(22.00 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Když už jsme u posuzování kvality navržené novely volebního zákona, ačkoliv jsme proti, návrh opět ukazuje na to, jakým způsobem vláda pracuje polovičatě. Navrhuje zde zákon, který pomůže jen malé skupině lidí, ale odmítá ulehčit způsob voleb pro další skupiny, například pro důchodce. Návrh totiž počítá s tím, že by korespondenční volba byla možná jen pro osoby dlouhodobě žijící v zahraničí. Nijak však neulehčuje fakt, že celá řada voličů zde v České republice nemůže ze zdravotních důvodů fyzicky přijít do volební místnosti. Navíc v době epidemií, či dokonce pandemií by fyzická účast u voleb mohla být pro někoho život ohrožující. Přesto vláda odmítá těmto lidem způsob voleb zjednodušit a zaměřuje se na osoby dlouhodobě žijící v zahraničí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Požádám kolegy, kolegyně o ztišení. Velice narostl hluk v sále.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Jsem tak ráda, že na můj projev jde celá koalice do sálu. To je tak fajn. Děkuju. I pan premiér dokonce přišel. (Tleská.) Celý den tu nikdo nesedí, jenom naši opoziční poslanci. Za to jim děkuju. Bylo jich tu devět. No, dokonce i pan ministr financí. (Poznámka ministra financí.) Já vím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opravdu poprosím, ať projev je na mikrofon!

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Proto já tady stojím, pane ministře, za paní předsedkyni Schillerovou. Já jsem ráda, že jste přišli, protože si myslím, že... Paní poslankyně Urbanová (?), vaším prostřednictvím, nemusíte na mě dělat grimasy. Však už to znáte. Vy jste tu neseděla celý den. Takže já si dovolím, protože...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím mým prostřednictvím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já jsem řekla prostřednictvím. Já si dovolím ukončit svůj projev. Jsem ráda, že všichni přišli ze svých kanceláří, že mě někdo alespoň vyslechl, a myslím si, že od mých kolegů celý den tady zaznívá mnoho a mnoho připomínek, a s tím, že jste s námi nevedli vůbec žádnou debatu, a jde o tak zásadní zákon... (Projevy nesouhlasu zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím o klid v sále, vážené kolegyně, kolegové! Opravdu žádám o ztišení. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: ... zásadní zákon, prosím o procedurální návrh o přerušení v prvním čtení do konce roku 2024.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o termín, jednoznačný termín. Rozumím konec roku 2024.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Do 31. 12. 2024.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, zazněl tedy procedurální návrh, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do 31. 12. 2024. A já vidím pana poslance Zunu, poprosím tedy o přednesení protinávrhu. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo. Já si dovolím zareagovat s protinávrhem, protože já nesouhlasím s tím, že bychom nereagovali, ať už já, nebo kolega Jakob...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ne, procedurální protinávrh!

 

Poslanec Michal Zuna: ... nebo Michálek a další, tak tady komunikujeme... (Předsedající: Pane poslanče, nyní...) Já si tedy dovolím dát protinávrh na pět minut - na přerušení na pět minut.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Takže přerušení na pět minut je procedurální protinávrh a já už nevnímám nikoho dalšího, kdo by chtěl přednést jiný protinávrh. Ano, zato zde je zájem o odhlášení všech. Všechny jsem vás odhlásila. Přihlaste se opět svými registračními kartami a já zrekapituluji, co budeme hlasovat.

Nejprve se bude hlasovat protinávrh pana poslance Michala Zuny na přerušení na pět minut a poté, pokud nebude přijat tento návrh, tak návrh paní poslankyně Jany Pastuchové na přerušení tohoto bodu do 31. 12. 2024. Každý ví, o čem budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování o návrhu na přerušení na pět minut. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 6 se účastnilo 166 poslankyň a poslanců, pro 8, proti 115. Tento návrh nebyl přijat.

 

A nyní přikročíme k návrhu paní poslankyně Pastuchové, a sice je to návrh na přerušení do 31. 12. 2024.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 7 se účastnilo 169 hlasujících, pro 75, proti 93. Návrh nebyl přijat.

 

Tímto jsme se tedy vypořádali s procedurálními návrhy a opět se vracíme do rozpravy, kdy máme čtyři přihlášené s faktickými poznámkami. Jenom bych doporučovala chvilinku posečkat, aby mohli ti, kdo zde nechtějí setrvat, opustit sál, abychom zde měli klid pro projednávání. Vystoupí nejprve pan předseda Aleš Dufek, poté pan poslanec Jiří Mašek, pan ministr Martin Kupka a pan poslanec Petr Beitl. To jsou čtyři přihlášení s faktickými poznámkami a poté se můžeme vrátit do obecné rozpravy. Z levé strany sálu se nyní ozývá opravdu značný hluk...

Pan předseda Dufek má slovo na dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Vzhledem k tomu, že jsem tady celou dobu byl, tak necítím žádnou zlobu za tento procedurální návrh a mohu pokračovat v rámci té slušné diskuse. V podstatě zazněly tady dotazy od kolegy Ferance a byly velmi konkrétní. To znamená, co s obálkou, která je odeslána ze zahraničí, jestli ten člověk pak nehlasuje dvakrát, to znamená, jak v zahraničí, tak v rámci České republiky. Na to je strašně těžké samozřejmě odpovídat, pokud si to člověk neověří. A i teď odpovím způsobem, který je možná, domnívám se, myslím si, že až budeme diskutovat o tomto zákoně mezi prvním a druhým čtením, bude dobré prozkoumat, jestli to není tak, a já si myslím, že to tak je, že účinky té volby nejsou odesláním té obálky, ale až doručením právě do té volební místnosti, že tam nastávají hmotněprávní účinky až tím doručením, nikoliv odesláním. Takže to je vlastně ta jakoby první odpověď. A myslím si, že v rámci EU existuje systém vzájemné výměny informací, jak zabránit tomu, aby ten člověk mohl dvakrát, to znamená, aby nevolil třeba ve Francii a zároveň v České republice. Takže pokračujeme v rámci té slušné diskuse, ale myslím si, že na to bude prostor právě v mezidobí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Jiří Mašek a poté bude na řadě paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych tady byl rád, aby nezapadlo to, co tady říkala moje ctěná kolegyně Pastuchová ve vztahu k velice kultivované, řekl bych opravdu na úrovni, diskusi, která na ČT 24 proběhla mezi renomovanými právničkami, a to profesorkou Válkovou a paní doktorkou Decroix. Já jsem se snažil to poslouchat a doporučuji vám si to poslechnout také, protože tam byla snaha redaktorky ČT vysvětlit ten problém korespondenční volby našim občanům. Ale nezlobte se, když paní Decroix na závěr řekla, že pro ni odeslaná obálka je více tajná než hlasování za plentou, tak to pro mě opravdu není přijatelné. Věřím, že jsem to slyšel dobře, paní Decroix, a byl bych strašně rád, jestli na tomhle podkladě je založena vaše myšlenka korespondenční volby, tak ji prosím opusťte! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět velmi poprosím o to oslovování prostřednictvím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Promiňte, prostřednictvím vaším, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A nyní můžeme přistoupit k dalším dvěma faktickým poznámkám. S první vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Eva Decroix. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP