(19.50 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Krásný večer všem. Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se tady rád vyjádřil k těm věcem, které tady byly probírány mými předřečníky. Nevím, jestli to většina poslanců této ctihodné Poslanecké sněmovny ví, ale na tuto korespondenční volbu navazuje ještě sněmovní tisk číslo 585, který se zabývá změnami, které se týkají nabytí občanství, nebo občanství České republiky. Dá se říci, že občané, kteří emigrovali někdy v roce 1939 až dejme tomu do roku 1969, by mohli v podstatě až ve čtvrté generaci nabýt české občanství pouze prohlášením. A v souvislosti s touto korespondenční volbou to je poměrně velké portfolio potenciálních voličů, kteří by mohli volit právě v těchto korespondenčních volbách.

Já bych se tady rád zástupců předkladatele zeptal, jak to mají tedy ošetřeno? Zda tedy lidé, kteří nežili prokazatelně v České republice, jejich předci, kteří emigrovali právě v tom období, které jsem zde popsal, tak zda tedy si skutečně myslí, že tito občané mají nabýt české občanství - je to také poslanecký návrh - a zda tedy mohou rozhodovat o osudech životů českých občanů, kteří žijí v České republice? Já si opravdu myslím, že tady to je poměrně slušný podvod na občany žijící v České republice, kteří zde platí daně, a zároveň tedy ta korespondenční volba má dospět k tomu, že se vyrobí stovky tisíc potenciálních voličů, kteří budou volit ve prospěch té které strany. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, poté pan předseda Michálek, poté paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Lochman.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. On tady vždycky někdo vystoupí z té opozice (?) a pak odejde. Já bych chtěla reagovat na pana poslance Jana Berkiho, který tady řekl, že lidé žijící v zahraničí budou mít možnost volit korespondenčně a budou mít možnost si dojít na zastupitelský úřad. Já tady pořád vznáším tu obavu a tu věc, že budeme mít dvě kategorie voličů. Kdyby například pan Michálek, prostřednictvím paní předsedající, se pár dní před volbami dozvěděl, že pojede do zahraničí, tak on když do toho zahraničí pojede, tak bude mít možnost volit, ale bude muset požádat si o voličský průkaz a pak bude muset jít na zastupitelský úřad. To jsou ty dvě kategorie voličů. Chtěla bych vysvětlit, protože já z toho chápu, že i český občan, pokud bude vědět, že bude v zahraničí, tak pokud zvládne dodržet ty lhůty, tak i on bude moci být na zvláštním seznamu voličů, bude si moci také poslat na adresu tu obálku a prakticky bude moci popřípadě také volit v tom zahraničí korespondenčně.

A já znovu poukazuji na to, že bude obrovský problém, že nebudou zdigitalizované okrskové volební komise, nebudou zdigitalizované všechny ty věci ohledně vydávání těch voličských průkazů. Vy víte, že já tady kritizuji neustále pana ministra vnitra a říkám: Máte seznam vydaných a odevzdaných voličských průkazů? A on mi říkal: Ano, budu to mít, až se to zdigitalizuje. A to bude po 1. 1. až v roce 2026.

Pak bych chtěla ještě otevřít otázku přiřazení těch hlasů nějakému volebnímu kraji. To se také má měnit. A já bych chtěla říct, já se k tomu ještě vyjádřím podrobněji, vy víte, že já jsem z nejmenšího, Karlovarského kraje, kde nám neustále ubíráte mandáty, ale budete dávat ty hlasy popřípadě jenom těm největším krajům. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času. Nyní pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych za předkladatele reagoval na dotazy, za které děkuji. Nejdříve k paní předsedkyni Schillerové, kterých zemí se to bude týkat, kde je pošta. V podstatě ta koncepce vychází ze zprávy Benátské komise z roku 2004, která definuje, že korespondenční volba je v pořádku tam, kde je zajištěna bezpečná a spolehlivá poštovní služba. To znamená, v rámci toho zmocňovacího prováděcího předpisu, ke kterému je zmocnění v tom zákoně, bude nezbytné ve spolupráci se zastupitelskými úřady vymezit, kde je tato základní podmínka, která je daná mezinárodními dokumenty, splněna, tak aby nebylo možné samozřejmě s těmi lístky manipulovat.

Pokud jde o dotaz k tomu, jestli bude stát nějak kontrolovat počet volebních lístků, které si někdo vytiskne z internetu, tak to jednak moc nedává smysl s ohledem na to, že každý si vlastně ten volební lístek, který třeba dostane domů, může okopírovat na běžné kopírce. A také kdyby stát sledoval, jakou konkrétní politickou stranu si tisknete, aby mohl zkontrolovat počet těch případů, kolikrát si to stáhnete, tak tím by evidentně byla narušena tajnost volebního práva.

Pokud jde o to, kterých osob se to týká, týká se to zejména těch osob, které splní ty podmínky, které jsou stanoveny v zákoně. Když to zjednoduším, tak v případě žádosti v digitální podobě těch, kteří si požádají 40 dnů předem a kteří bydlí v zahraničí, takže od toho se to celé odvíjí a před volbami se dělá kontrola seznamů, aby byly odstraněny takzvané duplicity, a myslí se tam i na voličské průkazy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová, poté zatím poslední přihlášený s faktickými, pan poslanec Lochman.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane poslanče, vy jste mě nepřesvědčil. Vy jste tady říkal, že samozřejmě pokud mám plnou moc a vyzvednu si to pro svého rodinného příslušníka, tak se má za to, že on to předá. Ale co když to nepředá? Že tam je nějaký podpis, no a co, že tam je podpis? To není nic - podpis, který uznám za svůj, tak je můj. Jak chcete potom prokazovat, jestli opravdu jsem předala volební lístky dané osobě a ona to podepsala, nebo jsem to podepsala za ni? To už je nezkontrolovatelné. Já nevím, jak dlouho se to uchovává. Mám pocit, že asi dva měsíce. Potom už to nezkontroluje vůbec nikdo. To si myslím, že tam je asi nějaké úskalí.

Vidím, že pan poslanec Lochman se na mě usmívá, taky to asi sledoval a odpoví na to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Lochman už nemá faktickou, takže v tom případě paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych strašně ráda věděla, proč v návrhu toho zákona je tedy, že ty hlasy se budou přičítat k těm dvěma ze čtyř největších krajů. Na základě čeho padlo toto rozhodnutí. Jestli k tomu máte nějakou analýzu anebo proč prakticky, jestli byste mi jako předkladatel na to mohl odpovědět, proč jako předkladatelé jste předložili to, že přičtení těch hlasů bude těm dvěma největším krajům z těch čtyř. Takže poprosím vás, pane předkladateli, jestli byste mi na to mohl odpovědět a jestli k tomu existuje nějaká analýza nebo z čeho jste vlastně vycházeli a proč se to takto objevilo v návrhu toho vašeho zákona. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Můžeme přistoupit k rozpravě. Poprosím pana poslance Nachera. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Pěkný večer, dámy a pánové, ministři - dva. Já jsem se, jak jste viděli, nehlásil k faktickým poznámkám, protože jsem si říkal, že tím, že jsem první na řadě, tak budu moci na spoustu těch věcí reagovat. To jsem netušil, že ty faktické zaberou takový čas, tudíž jsem trošičku popřehazoval ten svůj příspěvek, který jsem si připravil tak, aby to bylo strukturované, aby pokud možno předkladatelé tohoto návrhu byli schopni odpovědět na konkrétní dotazy, konkrétní obavy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP