(11.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže čekám, pane ministře, na to pozvání od pana Laciny. Celý náš klub na to čeká. Máme připraveny otázky na vás, na vás na všechny z hnutí STAN jako členy vládní koalice, jestli chcete další platformu mimo plénum Sněmovny, kde veřejně rozebereme činnost vlády, tak my už čekáme půl roku. Čekáme. Tak ať to stihneme do konce volebního období, když váš poslanec arogantně chtěl nás zvát někam na kobereček, SPD. Takže my přijdeme. Ale na tom koberečku budete vy a my se vás budeme ptát, protože my ani nemáme povinnost vám odpovídat na vaše otázky tam. Nemáme tam povinnost jít a nemáme povinnost odpovídat na vaše otázky vůbec. Takže příště si nechte tohle zvaní na kobereček někoho, ať poslanec Lacina z hnutí STAN si nechá tyhle řečičky, kde jsou potom lživé titulky na základě toho, protože někteří novináři mu uvěřili evidentně a neprověřili si, že je to nesmysl, co plácá, a plácá nesmysly tady o opozici. Takže původně jsem se chtěl rozmyslet, jestli tam vůbec půjdu, ale my tam chceme jít. A možná by nebylo špatné pozvat i druhou opoziční stranu, když už by byla takováhle show tam potom, tak abychom se tedy zeptali úplně všichni. To je dobré. Pozveme je, ale to už záleží na každém. A další diskusní platforma o činnosti vlády by to mohla být. Ale pořád čekáme, čekáme, a nic. Skutek utek. Sliby chyby. Skutek utek. Tak.

Pravda, někdy předvoláván jsem, ale to mě předvolává policie, abych podal vysvětlení, když mi pravidelně někdo vyhrožuje smrtí. To je pravda. Tak tam jdu, ale nejsem ten, kdo by byl z něčeho obviňován samozřejmě, ale to ano. To se mi pravidelně ozve vždycky někdo z policie, že mi někdo vyhrožuje smrtí. Je to potřeba prošetřit. Výsledek politiky Fialovy vlády.

A na to ještě jenom připomenu vyjádření místopředsedy Sněmovny Bartoška. Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL, který na to, když mi naposledy, nebo přednaposledy nebo předpřednaposledy, to si nepamatuji, protože dostávám ty výhrůžky smrtí poměrně pravidelně, tak když se to rozebíralo v Partii na Primě a on tam byl se mnou, tak na otázku, co si o tom myslí, tak odpověděl veřejně: jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá. A já jsem se ho tam zeptal, jak se do lesa volá? Jak to myslíte? Takže tenhle - teď píp, píp, píp - přeje ještě tady jiným lidem smrt! To je neuvěřitelné! Vy máte ve svých řadách člověka, který na výhrůžky smrtí za politické názory odpoví, jak se do lesa volá, tak se ozývá. Přitom nikdo z nás tady nevyhrožoval nikomu, ani vy, ani pětikoalice, nikdo. Tuhle hranici nikdo přece nepřekročil a doufám, že ani nepřekročí. Debata je to politicky tvrdá samozřejmě, argumentačně tvrdá ne, že ne tady, to vidíme, ale tady tu hranici tady drží úplně všichni a jsem za to rád. Ale že je mezi námi, v našich řadách, v řadách Fialovy vládní pětikoalice člověk, který neodsoudí výhrůžky smrtí, a dokonce přeje ty výhrůžky smrtí a přeje smrt politickému oponentovi, to je vrchol! Jan Bartošek z KDU-ČSL, místopředseda té strany. A všichni si to můžete přehrát. Já jsem to dal okamžitě, samozřejmě to video jsem zveřejnil, bylo to přímo v Partii, v TV Prima to bylo, to bylo v Partii TV Prima. Já jsem nestačil zírat, co je to za člověka.

A samozřejmě v téhle souvislosti pak jestli takováto atmosféra panuje, takováhle úroveň diskuse panuje u nejvyšších představitelů Fialovy vládní pětikoalice, protože to je zároveň místopředseda Sněmovny za vládní koalici zvolený hlasy všech poslanců Fialovy vládní pětikoalice, tak to pak se nemůžeme divit už vůbec ničemu, že? Já to nějak přežiju, ale já myslím, že je to špatně, schvalovat takovéhle věci. Já nepřeju nikomu z vás výhrůžky smrtí. Nikomu. Protože to je totální destrukce potom už toho systému, jestli takovýmhle způsobem tohle někdo schvaluje, a on to schvaluje. Ano, on to schvaluje. Nejenom že se nevymezil, ale přímo to v podstatě podporuje, tohleto. Takže tohle samozřejmě je... Já to považuju za velmi nechutné a velmi opovrženíhodné, takovýhle přístup k takovýmhle věcem. Takže tohle je problém. A samozřejmě to, jak vládní pětikoalice, čeho je to podle mého názoru důsledek? Toho, jakým způsobem vládní pětikoalice rozdělila společnost, jakým způsobem vy šíříte nenávist. Jakým způsobem vy šíříte nenávist vůči politickým oponentům. Jakým způsobem vy nejste schopni žádné diskuse a konsenzu.

A budu konkrétní. Vždyť je to právě premiér Petr Fiala, ministr vnitra Vít Rakušan za STAN a další, kdo tady opakovaně plošně označili voliče opozice za populisty a extremisty. Jenže to je několik milionů lidí, víc voličů, než máte dneska vy podle průzkumu. Třeba to bude jinak za rok, to já nevím, ale přece to je tak - tahle paušalizace politických oponentů, to přece není normální. To opravdu vyhrocuje, protože když řeknete opozici, že jsou to populisté a extremisté, což řekl opakovaně i premiér Fiala, tak to tedy samozřejmě se dotýká milionů voličů. Milionů. A to samozřejmě společnost absolutně rozděluje na hluboké příkopy, protože pochopitelně potom si... Když tedy pominu, že zase naši voliči si myslí o vás zase nějaké jiné věci, ale zbytečně to vykopává příkopy. A mimochodem platí, že - to tedy musím říct, že za minulého volebního období se třeba, já sám jsem na něm byl, se svolávala opakovaně, pravidelně se svolávala jednání opozice - koalice. Opakovaně se svolávala jednání opozice - koalice, kde jsme seděli u jednoho stolu a diskutovala se témata. Ale za současné vládní pětikoalice vy jste tak arogantní, tak přehlíživí, že se tato jednání vůbec nesvolávají. Vůbec se nesvolávají, protože vy nejste schopni diskuse, konsenzu, ničeho. A pak se samozřejmě divíte, že když samozřejmě opozice také nemá prostor to komunikovat interně na základě politických jednání, tak to potom komunikujeme tady a v médiích samozřejmě. A to samozřejmě je špatně. Takže vy byste se měli naučit, anebo bylo by ideální, já nikoho nebudu poučovat, to tedy se omlouvám, já nikomu nebudu dávat rady, ani poučovat, a hlavně nebudu dávat nevyžádané rady, ale uvítali bychom, kdyby ta komunikace tady nějakým způsobem běžela v zájmu občanů České republiky, protože my jsme připraveni vám poradit, a snažíme se vám tady radit už celou dobu tím, že tady dávám návrhy na předřazení našich návrhů zákonů a našich bodů, a naše řešení tady představuji jak energetické krize, tak dalšího, tak řešení zdražení potravin apodobně, ale vy si nechcete nechat poradit. Tak kdyby aspoň interně probíhala nějaká diskuse. Neprobíhá nic. Takže tohle je samozřejmě problém. A pak se to tady zbytečně všude hrotí a pak ta atmosféra ve společnosti potom není dobrá samozřejmě a lidé jsou nespokojení. A my chceme, aby byli spokojení lidé. My chceme, aby byla atmosféra v České republice dobrá, kladná, pozitivní, aby se tady lidem dobře žilo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP