(22.10 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo a chtěla bych reagovat na pana poslance Dufka. Vy jste tady rozebrali ten případ, že někdo může volit dvakrát. Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, já jsem tento stejný dotaz, nebo obdrželi jsme tento stejný dotaz od jedné paní, která píše, že má dceru, která dlouhodobě žije v zahraničí, ale trvalý pobyt má stále v Čechách. A samozřejmě tím, že ona je léta členkou komise volební, tak nám tam popisuje, že ty seznamy volební se dělají podle trvalého bydliště. A tím, že ona má trvalé bydliště zde, tak ona si může zažádat i v zahraničí, protože v tom zahraničí už žije skoro sedm let - ale nemá tam trvalý pobyt, protože ten má zde. Takže vlastně opravdu se dostáváme do situace, že ona by mohla volit dvakrát - jednou tam, vlastně tam to odevzdá korespondenčně, a do 14 dnů, protože ona to může 14 dnů dopředu odeslat, se může dostavit sem, a není to daleko, mám pocit, že říkala, že žije v Německu, a má to kousek a dostaví se sem, a jelikož v těch seznamech je, tak odvolí i zde, protože tam není to propojení, aby seznamy se aktualizovaly na základě toho, že je odvoleno v zahraničí. Takže opravdu ten případ tady může nastat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní s faktickou paní poslankyně Eva Decroix. Prosím.

 

Poslankyně Eva Decroix: Já moc děkuji. Já si dovolím nejdříve reagovat na paní kolegyni. Prosím, už dnes v rámci toho jednoho volebního dne i pro evropské volby toto nikdo nevylučuje. Manžel když odvolí tady do evropských voleb, tak samozřejmě i tento problém existuje už dnes. Já ho vnímám a pojďme se o tom bavit teď v rámci legislativního procesu, tak aby opravdu ta duplicita tam nebyla.

Já paní kolegyni Válkové, protože jsem byla opakovaně teď s tím rozhovorem konfrontována, děkuji, protože ten rozhovor byl velmi korektní a byl právní. A ta moje argumentace, která spočívala vlastně na tom, že jsem používala na jedné straně obálku a na druhé straně plentu, tak už ten systém funguje. Dneska má v rámci našeho volebního systému obálka taktéž poměrně velkou hodnotu, protože my jdeme vyplnit nebo zakroužkovat nebo pracujeme s tím volebním lístkem za plentou, to je proto, aby pomyslně stát nevěděl, co tam vyplňujeme, abychom měli svobodu při vyplňování, a ta obálka taktéž plní roli té tajnosti. Protože kdybychom přišli následně k urně bez obálky, tak by zase opětovně volební komise viděla, co je na tom hlasovacím lístku. To znamená, obálka už dnes v našem volebním systému plní roli tajnosti.

V rámci korespondenční volby, aby to nebylo, není jeden nebo druhý prostředek vyšší nebo důležitější, ony se doplňují. V rámci korespondenční volby pochopitelně nebudeme mít plentu. To znamená, že musíme vymyslet, a v rámci toho systému je navržena jiná pojistka, jiná garance pro to, aby nám stát nemohl koukat pod ruce, co jsme tam vyplňovali a jakým způsobem jsme s tím lístkem pracovali. Ten princip by měl být zaručen těmi dvěma obálkami - jedna je úřední, druhá je doručovací. A já jsem se snažila v tom rozhovoru vysvětlit, a znovu to zde opakuji, když projdeme ten zákon (Předsedající: Čas.), tak poté co se nechám zapsat - já se přihlásím ještě jednou. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Přesně tak. Nyní paní poslankyně Helena Válková, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Abychom se - děkuji, paní místopředsedkyně - abychom se, milá paní kolegyně, neutopili v detailu, já jsem tam byla, poslouchala jsem to, neměla jsem možnost se k tomu vyjádřit. Já bych poděkovala za ten dotaz paní Aleně, myslím, že ji takhle představovala paní redaktorka. No, ono to bylo asi takto. Vy jste v podstatě dobře vysvětlila tu tajnost volby a ochranu... (Předsedající: Mým prostřednictvím.) Pardon. Prosím?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, opravdu, oslovujte se navzájem s paní poslankyní mým prostřednictvím.

 

Poslankyně Helena Válková: Ano, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, omlouvám se. Ve vztahu k té volební komisi. Takhle jste to i řekla. Ale ta tazatelka se ptala na tajnost volby a ochranu tajnosti volby ve vztahu k sobě jako k fyzické osobě. Na to jsem už neměla čas reagovat. Já bych jí řekla ano, máte pravdu, ta tajnost takto v tomto návrhu zákona zajištěna není.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Zuzana Ožanová, Lucie Potůčková a Eva Decroix. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Škoda, že jste tady nebyla celou tu dobu, co jsme tady vedli aspoň s tím málem, co tady zůstalo, tu debatu. Možná že mi odpovíte vy (Předsedající: Mým prostřednictvím.), protože mi nebylo na to odpovězeno. Vím - vaším prostřednictvím. Já jsem tady položila dotaz, jestliže budu mít plnou moc a budu jednat za někoho, třeba za svého strýce, protože on se tam nemůže na ten konzulát dostavit, a pojedu tam pro ty lístky s plnou mocí, kde je zaručeno, že neodvolím za něj? Protože budu mít veškeré... To, že tam je nějaký podpis, já ho můžu podepsat. Ale nikdo už neověří, jestli on odvolil, anebo jsem já odvolila za něj. Protože ten podpis, který on uzná, že je jeho, tak je jeho. Je to tak? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já opět děkuji pěkně za dodržení času. A nyní paní poslankyně Ožanová, připraví se paní poslankyně Potůčková. Slova se tedy ujímá paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych měla jeden takový dotaz, já už jsem ho dneska jednou naznačila, a to je vlastně ta plná moc - ověřená. Předpokládám, že ověřená musí být orgány České republiky, to znamená, že dotyčný si buď, ještě než vyjede, v České republice zařídí plnou moc, nebo bude muset na zastupitelský úřad, zařídí si plnou moc. Ale pokud může na zastupitelský úřad dojet si vyřídit plnou moc, proč by nemohl na zastupitelský úřad dojet volit? Opravdu ověření plné moci jinými orgány? Nedomnívám se, že je to úplně dobré. A tady ve své podstatě my říkáme, děláme to vše proto, protože mají ztížený přístup k volbám, ale říkáme, ale zároveň tu dáme tu ověřenou plnou moc. Já bych byla ráda, kdybyste mi tedy vysvětlili, jak se to s tím má. A potom jsem tady upozorňovala ještě na nějaké paragrafy, ale já to prosím potom budu říkat ještě ve svém projevu, protože nebudu celý svůj projev říkat ve faktických poznámkách. Tak bych poprosila, jak je to s tou ověřenou plnou mocí? Děkuji předem za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní paní poslankyně Lucie Potůčková. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji. Já se pokusím odpovědět krátce na některé věci. Tak pokud někdo někoho za něco podepíše, ať už to byla ta odpověď, myslím, paní Mádlové, a to byl ten dopodpis na identifikačním lístku nebo v tomto případě plné moci, tak pokud to není v pořádku, tak se dostává do rozporu s trestním zákoníkem. Prostě tam je to tiskopis, který je normálně číslovaný, a vy tím paděláte veřejnou listinu anebo se dostanete do rozporu s § 351 trestního zákoníku a maříte volby. To je jednoduchá věc, vy se prostě dostanete, vy pácháte trestný čin. To je jedna věc.

Druhá věc je, v momentě, kdy - bavili jsme se o tom, to myslím říkala paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, paní Peštová, jak je možné tedy, že nějaká členka komise říkala, že je možné takhle odvolit. Nemělo by to být možné. Protože to mě opravdu zajímá, ten případ, protože ten člověk může být veden vždycky jenom na jednom tom seznamu. Buďto je na zvláštním voličském seznamu v zahraničí, anebo je na seznamu u své okrskové volební komise, tam, kde má trvalý pobyt. Ale vždycky se automaticky vyškrtává. On může být buď na jednom, nebo na druhém. Nelze oboje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní je na řadě se svou přihláškou paní poslankyně Eva Decroix, poté pan poslanec Radek Koten, následně paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Eva Decroix: Já samozřejmě nevím, kde jsem skončila ve svém plamenném proslovu, tak zkusím jenom navázat. Diskuse byla o tajnosti voleb a já jsem se snažila vysvětlit princip těch dvou obálek. A tam je důležité vědět, že zákon myslí na tu tajnost minimálně v tom smyslu, že v okamžiku, kdy obálky přijdou - doručovací a úřední - přičemž v jedné je možné spojit hlas s tím daným voličem, protože je tam identifikační lístek, který je podepsaný, v druhém je pouze hlasovací lístek. A zastupitelský úřad tyto dvě obálky rozděluje. A do hlasovací urny se stejně tak jako v tomto volebním systému dostávají pouze hlasovací lístky, které není možné spojit s daným voličem. To je ten princip tajnosti, že stát, státní správa, úřad a hlasovací komise nevědí, jak vy konkrétně, ta která osoba hlasovala. Proto když hovoříme, a já to opravdu slýchám už několik dní, že je narušen princip tajnosti, tak není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP