(14.50 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

§ 60, to reaguji nyní na pana poslance Bendu, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Já jsem si to ještě jednou prostudovala, o víkendu se podívám samozřejmě na komentář, ale já si myslím, že ještě bychom měli vzít v úvahu odst. 3., a tady je jasně řečeno: "Nejde-li o faktickou poznámku nebo odpověď na takovou poznámku anebo překročí-li, může mu předsedající slovo odejmout." Já si myslím, že předsedající je ten, který má rozhodující slovo (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) a může svoji odpovědnost využít, a pokud by to byla poznámka povahou nikoliv faktická, asi by mu odejmul slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Hanzlíková, připraví se pan poslanec Benda. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se ráda vrátila, navázala bych tedy na své předřečníky a ráda bych se vrátila k dotazu, který jsem tady už pokládala, a přestože jsme se tady o tom zmiňovali vícekrát, tak jsem vlastně odpověď nedostala, a to je způsob předložení tohoto návrhu. Na mě se totiž obrátilo teď několik mých bývalých kolegů z legislativy, kteří jsou opravdu letití pracovníci v legislativě na ministerstvech, a stejně jako já nechápou, že pokud jsme se dozvěděli od koalice, že korespondenční volba, tu že dlouhodobě prosazujete, pak tedy nechápu, proč jste ty dva roky nevěnovali tomu, abyste připravili běžný návrh a poslali ho do legislativního procesu standardní cestou. Stejně tak, pokud jsme se tady dozvěděli, a to bylo od více zástupců koalice, že to je jedna z vašich největších priorit, tak potom je opravdu nepochopitelné, proč jsme ji sem obdrželi poslaneckou cestou. A víme proč - protože tímto způsobem se velmi lehce obejde připomínkové řízení, Legislativní rada vlády. A za ty tři dny, co to tady projednáváme, vidíte, kolik otazníků se tady objevilo, takže ten standardní proces by tomu velmi, ale velmi prospěl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, asi všichni tuší, s čím přicházím. Přicházím s procedurálním návrhem, a to, abychom v tuto chvíli tuto schůzi přerušili, a to do úterý příštího týdne do 10. hodiny dopolední.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, eviduji váš návrh. Paní předsedkyně Schillerová - procedurální protinávrh, a pak se hlásí pan předseda Fiala.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Existuje usnesení organizačního výboru, nechala jsem ho ležet na stole a vy ho všichni určitě dobře znáte, že v úterý dopoledne probíhají zasedání klubů Poslanecké sněmovny. Navíc si myslím, že by měla proběhnout třetí čtení. My bychom samozřejmě rádi odložili ten zákon na mnohem delší dobu projednávání, protože je tam tolik problémů a jenom se obnažují každou hodinou projednávání tohoto prvního čtení, nicméně dávám procedurální protinávrh, ať se přeruší tato schůze do středy do 14 hodin, ať mohou důstojně proběhnout poslanecké kluby a ať mohou proběhnout třetí čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Rozumím, středu příští týden je tím myšleno. Pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. My jsme tady několikrát jasně deklarovali, že ten zákon nechceme, zákon o korespondenční volbě. Podle nás je to megapodvod, který se chystá na základě pouhého čestného prohlášení o tom, že někdo někde bydlí nebo nebydlí a podobně, a z toho důvodu navrhuji přerušení projednávání tohoto zákona do konce roku 2025, tedy do 31. 12. 2025. Děkuji. (Poslanec Benda: Schůze.) Schůze. Pardon.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Zazněl procedurální návrh, k tomu dva protinávrhy. Budeme tedy hlasovat od konce. Nejdříve o protinávrhu pana předsedy Fialy, a sice přerušit projednávání tohoto bodu do konce roku 2025, respektive schůze, pardon - do konce roku 2025. Následně budeme hlasovat variantu, kterou přednesla paní předsedkyně Schillerová, a sice přerušit schůzi do příští středy do 14 hodin, a naposledy budeme hlasovat o návrhu pana kolegy Bendy přerušit tuto schůzi do úterý do 10 hodin.

Ano, eviduji váš zájem o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu.

Než se počet přihlášených poslanců ustálí, načtu jednu omluvu. Omlouvá se pan kolega Smetana Karel od 13 hodin z rodinných důvodů. Počet poslanců se pomalu ustálil.

A nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana poslance, respektive protinávrhu pana poslance Fialy, abychom tuto schůzi přerušili do konce roku 2025. Tak já zahajuji... (Avízo, že jeden z poslanců nemá kartu.)

Aha, tak ještě chvilku počkáme. Omlouvám se, někdo si běžel pro náhradní kartu. Pan poslanec Staněk bude hlasovat s náhradní kartou číslo 39. Já hlasuji s náhradní kartou číslo 35, pro stenozáznam.

 

Myslím, že víme, o čem budeme hlasovat - protinávrh pana předsedy Fialy: přerušit tuto schůzi do konce roku 2025.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, bylo přihlášeno 170 poslanců, pro hlasovalo 74, proti 94. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o protinávrhu paní předsedkyně Schillerové, která navrhla přerušit tuto schůzi do středy do 14 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, bylo přihlášeno 169 poslanců, pro hlasovalo 59, proti 106. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

A nyní se vracíme k původnímu návrhu, který přednesl pan poslanec Benda, a sice přerušit tuto schůzi do úterý do 10. hodiny dopoledne.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 10, bylo přihlášeno 169 poslanců, pro hlasovalo 94, proti 75. Návrh byl přijat.

 

A já, vážené paní poslankyně, vážení poslanci a vážení členové vlády, přerušuji tedy 88. schůzi do úterý 23. ledna do 10 hodin, kdy budeme v této schůzi pokračovat. A připomínám, že za cca pět minut bude zahájena 89. schůze.

 

(Schůze přerušena ve 14.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP