(19.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Lesenskou.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji a děkuji vaším prostřednictvím paní kolegyni z Královéhradeckého kraje, paní Potůčkové, za odpověď, nicméně mě stále neuklidnila. Protože jestliže je vydán voličský průkaz oprávněnému voliči, jak to, že mu následně bez okamžitého vrácení tohoto průkazu lze vydat volební sadu?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Sadovský, pan poslanec Berki a paní předsedkyně Schillerová. Poté ještě, ať jsem komplet, pan poslanec Zuna.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem měla obdobný, respektive jsem chtěla doplnit paní poslankyni Adámkovou. To je to, jako že ten člověk vlastně může volit dvakrát. Jestliže jsem v zahraničí, jsem tam dlouhodobě, ale nemám tam trvalý pobyt, mohu se přihlásit - to je to, co se ptáme, jestli nemůže dojít právě k tomu zneužití. Takže budu volit tam, můžu volit 14 dní dopředu, pak se vrátím domů a tady si to odvolím ještě jednou. To je jeden dotaz.

Druhý, co se mě lidé ptali, že se jim stalo, že přišli k volbám a měli propadlý občanský průkaz, měsíc, ale volební komise jim nedovolila volit, protože občanský průkaz byl propadlý. Jak to bude fungovat v tom zahraničí? Na základě čeho vy budete ověřovat ty lidi, jestliže budou mít plnou moc pro nějakého člověka, třeba, já nevím, můj tatínek nemůže, tak já od něj budu mít plnou moc, dojedu si tam na to zastupitelství, vyřídím to, a jak vy můžete vědět, nebo jak budete ztotožňovat toho člověka, že já jsem opravdu ty lístky předala tomu tatínkovi a neodvolila jsem to za něj? Rozumíte mi? Tam jsou další otazníky, které tam jsou.

A potom k panu poslanci Lochmanovi. Mě zaujalo to, jak jste řekl, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, že Německo to má od roku 1957. Vy jste myslel NSR, nebo NDR? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Sadovského, dvě minuty.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, pane předsedající. Mně to nedalo a musel jsem vystoupit, protože jsem viděl nedávno, je to asi dva dny zpátky, vystoupení pana kolegy Lochmana a v tu chvíli mně došlo, že v podstatě pětikoalici nejde o to, aby umožnila volit občanům v zahraničí, ale jde jim vlastně o to, že sami jsou na hranici volitelnosti, protože ve chvíli, kdy jsem slyšel, co tam pan Lochman řekl, a řekl, je to jenom technikálie, a panu redaktorovi řekl doslova: A o co vlastně jde? Jde o to, že ANO a SPD nedostanou žádný hlas a nám se jedná o jeden až dva mandáty. To je všechno. Tak to jenom pro dokreslení situace, abychom věděli, o čem se tady bavíme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Berki a připraví se paní předsedkyně Schillerová. Já využiji zatím omluvy. Pan poslanec Andrej Babiš od 19.40 z osobních důvodů, pan poslanec Babka od 18.42 do 21.45 z osobních důvodů, pan poslanec Brož od 16 do 18 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Růžička od 18 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Teleki od 16 do 17 z pracovních důvodů, pan ministr Rakušan bere zpět svou omluvu od 18 do 22 a pan ministr Rakušan od 18 z pracovních důvodů, ale to už mezitím přebil tou omluvou. Tak, máte slovo.

 

Poslanec Jan Berki: Děkuji. Já jenom proto, že kolega Vondráček zopakoval tu pochybnost, tak já znovu zopakuji, že je to pořád volba toho, kdo bude volit, jakým způsobem volit bude. Pokud má důvěru v korespondenční volbu, využije ji. Pokud nemá, pojede na zastupitelský úřad. Není z mého pohledu možno podsouvat jakoukoliv jinou úvahu. Ten člověk si volí způsob, jakým volbu provede.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jsem ráda, že jsme se posunuli k věcné debatě nad zákonem, i když pořád ještě bych řekla, že tak po povrchu kloužeme. Dívám se, že už tady z těch spoluautorů jsou jenom tři, že už vás tady moc není - pan Cogan, pan Michálek a pan Zuna. To nevadí. Tak já možná poprosím paní poslankyni (Peštovou, ta hovoří s předkladatelem.), protože já se budu ptát na konkrétní věci a budu očekávat odpovědi.

Řekněte nám, prosím vás, koho se to vlastně bude týkat. Kterých zemí se to bude týkat, kterých obvodů? Já jsem si našla v § 58 odst. 3 - doufám, že to mám dobře - ano, odst. 3, kde je zmocnění pro Ministerstvo zahraničních věcí vydat vyhlášku a tou vyhláškou stanovit územní obvody, popřípadě části územních obvodů zastupitelských úřadů, v nichž mohou voliči využít korespondenční hlasování. Vychází přitom z dostupnosti a podmínek poskytování poštovních služeb na příslušném území. Co to je? Co to je? To je zmocnění? To je zmocnění pro vydání vyhlášky? Jak je definováno: dostupnost, podmínky poskytování poštovních služeb? Toto přece by Legislativní radou vlády nemohlo nikdy projít. Viděla jsem tady myslím pana doktora, teď už ho nevidím, pana poslance z ústavně-právního výboru. Toto mně prosím vysvětlete, jak toto je ústavněprávně konformní, předkladatelé! Já předpokládám, že s vámi na tom pracovali z vnitra kolegové, že to prostě nějakým způsobem bylo konzultováno. Takže vy vlastně ani nevíte teď v tuto chvíli, jakých obvodů zastupitelských úřadů se to bude týkat. Vy si prostě pak zjistíte, jestli tamhle někde v Nairobi funguje pošta, a podle toho Ministerstvo zahraničních věcí stanoví, že tam může korespondenčně volit. Katastrofa! Katastrofa! Je to ušité horkou jehlou. (Předsedající: Čas prosím!) Prostě já mám pochybnost o ústavněprávní konformitě. A takto prostě se to snažíte protlačit! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance Zunu, poté pana poslance Kotena, následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová a pan předseda Michálek.

 

Poslanec Michal Zuna: Ještě jednou děkuji za slovo. Teď si úplně nejsem jistý, kde jsem byl přerušen, když jsem popisoval ten průběh obdržení těch dvou obálek, nicméně ve chvíli, kdy ta obálka, ve které je ten hlasovací lístek, ale je vložen do té velké obálky, dorazí na zastupitelský úřad, tak ještě jednou zastupitelský úřad zkontroluje anonymizaci, to znamená, že identifikační číslo uvedené v obálce souhlasí s číslem v seznamu voličů, a následně tedy tu malou obálku s tím hlasovacím lístkem vloží do volební urny. A jak jsem říkal, nebo chtěl říct, tak potom při sčítání těch hlasů a odpečetění a vysypání jednotlivých obálek, tak vlastně nebude ani jasné, která z těch obálek je zaslána na zastupitelský úřad korespondenčně a která tam byla vložena prezenčně těmi voliči, kteří na ten zastupitelský úřad přišli. Takže tím ta anonymizace je zaručena.

Pak tady byla otázka ohledně toho, zdali nebude moci ten volič volit korespondenčně a zároveň i v České republice. No nebude. Nebude moci volit dvakrát, protože to je stejný princip jako v případě volebních průkazů. Ve chvíli, kdy je zařazen na ten speciální seznam voličů, tak je vyřazen z toho běžného seznamu voličů.

A odpověď paní Schillerové. Samozřejmě že ten seznam oblastí nebo těch oblastí, tak vůle zákonodárce je taková, aby byla co možná největší, ale pokud už dopředu víme nebo tušíme nebo máme důvodné podezření, že by v některých oblastech ta korespondenční volba nemohla fungovat, já si například umím představit, že naši vědci, kteří... (Předsedající: Rovněž čas prosím.) Jenom poslední větu. Naši vědci, kteří pracují na Antarktidě, že by prostě tam asi žádná pošta nefungovala, tak ta oblast by tam nebyla.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím, abychom dodržovali čas. Pan poslanec Koten. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP