(22.40 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Zároveň argument, že volby korespondenční jsou ve 127 státech světa, tak to jsme se tady o tom bavili, že ty rozdíly v jednotlivých ústavách jsou obrovské, ale navíc ta pachuť z bývalých prezidentských voleb ve Spojených státech, ta tady stále zůstává, ty otazníky tady zůstávají. Samozřejmě i to prošetřování soudy ve Spojených státech jednotlivých podnětů o podvodech ve volbách korespondenčních, takzvaný Bidenův paradox, kdy tedy ten obrázek s tím přečuráváním hlasů v jedné chvíli...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o udržení slovníku. Opravdu žádám o udržení slovníku.

 

Poslanec Radek Koten: Všechny hlasy, tak ten obrázek je samozřejmě všeobecně známý. Tak to jenom dokresluje vlastně tu prioritu této vlády a poslanců vládní pětikoalice, protože právě poslanci vládní pětikoalice se snaží volby nějakým způsobem v České republice ovlivnit ve svůj prospěch, a to právě pomocí korespondenční volby ze zahraničí, protože tam se to nedá tak úplně kontrolovat. A samozřejmě ten navazující zákon o státním občanství České republiky, který má v podstatě velmi podobné předkladatele jako tato korespondenční volba, tak to jenom dokresluje. A já to tady říkám z toho důvodu, aby občané v České republice byli zorientováni a aby věděli, kdo potřebuje hlasy ze zahraničí, protože tady v České republice jste nevolitelní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan místopředseda Jan Skopeček, připraví se pan poslanec Karel Haas. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Chtěl bych, prostřednictvím paní předsedající, reagovat na pana kolegu Kolovratníka, který se tady snažil cvičit našeho pana poslance Haase. Já se ho chci zastat. Pan poslanec má jistě svůj názor. Vy teď se tady snažíte vytvořit atmosféru, že se ho možná bojí říct, nebo že názor změnil. Nemyslím si, že zrovna vy jste ten, kdo by měl tady hlídat čistotu a pevnost názoru mých kolegů. Všichni jsme v posledních dnech viděli, jak jste se ze zarytého fandy eura, mnohokrát jsme spolu na to téma bojovali v televizních pořadech, na Twitteru, tak jste se zničehonic (Předsedající: Mým prostřednictvím.), když vám šéf zapískal, tak jste otočil názor a jste dneska velmi výrazným odpůrcem eura. Já jsem za tento váš názorový posun rád. Já si také myslím, že euro Česká republika v tuto chvíli nepotřebuje, ale myslím si, že jste poslední, kdo by měl testovat čistotu a pevnost názoru vašich kolegů. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Požádám o oslovování kolegů prostřednictvím předsedající. A nyní pan poslanec Karel Haas. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Hezký večer, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající. Já jsem byl přihlášen ještě před ctěným kolegou Honzou Skopečkem, vaším prostřednictvím, kterému děkuji. Já se určitě obhájím sám. Já bych nerad nechal tu výzvu Martina Kolovratníka, prostřednictvím paní předsedající, bez odpovědi. Martin Kolovratník, prostřednictvím paní předsedající, se tady snažil v té své faktické střelit takový šíp mezi mě a ctěnou, váženou a pracovitou kolegyni Evu Decroix, kdy řeknu, ten jeho šíp se úplně minul cílem. On, řeknu, testoval můj konzervatismus nebo moje pravicové hodnoty tím, že jsem v době covidu skutečně, když se na jednotlivých zastupitelstvech, asi jste to také zažili, debatovalo o různých distančních způsobech jednání zastupitelstva, tak já nemám důvod to jakkoliv tajit, tak jsem vždycky vyzýval všechny kolegy k tomu, abychom maximálně své mandáty vykonávali osobně. Ten můj názor je pořád neměnný. Ale spojovat dnešní debatu o sněmovním tisku dnes projednávaném, to znamená o jednorázovém aktu, který třeba v době nebo ve výkonu volebního práva do Poslanecké sněmovny vykonáváte jednou za čtyři roky, je to jednorázový akt, s právní úpravou, s obecním zřízením, s výkonem funkce, veřejné funkce, kterou vykonáváme všichni v režimu 24/7, jinými slovy, v té veřejné funkci jste od okamžiku zvolení do okamžiku zániku mandátu, tak srovnávat tyto dvě věci je úplně mimoběžné. Tolik snad odpověď moje faktická.

Možná bych poprosil, když mě kolega Patrik Nacher, opět prostřednictvím paní předsedající, byl jsem tady dneska poctivě asi do půl desáté, si vzal do úst čtyřikrát v souvislosti s hromadnými řízeními, tak je to podobně mimoběžné, když dnes projednáváme otázku korespondenční volby. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče. Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou. Připraví se pan ministr Výborný. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Já nevyužiji celých dvou minut. Já musím reagovat na to, co říkala paní místopředsedkyně Sněmovny, vaším prostřednictvím. Říkala: vy jste taky chtěli. Vážená paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, vy jste taky chtěli řádný legislativní proces a deklarovali jste to. A co? Nic. Místo vládního návrhu, který by prošel připomínkovým řízením, je to poslanecký návrh. Ano, jednací řád této Sněmovny umožňuje podávat poslancům návrhy, avšak vy jste deklarovali to, že tak činit nebudete ve věcech, které máte v programovém prohlášení vlády. Máte to tam opravdu takto přímo napsáno, já to ve svém projevu budu citovat. Takže vy jste také chtěli řádný legislativní proces. Prosím, stáhněte to a konejte. Zkuste projít řádným legislativním procesem. Nebo se toho bojíte, že by připomínková místa opravdu měla velmi zajímavé připomínky? Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Výborný, připraví se pan poslanec Kolovratník.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já jsem se teď trochu vnořil do té debaty, která tady je k tomuto tématu. Říkám si, že mě trochu mrzí, že už nejsem předsedou klubu, protože toto by mě opravdu zajímalo a bavilo.

Dovolte mi teď dvě poznámky. Ke ctěné kolegyně Ožanové. Můžu vás ubezpečit, že to je trochu jinak. To, že mohou poslanci dávat návrhy, není v jednacím řádu, ale v Ústavě České republiky. V tom není žádná mimořádnost, to je standardní řádný návrh legislativní, dokonce tak mohou činit, může tak činit i Senát, mohou tak činit vyšší územně samosprávné celky a samozřejmě vláda, takže opravdu není to jednacím řádem, je to ústavou a nic mimořádného prosím pěkně na tom není. Tak jako vám, opozici, nikdo nebrání v tom, abyste zcela řádně, ne mimořádně, opoziční návrh je řádným legislativním návrhem, tak tak samozřejmě můžou činit i poslanci. Ad jedna.

Ad dva. Já mám poznámku, nebo spíš dotaz k panu předsedovi Vondráčkovi. Vy jste tady hovořil něco o tom kupčení nebo ovlivňování příbuznými a podobně. No, to mně přijde jako naprosto irelevantní argument. Pane předsedo, už dneska máme institut přenosné urny. S tou přenosnou urnou zástupci volební komise navštěvují domácnosti na vyžádání, domovy pro seniory, další. Máte pocit, že v tom je nějaká odlišnost? Já myslím, že tohle opravdu jako je daleko od toho, že by tady mohlo... Ukažte konkrétní kroky, jak by v případě korespondenční volby ze zahraničí mohlo docházet k něčemu podobnému, co jste tady naznačil. Nic takového není pravdou. A skutečně už dneska tady máme tyto mimořádné přístupy k těm, kteří nemohou volit jiným způsobem než přes přenosnou urnu. Tak děkuju možná za tu reakci.

A na kolegu Kotena, na toho reagovat nebudu (Předsedající: Čas, pane ministře.), protože chci udržet solidní debatu a diskusi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas. Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Kolovratník s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Kučera. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak moc děkuji, a rychle tři věci. Pane místopředsedo Skopečku, prosím, neškolte mě, nepoužívejte na mě demagogické argumenty s eurem, v kterém se teď konečně shodneme. Moc dobře víte, že svůj postoj na euro už jsem zmiňoval před rokem, v únoru 2023 v debatě veřejné, na kterou dávám všude odkazy. A víte to moc dobře, tak se prosím proti mně nevyjadřujte, nevymezujte, že najednou já nemám nikoho školit. A to je z toho důvodu, že já nikoho neškolím a nezkouším. Já jsem se pouze zeptal, to je normální slušná otázka. Karel Haas to ví moc dobře, jsme přátelé z mládí, z dětství. To byla normální přátelská otázka, kterou rád zopakuji, přátelé. Karel Haas, opravdu zástupce a velký bojovník za konzervativní přístup k demokracii, za osobní výstup demokracie, prostě za osobní výkon. Nic jiného neexistuje. Vždycky o tom mluvil u nás v Pardubicích v regionu, já si to pamatuji, je to nahrané. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP