických poznámek. A máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl bych krátce reagovat na kolegu Lochmana. Vy používáte argument, že je to v naprosté většině evropských zemí. Já bych jenom chtěl upozornit, že jsou ale velké rozdíly mezi těmi korespondenčními volbami v jednotlivých zemích. A vy to používáte zkreslujícím způsobem. Já jsem se dočetl, že třeba v Maďarsku, v Dánsku a ve Finsku je korespondenční hlasování možné pouze v hlídaném prostředí. Osobně jsme byli s delegací ústavně-právního výboru v Norsku i s kolegyní Potůčkovou, tam nás dvakrát informovali, že oni v podstatě nemají korespondenční volbu, oni ji mají s předstihem. Oni mohou volit dopředu, ale pak se to neposílá obyčejnou poštou. Tam nám to řekli dvakrát. Pak je tam hlídané prostředí.

Vůbec tady nezaznělo ještě pořádně, že Slováci sice mají korespondenční volbu, ale jenom do parlamentu. Když chcete volit slovenského prezidenta, musíte jet na Slovensko a musíte volit tam. Oni ani nemají šanci volit na těch zastupitelských úřadech. Naši občané mají celosvětově možnost volit zhruba na 110 zastupitelských úřadech. My tady říkáme trpělivě, opakovaně, je to nepoměr, pojďme zřídit víc těch pracovišť, pojďme jich udělat 200, 300. Ale aby museli v Belgii volit korespondenčně, když ta Belgie je jako Morava velká? Do toho Bruselu si snad dojede každý, navíc většina bydlí v Bruselu. Ta analýza mluví jasně. Největší množství krajanů máme v západní Evropě a tam je to všechno v rozumné vzdálenosti.

Znovu říkám, já jako člověk, když pracuji v Praze, musím na komunální volby cestovat téměř 300 kilometrů do Kroměříže. A zatím nikdy nikdo nezpochybnil, že v komunálních volbách můžete volit jenom tam, kde bydlíte. Nemůžete volit tam, kde zrovna jste, kde zrovna pracujete. (Předsedající: Čas prosím.) Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana Volného, připraví se pan poslanec Pražák a poté pan poslanec Mašek. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP