(23.10 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

A druhá věc je na paní místopředsedkyni Richterovou. Jsem rád, že tady je a určitě mě bude poslouchat. Ona okřikla a vedla k pořádku kolegu Kotena, že se má chovat slušně, a tak dál. Tak já jsem se podíval do jednacího řádu na § 59 odst. 4, který říká: Vybočuje-li poslanec svým projevem z mezí slušnosti, může jej předsedající volat k pořádku. Tak prosím paní Richterovou, jestli slovo "přečurávání" je mimo meze pořádku, nebo ne. Pro nás to bude důležité do dalších debat. Hezký večer.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak, nyní následuje faktická poznámka pana poslance Žáčka.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já také nechci snižovat jednání naší ctěné Sněmovny jako můj předřečník, ale abych pomohl, podal pomocnou ruku panu kolegu Kotenovi z SPD, tak navrhuji, jestli bychom nemohli přijmout usnesení, které by zavázalo americký parlament, aby umožnil panu kolegovi Kotenovi ve Spojených státech volit. Nebudu to tedy navrhovat jako procedurální, protože bychom to museli hned hlasovat. Takovou odvahu nemám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Paní poslankyně Decroix nyní vystoupí s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Kubíček.

 

Poslankyně Eva Decroix: Já nebudu příliš faktická. Já jsem strašně moc ráda, jakou péči věnuje pan Kolovratník naší ideové čistotě v ODS. Jenom, já rozumím, že pro ně je to složité to pochopit. Představte si, že my si můžeme myslet politicky, tak jak to opravdu cítíme. Já vím, že pro někoho z ANO, když se tady odhlašujete, když se zrovna přihlásí pan předseda, vyděšeni hrůzou, abyste náhodou někoho neurazili, je to složité. Ale nebudete mi věřit, my s Karlem Haasem cítíme, že to vidíme úplně stejně, a v té jedné straně je nám velmi dobře. A jestli vy mně potřebujete dát jednu nálepku a panu Haasovi kolegovi jinou nálepku, já jsem moc ráda, že takto o nás přemýšlíte.

Ještě jedna věc mě malinko tak jako trápí. Když mým dětem bylo tak čtyři pět let, tak to měly podobně jako vy. Opakovaly sprostá slova a čekaly, co udělají lidé okolo, jestli se budou smát, nebo ne. Tam neplatil tedy jednací řád. Já nevím, jak dlouho vám to ještě vydrží. Tleskám dopředu, určitě se dostanete do stošedesátosmičky. Jenom nevím, jestli to úplně pomáhá důstojnosti vzhledem k tomu tématu, když od rána opakujeme, bavíme se o volbách, bavíme se o demokracii. Opravdu tady musíme používat nějaké termíny související s vylučováním?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Kubíček s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem docela překvapený, že vystupují členové ODS, protože já bych si tady mohl vyndat několik článků vašich členů, velmi významných členů, kteří korespondenční volbu kritizují. Včetně, prostřednictvím pana předsedajícího k panu předsedajícímu, včetně pana Skopečka. Ono to není jednoduché. Já jsem se díval na ty články, a nebudu vůbec osobní, já to nedělám, to mě asi znáte dlouho, vůbec to nefunguje. Ale ty otázky, které jste si pokládali v rámci ODS, byly úplně stejné, které vám pokládáme my. Byly úplně stejné. Já rozumím tomu, že je to nějaká vnitrostranická struktura, že si to máte vyříkat mezi sebou. Já to chápu. Ale když to pronikne do veřejného prostoru, tak my se toho pochopitelně chytneme. Vy byste to v opozici udělali úplně stejně. Je to úplně jednoduchá věc. Já bych jenom poprosil, a fakt je to věc, která říká - je tady nějaký názor, který říká je to dobře, není to dobře, je to dobře v čase, nějak to funguje, ani ty argumentace, kde to je dobře a tak dál, mohl bych argumentovat, a mám to velmi dobře připraveno, na to, že v každém státě je to podmíněno jinak, někde jsou to daňoví abonenti a tak dál, je to prostě velmi složitá záležitost. Bavíme se o tom, že se chceme někam posunout, že to má nějaký názor. A my říkáme - je to uspěchané, vy říkáte - není to uspěchané. Pro nás je překvapením, že to je poslanecký návrh, není to návrh vlády, která má tu možnost. Na druhé straně pořád jsme lidé a bavme se jako lidé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. A pan poslanec Berki vystoupí.

 

Poslanec Jan Berki: Děkuji za slovo. Já bych se vaším prostřednictvím chtěl zeptat kolegy Maška na jednu věc. Jestli teď automaticky, jestli jsem mu dobře rozuměl, zpochybnil morální integritu velvyslanců České republiky, a především by mě zajímalo, jestli ho takhle napadlo uvažovat o velvyslanci ve Finsku. Mě tedy rozhodně ne.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Hendrych Igor.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já bych přeci jenom ještě navázal na kolegu Maška, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Já si totiž myslím, při vší úctě, že to kolega neřekl úplně přesně, tu citaci, kterou tady řekl pan poslanec Kučera. On řekl, že korespondenční volby - bylo by zajímavé se podívat na stenozáznam, já to určitě udělám - nenaruší politický režim, který tady chcete zavést. To mi přijde poměrně silný výrok. Já bych byl rád, kdybychom to potom si přečetli, a tak dále, na to teď není prostor. To mi přijde jako docela silný výrok a řekl bych i silná možná konspirační teorie, která by se měla prověřit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Zajíčková.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Dobrý večer, všem. Já možná tady uzavřu tu šňůru, jak vy říkáte, odéesáků, kteří se vyjadřují ke korespondenční volbě. Já bych panu Kolovratníkovi, prostřednictvím vás, pane předsedající, to také po žensky řekla - nemusíte oslovovat jenom naše kolegy, i my jsme tady ve straně, my ženy, takže bych chtěla navázat určitě na svoji ctěnou kolegyni Evu Decroix. A já bych vás chtěla ubezpečit, jsem relativně čerstvou političkou, členkou ODS i členkou Poslanecké sněmovny, a mohu vás ubezpečit, že jestli je něčím strana ODS jedinečná a konstantní, je to, že je tady absolutní svoboda slova. A my si opravdu můžeme myslet, co chceme, a můžeme si dokonce i říkat, co chceme. Já vím, že nám to možná trošku závidíte, ale chtěla jsem vás v tomhle ujistit, že takhle to tady je, a myslím si, že i bude.

A teď ještě malinko vážně. Já si myslím, že my nemůžeme přehlížet jako poslanci vývoj ve společnosti. Já jsem členkou, jak jsem tady řekla, ODS, konzervativní strany. Já velmi opatrně a velmi jemně uvažuji o všech změnách zásadních, které se ve společnosti dějí a které by se měly propsat do našich zákonů. Určitě nejsem ta z těch, která je pro nějaké rychlé pohyby, rychlé a nepřipravené změny. Ale jestli se něco významně změnilo za poslední desítky let, je to, že mladí lidé cestují, chceme, aby cestovali, aby poznávali svět, aby šířili dobré jméno České republiky. To stejné se týká zaměstnanců, vědců, výzkumníků a podobně. A my musíme prostě adaptovat naše zákony těmto změnám. A tomu se prostě bránit nemůžeme. Ano, musíme to dělat jemně, opatrně, bez prudkých pohybů, ale prostě se těmto změnám bránit nemůžeme. Takže věřte tomu, že to, že dneska hájíme korespondenční volbu je promyšlené (Předsedající: Čas, paní poslankyně.), máme to vydiskutované a myslím si, že nastal čas, aby se toto stalo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. No, já přeložím do lidštiny to, co se tady děje. A já jsem na to přišel už nějakou dobu. Vám hrozně vadí, když my vám dáme zrcadlo, když my vám dáme vaši vlastní medicínu. Vy jste potom takoví, začnete být takoví agresivní. Dneska nejčastější argument váš - vlastně byly dva. Za prvé, že korespondenční volba je ve dvaceti zemích. A my vám tady říkáme, nesrovnávejte to, protože ve dvaceti zemích jsou i jiné věci, které vy nechcete. Tak tím neargumentujte. Druhý, že hnutí ANO mělo nějaký názor a teď ho změnilo. A tam vám zase my říkáme, že vy ty názory měníte taky. Úplně na stejnou věc, ale i na euro i na cokoliv. Tak tím zase neargumentujte. To je jenom nastavování zrcadla. A pak tady se nerozčilujte a nemějte tady infantilní projevy, protože máte pocit, jako že se vás to nějak dotklo. Ne. Argumentujte, proč má být korespondenční volba, nepoužívejte to, co se dá velmi snadno otočit proti vám, a pak se někam dobereme. Ale tohle byly nejčastější věci. Funguje to jinde, ale u ostatních věcí to jako promlčíte. Těším se na debatu o referendu, jestli budete argumentovat úplně stejně, jestli jste konzistentní aspoň v rámci jednoho týdne.

A to, že někdo změnil názor. Tak já jsem tady citoval, že vy ho měníte pravidelně, a citoval jsem, co říkal Petr Fiala, váš předseda, ke korespondenční volbě po volbách v Americe v roce 2020. Používejte jiné argumenty. Tady narazíte a bude to furt dokolečka.***




Přihlásit/registrovat se do ISP