(21.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec David Kasal, posléze je přihlášena paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Paní místopředsedkyně, děkuji. Jenom vaším prostřednictvím bych chtěl říct, že jsem Patriku Nacherovi rozuměl oproti panu poslanci Jakobovi. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Válková, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. To je asi otázka individuálního vnímání. Jenom taková noticka k tomu, co tady zaznělo od pana kolegy Kasala.

Ale já bych chtěla reagovat na to, co tady řekl pan poslanec Dufek, totiž že tady jsme v prvním čtení a že bychom se měli věnovat tedy těm podstatným věcem, které by nás měly dovést potom k tomu rozhodnutí pustit do druhého čtení, nebo ne. A o tom to je. Já jsem se teď vrátila právě z televizní debaty a tam musím říct, že jsem neměla ani možnost říct ten závěr, měla jsem z toho takový pocit, že to bylo useknuté, alespoň v neprospěch mého vyjádření. A já jsem tam chtěla říct, a řeknu to tady, podle mého názoru, já to zítra řeknu ve svém projevu, který mám přichystaný, tady nejsou právě splněny ty základní předpoklady ústavní rovnosti, nechci používat zrovna toho silného slova diskriminace, kdy právě skupina českých občanů, pokud bychom to v tomto znění přijali, by za stávajícího znění Listiny základních práv a svobod a ústavy byla - já to řeknu odvážně, zašeptám - diskriminována. Já vím, že to neradí slyší ani kolegové zprava, ani zleva. Ale já když tu ústavu a Listinu si čtu, tak jsou tam články, které přímo vybízejí k úpravě. Ale na to asi těch 120 hlasů nemáme, takže zavřeme oči a budeme dělat, že prostě takovéhle bílé místo, jak jsem to nazvala, neexistuje. Ale ono existuje.

Takže jako právnička bych byla ráda, kdybychom si nejdříve udělali pořádek právě tím, že ty základní předpisy jsou v pořádku se zákony, které jsou jim nutně podřízeny, které musí být v souladu. Jinak to bude zase řešit Ústavní soud, to je jasné. A už toho je myslím na ten Ústavní soud hodně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté pan předseda Jakob. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně, já bych také - reakce na pana Dufka, který nás tady vyzýval k tomu, že jsme v prvním čtení, že může tady probíhat ta diskuse. Jasně se tady teď velmi kompetentně vyjádřila paní Válková, která si myslím, že má velkou erudici. Já samozřejmě vnímám i vás jako předsedu vašeho poslaneckého klubu, jako jednoho z těch, který se opravdu snaží vyjednávat slušně a velmi korektně. A já se tady snažím dneska celý den slušně a korektně říct, že nám ten zákon ta koalice ani nepředstavila. Nestáli jsme jí za to, když ho vkládala do systému, aby si nás třeba zavolala a řekla, dneska vkládáme do systému zákon o korespondenční volbě, chtěli bychom vám ten zákon představit a poté bude projednán. K ničemu takovému nedošlo. A já prostě pořád vidím ty rozdíly, že když pan ministr vnitra, který je zodpovědný za volby, před několika měsíci přinesl zákon o správě voleb, kde jsme měli shodu, tak to šlo vládním návrhem, a tento návrh zákona, který podle mého názoru - já nevím, jak to mám pořád vysvětlit, že musíme udělat všechno pro to, aby lidé věřili ve volební systém, aby nevnímali to, že dojde k tomu, že volby musí být samozřejmě spravedlivé a férové. A vy opravdu přicházíte s tím, že chcete něco protlačit v roce 2025 a digitalizaci a všechny následné věci budou až od 1. ledna roku 2026. Kdyby pan ministr vnitra to stihl, ale on to předložil a bude to až v roce 2026. Já se tady na to pořád ptám, jestli mi to někdo může vysvětlit. (Předsedající: Čas.) A nikdo mi na to nedokáže odpovědět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan předseda Jan Jakob, poté pan poslanec Milan Feranec. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já nechci s kolegou Nacherem polemizovat o tom, jestli si rozumíme, nebo nerozumíme. Díval jsem se na stenozáznam, zatím to tam není. Já to mám v poznámkách, že říkal, že ho za plentu s jeho dcerou nepustili, a ptal se mě na mé zkušenosti z toho, co jsem popisoval s mojí babičkou. Myslím si, že to není důležité, rád se s ním pak na to podívám. Ale co je důležité, a za to děkuji, že vlastně tím příkladem, který jsem tady uvedl, tak jsem vyvolal tady u vás diskusi, odezvu. A já se k tomu hlásím a budu rád s vámi, s kolegou Nacherem, s kolegou Vondráčkem, který to také zmiňoval, rád se o tom budu bavit. Vyvolejme diskusi, bavme se s asociací zrakově postižených a nevidomých, co by jim pomohlo v průběhu volebního procesu. Já budu rád, když najdeme nějaké řešení kromě toho, které je v současné legislativě, které jsem tady citoval, že s dotyčným může jít za plentu a hlasovat někdo další, ideálně osoba blízká. Je tam systém důvěry přirozeně. Jestli najdeme nějaké lepší řešení nebo něco, co jim pomůže, já budu velmi rád. Hlásím se k tomu. Bohužel já jsem tady také předtím nebyl v některých fázích, ani jeden z kolegů tady není, já jim to řeknu pak i osobně a budu rád, když společně najdeme rozumné řešení. A to je ta správná cesta... (Předsedající: Čas.), jak se o tomto návrhu bavit na konkrétních řešeních. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A zatím poslední faktická v této sérii - a už nikoli. Takže nyní pan poslanec Milan Feranec, poté pan poslanec Milan Wenzl. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, já budu reagovat na kolegu Dufka. Obecně souhlasím s tím principem, o čem se rozhoduje v prvním čtení, to je jasné, a že to lze dopracovat. Ale obávám se, a to je můj pohled, že právě ten problém pozdě dodané, ale včas předané obálky je téměř neřešitelný. Nebo neřešitelný. Na jedné straně máme princip, že se hlasuje jenom do určené hodiny. Tečka. Když přijdete u nás k volbám ve 14.10 v sobotu, tak řeknou konec, nemůžete vhodit lístek později. Na druhé straně je tady princip, že skutečně listina se považuje za doručenou podáním poštovní přepravě. A já se obávám, že ten problém není ani řešitelný, a uvidíme, kolik takových bude. Bude jich nepochybně víc. A proto máme si tyto věci vyjasnit, než budeme například hlasovat o vrácení k dopracování, a to se přece hlasuje v prvním čtení. Takže z mého pohledu je téměř neřešitelný ten problém a skutečně i toto může být důvod pro vrácení k dopracování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Milan Wenzl a poté se připraví pan předseda Aleš Dufek. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Milan Wenzl: Děkuji, paní předsedající. Já nevím, jestli jsem se nepřeslechl v době, kdy jsem byl třeba pro kávu nebo na toaletách, ale nevím, jakým způsobem to je, když má český občan v cizině dvoje občanství, jestli může jednou hlasovat opravdu - jakoby tady bude hlasovat v Čechách a pak může hlasovat třeba v Americe? Může. Tak v tom případě je to v pořádku. (?)

A ještě na jednu věc jsem se chtěl zeptat paní předsedající prostřednictvím paní předsedající, že jsem také nerozuměl pořádně, když jste měla proslov, co to znamená, když jste řekla, že mluvíte naplacato. Já vůbec nevím, co to je jakoby naplacato. Tak jestli budete tak hodná a odpovíte mi. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP