(14.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Bude pokračovat pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Jako červená nit se tady od koaličních poslanců line to, že chceme usnadnit voličům v zahraničí možnost volit. Je to až trochu dojemná snaha, opravdu je účelová a váže se prostě evidentně k jedněm určitým volbám. Teď je ta otázka nastolena tak, jestli to stojí za to, dělat přechodný zákon, který se jistě bude upravovat - takhle nemůže vydržet - a dělat ho účelově k jedněm jediným volbám, kdy jde o tajnost volby, kdy jde o osobní provedení volby, kdy jde o její protiústavnost, což řada lidí, renomovaných právníků, ke kterým samozřejmě nepatřím, deklaruje, že to takto je.

Dotaz na pana ministra Lipavského a Rakušana, jak chtějí zařídit v zahraničí právě tu tajnost a právě to osobní provedení? Berte to jako konkrétní dotaz.

A teď si dovolím určitou výzvu. Jestli než boj o to, že získáte více hlasů, ne jako v minulosti poměrem od tehdy 13 000 voličů jste získali větší poměr, teď doufáte (ve) výrazně větší zisk, jestli by nestálo za to, přidat ve druhé polovině vašeho volebního období na práci, udělat něco pro občany této země, něco hmatatelného tak, aby se vám zvýšily volební preference v České republice? Já si myslím, že to by měl být cíl i naší celé Sněmovny a já bych vás o to chtěl pokorně požádat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Kohoutek, připraví se pan poslanec Helebrant.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý den ještě jednou, kolegyně, kolegové. Ono toho v tom zákoně je skutečně víc, na co bych chtěl poukázat, ale bohužel nemáme čas. Tak bych vás chtěl jenom informovat, například o pasáži, která je uvedena v důvodové zprávě zákona na straně 22, což mně přijde úplný absurdistán, kde je psáno a uvedeno: započítává se i hlas voliče, který požádal o korespondenční hlasování, odevzdal svůj hlas, ale následně zemřel. Takového voliče zvláštní okrsková volební komise zapíše do seznamu voličů dodatečně. V době, kdy takový volič korespondenčně hlasoval, byl voličem a hlasoval v dobré víře, že voličem bude i ke dni voleb. Zní to pěkně, ale dle mého názoru způsobilost k právnímu jednání nabývá člověk narozením a přichází o ni smrtí. De facto v zákonném ustanovení je, že lze požádat o volební lístky 25 dnů před konáním voleb. Hypotetická situace: budeme mít volby 10. října, 25 dnů předem - čili nějakého 15. září - si volič požádá o hlasovací lístek, který dostane, dejme tomu, 18. září a 20. září odešle svůj hlas. Dotyčný volič zemře 29. září, volby se budou konat 10. října. Podle důvodové zprávy se to bude počítat. Dovedeno ad absurdum, v případě, že by hlasovalo 100 % voličů, kteří byli zapsáni jako voliči a byly jim přisouzeny hlasovací lístky, při kontrole volebních hlasů v době konání voleb by mohla nastat absurdní situace, že by bylo odevzdáno víc hlasů, než je voličů v seznamu, což mi přijde absurdní. Kdyby se stalo, že by zemřelo 50 000 lidí v době od odevzdání hlasů ke dni konání voleb a volili by všichni, tak skutečně nám může nastat i taková absurdní situace. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Helebrant, připraví se pan poslanec Benda. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych zde chtěl krátce reagovat na pana ministra vnitra, který zde opakovaně uvedl, že je rád tady za tu debatu, že je legitimní a že chce diskutovat. Já toto beru jako příslib, že debata nebude nijak omezována ani krácena řečnická doba, a za to mu děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Benda a připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, chápu, že za to místopředsedové úplně nemohou, ale rozmohl se nám tady takový nešvar, že faktické poznámky jsou dramaticky zneužívány, podle mého názoru v přímém rozporu s jednacím řádem. Kdybych vzal, například, jenom vystoupení pana kolegy Kohoutka, kterého jsem poslouchal, tak mluví způsobem, který měl být uplatněn v řádné přihlášce, protože nereaguje na rozpravu, ale reaguje na zákon. To samé se týká lidí, kteří mají pocit, že jejich faktické poznámky mají trvat tři, čtyři, pět, než domluví. Ale to jenom tak jako poznámka na okraj, budeme se tím muset příští týden případně nějak zabývat.

Já jsem chtěl zareagovat na paní kolegyni Peštovou, která mluvila o tom, že není možné v České republice volit v jiném kraji, když chci volit v jiném kraji. Možné to je samozřejmě - pokud si vyzvednu hlasovací lístek, můžu volit a řada mých voličů jezdila z celé republiky, aby mohla volit mě (Smích a potlesk v sále.), takže to samozřejmě možné je.

A druhá věc, připadá mi zbytečné se tady donekonečna bavit o čestném prohlášení, které není součástí tohoto návrhu zákona. Jiná věc je, co zaznělo na sítích, to si, prosím, řešte na sítích, ale v tuto chvíli máme v návrhu zákona ověřené doklady, bavme se o tom, co je nám předloženo, zbytek je na jednání mezi prvním a druhým čtením, které opozici dlouhou dobu slibuji. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Kolovratník k faktické poznámce.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem tedy chtěla reagovat na něco jiného, ale jelikož vystoupil pan můj ctěný kolega poslanec Benda, půjdu reagovat na něj, prostřednictvím pana předsedajícího. Ano, máte pravdu, můžu volit v jiném kraji. Je pravda, že jsem se tedy s tím ještě nesetkala, že bych měla takový fanklub, aby za mnou jezdili do toho kraje... (Smích v sále.), takže já vám tedy blahopřeji, že takový máte. V každém případě jsem to brala zcela tak, jak k tomu přistupujeme, jako každý občan. Volím v městě, kde mám trvalé bydliště, a to stejné město je v daném kraji, takže se soustřeďuji na lidi, který reprezentují náš kraj. Je pravda, že jste mě zaskočil, takže opravdu proto jsem tedy (na vás?) zareagovala.

V každém případě já myslela, že tedy spíš mně budete rozporovat to, co jsem tady říkala předtím, když jsem tady se bavila o tom, že by každý ten občan měl být nějak navázán třeba na obec nebo na kraj z toho zahraničí. To jsem myslela, že mi začnete rozporovat, proto jsem se tam už nadechovala a čekala jsem nějakou pořádnou reakci, protože to bych očekávala - to by bylo zajímavé, to by mě opravdu zajímalo, jaký je váš pohled na to. Já vím, že třeba Občanská demokratická strana prošla nějakou velkou turbulencí, protože když jsem se koukala na vaše vyjádření - a nemyslím tím vás, ale vašeho předsedu a některé členy vaše - tak jste změnili názor, co se týče korespondenční volby. To jsem se divila, protože ještě v hlavě mi zní, jak tam bylo řečeno, že čím víc se do toho bude zasahovat, tím větší chaos v tom nastane. Takže bychom neměli vůbec do toho zasahovat, ale měli bychom to nechat tak, jak to je, a každá změna není změnou k lepšímu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Kolovratník s faktickou poznámkou a bude následovat pan poslanec Lang.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Já v reakci na kolegu Bendu reaguji faktickou poznámkou, opravdu je to reakce na kolegu Cogana, který nám sem nalil hodně emocí a zase odešel. Je to opravdu reakce, ke které jsem se tedy přihlásil, k faktické na vystoupení pana poslance Cogana. On tady hrozně emotivně bojoval za to nebo používal ten argument, jak si máme být tedy u voleb všichni rovni, pro všechny že má být to právo stejné a co nejjednodušší a tak dál. O to opíral svoji argumentaci nebo váš boj za korespondenční volbu, ale já se rychle vrátím k jednomu klíčovému, kruciálnímu detailu, už tady mými předřečníky byl zmíněn - je to ten moment, který pracuje s tím, že rozhodnutí o tom, kde, v kterých okrscích bude korespondenční volba probíhat, rozhodne vyhláškou Ministerstvo zahraničí (Důrazně.), vyhláškou Ministerstvo zahraničí. Ve vašich vyjádřeních i v médiích i v té důvodové zprávě to je popsáno hezky a uznávám, že to má určitou logiku - válečné konflikty, nebezpečné zóny a tak dále - ale prostě pořád, dámy a pánové, je to vyhláška Ministerstva zahraničí jednorázová v určitém čase. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP