(9.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Říkáte, že chcete ulehčit lidem v zahraničí volit. V praxi to znamená jediné: diskriminujete občany České republiky. Normální občan naší země musí do volební místnosti. Zavádíte institut, kdy pár vyvolených tohle absolvovat nemusí. Zde je porušena ústavou vyžadovaná rovnost a přesně na tento moment poukazují i ti ústavní právníci, o kterých hovořím, ale i další. To znamená, že v ústavě je napsáno, že volby mají být rovné, ale vy vytváříte vlastně protiústavní nerovnost, protože kdyby vstoupil v platnost váš návrh zákona o korespondenční volbě, tak čeští občané, kteří volí v České republice, mají jenom jednu možnost volby, to je ta stávající, to znamená, že jdete za plentu, tam vložíte volební lístek do obálky a ten dáváte do urny. No ale vy pro občany v zahraničí vytváříte možnosti dvě, protože jednak mají možnost, jako tomu je v současnosti, volit na českých zastupitelských úřadech, kde ty volby probíhají podobnou formou, ne stejnou, ale podobnou formou, protože jsou tam zvláštní volební komise a také jde prostě občan za plentu a volí. Vy vytváříte variantu druhou a to je ta varianta korespondenční volby. Takže tady je narušená ta ústavou garantovaná rovnost a v podstatě je to protiústavní, protože je zvýhodněna jedna skupina občanů, a to Češi žijící v zahraničí. Takže tohleto je moment, který je protiústavní, a to je samozřejmě špatně.

K dalším argumentům se samozřejmě postupně dostanu. Tvrdíte, že korespondenční volba ze zahraničí v uvozovkách nakopne volební účast, umožní lidem snadno vykonávat jejich právo, ušetří čas i peníze. Navíc už dlouho existuje v řadě západních zemí. Tak nějak zapomínáte na fakt, že tahle forma voleb byla nejen vždy zpochybňována, ale ve Francii ji pro podvody zrušili, v Rakousku opakovali prezidentské volby. To je váš cíl, podvádět u voleb? Vaše argumenty jsou směšné. Navíc v různých zemích jsou různá znění ústavy a různé úpravy korespondenční volby, takže nelze paušalizovat.

Nemějte mi za zlé, že budu citovat vaše nejhloupější argumenty. Předsedkyně Sněmovny, paní Pekarová Adamová z TOP 09, řekla, cituji: Je neuvěřitelné, že tak přirozená věc jako právo na účast ve volbách je tak dlouho našim krajanům odpírána. Hnutí ANO a SPD se tomu všemožně snaží zabránit. Konec citátu. Paní Pekarová je zákonodárce, volený politik a je tak nevzdělaná, že netuší, jak probíhají české volby? Je malá, nepatrná naděje, že něco o volbách ví, pak ale lže. Ať je nevzdělaná, nebo lhářka, obojí je smutné zjištění.

Českým občanům žijícím v zahraničí právo na účast ve volbách nikdo neodpírá. V případě sněmovních a prezidentských voleb mají možnost volit z ciziny, a to přímo na velvyslanectvích i na řadě konzulátů. Tento proces je možná pro někoho komplikovanější, na druhou stranu volby se nekonají každý měsíc. Jde o poměrně výjimečnou událost, při níž má občan šanci rozhodovat o budoucnosti své země. Je také namístě položit si otázku, pokud si Čech žijící v zahraničí během voleb neumí udělat čas na to, aby řádně volil podle současných pravidel, jde o chybu v systému, nebo spíš o svobodnou volbu daného Čecha nevolit?

Samo Ministerstvo vnitra si je vědomo protiústavnosti svého návrhu. Ve své zprávě o korespondenčním hlasování píše - znovu zdůrazňuji, že to píše samo Ministerstvo vnitra, úředníci Ministerstva vnitra - cituji: Na druhé straně s sebou zavedení korespondenčního hlasování přináší též některá rizika, píše se ve zprávě Ministerstva vnitra. Nejpodstatnějším z nich je nemožnost zajistit ústavně garantovanou tajnost hlasování, protože volič provádí hlasování v takzvaném nekontrolovatelném prostředí mimo volební místnost. Není proto možné garantovat, že nehlasuje pod nátlakem jiné osoby - tomu se říká family voting - nebo že se nejedná o kupčení s hlasy, tedy že hlasování probíhá svobodně a tajně. Toto riziko lze výrazně omezit pouze tím, že je korespondenční hlasování umožněno jen vybrané skupině voličů, zatímco v případě univerzálního zavedení riziko významně roste.

Další riziko - stále cituji ze zprávy Ministerstva vnitra - představuje přeprava listovní zásilky, jejíž doručování není pod kontrolou státních orgánů ani voliče, ale je zcela závislé na soukromoprávních subjektech. Tím dochází k narušení bezprostřednosti hlasování, což lze považovat za ústavní problém spočívající v takzvaném outsourcingu realizace volebního práva. Realizace volebního práva jako takového bude vystavena nahodilosti doručování listovní zásilky držitelem poštovní licence. To je stav v demokratickém právním státě obhajitelný pouze vyvážením jinými zájmy podstatnými pro výkon volebního práva. Korespondenční hlasování s sebou též přináší jako doplňková forma hlasování zvýšené finanční náklady a zvýšení administrativní zátěže pro volební orgány. Konec citátu ze zprávy Ministerstva vnitra.

Takže Ministerstvo vnitra samo o sobě zkonstatovalo, úředníci, odborný aparát Ministerstva vnitra, že korespondenční volba je u nás takto, jak to podává vládní koalice, protiústavní, což považuji opravdu za úplně skandální. Znovu říkám - ještě přečtu jednou tu větu, co říká Ministerstvo vnitra, píše ve zprávě. Ti úředníci, ti odborníci, kteří psali tu zprávu, tak to tam napsali popravdě a napsali, že nejpodstatnějším rizikem z těch rizik je nemožnost zajistit ústavně garantovanou tajnost hlasování. Takže samo vaše Ministerstvo vnitra píše, že váš návrh zákona je protiústavní. Myslím, že je to opravdu úplně skandální, co tady předvádíte v té vaší touze udržet se u moci za každou cenu, když už vám nevěří drtivá většina občanů. Porušujete ústavu, ohýbáte zákony. Je to opravdu šílená situace.

Okradli jste lidi, doslova okradli, protože jste slibovali, že nebudete zvyšovat daně. Premiér Fiala to opakoval ještě před několika měsíci v televizi Nova. Takže vy jste doslova okradli všechny občany České republiky a doslova jste je podvedli a obelhali jste je. Nevím, proč děláte takovou politiku? No, kdybyste takovou politiku nedělali, tak potom byste možná nemuseli porušovat ústavu a ohýbat zákony tak, abyste sháněli voliče všude možně. Voliče, kteří v tuto chvíli neexistují.

Proč o tom mluvím? Protože ruku v ruce s tím zákonem o korespondenční volbě tady podáváte, už je to v prvním čtení, také novelu zákona o nabývání státního občanství. Už je to tady v prvním čtení. Také to podáváte poslaneckým návrhem, aby to bylo co nejrychleji právě souběžně s tou korespondenční volbou. Já jsem na to včera upozorňoval, i když jsem vystupoval v médiích, a jsem rád, že už si toho všimli někteří novináři, tak doufám, že se o tom bude hodně psát.

Vy v tom zákoně o nabývání státního občanství posouváte tu hranici pro potomky českých imigrantů, respektive imigrantů Čechů, kteří imigrovali do zahraničí, až na čtvrtou generaci potomků těchto imigrantů. To znamená, lidé, kteří reálně v České republice nežijí třeba 80 let, neumí vůbec česky - což se ale týká i současné situace v mnoha případech. Vy ale vlastně chcete dávat občanství na základě jakéhosi prohlášení, je to uvedeno v tom zákoně, lidem až do čtvrté generace potomků českých imigrantů do zahraničí, kteří tady nikdy nežili, nikdy tady neplatili daně, neumí ani slovo česky. Vy těmto lidem chcete dávat občanství. Jenom proto, že sháníte voliče, kde můžete. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP