(10.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Nicméně myslím, že i přes hluk v sále jsme všichni zaevidovali, že jsou to dva procedurální návrhy. První procedurální návrh se týká jednání i hlasování po 19., 21. a 24. hodině. O procedurální návrzích se hlasuje bezprostředně. Přivolávám tedy kolegy a kolegyně z předsálí. Máte zájem o odhlášení? Neeviduji sice, ale pro jistotu se ptám. Nikdo nemá.

 

Proto zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 11 přihlášeno 149 přítomných, pro 81, proti 67. Návrh byl přijat, a my tedy budeme jednat po 19., 21. i 24. hodině včetně možnosti hlasování.

 

Druhý návrh podle § 59 odst. 2 je omezení, že poslanec může vystoupit nejvýše dvakrát, a to včetně faktických poznámek.

Zahajuji hlasování. (Nesouhlasné výkřiky v levé části jednacího sálu.) Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? (Nesouhlasné reakce v levé části jednacího sálu.) Nepokřikujme prosím z lavic.

hlasování číslo 12 je přihlášeno 143 přítomných, pro 82, proti 54. Návrh byl taktéž přijat.

 

(O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Paní předsedkyni vidím, že se chystá vystoupit. Nicméně tady, i kdybyste se hlásila s přednostním právem, je hned několik přednostních práv už přihlášených, takže v pořadí jedině s reakcí myšleno k hlasování ve smyslu napadnutí hlasování. Nikoliv komentář k hlasování prosím pěkně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já napadám hlasování. Celá řada mých kolegů nevěděla, o čem se hlasuje, nerozuměla. Nebylo vám rozumět absolutně v sále. Já jsem samozřejmě byla instruovaná, protože jsem byla na grémiu, nicméně jsem nestihla mluvit se svými kolegy. Já dávám námitku proti hlasování. Žádám, abyste znovu předložila návrh, abyste řekla, o čem se hlasuje, protože se domnívám, že to je v rozporu s jednacím řádem, to, co jste navrhla. Navíc vám nebylo pořádně rozumět.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak dá se dát námitka k postupu předsedajícího, abychom byli úplně přesní podle jednacího řádu. Chápu to jako námitku k postupu předsedající. Dobře.

Nyní tedy budeme hlasovat - námitka k postupu předsedající. Prosím, kdo je pro? Kdo je proti námitce? (Hluk v levé části jednacího sálu.)

hlasování číslo 13 je přihlášeno 152 přítomných, pro 68, proti 60. Návrh byl zamítnut.

 

(O slovo se hlásí poslankyně Mračková Vildumetzová.) Nyní jedině k hlasování. Námitku k mému postupu. Další námitka, i když jsme ji teď hlasovali, mi přijde nadbytečná, nicméně prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní předsedkyně, já bych chtěla dát námitku proti vašemu postupu předsedající, a to z důvodu toho, že když tady pan Jakob říkal ten návrh, tak ten návrh celý neřekl. Omlouvám se, ale já jsem ten návrh, který, procedurální, dával, jsem z jeho úst neslyšela. (Předsedající: Tak ještě jednou...) Proto si myslím, že by měl on znovu vystoupit, ten návrh jasně říct. Ten jeho návrh je prostě nehlasovatelný. On ho tady neřekl, on ten návrh v tom časovém rozmezí neřekl. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Rozumíme, že máte námitku. Nebudeme spolu diskutovat tady tímto způsobem. Nicméně já jsem ten návrh zcela jednoznačně zopakovala. A to, že tady byl hluk v sále, bylo způsobeno, abychom byli korektní, z levé části sálu. Takže prosím, jestli někdo neslyšel, tak já jsem na mikrofon jasně zopakovala, o čem hlasujeme.

 

Nicméně zazněl návrh k námitce, a já tedy dávám hlasovat podruhé totéž, totiž námitku k mému postupu.

Ptám se, kdo je pro takovouto námitku k postupu předsedající? Kdo je proti?

hlasování číslo 14 je přihlášeno 153 přítomných, pro 69, proti 57. Návrh byl zamítnut.

 

(O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Paní předsedkyně, k hlasování, opravdu k hlasování v tom smyslu, že nezazní znovu totéž? Protože nemůžeme tady větvit námitky, které byly již hlasovány a o nichž Sněmovna už jasně rozhodla.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Procedurálně můžeme samozřejmě, jinak to odůvodním znovu. To, že vy jste to zopakovala, je irelevantní. Podstatné je, co řekl navrhovatel. Já tedy žádám o zajištění stenozáznamu a toho, že jsme nevěděli, velká část tady nevěděla, o čem se hlasuje. Takže dávám námitku z těchto důvodů proti vašemu postupu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Budeme hlasovat potřetí totéž, tedy námitku proti mému postupu.

Zahajuji znovu toto hlasování. Ptám se, kdo je pro takovouto námitku? Kdo je proti?

hlasování číslo 15 přihlášeno 153 přítomných, pro 68, proti 58. Námitka byla zamítnuta.

 

Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Nacher. (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Procedurální návrhy se přednášejí taktéž ve faktických nebo s přednostním právem, paní předsedkyně. Nemůžete předbíhat ostatní.

Faktická poznámka pana poslance Nachera. A připomínám vzhledem k tomu, že tady bylo prohlasováno usnesení, kdy omezujeme řečnické vystoupení na dvě maximálně včetně faktické poznámky, tak od této chvíle je potřeba si to takto také uvědomit a podle toho s těmito zacházet. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji. No, já mám k tomu poznámku. Za prvé se to týká, když už, od momentu, kdy jste to odhlasovali. Já jsem se k té faktické přihlásil před tím hlasováním. Takže to se tam počítat nebude. Je to tak. Vy chcete počítat hlas mrtvého, který umře a pošle hlas, a také se počítá s tím, že hlasoval, když ještě žil. Tak já jsem se přihlásil ještě předtím. (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.) Za prvé.

A za druhé, já si myslím, že to, co se tady děje, je flagrantní porušení jednacího řádu. Vy nás tady poučujete, že faktické máme využívat, abychom reagovali na předřečníky. A pak vystoupí Honza Jakob a řekne tady vlastně procedurální návrh a nějakou statistiku. To znamená, on nereagoval na tu rozpravu. My vždycky poctivě říkáme, reagujeme na to, co řekl ten, co řekl tamten, a vysvětlujeme to, zatímco váš koaliční poslanec nereagoval na nikoho, dal tady procedurální návrh, který ani nestačil doříct. On to nestačil doříct. Ty dvě minuty, kdybyste mu to utnula, jako to utínáte nám, poctivě, tak to tady nezaznělo. A my hlasujeme o něčem, co navrhovatel neřekne ve dvou minutách, vy to potom nějakým způsobem interpretujete. A to je způsob hlasování? To jste se fakt už zbláznili? (Potlesk a výkřiky v levé části jednacího sálu.) Za mě není možné, není možné, je nehlasovatelné omezit. Můžete omezit na dvě vystoupení. Nemůže to být včetně faktických poznámek. Protože když si mě někdo z vás vezme do úst, tak co? Já tam budu sedět a budu takhle mávat a nebudu moct reagovat? No ani omylem! To si zkoušejte někde jinde! Tady je Parlament České republiky. (Potlesk a souhlasné výkřiky v levé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o klid, prosím o klid. Aby bylo zcela ujasněno, abychom měli opravdu jasno v tomto, protože pan poslanec říkal, že to platí až od nově přihlášených. To bychom takto k tomu museli přistupovat, i ke všem těm, kteří už jsou dávno přihlášeni v rozpravě, protože byli před schválením toho usnesení přihlášeni. Takže tento výklad je podle mého lichý a jedná se o to, že rozhodný moment je chvíle, kdy jsme takovéto usnesení většinou Poslanecké sněmovny přijali. To znamená, jen aby bylo jasno v tom postupu, už vám to započítávám do tohoto schváleného limitu. (Stojící poslanec Nacher reaguje nesouhlasně.)

Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Prosím o klid v sále, ať se slyšíme a nenamítáme, že se neslyšíme.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pošlapáváte jednací řád nehorázným způsobem! Nikdy to tady nebylo! (Velký potlesk a výkřiky v levé části jednacího sálu.) Ptala jsem se na to na grémiu pana ředitele Kymličky, zda se toto někdy stalo, aby se v novodobé historii Poslanecké sněmovny omezil počet faktických poznámek. Řekl, že se to nestalo nikdy. Nikdy! To znamená, že vy ty hranice posouváte někam, odkud snad opravdu není už návratu. Co přijmete příště? Že máme mlčet? Že máme jít ze sálu? Že nesmíme nic říkat? Co uděláte? To znamená, když si vyčerpá poslanec faktické poznámky, tak bude muset mlčet a nechat se tady urážet? To je vaše demokracie? To jste vy demokrati? (Souhlasné výkřiky a potlesk v levé části jednacího sálu.) Já dávám návrh na přerušení této schůze do předložení stenozáznamu s návrhem pana předsedy Jakoba!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To je procedurální návrh, a proto jej budeme bezprostředně hlasovat. Přivolávám kolegyně a kolegy z předsálí a všechny vás odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP