(22.50 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Já jsem s Karlem Haasem souhlasil a souhlasím dodnes. A najednou Eva Decroix mluví úplně o něčem jiném a chce posílat obálky a podporuje posílání obálek. Tak já nikoho neškolím, já se jenom ptám, jak to u vás v ODS máte? Jestli část ještě je konzervativní? Pan primátor Svoboda přikyvuje, tak možná souhlasí, že je to správně neměnit takové věci, neměnit tu konzervativní demokracii. A jestli najednou kolegyně Eva Decroix to vidí jinak - já se jenom ptám, abychom to pochopili. Vaši voliči, voliči ODS, aby to pochopili.

No a do třetice. Paní místopředsedkyně Richterová, a to by mě opravdu zajímalo, okřikovala mluvčího, že tady nemá používat slovo "přečurávat". Tak já bych se rád zeptal, jestli slovo přečurávat už je zakázané, nebo ještě ne? Abychom věděli, jak se tady máme ve Sněmovně chovat. Děkuji za vysvětlení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkujeme. No, někdo to třeba i ví sám, ale nebudu to komentovat. Další vystoupí pan poslanec Kučera. Připraví se pan poslanec Babka.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý večer dámy a pánové. Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jenom možná krátce zareagoval na pana poslance Kotena, který nám tady vysvětluje, jak lidé, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí, nemohou ovlivňovat život v České republice. Tento argument se tady objevuje poměrně často. Já bych chtěl říct, že právo volit těmto lidem rozhodně neumožňuje zákon nebo novela zákona o korespondenční volbě. Toto právo jim dává česká ústava. A zavedení korespondenční volby nikterak neumožňuje, respektive umožňuje volit těmto lidem. To znamená, tito lidé mohou volit už dnes. Tito lidé mohou volit už dnes a korespondenční volba jim pouze zlehčuje tuto možnost. Takže nestrašte prosím tady lidi, že ti, kteří nežijí v České republice, tady zvrátí nějaký politický režim, který tady chcete zavést, ale naopak říkejte to, co je pravda. Korespondenční volba pouze zlehčuje možnost volit lidem, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí. Českým občanům.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Babka, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane místopředsedo. My jsme tady od rána, tady slýcháme hlavně od vás různé narážky na veletoče, které předvádí jednotliví poslanci, tak já bych si dovolil... Vy jste tady zmiňoval pana poslance Kolovratníka a jeho názory k euru, tak já bych si dovolil citovat z rozhovoru, který jste, pane místopředsedo, dal vy 6. listopadu 2020, ve kterém se vás redaktorka ptá na to, co říkáte na nápady Pirátů ohledně zavedení korespondenční volby v České republice. Tedy cituji: Volební proces Spojeným státům závidět opravdu nemusíme. Jsem rád, že žiji v zemi..."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás přeruším, pane poslanče, a poprosím ostatní kolegy, aby se uklidnili, abychom vás mohli zcela v klidu vyslechnout.

 

Poslanec Ondřej Babka: Abyste slyšel, co jste řekl. (Přesně tak.)

Jsem rád, že žiji v zemi, kde se výsledky voleb v drtivé většině dozvím ve stejný den, kdy se uzavřou volební místnosti. Korespondenční volba se ukázala jako destabilizující prvek už při prezidentských volbách v Rakousku. Pochybnosti kolem zneužitelnosti korespondenční volby, nabourání a prodloužení standardního sčítání, dramaticky z minuty na minutu měnící se dlouho stabilní výsledky, to je něco, na co bychom rychle měli všichni zapomenout. Korespondenční volba prostě podkopává důvěru ve volby, tím podkopává důvěru v demokracii a v legitimitu politického systému. A to jsou věci, se kterými bychom si neměli hrát. A neříkám to vůbec jen kvůli volbám v USA. Dlouhodobě si myslím, že akt volby je natolik vážná věc, že by se člověk měl zvednout a dojít do nejbližšího volebního okrsku, který máme všichni v naší zemi v docházkové vzdálenosti. Korespondenční volba je hrou se sirkami ve stohu sena. Fakt to nedělejme a neměňme, co u nás funguje dobře.

Tolik citace z rozhovoru pana místopředsedy Skopečka. Já rozumím tomu, že pravděpodobně můžete změnit názor jako třeba pan Kolovratník na euro. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas. Tak, nyní vystoupí pan poslanec Nacher. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: No, já odpovím panu kolegovi, že ta debata je mimoběžná. Čím to je? Ta debata je mimoběžná proto, protože my tady furt sedíme a reagujeme na to, co se děje. Zatímco vy se střídáte, tak sem vždycky přijde... Nepovykujte tady na mě. Ministři se tady střídají jak na orloji, takže vždycky přijde nový, nezachytí ten kontext a pak jde mimoběžně argumentovat. Já jsem tady jasně řekl ten můj argument, jsem ho doprovodil fakty. Vy tady jako argumentujete - pojďme zavést korespondenční volbu, protože je to ve dvaceti zemích. A já říkám, tak stejnou optikou argumentujte u něčeho, co je tady v systému. Protože ve dvaceti zemích jsou hromadné žaloby, tak to bez problémů schvalme. Ale to se vám nechce. Takže to není mimoběžně, to s tím naprosto souvisí, protože vy si to vyzobáváte, jak chcete. Teď ještě, já nevím přesně to číslo, v kolik zemích je zákon o referendu. To tady máme taky. Tak jsem zvědav, jestli to podpoříte, když to přece je v několika zemích, teď vám neřeknu přesně v kolika.

A pokud jde o to euro, to jsem přišel akorát do sálu, tak já vám tady přečtu: Miroslava Němcová nechce euro, nebude platit Řekům. To je 2010. Miroslava Němcová 8. ledna 2024: Jsem pro euro. A když se podíváte, můžete říct: je to čtrnáct let, kdo by nezměnil názor? Tak já vám tady řeknu tu změnu názoru za dva roky u předsedy Senátu, to není řadový senátor: Jsou to věci, které nejsou dnes aktuální a nejsou pro nás dnes výhodné, konstatoval v nedělní Partii šéf Senátu Miloš Vystrčil. Naproti tomu teď v lednu řekl - názor na euro v posledních letech změnil: Více než doposud jsem se seznámil se situací a je jasné, že existují i argumenty pro. Dříve jsme se na to dívali z hlediska jediné položky a to je zadluženost v eurozóně. Takže vidíte (Předsedající: Čas, pane poslanče, děkuji.), že ty názory se mění všemi směry.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Strýček vystoupí s faktickou poznámkou, následně pan poslanec Vondráček. Já se omlouvám kolegům, že nemohu z role předsedajícího komentovat věci, které míří ke mně, ale rád jim to vysvětlím. Tak prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážený pane místopředsedo, díky za slovo. On mi to trošku Patrik teď sebral, to, co jsem tady chtěl říct ohledně toho veletoče směrem k euru paní poslankyně v té době, nebo senátorky, v té době, paní poslankyně Němcové, která tedy opravdu prohlásila v roce 2010, že, vyšlo to v Tiscali, že prostě Němcová nechce euro, tam vyšel článek. S tím, že ještě paní poslankyně tehdejší to rozváděla s tím, že bylo by dobré, vhodné, zavést debatu o přijetí, nepřijetí eura a na to vypsat referendum. Takže já bych vás chtěl jenom poprosit, já si myslím, že ten zákon o referendu na přijetí eura už je podaný, takže ho můžete klidně podpořit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já děkuji za dodržení času. Vystoupí pan poslanec Vondráček, připraví se pan poslanec Vomáčka.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já bych opravdu radši už mluvil se svým projevem, je tam zase osm faktickým poznámek, ale pan ministr Výborný se mě slušně zeptal, já nějak stručně, rychle odpovím na to kupčení. Průvodní jev každé distanční volby - elektronické, poštou - je, že může dojít k proxy volbě, zástupné volbě. Protože vy nikdy nebudete stoprocentně vědět, kdo dal ten lístek do té obálky, kdo dal tu obálku do té schránky. A je to z toho důvodu, že je tam absence hlídaného prostředí. Absence chráněného prostředí. Naproti tomu to, co máme dnes u nás, je tam narušen určitý princip tajnosti vůči státu, to znamená dohledatelnost a anonymita u té babičky. Na druhou stranu pořád tam máte hlídané prostředí tím, že jsou tam zástupci volební komise, a nemůže dojít k zástupnému hlasování. Za tu babičku to tam jiná babička nehodí. Kdyby tomu tak bylo, tak už fakt porušili zákon ti přítomní z té volební komise. Jestli vám to takto stačí? Rozdíl je v tom hlídaném prostředí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Vomáčka, dvě minuty.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážení páni ministři, dámy a pánové, já jsem se hlásil o slovo, když tady to začalo jiskřit mezi panem Kolovratníkem, prostřednictvím předsedajícího, vůči Karlovi Haasovi. Víte, já jsem tady asi nováček, asi ty dva roky, a já když jsem sem přišel, tak jsem si najednou začal uvědomovat, že se tady vytvářejí takové dvě skupinky, nebo skupinky vždycky dvou poslanců, kteří, já nevím, jestli se mají rádi, nebo jsou na sebe alergičtí. A to jedna blonďatá vaše kolegyně z hnutí ANO, ta když vidí pana Rakušana, tak já mám rád hady, a to je, jako když kobra vidí myšku. (Pobavení v sále.) Teď když jsem poslouchal pana Kolovratníka, prostřednictvím předsedajícího, jak krásně oslovoval asi šestkrát nebo sedmkrát kolegu Haase, tak jsem si říkal, zdali pak nám tady něco neklíčí? (Smích v sále.) Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP