(19.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Předali jsme řízení schůze. Já vás, milé kolegyně a kolegové, zdravím. V mezičase došlo hned několik omluv, tak než udělím další slovo s faktickou poznámkou, mám tady několik oznámení.

Paní poslankyně Oborná hlasuje s náhradní kartou č. 42 a pan místopředseda Skopeček s kartou č. 35.

Co se týče omluv, tak se omlouvají: Berki Jan od 16.30 z pracovních důvodů, Brabec Richard z celého dne ze zdravotních důvodů, Brož Lubomír od 15 do 17 hodin z pracovních důvodů, Feranec Milan od 18.45 ze zdravotních důvodů, Kovářová Věra od 17.15 do 21.30 z pracovních důvodů, Krutáková Jana od 17.30 do 22 hodin z pracovních důvodů, Lacina Jan od 17.30 do 19 hodin z pracovních důvodů, Levko Jarmila od 11 hodin do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Mračková Vildumetzová Jana od 17.30 do 22 hodin z rodinných důvodů, Opltová Michaela do 13.30 z rodinných důvodů, Zlínský Vladimír od 9.30 do 12 hodin z pracovních důvodů. Z členů vlády se omlouvá Blažek Pavel do 19 hodin z pracovních důvodů, Černochová Jana z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Šalomoun Michal bere zpět svou omluvu, Vlastimil Válek se omlouval od 13.30 do 15.30 z pracovních důvodů. To by byly omluvy.

Nyní tedy následují faktické poznámky. Jako první je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Milan Wenzl, poprosím jej. A následuje pan poslanec Vondráček. Faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Wenzl: Děkuji, paní předsedající. Já bych jenom chtěl říct, že se dnes mluvilo jenom o té demokracii. Rád bych připomněl opravdu panu předsedovi Okamurovi, že zapomněl na toho největšího demokrata, který byl, a to byl Antonín Švehla. Byl to premiér tří českých vlád - Československé republiky, pardon. Švehlovy myšlenky jsou vytesány na pomníku v jeho rodišti v Praze 15 - Hostivaři. A teď cituji: Demokracie není jenom právo, ale také povinnost. Pečlivě volte své vůdce, kterým svěřujete své osudy. Dbejte na to, aby měli na pravém místě rozum, srdce. Lid je vždy takový, jaké si volí vůdce. Antonín Švehla nám také vzkazuje: Vybírejte politiky, kteří prokazují schopnost státnického chování, kteří jsou dostatečně odvážní, aby naslouchali svým oponentům, chápali a respektovali jejich situaci a kteří při tom všem jsou zdvořilí, slušní a hlavně vždy se dohodnou s oponenty.

Tady to tak vždy nevypadá. Demokracie je asi jiná. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Okamura se přihlásil v 9 hodin se svým projevem, jinak velice pěkně řešeným, zmínil i Platona, Solona a T G. Masaryka. Já jsem čekal, že jako osoba s přednostním právem ještě vystoupí k tomu, co se tady děje, a k porušování jednacího řádu.

Já bych vám chtěl přečíst opravdu, že pro ústní interpelace se vyčlení ve stanoveném jednacím dnu připadajícím na čtvrtek doba od 14.30 hodin do 18 hodin, přičemž pro ústní interpelace určené předsedovi vlády se vyčlení doba od 14.30 do 16 hodin. Od 16 hodin nebo v případě, kdy interpelace na předsedu vlády budou ukončeny dříve, tak od doby jejich ukončení budou následovat ústní interpelace určené ostatním členům vlády. K tomu připomínám článek 53 ústavy, že poslanci mají právo interpelovat předsedu vlády a členy vlády. A my jsme zase svědky toho, že máme čtvrtek, v úterý začala řádná schůze a měla být vyčleněna doba pro ústní a písemné interpelace. Zase jste opozici vzali možnost interpelovat. Dělá se to jednoduchým trikem, že se přeruší ta schůze v úterý nebo ve středu a pokračuje se v pátek. V minulosti se tak dělo zcela výjimečně za koronavirové krize a vždy se souhlasem všech opozičních klubů. Když kterýkoliv z opozičních klubů, a bylo jich víc, nesouhlasil, tak tento postup nebyl uplatněn. A tato koalice nyní tento postup má jako metodu. Já to nevím přesně, mně se zdá, že za tu dobu, za ty víc než dva roky, byly interpelace jenom 14krát, jestli to mám dobře spočítané. Ale prosím vás, já vyzývám, aby přestala být porušována ústava. Interpelace mají ústavní rozměr a ve čtvrtek mají být... (Předsedající upozorňuje na čas.) ... interpelace. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad členů ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní mám přihlášku s přednostním právem pana ministra Rakušana, ale nevidím jej tady, proto propadá. Další přednostní právo - pan zpravodaj Vondráček má zájem vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem byl přihlášen do řádné rozpravy a omlouvám se, že jsem morálně selhal a použil jsem svoje přednostní právo jako zpravodaj, protože já fakt nevím, kdy bych přišel na řadu. Určitě by se nahlásila další přednostní práva a já k tomu mám co říct, mám připraven nějaký projev, který bych chtěl nějakým způsobem koncipovat, a už jsem to prostě nevydržel. Takže porušil jsem svoje vlastní předsevzetí, za což se omlouvám.

Co se týče mého projevu, když jsem přemýšlel, jak vůbec strukturovat svoje jednotlivé připomínky k navrženému zákonu o korespondenční volbě, kdy se mi začaly kupit ty jednotlivé argumenty, tak jsem měl vlastně problém, jak rozčlenit na jednotlivé části ty argumenty. Já se to pokusím rozčlenit na část řekněme legislativní, kdy se budu bavit čistě o textu toho zákona, to bude krátká část, pak bude část řekněme politická a všeobecná, kdy se zamýšlím nad tím, co vlastně tento zákon přinese nebo může přinést, jaké je riziko jeho přijetí řekněme v celospolečenské rovině. A třetí část se bude týkat ústavnosti a našich pochybností o tom, zda jsou naplněny principy Ústavy České republiky v případě, že bude přijat návrh korespondenční volby.

Úplně na úvod. Já už jsem to říkal, řeknu to velice krátce. Už jsem reagoval vlastně minulou noc v rámci faktických poznámek. Já si toho opravdu vážím, že tady byli kolegové, kteří reagovali, a myslím si, že ta debata byla možná to nejpřínosnější, co jsme pro to mohli udělat v rámci prvního čtení za velmi dlouhou dobu, co jsem v Poslanecké sněmovně. To je taková moje představa, jak by mohla vypadat Poslanecká sněmovna, když se spolu korektně bavíme, přednášíme argumenty, reagujeme na sebe. A já jsem dokonce měl pocit, že jsme na něco přišli, že jsme to někam posunuli. Asi jsme nepřesvědčili koalici o tom, že ten návrh může být vlastně nebezpečný a že je principiálně špatný, nicméně možná na nějakých dílčích parametrech jsme se domluvili.

Já jsem mluvil už včera o tom, že považuji za naprosto nestandardní, aby se do návrhu zákona, který v tuto chvíli ještě není účinný - a teď jsem byl upozorněn, že snad ještě ani není platný, že ty volební zákony jsou teprve v Senátu, já jsem myslel, že jsou přijaty dokonce - tak my vlastně nyní chceme vložit do zákona, který teprve bude platný a účinný, ale bude účinný od 1. 1. 2026, tak se bude vkládat část sedmá, která má být účinná o rok dřív než celý zákon. A to mi přijde opravdu velice nezvyklé. Dokonce sami autoři ve své důvodové zprávě píší, že se jedná o takzvané kvazi přechodné ustanovení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP