(9.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Já jsem tady navrhoval, abychom tady řešili věci jako drahé energie, aby se tady řešily drahé potraviny, jakým způsobem se s tím vláda chce vypořádat. Zdražuje se dálkové teplo, vodné, stočné se všem občanům zdražuje. No a Fialově vládní pětikoalici je to úplně jedno. Všechny moje návrhy jste zamítli a prosazujete tady, asi priorita, prostě korespondenční volbu.

Já jsem chtěl říct na úvod, že pro SPD jsou prioritou čeští občané, aby měli více peněz, bezpečí a spravedlnosti. To znamená, my jsme tady navrhli v úterý body, aby lidé měli více peněz, aby se cítili bezpečně. A Fialova vláda, je to vláda ODS, Pirátů, TOP 09, STAN a KDU-ČSL, to zamítla. A teď tady máme před sebou... Už druhý den se tady bavíme o zavádění korespondenční volby pro lidi, pro občany žijící dlouhodobě v zahraničí, kteří tady často ani neplatí daně, mnoho z nich, protože tady nikdy ani nežili, nežijí a neumí ani česky. Tak tohleto je potřeba říct na úvod, jaké jsou priority Fialovy vládní pětikoalice, a jsou to jiné priority, než prosazuje hnutí SPD.

Jak jsem říkal, tak předložený zákon, ten zákon, jak je předložený Fialovou vládní pětikoalicí, tak není v souladu s naší ústavou. A na ty problematické body, na ten problém s návrhem korespondenční volby v tomto smyslu, ať to byl ten předešlý senátní návrh z pera poslanců vládní pětikoalice, senátorů vládní pětikoalice, tak je to i tento poslanecký návrh. Tak v podstatě o tom hovoří i ti nejrenomovanější čeští ústavní právníci a jsou k tomu kritičtí, jako je třeba profesor Aleš Gerloch, emeritní děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy, nebo je to docent Zdeněk Koudelka, ústavní právník z Masarykovy univerzity, a další. Takže potvrzují tyhle ty názory. Není to názor SPD nebo Okamury nebo opozice, jsou to názory nezávislých renomovaných ústavních právníků.

A vyplývá z to jasná věc, že Fialova vládní pětikoalice, protože vám plně věří už pouze 3 % českých občanů podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd, tak vy zoufale hledáte hlasy, kde můžete, místo abyste začali dělat něco pozitivního pro občany. Ono to moc nejde, abyste dělali něco pozitivního pro občany, protože přesně, jak se říká, ryba smrdí od hlavy. A v čele stojí totálně neschopný premiér Fiala, který lže, jak tiskne. Zrovna jsem dával včera na své sociální sítě ten jeho rozhovor s Reyem Korantengem v televizi Nova, kde ještě před několika měsíci říká, že nebudete zvyšovat daně, a opakuje to v tom pořadu několikrát. Říká tam, nebudeme zvyšovat daně, nebudeme zvyšovat daně ani živnostníkům, ani nikomu, ani lidem, tam opakuje v televizi Nova v rozhovoru s Reyem Korantengem premiér Fiala. Lhář prolhanej! Politickej podvodník! To prostě tak... Teď mi říká poslanec ODS: Trošku úcty. Trošku úcty k tomu, pane poslanče, bohužel teď si nevybavuji vaše jméno. Pardon, jak se jmenujete? No a nechce mi to říct teď, no tak hlavně že máte odvahu mi tady říkat poznámky. (Poslanec Krejza pomalu přichází blíže k řečnickému pultu.) A pak prej, to je jedno. Mně to jedno není, proto se ptám. (Předsedající: Pane poslanče, i když...) Jo tak poslanec Krejza to tady říká...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Oslovujte pana poslance prosím prostřednictvím. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, máte pravdu. Takže pan poslanec Krejza. A vy jste poslanec, teď už jsem si vzpomněl, z Litoměřic, jestli si pamatuju dobře. Tak pan poslanec Krejza říká, že ty věci, o kterých já teď říkám, že jsou naše priority, že je to jedno. A že je jedno, že premiér Fiala tady lže lidem. Je to váš premiér za ODS, protože jste pan poslanec Krejza z ODS, prostřednictvím tedy paní předsedající, jste poslancem ODS, pan poslanec Krejza z Litoměřic. A mně nepřipadá, že je to jedno, že ODS obelhala celou Českou republiku a že váš premiér Fiala ještě před několika měsíci v televizi Nova v rozhovoru s Rayem Korantengem tvrdí opakovaně na opakovaný dotaz, všichni se můžou podívat na můj Facebook, ale to video jako absolutně koluje po celé republice, že říkal, že nebudete zvyšovat daně, a pak plošně všem lidem zvýšíte daně, jo? No tak buď neví, která bije, anebo lže přímo už záměrně. Jedno nebo druhé. Ale já myslím, že není opravdu dobré, aby takovýhle neschopný premiér vedl Českou republiku. Ale ODS na něm trvá. ODS trvá na tom, aby byl premiérem Petr Fiala, takže chápu, že bráníte premiéra Petra Fialu a tyhle ty jeho výroky, které říkal, ovšem jménem celé vládní pětikoalice.

Pojďme dál. Co se týče zákona o korespondenční volbě, to největší úskalí vidím v požadavcích, které ústava a Listina základních práv a svobod klade na volby a samotné hlasování. Ústava říká, že například volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Z ústavy vyplývá požadavek, aby za prvé byla volba osobní, za druhé má být zaručena tajnost hlasování a volba má být svobodná.

A tady bych ještě na úvod řekl, že ten argument, který slýchávám, je, že korespondenční volba existuje v nějakých jiných zemích, nebo ve spoustě zemí. Tak na úvod si řekněme, že ony... Ten zákon o té korespondenční volbě je v každé zemi trochu jiný a je také v každé zemi trochu jiná ústava, často úplně jiná. To znamená se zásadními rozdíly. To znamená, i ten argument, že jinde to je, ale už vládní pětikoalice účelově nedořekne, že je to tam jinak, v různých variantách. Tak to je typické, typické manipulativní vyjádření. Mimochodem Česká republika je podle mých informací poslední zemí, která nemá zákon o referendu v rámci Evropy. Takže to, když tedy bych šel na tento argument, tak kde, tak proč jste proti zákonu o referendu, který tady SPD dlouhá léta prosazuje? Ale protože jsme sami a v tom smyslu, aby ten zákon o referendu se mohl hlasovat i o mezinárodních smlouvách, a tak dále, tak samozřejmě je potřeba ústavní většina a tu samozřejmě SPD nemá tady. Referendum, které je ve všech ostatních zemích, tak to nechcete, a teď tady argumentujete korespondenční volbou, která notabene zdaleka není, anebo není ve všech zemích, ve všech demokratických zemích, a navíc i v těch zemích, kde je, tak to provázejí různé, můžou to, v některých zemích to provázejí různé problémy.

Takže tady... Proč o tom hovořím? Protože já mluvím o tom konkrétním návrhu Fialovy vládní pětikoalice, o tom mluvíme tady, na korespondenční volbu, zdali je, nebo není v souladu s ústavou. O tom je tady řeč. A to není. Takže to je ten problém. Takže i to, že argumentujete tím, že to v některých jiných zemích je, tak to je lichý argument, protože tam to bezesporu zřejmě s tou ústavou evidentně je v souladu, s tou jejich ústavou ten zákon, ale tady je problém, že ten český návrh, ten, co podáváte vy, není, a o tom je na úvod celá debata. A o tom celou dobu hovoří SPD i v médiích, o tom hovoříme celou dobu i při diskusích s veřejností.

K tomu bych ještě dodal, což ústava ani Listina neříká, Listina základních práv a svobod, ale zcela zřejmě se to předpokládá, že má existovat co největší důvěra v celý volební proces od začátku do konce. To znamená, od toho, kdo je uznaný jako oprávněný volič, až po přepočet hlasů na mandáty. Tento proces má být verifikovatelný a má být řekl bych pro každého pochopitelný a bez nějakých větších pochybností.

U korespondenční volby na rozdíl od volby normální, kde je člověk sám za plentou, mohou být i další lidé. Soudy mnohokrát soudily a odsoudily kupčení s hlasy. Návrh Fialovy vládní pětikoalice tedy jednoznačně usnadní obchodování s hlasy. V ústavě jsou naprosto jasně napsané hodnoty, které mají volby splňovat. A my se tady přitom na základě návrhu poslanců vládních stran zabýváme tím, že pro tisíce lidí ústavní pravidla nebudou platit. Jak chcete zavést korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí a zároveň pro ně zachovat tajné hlasování? Plenta ve volebních místnostech nestojí jen tak pro nic. Volič za ní vhazuje lístek do obálky mimo jiné proto, aby nikdo neviděl, pro jakou stranu či kandidáta hlasuje, a nebyl ovlivňován.***




Přihlásit/registrovat se do ISP