(13.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Druhý příklad. Pak zjistíte, že to je trošičku komplikovanější, než jste si mysleli, pro ty lidi v zahraničí, tak sem dáte návrh a už dopředu řeknete, že ho budete opravovat. Úřední ověřování bydliště nebude nutné, bude stačit čestné prohlášení. Takhle vzniká legislativa tak citlivá jako volební zákon? Volební zákon? Vy tady měníte princip, objevujete za pochodu chyby, nám to tady ohlásíte a máte pocit, jako že máme jitrnici na hlavě nebo co? Ne, to je K. O. Vy nejste schopni tady obhájit vůbec nic z toho zákona, vůbec nic. Tak se přihlaste aspoň do těch faktických, abyste mohli odpovídat, ono se to za ty dvě minuty dá docela stihnout. Ale vy toho nejste schopni. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a je přihlášen pan poslanec Michal Kučera, následně je přihlášený pan poslanec Vladimír Zlínský. Tak pan poslanec Kučera, vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Ještě jednou děkuji za slovo. Já skutečně nevím, zda poslanec Nacher má na hlavě jitrnici, patrně tedy má. Ale já jsem se chtěl vyjádřit k něčemu jinému.

Tady se neustále v té debatě objevuje a prolíná se to jak faktickými poznámkami, tak řádnými přihláškami, ta obava, že někdo - český občan, ten někdo, český občan který žije v zahraničí - bude ovlivňovat život v Moravskoslezském kraji či jiném kraji, a kde vůbec bere to právo. To právo má z ústavy. To právo má z ústavy, má ho už dnes a novela zákona o správě voleb toto právo nijak neupravuje. Jedinou věc, kterou děláme, že mu umožňujeme snadněji a jednodušeji volit. Takže tento český občan, který žije v zahraničí, už dnes ovlivňuje - tam paní poslankyni Ožanovou, prostřednictvím paní místopředsedkyně - kdo bude poslancem v tom či onom kraji. To znamená, jestli si rozumíme, a jako že si rozumíme, český občan už dnes může volit. Má na to právo a my mu to pouze usnadňujeme. A vy se tady rozhořčujete, jak je to možné, že takoví lidé mohou volit, protože tady nežijí. To je myslím celkem jednoduché.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Zlínský, poté paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych se taky vyjádřil. Předem avizuji, že budu hovořit s velkou dávkou nadsázky, takže mi prosím vás moc nenadávejte.

Já bych tady zmínil to, že se tady vlastně otevírá jakási Pandořina skříňka, aspoň já to tak vnímám. V podstatě se otevře první Overtonovo okno, kdy se otevře otázka korespondenčních voleb pro krajany, a už to tady bylo řečeno, že pak bude následovat samozřejmě další požadavek korespondenční volby pro všechny. Pak se dá očekávat další okno, že to budou volby pro mladistvé od 16 let, a teď už tedy začnu trochu spekulovat. Pak bych předpokládal, že to budou volby pro cizince zde pobývající a platící daně, pak to mohou být volby pro cizince, kteří tady pobývají několik let, s tím se dá samozřejmě dále pracovat a ovlivňovat počet těch let, pak to budou internetové volby, tím pádem může volit kdokoli ve světě. A na závěr, to už je ta největší fantazie, může volit v České republice kdokoli, kdo ví, že existuje Česká republika. Amen.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, poté se připraví paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Já ještě prosím načtu pořadí, paní poslankyně, ať má každý představu: poté jsou přihlášeni paní poslankyně Věra Adámková, Alena Schillerová, Jaroslav Bžoch, Zuzana Ožanová, Jan Lipavský, Ondřej Benešík, Petr Sadovský a Patrik Nacher. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Zase mi pan Kučera utekl. Kdybyste nečetla, tak jsem ho možná ještě chytla.

V každém případě začnu tam, kde jsem skončila. Já si myslím, že můj dotaz je zcela legitimní. My zde žijeme, my zde platíme sociální, zdravotní, daně, máme zde trvalé bydliště. Nemám absolutně problém, absolutně žádný problém nemám s tím, ten, kdo žije v zahraničí a je tam na studiu, má zde trvalý pobyt, samozřejmě ať odvolí. Ten, kdo žije v zahraničí, platí zde nějakou nemovitost, daň z nemovitosti, ať zde volí. Ten, kdo zde platí sociální, zdravotní, ať zde volí, protože se podílí na chodu tohoto státu. Já osobně, pokud vy tady v podstatě nějakým způsobem ohýbáte ústavu, tak já si dovolím pouze říct, že toto se mi tam nelíbí. Pokud mají volit svobodně, tak ať volí tajně, ale v každém případě zde bylo jasně řečeno, jak je to v ostatních zemích. Každá země to nemá stejně, každá země k tomu přistupuje jinak.

Pane ministře, vy se smějete, ale kdybyste tady... Aha, já jsem myslela, tak se omlouvám.

Takže kdo tady seděl, tak opravdu když bedlivě poslouchal to, co zde bylo řečeno z toho semináře, ty výstupy - říkám, já jsem na ten seminář byla i napojená a opravdu musím říct, že tam fundovaně všichni vystupovali k danému tématu, ať to byli ústavní právníci, prostě rozebírali to z toho svého pohledu a říkali tam ten svůj pohled. Samozřejmě že tam byly i protichůdné názory. Nebylo to tam, že všichni jsou proti korespondenční volbě, to není pravda. Tam pouze poukazovali na to, kde oni spatřují ta úskalí toho, kdyby ta korespondenční volba byla. Já si myslím, že ode mě je to taky legitimní, když tady říkám, že lidi, kteří zde žijí, tak nemůžou... (Předsedající: Čas, paní poslankyně!) Já se přihlásím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych také chtěla velmi poděkovat Radkovi Vondráčkovi, jakým způsobem měl připravené to svoje vystoupení a jakým způsobem i jako předseda ústavně-právního výboru rozebral tento zákon.

Já znovu tady budu z tohoto místa opakovat, že pokud tato vládní pětikoalice přišla s návrhem tohoto zákona, a znovu - a jsem ráda, že je tady v tuto chvíli přítomen pan ministr vnitra Vít Rakušan, který je zodpovědný jako ministr vnitra za volby - tak si myslím, že pokud jste to tedy dávali do toho systému, že určitě stálo za to přijít za opozicí a říct: Budeme dávat do systému tento zákon, jsme připraveni vám ho představit na jednom z výborů, buď na ústavně-právním, nebo pro veřejnou správu a tak dále. To se bohužel nestalo. Já jsem se tady pokoušela ten první den pokládat otázky, protože znovu - a já si myslím, že ten argument je klíčový - že pan ministr vnitra tady před několika měsíci přinesl taky novelu zákona o správě voleb, přinesl to jako vládní návrh zákona, ale hlavně, účinnost toho zákona bude od 1. ledna 2026. A prosím vás, tento sněmovní tisk 596, všichni se podívejte do čl. 9, co se tam píše: "Účinnost novely zavádějící korespondenční hlasování do zákona o správě voleb do Parlamentu, Evropského parlamentu a prezidenta se navrhuje od 1. ledna roku 2026." To jest ke stejnému datu, kdy vstupuje v účinnost zákon o správě voleb, který jsme tady schválili před třemi měsíci, a jeho doprovodný změnový zákon. Je to jasné, je to logické. (Předsedající: Čas, prosím!) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Věra Adámková, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji ještě jednou za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych dořekla tu svoji otázku, protože skutečně budu chtít odpověď. Byla bych velmi ráda, kdyby předkladatelé už teď neříkali, že tam ten člověk, který dělal SWOT analýzu, nemá pravdu, že to je vyřešeno. Já jsem to zatím neslyšela a doufám, že je to jenom z nedostatku času, že to není proto, že by nevěděli, to by mě velmi mrzelo. A abych ji dořekla, tak on se tady dále zabýval tím, co je běžné, to znamená riziko rozšíření, i v dobrém smyslu, korespondenční volby pro domácí volbu, riziko porušení tajnosti hlasování, které on paradoxně uvádí, je tedy vyšší v hlasování korespondenčním, neboť vy jste mi tady nezodpověděli, jakým způsobem zamezíte tomu, aby se nedala tato data zneužít, a riziko falšování voleb. A když to sečtu, v této SWOT analýze výhody: korespondenční volba 3,4, volba z místa, nebo říkejme jí klasická, jak chcete, 3,2. Čili tady by se zdálo, že ta situace je poměrně jasná. Ale pozor, rizika: volba korespondenční odčítá dva body, volba klasická 0,3 bodu, čili sumárně tady je velké vítězství v té SWOT analýze pro klasickou volbu, a já tedy žádám znovu o zodpovězení těch otázek, které tady kladu už třetí den, odpovědi nenacházím a bohužel obávám se, že je ani dneska nenajdu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP