(12.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. A nyní paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Budu pokračovat tam, kde jsem skončila, jistě si to určitě pamatujete. Říkám, že osobně preferuji, že člověk by měl prokazovat nějaký vztah k dané obci či kraji, tak jako to máme my, kteří zde žijeme v České republice. Občané, kteří žijí v zahraničí, a už je to třeba druhá generace, už žádný vztah k této republice nemají, to znamená, neplatí tady sociální, neplatí tady zdravotní, neplatí tady daně, neplatí tady ani třeba daň z nemovitosti, třebaže vlastní zde nějakou nemovitost. I tím se podílí na chodu té dané obce. Takže i to bych dokázala, tohleto bych dokázala přijmout. Samozřejmě ti, co jsou na nějakém Erasmu, jsou v zahraničí, mají zde trvalé bydliště, o těch já se vůbec nebavím. Já se bavím o těch, kteří jsou tam dlouhodobě, ne ti, co jsou tam třeba na kratší dobu, to znamená, mají tam nějakou stáž, kteří se samozřejmě po určité době, třeba půlroční nebo roční, vrátí sem zpátky do České republiky.

Já jenom, abyste si uvědomili, jaké jsou na nás kladeny nároky. Vy, když půjdete k volbám a budete mít dva dny propadlý občanský průkaz, tak vás nenechají volit. Je to tak? Je to tak. Takže když budete mít propadlý občanský průkaz, samozřejmě, chyba se stane, zapomenete se podívat, kdy vám končí, prostě přijdete tam, tak ta volební komise se podívá dozadu, zjistí, že máte dva dny propadlý občanský průkaz, tak vás prostě volit nenechá. Kde je ta spravedlnost? Tak vás nenechá jako občana - říkáte, máme tady volební sjetiny, kdy víme, kde vy bydlíte, kde máte trvalé bydliště, všechno víme - ale nenechají vás volit jenom proto, že máte dva dny propadlý občanský průkaz. Kdežto někoho v zahraničí, který si tam dá nějaké čestné prohlášení, že někde bydlí, tak vy ho necháte volit, a on, který zde neplatí vůbec nic, má právo rozhodovat o tom, kam ta země půjde? Takže on si odvolí, ale důsledky si poneseme my? (Předsedající: Čas.) Já se zase přihlásím. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Děkuji pěkně. Nyní paní poslankyně Věra Adámková, poté pan poslanec Jiří Kobza. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, mně předchozí velmi pěkné shrnutí té problematiky, i když nebylo úplně vyčerpávající, musím říct, tak mně navodilo několik otázek, které tady kladu už třetí den, ale odpověď nenacházím. Zůstanu úplně mimo dojmy, jestli to cítím tak, nebo tak, toho jsem daleka, ale prosím tady o odpovědi na jasné otázky konkrétních občanů. Čili nemusíte odpovědět mně, pojďte sem a odpovězte těm občanům. Za prvé to je tedy bezpečnost, možnost nezmanipulovat, nebo nemožnost, prostě jak se k tomu podáte.

A pak, já mám ráda čísla, takže mně tady schází taková SWOT analýza. Já jsem ji nalezla na dostupných serverech a chtěla bych, kdyby nám ji takto přednesl ale přednášející daného záměru daného zákona, kde se zabývá ten autor porovnáním. Je to velmi dobře udělané, tak, jak to požadujeme od našich studentů, to znamená, snadnost volby v zahraničí nebo doma, důvěryhodnost volebního procesu, a dává tomu váhu, která tomu pravděpodobně přísluší, prodloužení času vyhodnocení voleb, což je také velmi důležité, problematickou kvalitu zákona, kterou tady on hodnotí, předpoklad vyšší volební účasti, což je samozřejmě legitimní záměr předkladatelů - nedělali by to proto, aby měli menší, tomu rozumím - riziko nesouladu s ústavou. To je pro mě naprosto, naprosto kruciální, protože i tady tomu se ten člověk - který samozřejmě nevím, kdo to je - ale toho se dotýká, a jasně píše, že to, co je zcela nutné zachovat, to je Ústava České republiky, která... je to aspekt osobnosti, tajnosti, přímosti, svobodnosti, rovnosti. Riziko nesouladu u domácí volby nevidí a tady ji vyjmenoval. Já bych prosila předkladatele, kdyby mi toto vyvrátili. Je to úplně jasné. Jednoduchá SWOT analýza s přiměřenými vahami, které ta jednotlivá... (Předsedající: Čas prosím vypršel.) Děkuji velmi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní tedy pan poslanec Jiří Kobza, poté paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, páni ministři, paní ministryně, já bych rád vznesl jeden dotaz na zpravodaje tohoto bodu na pana doktora Vondráčka. Byl bych velice rád, kdyby mohl reagovat. Vrtá mi hlavou jako neprávníkovi jedna otázka. To znamená, pakliže budou prosazeny korespondenční volby a z nich vzejde nějaká vláda, co když bude následovat podání k Ústavnímu soudu, a v případě, že tento Ústavní soud shledá korespondenční volbu neústavní, tak by mě moc zajímalo, co bude následovat, protože podle mého laického chápání by to znamenalo, že v podstatě v ten moment tady vládne nelegitimní vláda, budou se muset opakovat volby. Tak co bude v tom mezičase vlastně, co se bude dít, případně jakou roli v tom může hrát pan prezident? A jak jsem řekl, byl bych velice vděčen panu zpravodaji, kdyby mohl reagovat a tuto otázku vysvětlit, protože určitě to bude zajímat i naše voliče, naše občany. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní tedy vystoupí paní poslankyně Lesenská, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová: "Registrace pro korespondenční volbu v zahraničí nebude vyžadovat doložení pobytu úředně ověřenými dokumenty. Návrh zákona upravíme ve druhém čtení, aby stačilo čestné prohlášení, a tím vše zjednodušíme." To je jedna stránka konstatování. Ve vašem návrhu zaznívá, že korespondenční doklady může vyzvednout jakákoliv osoba na základě plné moci s ověřenými podpisy. To znamená, kdo ty podpisy na této plné moci bude vlastně moct ověřit?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Dále vystoupí paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Radek Koten, následuje paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuju. Vážená paní předsedající, budu reagovat na dva předřečníky, vaším prostřednictvím, na pana zpravodaje Vondráčka a kolegyni Peštovou. Včera v tom projevu zaznělo krásně, jak to má například Německo upraveno v tom smyslu, že musí být nějaký vztah k té zemi. On to tu hezky rozváděl. Kolegyně Peštová položila několik otázek, já s tím mám také problém. Já jsem za kraj, který patří k těm, do kterého se ty hlasy přelévají, a promiňte mi, já to řeknu možná trošku citově zabarveněji. Proč by Pražák křtěný Vltavou měl rozhodovat o tom, kdo bude třeba poslancem v Moravskoslezském kraji? Opravdu nechápu proč. Proč by měl člověk, který padesát let nenavštíví svou zemi, volit, když tu nežije padesát let, nemá k té zemi žádný vztah? To je to, proč Německo upravilo tu korespondenční volbu.

Vy říkáte, korespondenční volba je v mnoha státech, ale vy jste si vybrali jenom jednu věc - název korespondenční volba, ale ty další podmínky, které díky vývoji musely dotyčné státy zpřesnit, ty ignorujete. Vy rovnou přebíráte jenom něco a nepřebíráte všechno. Měl by být vztah! Pokud chcete korespondenční volbu, tak já opravdu nechci, aby někdo, kdo nikdy nenavštívil Českou republiku, nikdy tady nežil, možná ani neumí česky, volil. Promiňte mi, je to tak.

Co se týče stážistů Erasmu, pobytu pět, deset let, s tím nemám problém, aby tito lidé volili. Ale prosím vás, i vy musíte překonat určité nepohodlí, když jdete do volební místnosti, musíte si přeorganizovat práci, někteří si musí brát volno. Vždyť každý musí jít do té místnosti za tu plentu. Myslím si, že jste opravdu jenom úzce převzali část. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Radek Koten, paní poslankyně Ivana Mádlová se následně připraví. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP