(23.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Výborný, připraví se pan poslanec Zlínský.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Po tom se těžko vystupuje. Já jsem chtěl, vaším prostřednictvím, k panu poslanci Kolovratníkovi. On má nějaké asi ambice sem vnášet způsoby z pardubického zastupitelstva, ale to sem opravdu nepatří.

Pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, opravdu nás tady neškolte v tom, co je konzervativní. Protože právě to, že chceme plně respektovat, a vraťme to do té standardní roviny, právě proto, že chceme plně respektovat základní ústavní práva, to, aby občané České republiky, třeba i ti, kteří pracují v zahraničí, kteří tam studují, se mohli účastnit voleb, to znamená využít to jedno ze základních politických práv rozhodovat v těch volbách, kde je to možné, to znamená v těch trojích, o správě této země, tak to je přece hluboce konzervativní hodnota. Já souhlasím s tím, že argument, že to je ve dvaceti nebo kolika zemích, kdyby to byl jenom tento argument, tak je to velmi slabé. To je nějaký podpůrný argument k tomu, že to není něco výjimečného, že se tady nepokoušíme vytvářet nějaký nový nástroj, instrument a podobně. Ale nemůže a nesmí a není to žádný ten hlavní argument. Ten hlavní argument je právě ten hluboce konzervativní, který s kolegou Haasem, kterého se chci tímto také zastat, sdílíme právě proto, že chceme respektovat to, co máme v Listině základních práv a svobod, politická práva, a co je vlastně definováno i naším ústavním systémem. Takhle jednoduché to je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Zlínský nyní vystoupí s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já bych trošku otočil list a vrátil bych se zpátky k novele zákona o získávání občanství, kde je zmíněno, že nárok na občanství bude mít čtvrtá generace našich občanů, kteří emigrovali do zahraničí. Já bych tady si dovolil představit takový model, jak říkám, je to model při plodnosti 2.0 - to znamená, že každý z těch emigrantů zplodil dvě děti, tak ve druhé generaci to dělá dva potomky, ve třetí čtyři potomky a ve čtvrté generaci osm potomků. Takže to je jakási aritmetická řada, která, já neříkám, že každý z těch potomků osmi bude mít zájem o české občanství, ale nicméně pokud bude nějakým způsobem motivován třeba tím, že bude korespondenční volba a budou některé organizace působit aktivně směrem k tomu, aby ho přesvědčily, tak může prostě k nějakému takovému posunu dojít. Samozřejmě zmiňovat tady to, že taková čtvrtá generace již nemá nějaký jasný vztah k České republice, už to tady bylo řečeno, asi by bylo záhodno to nějakým způsobem ověřit, jestli vůbec mluví jazykem naším a jak vnímají a vyznají se v našich reáliích. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. A nyní je na řadě pan poslanec Koten s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych tady zmínil několik paradoxů, které se nám tady neustále a neustále vracejí, a rád bych tak reagoval na své předřečníky. Tady se pořád zmiňuje, že ta korespondenční volba je ve více státech okolo nás, ale už se tady tak úplně nezmiňuje, že například referendum téměř jako jediná nemá Česká republika, takzvané všeobecné referendum na jakékoliv téma. Myslím si, že všechny vlády, které tady byly od roku 1993, se snažily ta referenda nějakým způsobem vždycky si dát do toho programového prohlášení vlády, ale skutek utek. Až na některá referenda tedy například o vstupu do Evropské unie.

Já bych se tady ještě zmínil o jedné věci. My tady tedy se snažíme vyřídit nějakým způsobem možnost korespondenční volby, pak dalším zákonem vyrobit nějaké voliče v tom zahraničí, kteří nemají s Českou republikou v podstatě kromě předků již nic společného. A já se tady vrátím k věci, že můj strýc z matčiny strany byl od roku 1966 ve Spojených státech, takže já bych se rád nějakým způsobem domohl, abych mohl volit také v amerických volbách, protože se cítím být po strýcově koleni Američanem a rád bych volil v amerických volbách. A teď mi řekněte, jak mi to tedy zajistíte? Já se tady ptám, je to naprosto legitimní otázka vzhledem k tomu, že my to chceme takovýmto způsobem vyrobit ve Spojených státech například nebo i v dalších zemích. Tak by mě zajímalo, jaká je tedy moje možnost, abych mohl volit ve Spojených státech a mít dvojí občanství. Protože ti občané, kteří žijí ve Spojených státech, tak předpokládám, že se svého občanství nevzdají a budou mít ještě navíc české občanství. Mě to skutečně zajímá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem jeden z mála, který tady je teď 14 hodin od rána. Řada z vás se tady točila jak na orloji, občas jste se přišli podívat. Nejsem členem ústavně-právního výboru, ale ta debata mě fakt velmi zaujala. Snažím se používat zdravý selský rozum, myslím, že to docela ještě jde.

Začnu příspěvkem kolegy Jakoba na začátku. Naším cílem korespondenčních voleb je zaručit právo volit všem lidem nad 18 let. Na to jsem vystoupil ve své první faktické a poznamenal jsem, že to už je zaručeno ústavou, že to je fajn, že se asi můžeme rozejít. K čemu došlo po 14 hodinách? Vystoupil kolega Kučera, prostřednictvím pana předsedajícího, ten taky nikdy nezklame, a po 14 hodinách nám řekl: Nestrašte lidi, my přece máme právo, ústavní právo volit. Všichni. Takže to jsme se opravdu za těch 14 hodin velmi posunuli. Dokonce řekl: Nestrašte lidi, že to nejde. Připomenu, že strašil kolega Jakob na začátku. Tak jen aby se to uzavřelo celé. No a nakonec to ukončil pan Kučera tvrzením, že korespondenční volby stejně nenaruší vaši snahu zavést váš politický režim. Přátelé, to jsme se dostali opravdu daleko! To je úsměvné. Nebo spíš smutné. Přeberte si to. To je náš výsledek za celý den.

A teď na vážnou notu. A to myslím opravdu vážně. Tady máme komise, já se přihlásím ještě jednou, které jsou politicky složené volební komise. Na těch úřadech to bude velvyslanec, jeho rodina, jeho zaměstnanci, poplatní té straně, která je tam nanominovala. Takže o tom, že se s tím dá manipulovat, se tady vůbec nemusíme bavit!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Kolovratník nyní vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Žáček a vrátíme se do rozpravy. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kolovratník: No, přátelé, musím říct, že tomu nerozumím a jsem překvapen. Já jsem se opravdu kolegy Karla Haase normálně lidsky, přátelsky zeptal jenom na to, jak to v ODS mají. Jestli někdo je konzervativní, někdo jiný, jako kolegyně Eva Decroix, už není konzervativní a je liberální a progresivní, jestli to máte mezi sebou jako rozdílné. Nic víc. Jenom se ptám. A najednou se tu objevilo nějaké klíčení a jiné náznaky a podobně. Nic takového. Já se jenom pouze kolegiálně, přátelsky ptám. Nic víc, nic míň. Tak možná, abychom to uzavřeli, abychom se už dále neprovokovali, tak já jenom poprosím pana místopředsedu Skopečka, který, mám pocit, že je konzervativní v rámci ODS, kolegu Karla Haase také, jestli byste nám, pánové, chlapi, odpověděli na jednoduchou otázku: Podporuji rychle a účelově slepenou korespondenční volbu. Ano, nebo ne? Nic víc nepotřebuji. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP