(19.20 hodin)

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající, budu velice stručný. Já bych chtěl poděkovat panu Lochmanovi za to, že je houževnatý obstruer tohoto tisku. A je to především tím, že tady nesedí na zadku jako většina našich aňáků a ptá se a sám si odpovídá na věci, na které už tady mnoho jeho kolegů se zeptalo a mnoho našich kolegů odpovědělo. Takže děkuju a jen tak dál, protože ta obstrukce je určitě pro nás příjemná. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana poslance Pražáka.

 

Poslanec David Pražák: Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Já se to snažím trošku možná odlehčit, ale budu se snažit být slušný a stručný. Děkuji Radkovi Vondráčkovi, prostřednictvím pana předsedajícího, že to vrátil zpátky na tu věcnou a argumentační úroveň, a poprosil bych, kolegyně, kolegové, asi možná z pravé části, pojďte se k tomu vrátit taky. Protože argument, že to mají sousedi nebo okolo, se nezlobte, to sem fakt nepatří. A já to teď malinko odlehčím. Když bude mít váš soused naděláno na prahu, tak vy si na ten práh taky naděláte? Možná do toho ještě šlápnete a budete tvrdit, že to možná ani nezapáchá? Pojďte se vrátit fakt k argumentům a věcnému řešení zpátky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Maška a připraví se paní předsedkyně Schillerová a poté paní poslankyně Potůčková.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, když už to vypadá, že se vše zklidní, možná se dostaneme k připraveným projevům, tak přijde nahrávač kolega Lochman, prostřednictvím pana předsedajícího, a vrátí to do digitálního světa. Přátelé, byli jste to vy, pětikoalice, vyhrnuté rukávy. Vy jste nám říkali: My vám ukážeme tu digitalizaci, my jsme připraveni. Tak jste nám ukázali.

Já se vyznám trošku ve zdravotnictví. Elektronizace zdravotnictví, zákon, odložená účinnost na rok 2026. Teď tady jednáme o tom, že bychom měli vidět každého držitele zbraní. To jsou sny. Nic takového není, nebude. Můžeme to lidem slibovat. Dneska jsem se ve Zdravotnických novinách dočetl, že pan ministr - promiň, Vlastimile (pobavení v sále) - dal úvazek, půlúvazek kolegovi z IT z Ostravy, s tím, že je to vynikající odborník a že tu elektronizaci bude zajišťovat. Půlúvazek, pár lidí na ministerstvu, sliby, sliby nenaplnitelné. Ten kolega má moc pěkný článek ve Zdravotnických novinách, odkazuji vás tam. V podstatě z toho rozhovoru je jasné, že to nejde, je jasné, že se to nestihne. Jsou to sliby chyby. Za reakci samozřejmě eventuálně budu rád. Prostě je to špatně, nedokážeme to. Je tam připraveno, že do roku 2025 by měla být příprava, potom by měl být zkušební provoz - to už se dostáváme do 1. 7. 2026. My to pořád oddalujeme. My před sebou kopeme problémy a myslíme si, že to nějakým způsobem vymlčíme. Takže pojďme se bavit vážně.

A ta digitalizace voleb, to mě skutečně pan kolega Lochman, prostřednictvím předsedajícího, nahrál, protože to by byl totální paskvil, na který vůbec ani nemáme nárok přemýšlet při současné digitalizaci, kterou jste nám ukázali, jak se to dělá. Děkuju vám. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času. Nyní paní předsedkyně Schillerová, připraví se paní poslankyně Potůčková a paní poslankyně Mádlová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane poslanče Lochmane, já nebudu se s vámi pouštět do debat o rozpočtu, protože se na to prvně podívejte, porovnejte si to zadlužení, porovnejte si to v procentech na HDP, porovnejte si to nominálně a zjistíte, že vaše vláda už se za ty dva roky blíží pomalu osmi letům, co Ministerstvo financí mělo hnutí ANO, a to jsme tam měli dva covidové roky. Nechám to být. Pokud jste chtěl odvést pozornost, tak jako pokus dobrý, ale pro mě by to byla ztráta času.

Já spíš bych chtěla poděkovat taky Radkovi Vondráčkovi, že to vrátil zpátky. A já se dívám na tu skupinu předkladatelů a dívám se, že z těch předkladatelů je tady přítomen pan Cogan, je tady přítomen pan Michálek, paní Potůčková, pan Zuna. Už tady myslím nikoho z předkladatelů nevidím. Pojďte debatovat o tom zákoně, pojďte nás přesvědčit. Nevytahujte tady pořád, co jsme měli v roce 2018 a co jsme neměli a co jsme říkali a co jsme neříkali a vy jste prý to nechtěli, a neříkejte nám tady drby a prostě nějaké takové novinové headliny. Všechno se vyvíjí. Vy jste tady předložili poslanecký návrh, většina, nebo polovina vás předkladatelů tady je, pojďte k tomuto pultíku, paní poslankyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně (pana předsedajícího), pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně (pana předsedajícího)... (Smích v sále.) a přesvědčujte nás... (Předsedající: Ne, já jsem...) Místopředsedy! Omlouvám se. (Smích v sále.) Já se strašně omlouvám ctěnému svému kolegovi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: (Se smíchem.) V rychlosti jsem se mrkl, ale pořád jsem místopředseda.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Omlouvám se. (Smích v sále.) Omlouvám se, Karle, prostřednictvím pana místopředsedy. Omlouvám se, to samozřejmě byla moje velká rychlost, že jsem se neohlédla.

Pojďte sem a obhajujte ta ustanovení. A přesvědčujte nás - je to takto, není to takto, mluvte k věci, to je předmětem. Když jste obešli legislativní proces, obešli jste... (Předsedající: Čas máme, prosím.) Legislativní radu vlády, tak pojďte nás tady a neodvádějte pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Moje drahá předřečnice mi nádherně nahrála. Já budu strašně ráda tady diskutovat o korespondenční volbě. A vrátím se k paní kolegyni Lesenské z našeho kraje, prostřednictvím pana předsedajícího. Ona zmiňovala ty voličské průkazy. Je to vlastně úplně jednoduché a dochází tady k nepochopení. V momentě, kdy ten člověk požádá o hlasovací sadu, tak už nemůže požádat o voličský průkaz. Ale je naprosto běžná situace, že voličský průkaz má a následně požádá o hlasovací sadu, a pak prostě musí voličský průkaz odevzdat. Jenom to vysvětluji, jak to je. Nejde to proti sobě, je to logické.

A potom je tady druhá věc a tady se obracím na kolegu pana Vondráčka, se kterým jsme byli, zase prostřednictvím pana předsedajícího, v Norsku. Tady bych upřesnila, je to i v zápise z naší cesty, který jsem si dnes vyžádala z ústavně-právního výboru. I tam je z našeho společného jednání s naším partnerským ústavně-právním výborem v Norsku potvrzeno, že ze zahraničí samozřejmě Norové hlasovat mohou a mají na to tři obálky - jsou ještě lepší, třikrát obálky, my máme jenom dvě - oni mají tři obálky, ale ty obálky si dokonce mohou koupit v papírnictví a stáhnout si všechny věci z internetu, a pak teprve odhlasovat. Takže mají zcela běžnou a velmi volnou korespondenční volbu pro občany žijící v zahraničí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a poprosím pan poslankyni Mádlovou, připraví se pan poslanec Berki a poté pan poslanec Lochman.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Vážení kolegové, vy nás tady neustále vybízíte k diskusi, ale já jsem zatím nedostala odpovědi na své dvě otázky, a tak přidám ještě třetí. Pan ministr mi neodpověděl detailněji na to, koho se to vlastně v zahraničí týká. Odpověděl jste mi obecně, tak jako v úvodu, a pak jste potvrdil, že vlastně teprve teď diskutujete o tom, koho se to bude týkat. No, ale to já tedy si myslím, že bychom měli vědět, koho se to týká, už tady, když o tom chceme vést věcnou diskusi. To znamená, že jste potvrdili, že to vlastně nevíte.

Stejně tak jsem nedostala odpověď na § 19, podle kterého je nepřípustné volit jinak než osobně, kdežto u korespondenční volby vhazuje volební lístek do volební schránky podle vás tedy neživá komise, já budu říkat člen komise, a pokud byste ten paragraf měnili, tak samozřejmě je to něco jiného, ale nicméně ten paragraf je pořád takový. A vyjádření k tomu další jsem nenašla.

A potom ještě jsem se tedy chtěla zeptat, já k tomu tedy přidám ještě třetí dotaz, kolikrát smí si vytisknout volič případně voličský lístek z internetu, když bude hlasovat korespondenčně. Jestli je tam nějaký limit, že třeba dvakrát, aby se pak nestalo, že ty lístky budou duplicitní. Bude to někdo za někoho posílat? Jestli uvažujete o tom, že by to bylo chráněno, že si to smí třeba vytisknout dvakrát, nebo jestli je to vlastně jedno. Čili to jsou normálně běžné praktické dotazy. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím dalšího s faktickou poznámku a to je pan poslanec Berki, poté pan poslanec Lochman, pan poslanec Vondráček a pan ministr Válek.

 

Poslanec Jan Berki: Pane předsedající, děkuju za slovo. Milé kolegyně, milí kolegové, na úvod jedno postesknutí. Škoda, že ty diskuse neumíme bez invektiv, a to teď mířím úplně do všech koutů tohoto sálu. A dovolím si reagovat na dvě věci, vaším prostřednictvím reagovat na kolegu Pražáka.

Samozřejmě že ti sousedi s tím souvisí, a to proto, že tam je nějaká zkušenost. My nestavíme na zelené louce, to není o tom, že když soused skočí z okna, tak já půjdu taky. Tady mám prostě dobrý, pozitivní příklad praxe, kterou používají sousední státy, tak je celkem logické, že se od nich učím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP