(13.00 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já bych tady velmi rád zareagoval na své předřečníky, zejména tedy na pana Radka Vondráčka a i na další z řad ANO. To, že budou volit občané na pracovní cestě, eventuálně na studiích, to je samozřejmé, to samozřejmě nikomu určitě nevadí a je to naprosto legitimní. Ale právě, jak tady zaznělo v tom minulém příspěvku, že by někdo měl volit, kdo tady skutečně padesát až osmdesát let nežije, to mi skutečně nedává smysl. A to je právě v tom zákoně, který má navazovat, tedy zákon o státním občanství České republiky.

Ona to je taková salámová metoda, ale já jsem tady mluvil také v minulosti o korespondenční volbě ve Spojených státech. Já tady ukážu ten graf. (Ukazuje graf.) Nenapadá mě tedy jiné označení než takzvaný Bidenův paradox, to přečůrávání. Já jsem tady za to byl nějakým způsobem napomínán. Pan Kolovratník, vaším prostřednictvím, tady na to reagoval, ale nedostal odpověď. Chtěl bych se tedy zeptat, jak vy to máte v Pirátské straně? Protože když si vezmu, jakým způsobem vystupují vaši čelní představitelé, tedy druhá místopředsedkyně Pirátské strany s těmito hesly na Prague Pride (Ukazuje fotografii.), tak se ptám tedy, jestli jsem řekl (Předsedající: Prosím k věci!) něco tak špatného. Děkuji, stačí mi vaše odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, nyní paní poslankyně Mádlová, poté pan poslanec Roman Kubíček a pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Já bych se chtěla vrátit ještě k té tajnosti voleb, k tomu, že na to pohlížíme jinak. Zatím jsem nedostala odpověď na otázku k § 19, první části volby do Parlamentu, zásady hlasování, kdy je napsáno, že každý volič musí hlasovat osobně a zastoupení není přípustné. V tomto paragrafu měníte pouze to, že tam vkládáte do odst. 3 písm. c) za slovo "hlasy", slova "včetně hlasů odevzdaných v korespondenčním hlasování". A přitom na těch zastupitelských úřadech budou do volební schránky vkládány hlasy voličů třetí osobou, čili členy komise, a pravděpodobně to budou zástupci ve službách státu, takže jestli to není v rozporu to, co je tedy teď v tom § 19, protože v tom nic neupravujete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystupuje pan poslanec Roman Kubíček, následně se připraví pan poslanec Jiří Mašek, prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající, dámy a pánové. Já jsem si velmi pozorně vyslechl projev svého kolegy Radka Vondráčka a v průběhu toho projevu jsem zjistil, že se otvírá daleko víc nezodpovězených otázek, než jsem úplně na začátku čekal. My jsme pochopitelně narazili na spoustu věcí a pan poslanec Vondráček je komentoval spíš z té negativní stránky, ale při studiu těchto materiálů právě ohledně korespondenční volby je každý stát velmi specifický, každý stát se liší různými podmínkami, a v tom případě moje první otázka, která zní, proč to tedy není vládní návrh, který by provedl celkovou analýzu tohoto volebního systému v celém světě, našel si klady, zápory a nevyzval - a teď říkám na rovinu - nevyzval opozici k nějakému konsenzuálnímu jednání s tím, aby předtím, než bude tento zákon předložen do Poslanecké sněmovny, byly vyřešeny ty sporné otázky. Pak by to mělo smysl. Pochopitelně i ten další smysl by mělo být nějaké testování, testování nového systému, protože ne vždycky se všechno musí povést, a hlavně ta situace by neměla být zlehčována, bagatelizována. A když si dneska přečtu důvodovou zprávu, která je předložena k tomuto poslaneckému návrhu, tak mně normálně běhá mráz po zádech, protože to je jednoznačně účelová záležitost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, následně pan poslanec, zpravodaj Radek Vondráček. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Předřečník to tady řekl, ta účelovost z toho úplně čpí. Pojďme si opravdu sednout, nedělejme tohohle kočkopsa, protože to je pro jedny volby, je to úplně účelové a naším cílem by měla být digitalizace. To jste měli vyhrnuté rukávy, jak budeme digitalizovat, skutek utek. Nebudu to rozvádět, nemám na to čas. Ale to je opravdu cesta, která nás čeká, a tohle, co tady děláme, je úplně zbytečné. Přeme se tady o detailech, jak to zlepšíme pozměňovákem a upravíme. Myslím si, že opravdu nemá smysl o tom jednat. A ono to těmi volbami uvidíte, nakonec asi ani tolik nepohne, protože vaše výsledky nejsou úplně dobré, a asi to vnímají už i v tom zahraničí.

Nicméně postavit to tak, aby se nakonec mohlo stát, že ten volič v zahraničí třeba ani nebude vědět, že se těch voleb zúčastnil, tak ten systém je tedy opravdu špatně. Ten family voting se tady nabízí, nabízí se tady to, že to usnadňujete tím, že se nebude muset ověřovat bydliště. To už považuji téměř za skandální a zase za velmi, velmi účelové. A skutečně připravíme v tom smyslu pozměňující návrhy, které by alespoň trošku přiblížily požadavkům ústavy tu tajnost a osobnost té volby, čili nějakou formu identifikace toho člověka, který na poště bude odesílat obálku na zastupitelský úřad. A jak už jsem předesílal, potom i tu věc, abychom tady nepohnuli volbami skutečně v jednom kraji, protože ti lidé se neodstěhovali do zahraničí z jednoho kraje, ale z celé republiky, ale abychom ty výsledky voleb rozprostřeli po celé republice, například podle poměru oprávněných voličů. Čili prosím o to, nedělejme toho kočkopsa jednoúčelového. Je to špatně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní tedy pan poslanec Radek Vondráček, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuju, já velice stručně k panu poslanci Kučerovi, prostřednictvím předsedající. Já vůbec nevím, jak fungují krajské volby v Polsku, já jsem o nich nemluvil. Mluvil jsem o přičítatelnosti těch hlasů, protože oni směřují do Varšavy, ty zahraniční, o tom byla řeč. Samozřejmě, každý z nás ovlivňuje výsledky voleb, i vy, i já tím, že volíme. To je podstata voleb. Já jsem mluvil o disproporcích a o rovnosti, aby nedocházelo k pocitům křivdy v některých krajích.

Co se týče pana poslance Kobzy, Ústavní soud zpravidla zruší ten právní předpis k nějakému datu a dá možnost zákonodárci, aby zjednal nápravu, aby nahradil zrušenou část zákonem. Nemá to vliv na proběhlé volby, ty jsou platné. Jediná odpovědnost, která pak zůstane, je politická. Například takhle zvolená většina pak ztrácí kredit a důvěryhodnost a důvěru ve společnosti.

Panu Lipavskému odpovídám: ano, to máte naprostou pravdu, já jsem si toho vědom. Dle zvyklostí hostitelského státu jde většinou o notifikovanou žádost, která vymezí místo, dobu fungování, účel zařízení a třeba i požádá o pořádkovou ochranu či dohled nad volební místností. Hostitelské státy to většinou rády dělají, už se to v minulosti opakovalo mockrát, například na našich základnách v Afghánistánu, využívalo se to při hromadných akcích, mistrovství Evropy ve fotbale, nebo úřadovny se otvírají v Rijece, ve Splitu, v Barceloně. Nic nebrání tomu, aby se - ani se nemusí měnit zákon - zkrátka, dá se volit v místech, kde se ukáže, že to dává smysl. Za mě opravdu je s podivem, že to nikdo předtím nezkusil. Už jsme to dávno mohli mít.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Já si jenom poznamenám přihlášku k další faktické, a nyní tedy vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, to, čeho jsme teď svědky, já bych to nazval, že to je drtivý úder, to je KO, kolegové. Radek Vondráček vám tady rozebral ten váš návrh úplně na molekuly za těch tři a půl hodiny. My, když se na něco ptáme, vy na to vůbec neodpovídáte. Vy, když se ptáte, tak my odpovídáme - to teď ve faktické Radek Vondráček. Ta účelovost toho ční jak sláma z bot, to je úplně, to přece musíte cítit i vy. Tak vy účinnost novely zavádějící korespondenční hlasování do zákona o správě voleb dáte, takže zákon o správě voleb je účinný od 1. 1. 2026, ale pasáž o korespondenční volbě je účinná od 1. 1. 2025. Můžete mi tohleto vysvětlit, tuhle disproporci? To není účelové, že část toho zákona, kdy vy to máte dokonce v té důvodové zprávě, četli jste to vy aspoň, co jste to podepsali? Jak to tam máte odůvodněné? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP