(12.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ale tak jako tak platí, teď mluvíme tady o volbách, o demokracii, o korespondenční volbě a o demokratickém zřízení v České republice, že já vás varuju před tím krokem zavádět korespondenční volbu, protože ta nespokojenost a frustrace milionů lidí z vaší vlády a ta zloba a zlost už na vás, že se tam držíte zuby nehty a pořád se jenom zhoršují životy českých občanů, už je tak obrovská, já to cítím, protože prostě mezi voliče chodím, že já varuju před tím momentem, kdy lidem už dojde trpělivost. To pak dojde, tak jako ostatně to vidíme u ministra vnitra Rakušana z hnutí STAN, známe jeho metody, že ještě pošle na demokraticky smýšlející občany policii a začne zatýkat za jejich názory. Takže tyhlety metody my vidíme přece u ministra vnitra Rakušana. Ale to je potom totální paralýza státu. To tady může být i revoluce potom, a to si, a to doufám, tak daleko, aby lidé opravdu už byli tak frustrovaní z té vaší vlády, aby přistoupili už opravdu ve svém zoufalství k tomu, že už budou chtít ukončit vaši vládu jakýmkoliv způsobem, tak to přece nemůžete nechat tak daleko dojít. Prostě odstupte, ukončete to už nebo vyměňte aspoň ty nejproblematičtější ministry. A hlavně nenavrhujte tuhletu změnu volebního zákona, protože to hrozně lidi naštve. A štve to lidi hrozně, že místo abyste pracovali pro lidi, aby měli víc peněz, tak trávíte čas tím, že chcete ohnout volební zákon.

A znovu říkám, nechte si ty řeči, že SPD tady něco obstruuje. Já jsem v úterý tady navrhl více než 10 bodů pro občany. Já jsem navrhl, aby se řešil nedostatek léků v lékárnách, který dál trvá. Pan ministr zdravotnictví tady byl, teď je tady zase. Požádal jsem ho, aby nechal ten bod prohlasovat, aby občané měli informaci, aby se něco dělo. Stejně jste to zamítli a nic nebylo. Zase jste strčili hlavu do písku. Navrhovali jsme tady zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany, navrhovali jsme tady spoustu dobrých zákonů pro lidi, řešení drahých energií, řešení drahého zdražování topení, teď dálkového tepla, navrhovali jsme tady řešení zdražování vodného, stočného, drahých potravin. Všechny tyto důležité zákony jsme tady chtěli řešit. Všechno jsem tady navrhl osobně. S Radimem Fialou, s naším místopředsedou, a poslankyně Šafránková taky sociální věci navrhovala za SPD. A vy jste to všechno zamítli. To znamená, my jsme tady chtěli probírat a chceme probírat zákony pro lidi, které jim zlepší životní úroveň, ale vy jste si tady prohlasovali, že ne, žádné pozitivní zákony pro lidi se probírat nebudou a bude se probírat korespondenční volba. Přestože jsme předem avizovali všichni, obě opoziční strany předem avizovaly, že to nechceme, naši voliči to nechtějí, nechtějí to občané, proto to bude trvat dlouho. A pro vás je prioritou prostě ohnout volební zákon. Ne aby měli lidi víc peněz. Takto to tady stojí, ta diskuse. Takto to je. Já jsem tady v úterý navrhl všechny kladné body. Vy jste je zamítli a teď se tady řeší korespondenční volba. Takže tak to je, taková je realita, taková je situace, proč tady teď jsme.

Samozřejmě ta další námitka zní, že by se takto zásadní změna volebního systému neměla prosazovat na sílu. Konsenzus ohledně korespondenční volby by se jistě hledal snáz, pokud by se zavedením korespondenční volby vládní koalice tak okatě nespěchala kvůli sněmovním volbám v roce 2025, ale kdybyste se snažili najít konsenzus napříč politickým spektrem. V opačném případě po přeskupení sil v parlamentu hrozí, že korespondenční hlasování nepřežije víc než jedno volební období. A to tady cituju právě odborníky ještě z té analýzy. V případě korespondenční volby platí, že méně je někdy více. Takže samozřejmě ten moment, že vy za každou cenu spěcháte kvůli tomu, že se vám propadly preference. Čteme, že KDU-ČSL má 2 % voličů preference, TOP 09 jsem tuhle někde viděl průzkum 3 % voličů, STAN se píše, že má 5 % voličů, takže samozřejmě chytáte se stébla za každou cenu.

Teď samozřejmě ještě TOP 09 má problém s tím, že pan Kalousek chce zakládat politickou stranu, což bude zajímavé představení, protože... Samozřejmě z pohledu voličů, občanů, kteří volí TOP 09, tady asi bude platit přísloví, když je tady kovář, tak proč jít ke kováříčkovi? Takže to bude zajímavý souboj. A já samozřejmě přeji TOP 09, aby pan Kalousek založil politickou stranu, protože se budete prát o stejného voliče a bude to velice zajímavé. Uvidíme, jak to bude. A chápu, že pan Kalousek chce využít toho propadu preferencí Fialovy vládní pětikoalice, aby nastoupil znovu sám, což my si tedy nepřejeme samozřejmě, protože naši voliči mají špatné zkušenosti s panem Kalouskem, když tady chtěl zavádět druhý důchodový pilíř, vytunelovat veřejné peníze do kapes privátním důchodovým fondům. Ještě jsme to zrušili, hlasy SPD jsme to pak zrušili a zachránili jsme peníze občanů před tím, aby se vytunelovaly do... povinně, ještě ze zákona aby museli odvádět do privátních fondů. Když jsem se tenkrát ptal, jakým způsobem je zaručeno, že když ty fondy zkrachují, aby lidé nepřišli o peníze, tak mi bylo řečeno, že to nijak zaručeno není. Tak to tedy bylo opravdu neuvěřitelné. To bylo neuvěřitelné úplně. Tak to samozřejmě jako, takovéhle machinace s penězi občanů musíme odmítnout a odmítáme.

A já o tom hovořím z toho pohledu, že to bude jako zajímavé. Bude to zajímavé sledovat. Ostatně nám taky rostou vždycky konkurenti na naší scéně, takže to je prostě běžný proces a zažíváme to každý z nás, takže jako v té realitě fungujeme. To není o tom, jestli to někomu přeju, nebo ne, a my taky, vždycky nám někdo vyroste, nějaký konkurent, tak taky se s tím musíme nějakým způsobem demokraticky vypořádat, musíme zabrat, zapracovat, zamakat prostě. Vysvětlit voličům, přesvědčovat voliče, být aktivní, to také, to je prostě politická soutěž, když je férová. Ale ne jako vy, kdy teď od ledna za 14 milionů z veřejných peněz, jak už jsem říkal, 14 milionů, zneužíváte veřejné peníze pro propagaci stran vládní pětikoalice, kdy děláte kampaň z veřejných peněz, ze státního rozpočtu, do červnových voleb do Evropského parlamentu. Tak to je opravdu flagrantní zneužití veřejných peněz, narušení politické soutěže samozřejmě. No a to ohnutí volebního zákona samozřejmě jakbysmet.

Tak teď samozřejmě, já už jsem to naznačil, kdy prostě tady skutečně je problémem to, že tady mluvíme o narušení základních a zásadních pilířů demokracie v tomto vašem návrhu. Takže já jsem si tady připravil další materiál, kde bych rád právě vysvětlil, co je to demokracie a proč hovořím o tom, že je to narušení prostě demokratických principů, protože je vidět, že to ve vládní koalici asi ne úplně... nebo prostě vy tomu rozumíte a děláte to schválně kvůli tomu, kvůli těm volebním preferencím. To je ten důvod. Kvůli tomu, že nemáte preference a chcete ohnout volební zákon, abyste se udrželi u vlády. Takže jsem si s dovolením vzal k ruce diplomovou práci z Univerzity Karlovy v Praze, Pedagogická fakulta, katedra občanské výchovy a filozofie. A je to diplomová práce s názvem - a to je přesně ono: Pojetí demokracie u Tomáše Garrigua Masaryka. Který mimochodem prosazoval přímou demokracii, referendum, ale v tehdejším parlamentu mu to neprošlo. Autorkou je Bc. Kamila Procházková, studijní program Učitelství pro střední školy, studijní obor NPG-ZSV, vedoucí práce PhDr. Josef Stracený, CSc., Praha 2016. Takže plně uvádím zdroj, odkud čerpám.***




Přihlásit/registrovat se do ISP