(22.20 hodin)
(pokračuje Eva Decroix)

Pak je tam ten druhý aspekt, na který upozorňovala paní kolegyně, to je, jestli rodina nebude vědět. Prosím, pokud mám obavy, že by mě náhodou rodina nebo přátelé mohli ovlivňovat, tak je důležité, nadále je možné jet na zastupitelský úřad volit tak, jako to bylo možné vždy až dosud. Ale nepředpokládejme, že každému voliči - ani dnes to tak neprobíhá, já nevím, jak vy, já jsem vždy lístky kroužkovala doma a nikdy jsem se neobávala žádného nátlaku. Předpokládám, že to tak děláme všichni. To znamená, tady vycházíme z nějakých spekulací, které nejsou podloženy.

Zkusím využít poslední minutku. Co se týče toho, jak kdo kde může zneužít. Byla otevřena diskuse o tom, jestli je potřeba upravit trestní zákoník. Pojďme se o tom bavit. Já myslím, že jestli se na něčem shodneme, tak že opravdu výsledek musí být takový, aby volby byly bezpečné. Pokud vy máte obavu ze zneužití úřední moci - a tady ještě budu reagovat na kolegyni Ožanovou - ne. (Předsedající: Čas.) Podle zákona je možné (Předsedající: Čas, paní kolegyně.), aby to ověření bylo provedeno podle zákona (Předsedající: Čas.) toho daného státu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Musím opravdu měřit všem stejně. A poprosím o dodržování toho času. Nyní pan poslanec Radek Koten.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Tak ještě jednou. Sice je pokročilá hodina, ale skutečně mi to nedá. Když tady poslouchám tu diskusi, ať je to ověření podpisů, které musím mít na většinu dokumentů, které si vyřizuji tady v České republice, tak mě fascinuje, jakým způsobem je tlačena tato novela poslanecká a další novely. Tady v České republice krachují podniky, zavírá se podnik Liberty v Ostravě, kde je navázáno 40 000 pracovních míst, ale my tady řešíme korespondenční volbu pro občany, kteří v České republice prokazatelně nežijí.

Já bych se tady rád vaším prostřednictvím zeptal tady paní poslankyně, která je také předkladatelkou zákona o změně občanství nebo o nabytí občanství v České republice, sněmovní tisk 585, protože ten přímo navazuje na tuto korespondenční volbu, a to tím způsobem, že v podstatě vyrábí a generuje další a další občany České republiky pouhým prohlášením, s tím, že emigranti z let 1939 až 1969 a jejich potomci až do čtvrté generace mohou nabýt české státní občanství právě tím prohlášením. Vzhledem k tomu, že komunita českých emigrantů například ve Spojených státech je poměrně početná, tak to může poměrně zásadním způsobem právě ovlivnit tuto korespondenční volbu. My se tady stále bavíme o tom, jakým způsobem se budou ověřovat podpisy nebo nebudou ověřovat podpisy, to tady můžeme pořád říkat, a jakým způsobem se to bude trestat, ty podvody v těch volbách. (Zvýšeným hlasem.) Vy chcete někoho trestat na území Spojených států nebo Austrálie nebo nějakého jiného státu (Předsedající: Prosím, hlas.) za to, že tam udělá podvod volební? Mě by to skutečně zajímalo a předpokládám, že občany České republiky by to také zajímalo! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen k faktické poznámce pan zpravodaj, takže vystoupí pan poslanec Radek Vondráček, připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já budu velestručný. Nám se tady mění účastníci debaty. Paní poslankyně tady nebyla. Já už jsem se k tomu jednou vyjadřoval. Vy omezujete tajnost na anonymitu, na dohledatelnost toho voliče. Ale ano, ta tajnost spočívá také v osvobození od možného nátlaku. Tam jde o svobodu toho člověka a k tomu právě slouží ta tajnost. A ten princip tajnosti u jakékoliv distanční volby je snížen. Ten princip tajnosti je snížen a to je fakt. Že to vytváří nějaký prostor pro kupčení s hlasy nebo nějaké family voting, je taky fakt. Debata se pak vede mezi odborníky, nakolik je ten princip oslaben a zda by nebylo vhodnější minimálně jednat tedy ve shodě řekněme ústavní většiny a nejlépe změnit a snížit ten princip tajnosti, že je omezen i v Ústavě České republiky. To byl závěr například pana profesora Gerlocha na našem posledním semináři.

Já jenom velice stručně, já už jsem to tady taky ukazoval. (Ukazuje.) Tohle je rakouská Wahlkarte. Touhle obálkou se volí v Rakousku. Tu obálku podepíšete, dáte ji z ruky a už naprosto ztrácíte kontrolu nad tím, kdo a jak volí, co si do té obálky dá, tím jedním podpisem, stejně jako jedním podpisem toho identifikačního lístku. Navíc, jak podotkla kolegyně, když je ověřená plná moc, vyzvednete si veškeré dokumenty a mezi tím, kdo si vyzvedl ty dokumenty, a tím odvolením už stojí jenom obyčejný podpis. Ne ověřený podpis, ačkoliv je to tedy veřejná listina. Velice těžko se to bude prokazovat, velice těžko se to bude dohledávat. A v každém případě každá distanční volba znamená, že do určité míry se smiřujeme (Předsedající: Čas.) se zástupným hlasováním. (Předsedající: Čas.) S proxy voting. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Karla Maříková.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla reagovat na paní poslankyni Decroix prostřednictvím vás. Paní poslankyně, vy přece nemůžete vědět, v jakém prostředí ten člověk žije, jestli na něj nebude vytvářen nějaký nátlak z řad rodinných příslušníků nebo zaměstnavatele, když ta možnost korespondenční volby tady je, aby ten dotyčný skutečně tu možnost využil, volil tak či onak. To zaručit nemůžete. Takže říci, že pokud se cítí v nějaké nekomfortní situaci, že pojede na zastupitelský úřad, to nelze říci takhle jednoznačně, protože skutečně může být uplacen, může být na něj vytvářen jakýkoliv nátlak a ten dotyčný tomu může podlehnout a bude pak volit třeba podle někoho jiného a ne podle toho, jak smýšlí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Dostáváme se k přihlášce k faktické poznámce paní poslankyně Evy Decroix a poté se hlásí pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslankyně Eva Decroix: Já už zkusím reagovat naposled, abych nevyvolávala diskusi o to více, jestli někteří kolegové mají pocit, že už to zde jednou padlo, tak aby neměli potřebu mi to nějak opakovat.

Co se týče nátlaku. Paní kolegyně, samozřejmě nikdo nikdy nemůže zcela vyloučit jakýkoliv nátlak, v žádné situaci, nicméně ten zákon zaručuje dostatečné pojistky, ad jedna, aby mu bylo zabráněno - a tady si dovolím tedy se ohradit proti té obálce, kterou zde ukazoval pan kolega - prosím, to, že má jiný stát korespondenční hlasování, neznamená, že tady to bude fungovat stejně. Námi navržený systém nespočívá na tomto principu obálky. Námi navržený systém spočívá na principech dvouobálky, které jsou od sebe oddělitelné. A znovu opakuji, a padají na to dotazy, nadále je možné hlasovat dosavadním způsobem na zastupitelském úřadě, to znamená osobně. To znamená, ten nátlak, nadále máme tyto možnosti.

Důležitá věc taktéž, prosím jenom k té plné moci zneužitelnosti podpisů. Zopakuji ten princip a celý postup. Nejdříve je nutné podat žádost, doložit bydliště a na té žádosti bude podpis toho daného voliče. To znamená, v okamžiku, kdy on bude následně podepisovat voličský lístek, tak tam bude ten podpis znovu. Prosím, nedělejme ani ze zastupitelských úřadů, ani z celého toho principu, že bude někdo někde nějak neschopen porovnávat podpis.

Uzavřu to. Pokud v tom celém principu je nějaké bílé místo, pojďme ho hledat, ale pojďme nepoužívat termíny jako kupčení s hlasy. A pane předsedo ústavně-právního výboru, nemáme to zapotřebí.

Poslední, abych nezapomněla reagovat na pana kolegu z SPD. Já se musím opravdu usmívat, a snažím se usmívat mile a nearogantně, jak je mi někdy vyčítáno, když velmi vlastenecká strana má problém s tím, že navýšíme v zahraničí na základě žádosti Čechů žijících v zahraničí počet vlastenců, kteří dokonce jsou tak vlastenecky zaměření (Předsedající: Čas.), že chtějí (Předsedající: Čas prosím.) hlasovat a podílet se.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A zrekapituluji, kdo se nyní hlásí do rozpravy skrze faktické poznámky, protože jinak se to nazvat nedá. Je to v tomto pořadí - pan poslanec Martin Kolovratník, paní poslankyně Karla Maříková, Zuzana Ožanová, Olga Richterová, pan poslanec Radek Vondráček a Radek Koten.

Já ještě načtu, kdo se omlouvá. Je to paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová od 22.30 hodin z rodinných důvodů.

A nyní předám slovo panu poslanci Martinu Kolovratníkovi. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý večer, děkuji za slovo. Vystupuji k této věci dnes poprvé a vystupuji proto, že velmi pozorně poslouchám debatu, hlavně kolegyně Evy Decroix za ODS a její reakce na naše poznámky. A rád bych se zeptal na jednu věc nebo na postoj právě vás v rámci ODS. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP