(11.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže samozřejmě jinak... takže co na to říct? Tady je samozřejmě ten moment, a já už jsem o tom tady hovořil, že... o té ambici lidí, pakliže jsou to lidé a vy jim to chcete umožnit i do čtvrté generace, nebo usnadnit - já vážím každého českého občana, samozřejmě. To je jasné. Ale teď hovoříme o tom, do jaké míry se má rozšiřovat okruh osob, lidí, kteří tady vůbec neplatí daně, nežijí tady a přitom chtějí nám v České republice ovlivňovat naše životy. To znamená, já hovořím o těch lidech, kteří tady dokonce - pojďme hovořit o těch lidech, kteří tady nikdy neplatili daně.

Dokonce neumí ani česky a nikdy tady nežili. Pojďme hovořit o tomto okruhu, o tom já hovořím od začátku. Protože to jde přesně ruku v ruce s tím vaším zákonem. Takže prosím zase neříkejme, až někdo bude z vládní pětikoalice se vymezovat proti mému projevu, že jsem proti občanům, kteří přechodně pracují v cizině nebo tam přechodně studují. To SPD nikdy neřeklo. Nikdy jsme to neřekli, tak nelžete! Přestaňte lhát už ve vládní koalici! Lháři! Slyšel jsem to už, tyhlety argumenty. Nelžete, přestaňte lhát o SPD! My jsme nikdy nic takového neřekli. A celý projev si na to tady dávám taky pozor, a to už mluvím tři hodiny. Samozřejmě jsem jenom v úvodní fázi stále. Mám toho ještě připraveno hodně, protože je to opravdu závažná věc, ale uvidíme, jak to samozřejmě bude. Takže prosím vás, nelžete s těmi argumenty a opravdu říkejte argumenty, které já jsem skutečně říkal, které skutečně říkám a které říkají odborníci, a nevkládejte nám do úst jiné argumenty, o kterých nehovoříme.

To už jsem taky dlouho neslyšel - demokratická pětikoalice. Tak tohleto už jsem taky tedy neslyšel z úst a musím říct, že jsem to poslední měsíce už neslyšel ani od provládních médií. Nějak tohle úsloví postupně vymizelo. Já se nedivím. Protože to, co předvádíte, to je přece úplně útok na demokracii, útok na demokratické zřízení v České republice. I ty různé korupční kauzy ve vašich stranách, i různé další věci, co tam předvádíte. Nebo různé kauzy tohoto typu. Jaká demokracie? Demokracie je to, když vidíte, že to prostě nejde, tak prostě se udělají třeba předčasné volby nebo odstoupíte a tak podobně.

Nebo abych to ještě upřesnil, my v SPD prosazujeme přímou demokracii. To je ten ideální model, tam by se všechno vyjasnilo. Tam by se všechno vyjasnilo, kdyby byl tady zákon o referendu, tak si myslím, že to by byla ta pravá demokracie, kterou my prosazujeme. Zákon o referendu. To je demokracie, kterou prosazuje SPD. To nám tady chybí, ten zákon o referendu. Ještě dodám, že závazný zákon o referendu. Takže závazný zákon o referendu, to je model SPD doplnit stávající systém, doplnit stávající systém závazným zákonem o referendu. Takže já tady slyším zase ty lži, co jsem slyšel vždycky. Okamura chce, aby se lidi ureferendovali, aby se všechno rozhodovalo na základě referenda. To jsem nikdy neřekl. Zase lež. Lež jako věž. Je tady předložený zákon o referendu z pera SPD, kde jsou určitá kvora pro vyvolání referenda a tak podobně. Takže žádné řízení země referendy nebo ureferendování není. Nikdo to tady nenavrhoval. O tomhle jsem nikdy nemluvil. Takže jenom chci říct, aby vládní koalice, když už o tom tady mluvím, že ten návrh zákona o referendu budeme navrhovat, náš návrh zákona, budeme navrhovat předřadit samozřejmě pravidelně. Takže jenom abyste už nelhali zase, protože to tady nikdo neříkal.

Ostatně to, jak vy nahlížíte na občany, tak to už jsem tady říkal. Paní poslankyně hnutí STAN Pavla Pivoňková Vaňková, ta naposledy včera urazila arogantně naše občany a udělala z nich hlupáky, když napsala v souvislosti s referendem, cituju poslankyni STAN Pavlu Pivoňkovou Vaňkovou: Chtít referendum v zemi, kde se rok od roku mediální gramotnost obyvatelstva zhoršuje, mi nepřijde jako rozumný nápad. Takže tady je vidět ta arogantnost vládního hnutí STAN, protože podle vás jsou gramotní asi jen politici Fialovy vládní pětikoalice, nebo snad dokonce jenom politici hnutí STAN. Vůbec ta nestoudnost, že ti vládní poslanci už jsou tak arogantní, že v podstatě považují občany za méně gramotné, a hodnotí jejich schopnost vyhodnocovat si informace. To je šílené. To zavání opravdu totalitními manýrami úplně už.

Mimochodem STAN, to jsou úplní experti - zas tady není ten pan poslanec Lochman z Prahy 6. Ne Lacina, pardon. Lacina, Lacina z Prahy 6. Pardon, Lacina z Prahy 6. Vždyť ten přece už loni v létě říkal, že mám být předvolán na bezpečnostní výbor - zrovna je tady pan ministr vnitra - vysvětlit nějaké výroky o Ukrajině. Pořád čekám na to pozvání. Tak kde je to pozvání? Arogantně, lživě a podvodně to řekl v televizi Prima, pak z toho byly články, že mě snad vládní koalice zve na kobereček. Buď je to diletant, anebo je to, budu mluvit slušně, lhář a prostě křivák, protože by měl vědět, že já nemám žádnou povinnost na to pozvání reagovat, ani tam nemusím chodit. Já mám chodit jenom na výbor, jehož jsem členem, a tam chodím poctivě. Ale na výbor, jehož nejsem členem, vůbec nemám povinnost jít, i kdyby mě tam pozvali. To si rozmyslím já, jestli někam půjdu. Ale já bych tam rád šel! Už jsem říkal, já bych tam rád šel. Vy jste chtěli, aby tenhle pan poslanec Lacina z Prahy 6, arogantní lhář, politický podvodník, protože nejdřív řekne v médiích, že mě zvou na výbor, a byl titulek: Okamura bude vládní koalicí předvolán na výbor, aby vysvětloval. Nikdo si nezjistil, že vůbec tam nemusím chodit, protože zákon o jednacím řádu Sněmovny hovoří jasně, že je to jenom moje volba, jestli vůbec někam půjdu. Ale my jsme tam připraveni jít! Takže tady vidím vedle sebe pana ministra, předsedu STAN Víta Rakušana. Řekněte prosím vašemu poslanci Lacinovi, ať tedy přijde konečně to pozvání. Mezitím se tedy vyjádřil už předseda bezpečnostního výboru pan Žáček, že Okamuru zvát nechce. Takže hned vznikl rozkol ve vaší koalici. Ale váš poslanec to říkal, vždyť je místopředsedou toho výboru. Tak já čekám na to pozvání! Protože celý poslanecký klub SPD je připraven se na ten výbor dostavit a my se budeme ptát vás, vládní koalice, abyste vysvětlovali, proč škodíte lidem, a budeme trvat na tom, aby to bylo veřejné zasedání, a pozveme tam i naše média, pozveme, budeme to streamovat všechno, budeme si to natáčet všechno. A my vás se budeme ptát, ne vy nás. My vás se budeme ptát, celý poslanecký klub. My vás se budeme ptát na naše otázky. Takže ať už tady to pozvání je, a když to pan Lacina, poslanec STAN, říkal, že mě bude zvát, pak se ukázalo, že pro ten svůj přiblblý návrh nemá podporu ani koaličních partnerů. Pan Žáček z ODS už se vyjádřil, že s tím nesouhlasí, že mě zvát nebudou, protože by to byla samozřejmě blamáž. Tak co to předvádí hnutí STAN? Co tady předvádí za blbý kecy? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP