(21.50 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Víte dobře, že digitalizace nám zatím nefunguje. Je to chyba, ale prostě nefunguje to tak, jak by mělo. Musí se s tím určitě ještě popracovat. Víte, kolikrát sami dáváme opakovaně nejrůznější údaje o vlastní osobě? Přitom by se to dalo vytáhnout z nějakého registru. Čili tito lidé mají poměrně asi oprávněný... nebo už mají nějaké zkušenosti, jak tam píší, obavy a není jim to jasné. Mně to taky není jasné. Takže prosím o jasnou odpověď. Nebo řekněte, dopracujeme, nebo prostě nějakým způsobem takto se k tomu postavte. Protože opravdu zatím není jasné, jak by se nedal zneužít tento systém. A já si myslím, že by to mělo být nějak jasně dané, aby ti lidé měli jistotu, že toto je ošetřeno, abychom tu jistotu měli my, protože představa, že se podívají pouze do databáze, kde jim vyběhne - nechci říkat jméno, abych náhodou se nedotkla někoho, i kdybych vybrala nějaké kuriózní, mohlo by se stát, že by se tak někdo jmenoval, tak Červená Karkulka už dostala tady hlasovací lístky, čili nebude nikde daná. Já to tam nenacházím a ti lidé, kteří píší, taky ne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně z dodržení času. Ještě tady mám s faktickou pana předsedu Aleše Dufka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já budu jenom reagovat. Digitalizace je digitalizace, teď řešíme korespondenční volbu. Samozřejmě bylo by to ideální, nevypadá to možná v této chvíli tak úplně ideálně. Všechny ty námitky, které tady zazněly, jsou vzneseny v rámci prvního čtení. Myslím si, že koalice, pokud chce si svůj zákon obhájit, tak se s nimi nějak musí vyrovnat. Musí nějakým způsobem to všechno vysvětlit případně, pokud je někomu něco nejasné.

Co se týká té poslední poznámky ohledně slušnosti, nemám pocit, že by ta diskuse byla neslušná, že byste se chovali neslušně vůči našemu klubu. Logicky se chováme maximálně slušně i my takhle. Ale umíme se chovat i třeba jinak. Ale vůbec není důvod, protože fakt se domnívám, že to je vysoce kultivované, ta diskuse, že máte faktické připomínky, a budeme se o nich bavit dál.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. A ještě se hlásí s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane předsedo Dufku, děkuju za reakci. Ale já pořád nevím, jak to mám vysvětlit. Vy říkáte, digitalizace je digitalizace, ale přece digitalizace je klíčová na to, abychom si pohlídali, že ten člověk, který si požádá o ten voličský průkaz, tak aby popřípadě... Víte, já jsem vám tady říkala, kolik voličských průkazů se ztratilo, kolik jich je na seznamu a tak dále. Ale vy jste přinesli ten zákon, že ta digitalizace bude až po 1. lednu 2026. Já ne. Pan ministr vnitra přinesl zákon o správě voleb, ve kterém je, že digitál, že propojené všechny ty okrskové volební komise v rámci vydávání voličských průkazů a tak dále, všechno to bude až po 1. lednu roku 2026. A vy přinesete korespondenční volbu s účinností od 1. ledna. 2025. Dávám vám to logiku? Mně tedy absolutně ne. Vždyť přece v těch lidech vy v tu chvíli, my přece potřebujeme, aby ty volby, aby ti lidé věřili v ten volební systém. Abychom jim řekli, že všechno to bude v pořádku, a ta digitalizace tomu velmi pomůže. Takže já znovu říkám, pokud byste přinesli ten zákon po 1. lednu 2026, tak to dokážu pochopit. To, že to přinášíte 1. ledna 2025, nepochopím, protože nebude hotová digitalizace, která je v této věci klíčová.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Tímto jsme vyčerpali všechny současně přihlášené faktické poznámky. A já vnímám přihlášku paní poslankyně Jany Pastuchové, která je zde nyní pověřena paní předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO Alenou Schillerovou. Takže prosím, můžete vystoupit.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, velice se tímto omlouvám své kolegyni, vaším prostřednictvím, Andree Babišové, že ji přeskočím s přednostním právem. Já jsem zde vystupovala na několik faktických poznámek, kdy jsem řekla, že si myslím, a zdůraznila jsem, že jste věděli o tom, že se budeme dlouho chtít bavit o tomto návrhu vašem poslaneckém. A řekla jsem i to, a budu to opakovat, že si myslím, že naše republika a občané, kteří zde žijí v České republice, nezpochybňuji tím občany v zahraničí, ale kteří zde dlouhodobě žijí, čekají na mnoho dalších zákonů a návrhů, kterými bychom jim trošku pomohli.

Takže já se omlouvám, řeknu i já svůj projev, který jsem si připravila. Využila jsem k tomu přednostního práva z pověření a chci říct, že navážu na to, co jsem říkala při faktických poznámkách. A je to vlastně to, že projednáváme další naprosto zbytečnou nyní v té situaci, v které se Česká republika nachází, a špatně připravenou novelu, která, jak tady zdůrazňujeme všichni, pochází z pera koaličních poslanců a vládních představitelů. Ti se po rušení poboček České pošty, nezvládnuté důchodové reformě a kočkopsu jménem konsolidační balíček rozhodli výrazným způsobem narušit volební systém České republiky. Ráda bych zde upozornila, že jestli něco v naší republice dobře funguje a není zpochybňováno, pak je to volební systém. Po ukončení voleb a uzavření volebních místností máme ještě v ten den známé výsledky, které si nedovoluje žádná z kandidátních stran zpochybňovat. A snad až na výjimky nedochází k podvodům, které by výsledky voleb nějakým zásadním způsobem znevěrohodňovaly. V tento náš systém a obecně v průběh voleb panuje všeobecná důvěra, což s ohledem na dění v okolních státech je věc zásadní a skutečně nezanedbatelná. Podívejme se jinde po světě nebo i po Evropě, kde dochází ke zpochybňování volebního procesu nebo se odmítají uznat výsledky voleb. Všichni máme v paměti příklad USA, který je poněkud extrémní, ale přesto by pro nás měl být varováním.

Ústava, a bylo to tu několikrát řečeno, zaručuje tajnost voleb a svobodnou vůli se rozhodnout. To bude korespondenční volbou narušeno. Nebude možné zaručit, zda se lidé mohli skutečně svobodně rozhodnout a volit dle svého vlastního vědomí a svědomí. Máme zde totiž takzvaný fenomén sociální, tedy ovlivnění rodinou a okolím, která při korespondenční volbě bude mít možnost kontrolovat a ovlivňovat, jak bude daný člověk volit. V současném systému má každý volič zaručeno, že se sám v klidu a bez zásahu jakékoliv osoby může v soukromí za plentou rozhodnout, kterou stranu nebo kandidáta bude volit.

A teď si dovolím trošku být, i když si své ctěné kolegyně vážím, tak jsem poslouchala nyní debatu na ČT24, kde má vážená kolegyně Eva Decroix byla s naší paní profesorkou Válkovou. A velice mě zarazilo, já se to tedy přehraju ještě znovu, že jste tam řekla, že vlastně obálka - obálka - je víc důvěryhodná než plenta. Já si to opravdu přehraju, ale já jsem to poslouchala na sluchátka, ale to mě tedy vyrazilo dech. Tak proč ty plenty máme? Takže asi takto, takto se na to může, takže obálka je víc než plenta, která tu a všude reaguje. Já jsem v delegaci OBSE, jezdím po volbách a opravdu ta plenta si myslím, že je kontrolována tou komisí ve všech zemích. Nejsem si jistá, zda je dostatečně zaručena ta tajnost volby. Vy říkáte, že v obálce ano, já si myslím, že také ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP