(14.20 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Tak jestli nás tady vy přesvědčujete, nejen pan Cogan, ale i další, že máme chtít stejné právo pro všechny, pro všechny má být stejné, tak ale přijďte s nějakým sakra dobrým systémem, který třeba něco, jako je ať už elektronická, nebo korespondenční volba, umožní naprosto stejné právo všem občanům České republiky na celém světě, a ne že jedné jediné nebo určité vybrané skupině, která bude zrovna vybrána vyhláškou Ministerstva zahraničí, ať to může být myšleno jakkoliv dobře. Zkrátka a dobře, pro mě je tohle cesta do pekla dlážděná dobrými úmysly, nezlobte se na mě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nezlobíme se. Jako další vystoupí pan poslanec Lang. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane místopředsedo. Tak já bych to trošičku odlehčil. Celé ty tři dny se tady snažím poctivě sedět, takže jsem byl také edukován panem kolegou Okamurou od Masaryka přes hilsneriádu a až do první republiky.

Dneska tedy na pana kolegu Bendu, abychom tedy nebyli nařčeni z toho, že nereagujeme na faktické připomínky. Já už jsem tedy konečně pochopil vaše celoživotní sezení v Poslanecké sněmovně, jak se vám neustále daří tady obnovovat ty mandáty. Netušil jsem, že je to na základě nějakých zájezdů vašich fanoušků z různých krajů. Silně pochybuji, že nějaký takový autobus vyjíždí i od nás z Plzně - sever, protože o tom opravdu velice pochybuji. A jestliže takovéto fanoušky máte, tak pro nás ostatní, kteří bychom třeba chtěli ještě zopakovat někdy mandát, je to velké poučení, takovéto fanouškovské kluby si založit po republice a prostě je sem navážet nebo do svých volebních okrsků navážet svoje fanoušky. Doufám, že něco takového nebude taky s těmi našimi krajany v zahraničí, z kterých, přestože možná Českou republiku v životě neviděli, tím navazujícím zákonem o českém občanství z nich chcete udělat naše české občany.

Až potom dojde tady na zákon o českém občanství, jak tady včera říkal kolega - nevím, jak se přesně jmenuje předseda toho podvýboru pro krajany. Já mám hodně osobních zkušeností z předchozího zaměstnání s různými podvody různých spolků, kdy se falšovaly různé dokumenty, aby se někdo stal českým občanem, a když si uvědomíme jiné cizince, kteří třeba jsou na území České republiky, jsou tady dlouhodobě, absolvují celou škálu krátkodobého, dlouhodobého, trvalého pobytu, chtějí být tady a chtějí být českými občany, co všechno musejí absolvovat, včetně nějaké jazykové zkoušky, včetně nějakých náležitostí spojených, co je Karlštejn a další, kdo byl Karel IV. a podobně, a tady na druhou stranu prostě takhle někomu to občanství dáme, tak si myslím, že to je až nedůstojné rozdávat naše české občanství a naše pasy lidem, kteří si to možná ani nezaslouží anebo to dělají čistě účelově. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Berkovec, připraví se pan poslanec Vondráček.

Než kolega dorazí, načtu jednu omluvu. Omlouvá se paní poslankyně Nina Nováková od 15 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, přeji pěkný den. Dovolte, abych reagoval technickou poznámkou na sekvenci projevů našeho váženého kolegy Radka Vondráčka, který mluvil o zranitelnosti té cesty při korespondenční volbě, cesty vyplněného lístku v obálce do sčítacího centra nebo k té komisi. Víte, já jsem vyučený a vystudovaný polygraf, tak jsem se do té úvahy snažil zapojit celý ten řetězec, to znamená i výrobu. Společnost Walstead Moraviapress je smluvním partnerem Ministerstva vnitra jako tiskárna, má vynikající kredit vzhledem k technice tisku - sice tam nejsou žádné velké ochranné prvky na těch lístcích, ale používá se speciální novinový papír, nějakých 45 gramů na metr čtvereční v případě senátních voleb, a v případě třeba komunálních voleb, kdy tu je nějakých 250 tun papíru, je to speciální recyklát, takže tam už nějaké nebezpečí falza, že by ho někdo vyrobil, je dost klopotné, byla by na to potřeba nějaká organizovaná odborná skupina. Ale jak říkám, na té cestě, když si uvědomíte, že opravdu to je desítky míst, stovky rukou, jde to poštou, nejde to speciálním kurýrem, tak tam vidím to velké nebezpečí. Nakonec i při bankovních loupežích - tiskárna cenin je hlídaná, že jo, banky mají trezory, ale vždycky se loupilo na té cestě, takže já si myslím, že nejbezpečnější je těch několik metrů, kdy vy donesete lístek zpoza plenty do urny, a nejbezpečnějším ostrůvkem demokracie, samostatnosti a svobodné volby je těch několik centimetrů nebo několik desítek centimetrů čtverečních za tou plentou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Pan poslanec Vondráček teď vystoupí, připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Chci reagovat na kolegu Bendu a zastat se kolegy Kohoutka. Já jsem totiž o problematice prováděcího předpisu a těch obvodech mluvil v té části včera večer, takže nedá se považovat jeho vystoupení, že by bylo nereagující na průběh rozpravy, když předcházející řečník tady to téma otevřel. Doufám, že věta pana Bendy, že "budeme se tomu věnovat" neznamená, že zase budou nějak krácena naše práva. Tady se obsah faktické poznámky rozvíjel nějakých třicet let ve Sněmovně. My jsme ve Sněmovně deset let, my jsme tady všechno zdědili. Já vás chci ujistit, že jsme nevymysleli ani jednu obstrukční techniku. Osobně jsem se všechno naučil od pana Stanjury a od pana Kalouska. Nic jsem sám nevymyslel, neumím to. (Potlesk z lavic ANO.)

A k panu Berkimu, prostřednictvím předsedajícího: vy jste svým druhým vystoupením popřel to první. Vy jste napřed horoval proti faktické poznámce a pak jste nás poučil, že můžete reagovat na průběh rozpravy, což je velice široká škála. A měl jste pravdu v té druhé poznámce. Existují jednací řády, jako třeba například slovenský rokovací poriadok, kde mají omezeno, že se může reagovat pouze na toho řečníka, na toho předkladatele, což dost zužuje debatu. My máme jednací řád postavený takto zeširoka a bez změny zákona, bez změny jednacího řádu není možné zasahovat do faktických poznámek. Už jednou jste to zkusili a bylo z toho tady velké srocení. Tak prosím, nezkoušejte zase jít tímto směrem, nezkoušejte omezovat zákon. Tady to jinak nejde v té Sněmovně, než že se domluvíme. A když jsem říkal domluvíme, tak to znamená změnu jednacího řádu. A když změnu, aby byla trochu objektivní, tak jedině až na příští období, protože jinak je to pořád každé čtyři roky dokola. Koalice chce osekat opozici, pak se to otočí a už to nikdo nechce. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Já jsem taky navrhoval změnu jednacího řádu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní paní poslankyně Ožanová, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, dovolím si reagovat na ctěného kolegu Marka Bendu, vaším prostřednictvím. Bylo to, týkalo se to (toho), co je na sítích. Víte ale, když předsedkyně Sněmovny, vaším prostřednictvím, pane předsedající, něco na sítích prohlásí, pro mě je to docela závažné sdělení, a pokud se to týká nyní projednávané legislativy, tak to beru vážně. Takže já to pro jistotu odcituji, proč se o tom tady bavíme. Cituji: "Registrace pro korespondenční volbu v zahraničí" - zvýrazněno - "nebude vyžadovat doložení pobytu úředně ověřenými dokumenty. Návrh zákona upravíme ve druhém čtení, aby stačilo čestné prohlášení, a tím vše zjednodušíme. Korespondenční volba bude po vzoru okolních států bezpečná, tajná, ale i snadná." Dovolila jsem si citovat. Takže hlavním účelem je zjednodušit a usnadnit, zjevně. Mimochodem, o tomto tweetu hovořil již kolega Vondráček, vaším prostřednictvím, pane předsedající, v úvodu svého vystoupení včera večer, proto o tom hovoříme, protože už teď se dozvídáme, co vlastně připravujete. Anebo nepřipravujete? Ale předpokládám, že paní předsedkyně si to nevymyslela. Ale pro mě, pokud je toto pravda, je to velmi vážné, proto chci o tom hovořit již v prvním čtení, protože už do mediálního prostoru toto uniklo, proto mě to zajímá. A nejenom mě, i kolegu Vondráčka, vaším prostřednictvím, na kterého jsem reagovala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Kukla. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji mnohokrát. Chtěla bych reagovat na vystoupení pana ministra vnitra Víta Rakušana. Určitě velmi pozitivně vnímám, že chce odpovídat na všechny otázky, nevidím ho v tuto chvíli ale v sále. Říkal, že si to všechno pečlivě zapisuje. Tak bych ho chtěla vyzvat a chtěla bych ho požádat, zda by bylo možné odpovědět, jak předkladatelé došli k tomu, že tedy ty hlasy budou připočteny jenom do těch dvou ze čtyř největších krajů. To znamená, že hlasy v rámci korespondenční volby a lidé, kteří budou volit v zahraničí, tak tyto hlasy se připočtou buď do hlavního města Prahy, do kraje Středočeského, Moravskoslezského a kraje Jihomoravského. V minulosti to bylo vždy tak, že na Ministerstvu vnitra se vylosoval jeden kraj a tomuto kraji byly ty hlasy přičteny. V minulých volbách do Poslanecké sněmovny to byl kraj Ústecký a v těch předešlých byl vždy vylosován kraj Středočeský. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP