(13.20 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

A pak tedy mám dvě poznámky, které jinak bych neříkala, ale v té krátké době, kdy vystoupil pan ministr Lipavský, už mi volali nějací známí, kteří žijí dlouhodobě poměrně daleko, že se o tom hovoří i na těch zastupitelstvích a že tam je vůle tedy vypomoci, ale to je potom pro vás to - já jenom to říkám.

A pak mám ještě jednu věc. Prosím, odpusťme si to, kdo co má na hlavě. Mohli bychom se divit. Chápu, že pan předseda zemědělského výboru má blízko k těmto termínům, ale kdybychom se toho mohli vyvarovat ze všech stran, byla bych ráda. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová, poté se připraví pan poslanec Jaroslav Bžoch. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Využívám toho, že je tady pan ministr zahraničních věcí Lipavský, a chtěla bych ho poprosit, zda by mohl vyložit - já už jsem tady o tom mluvila první den, kdy jsme začali tento poslanecký návrh rozebírat, ale vy jste tu zrovna nebyl - v § 58 tohoto návrhu se doplňuje odst. 3, který zní, cituji: "MInisterstvo zahraničních věcí stanoví vyhláškou územní obvody popřípadě části územích obvodů zastupitelských úřadů, v nichž mohou voliči využít korespondenční hlasování. Vychází přitom z dostupnosti a podmínek poskytování poštovních služeb na příslušném území."

Já si nebudu hrát na chytrou, ale sedm let jsem působila v Legislativní radě v vlády, v komisi pro finanční právo a myslím si, že by nám hodili tedy na hlavu takovéto zmocňovací ustanovení: "vychází přitom z dostupnosti a podmínek..." - nebo my bychom ho hodili na hlavu předkladatelům. Tak, obráceně - "... z dostupnosti podmínek poskytování poštovních služeb na příslušném území". Já bych se pana ministra chtěla zeptat, jestli by byl tak laskav a vysvětlil toto zmocňovací ustanovení, řekl, zda už je nějaký návrh té vyhlášky, jak to vypadá, zda k tomu je analýza, koho se toho bude týkat, kterých zemí. Myslím si, že si to opravdu zaslouží vysvětlení, a děkuji za odpověď předem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času, a nyní tedy pan poslanec Bžoch, poté paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo, paní předsedající. My se tady vlastně často zmítáme v těch argumentech, že někdo tu má nějaká dlouhá léta korespondenční volbu, někdo ji nemá, jak dlouho funguje, proč ji má, nemá. Je to stejné jako s eurem. Někdo euro má, někdo ho nemá. A pak se tady dohadujeme často o tom, kdo mění názor, kdy mění názor. Ale ono to záleží také na tom, že ten svět se mění kolem nás. A proč o tom mluvím. Když se podíváme na ten svět, který je dnes, tak my všichni asi vnímáme geopolitickou situaci, která je. Vnímáme také bezpečnostní situaci, která je, a to je s tím všechno spojené. Svět se kolem nás mění a to, že někdo má euro dvacet let nebo má korespondenční volbu dvacet let, neznamená, že ji bude mít i dalších pět let, a právě kvůli tomu, že ten svět se mění.

A proč o tom mluvím? Když se podíváte například na stránky organizace Freedom House a podíváte se na to, kolik zemí kolem nás je demokratických, kolik je takových semidemokracií a kolik je autoritářských, s hrůzou zjistíte, že většina států je vlastně autoritářských a nesvobodných. A my v těchto státech, protože jich je většina v tom světě, budeme vlastně dávat to právo a budeme důvěřovat jejich systému pošty, že se nebudou vměšovat do voleb, v době, kdy dnes a denně řešíme jakékoliv volby všude po světě i v Evropské unii, kde dochází k možnému vměšování do voleb. A my těmto státům budeme důvěřovat, že se do těch voleb nebudou vměšovat, když budeme využívat jejich poštovní služby.

Zároveň, jak tady říkal Radek Vondráček, máme možnost zřídit ty ad hoc volební místnosti. Chápu pana ministra, jak říkal, že s tím můžou být problémy, to samozřejmě s tím souhlasím, to můžou být, ale zatím to nikdo nezkusil, a já si myslím, že v těch zemích, kde to stojí za to, tak bychom to udělat měli, protože pokud opravdu chceme korespondenční volbu a sázíme na to, že ty nedemokratické země - vměšování do voleb, geopolitická situace - to nebudou ovlivňovat, tak si myslím, že jsme na omylu. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Zuzana Ožanová, poté se do faktických přihlásil pan ministr Lipavský, poté pan poslanec Benešík, Sadovský, Nacher, Kettner, Mašek, Cogan, paní poslankyně Peštová a pan poslanec Rais. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně, já jenom k poslanci Kučerovi, vaším prostřednictvím. Asi jsme se nepochopili. Já jsem docela reagovala i na to, že je tady ten další zákon, který nám rozšíří počty voličů v zahraničí až do čtvrté generace, kteří nemají ani vztah k České republice. Právě proto, že se zavádí korespondenční volba, je třeba se tady těmito detaily zabývat, protože v současnosti k těm volbám dojdou ti, kteří skutečně chtějí volit, překonají určité nepohodlí i v zahraničí a chtějí vyjádřit svůj hlas. Ano, mají tu možnost a udělají tak. Ale nyní dáváme možnost ve své podstatě, nebo chcete, dalším zákonem, aby to náhodou nebylo v jednom zákonu, dát možnost i lidem, kteří nemají vztah k České republice. Uváděla jsem to také v kontextu s tím, že v Německu mají vlastně nějakým způsobem deklarovaný vztah ke své zemi, aby mohli volit. Takže je dobré nevytrhávat věci z kontextu.

Já se ještě navrátím k jedné věci a to bude k tomu krásnému čestnému prohlášení. Ona o tom mluvila kolegyně Peštová, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Víte, já přemýšlím, na co všechno bude stačit čestné prohlášení. Vy začínáte tady, ale proč by nemohl občan říct: Tak dobře, propadla mi občanka, tak já čestně prohlásím, že jsem to já a že tedy občanka je moje. Proč by to nemohl? Proč vy tady uvažujete o tom, že vůbec čestné prohlášení bude nahrazovat nějaké další doklady? Je pravdou, že takto uvažuje zatím pouze, vaším prostřednictvím, paní předsedající, předsedkyně Sněmovny, ale mě jímá hrůza! Co všechno jako bývalý správní orgán místo dokazování - vždyť potom zrušme správní orgány, soudy, bude stačit čestné prohlášení. Nač vše bude stačit čestné prohlášení?

A ještě k jedné věci (Předsedající: Je čas!), ale budu se muset přihlásit opětovně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí tedy pan ministr Lipavský ve faktické, poté pan poslanec Benešík. Prosím.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Padly tady takové tři okruhy dotazů. Já to vezmu - nejdříve paní předsedkyně se ptala na to, jakým způsobem bude vytvořeno to zmocňovací usnesení. Bude se týkat všech zemí na světě kromě České republiky. My logicky použijeme mapu, takže například zastupitelský úřad ve Vídni - region Rakousko. Složitější případy, například zastupitelský úřad Pretorie bude mít pravděpodobně odpovědnost i třeba za Madagaskar, jak to v tuhle chvíli máme. Jsou i složitější případy, například v Americe, kde máme několik úřadů: ambasáda ve Washingtonu, generální konzulát v New Yorku nebo generální konzulát v Los Angeles. Logicky tedy, jak je to nejblíž, použijeme zdravý rozum. Zdravý selský rozum, myslím si, že to je zavedená praxe.

Kdybych se ještě vrátil zpátky k těm konzulárním jednatelstvím, samozřejmě Česká republika je pravidelně zřizuje, v letní sezoně typicky Split, Rijeka, Burgas - tam, kam jezdí hodně českých občanů, dějí se tam konzulární případy. Je to vždy s plným souhlasem přijímajícího státu. Oni jsou rádi, že tam Česko vyšle diplomata nebo i třeba policistu, který nějakým způsobem asistuje u těch různých konzulárních případů, které se dějí - jsou to okradení občané, kapesní krádeže, bohužel dějí se i různé úrazy nebo autonehody. Nicméně abychom zvolili ten takzvaný, já bych to nazval bulharským modelem, protože Bulharsko dělá volby tímto způsobem, vidíme, že to je drahé, že to je opravdu komplikované a ten přijímající stát například musí, nebo dost často vlastně má i zájem poskytnout třeba ochranu, a v ten moment se to prostě celé komplikuje a opravdu by to nefungovalo. Já se přihlásím s další faktickou poznámkou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Následovat bude s faktickou poznámkou příspěvek pana poslance Sadovského, potom pan poslanec Patrik Nacher, Zdeněk Kettner a Jiří Mašek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP