(10.20 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Jakmile se počet přihlášených ustálí, tak budeme hlasovat o procedurálním návrhu. Já si jej dovolím zopakovat. Paní předsedkyně Schillerová navrhla, abychom přerušili tuto schůzi do doby předložení stenozáznamu k vystoupení pana předsedy Jakoba. Počet přihlášených se již ustálil.

Zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 16 je přihlášeno 155 přítomných, pro 71, proti 54. Návrh byl zamítnut.

 

S faktickou poznámkou je nyní přihlášen pan poslanec Vondráček. Následuje pan poslanec Babka. Prosím všechny o ztišení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já vám chci říct v klidném tónu, že neděláte dobře, že to je opravdu nedodržení jednacího řádu, které tu 30 let nebylo, a cokoli uděláte, tak se nakonec obrátí proti vám. Víte, kdo to řekl naposledy na tento mikrofon? Byl to Pavel Blažek. (Potlesk z řad opozice.) A já si ještě vzpomínám, když jsme třeba chtěli hlasovat o přestávkách, vy jste obstruovali až do konce volebního období dovolení do mediálních rad České televize, tak vystoupil tenkrát Vojtěch Filip, KSČM, a poučoval nás, co je to demokracie. A my jsme ten návrh vzali zpět. Asi tady není nikdo, kdo by vás poučil o tom, co je to dodržování demokratických principů. Vy se tady smějete, že tady mluvíme už rok o nástupu nové totality, a pak to tímhle potvrdíte. Je to ale nedomyšlené, protože před chvilkou jste nás školili, že jenom v rámci faktické poznámky mohou být dány procedurální návrhy. Pak nám chcete omezit ty faktické poznámky. Takže nejenom že jste nám omezili počet vystoupení, vy jste omezili téměř polovině Sněmovny dávat jakékoliv procedurální návrhy. A na to má přece každý poslanec právo. To nejde omezit. (Hlasité projevy podpory z řad opozice.) Faktická poznámka - to je nepsané právo. To je úzus, to je zvyk. Ta tady byla vždy, byla nedotknutelná, dokonce je kolikrát mnohem užitečnější než sto navzájem neposlouchajících se monologů. Jako příklad dám jednání minulou středu, kdy jsme na sebe reagovali, a já jsem měl pocit, že jsme tu debatu posunuli. Ale vy, než byste si opravdu s námi sedli ke stolu, než byste hledali jakýkoli kompromis, vy radši všechno pohrnete silou, všechno ohnete. Nejste schopni jakéhokoliv dialogu. (Předsedající: Čas.) Myslím, že je čas na výměnu vedení Sněmovny. Děkuji. (Výkřiky výborně!, projevy souhlasu, silný potlesk z řad opozice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Poprosíme o klid. Následuje faktická poznámka pana poslance Babky a následně paní poslankyně Válkové. Prosím o klid v sále.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já navážu na svého předřečníka Radka Vondráčka i na tu rozpravu, která se tady vlastně vede už druhý týden. Já bych se chtěl zeptat, jak toto omezení mého práva na faktickou poznámku budete provádět v praxi? Paní předsedkyně, já bych se chtěl zeptat, jestli jste si teď udělala čárku, že vystupuji ve faktické poznámce poprvé. Já jsem v minulém týdnu vystupoval ve faktické poznámce čtyřikrát, pravděpodobně to učiním hned po tom, až přijdu zpátky na svou židli, tak se přihlásím do faktické znovu, a jsem přihlášen do rozpravy. Takže až na mě vyjde řada v rozpravě, tak vy mi to slovo nedáte, paní předsedkyně? Nebo někdo jiný, kdo bude sedět místo vás? Opravdu si, kolegové, myslíte, že jste udělali správně tímto rozhodnutím omezit faktické poznámky a vystoupení nás řadových poslanců dvakrát za sebou? Vždyť to přece není normální. Děkuji. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Budu se tak jako všichni řídit přijatým usnesením, to je odpověď na tuto otázku, a nemohu z tohoto místa vést diskusi.

Nyní paní poslankyně Válková se svou faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Všechny milé kolegyně, všichni milí kolegové, děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já se také chci zeptat, protože původně jsem chtěla využít tu faktickou poznámku k tomu, abych se zmínila o jedné otázce, kterou korespondenční volba a související zákony, které absentují, neřeší - § 351, maření přípravy voleb a průběh voleb, který nepamatuje na korespondenční volby, logicky. Ale teď mi dovolte otázku. Mám využít této jedinečné možnosti, kdy mám ještě právo v rámci faktické poznámky fakticky vystoupit anebo se zeptat na to, co mě tedy tíží v souvislosti s porušováním podle mého názoru jednacího řádu, totiž co budete dělat v momentě, kdy se budou - jako vedení Sněmovny - kdy se budou naši kolegové a kolegyně hlásit k faktickým poznámkám a vy jim to budete zamítat? Já bych chtěla znát to ustanovení, podle kterého to budete dělat, protože jednací řád na nic takového nepamatuje. A já sama patřím k těm, kteří jsou pro zkrácení, vždycky jsem byla pro zkrácení určitých projevů, ale na základě zákona, jednacího řádu. A my jsme jednací řád zatím nenovelizovali. Je to chyba všech nás, ale zatím ho nemáme. Čili na bázi usnesení zamítat faktické poznámky mi připadá velmi ne neobvyklé, ale v rozporu se stávající platnou právní úpravou. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou Tomio Okamura a následuje pan poslanec Kohoutek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak já bych to chtěl jenom, vážené dámy a pánové, shrnout. Vládní pětikoalice tady porušuje zákon o jednacím řádu, protože faktické poznámky jsou tam jasně zmíněny. A to se ani neptám, a já se tady perzekvovat od vládní koalice nenechám, zdali to omezení těch faktických poznámek na dvě náhodou neplatí i pro nás s přednostním právem. To tedy opravdu budeme muset zasáhnout, protože to už jsme tady řešili jednou, kvůli tomu se musela přerušit schůze a byla z toho pro vládní koalici velká blamáž. To znamená, to je jedna věc, že já se tady umlčovat nenechám, když vy ohýbáte ústavu, a budu si říkat, budu vystupovat, kdy budu chtít, v souladu s jednacím řádem, a ne jak si myslí paní Pekarová Adamová. Samozřejmě problematický moment je ten, že když nás tady budete napadat a lhát, což je vaše obvyklá metoda, jak paní Pekarové Adamové, tak některých - některých - poslanců vládní pětikoalice, tak my nemůžeme reagovat. Naši poslanci budou napadeni opakovaně a oni nemůžou reagovat, protože chcete omezit faktické poznámky. To, co si o vás myslí reálně občané, zažil přesně včera ministr vnitra Vít Rakušan, předseda STAN. Lidé volali fašisto!, demisi!, ano, přesně dneska to zase předvádíte! Novodobí fašisti, kteří nejste schopni akceptovat vůbec... (Bušení do lavic z řad koalice, hlasité projevy nesouhlasu.) No jasně že jo! Jasně že jo!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše slova, pane předsedo....

 

Poslanec Tomio Okamura: To samé totiž tenhleten Rakušan říká opozici! To samé říká premiér Fiala. Říká extremisti, populisti!. Vy jste rozdělili společnost, vy jste to tady vyhrotili a teď vidíte, jaká je reálná atmosféra. Běžte už pryč! Ukončete tuhletu vládu! Podejte demisi! Vy jste proti demokracii! Znovu říkám, tady paní Pekarová Adamová, mějte sebereflexi. Jste nejméně důvěryhodnou političkou v České republice! Drtivá většina občanů vám nevěří! Ukončete to! Běžte pryč! Nemáte žádnou legitimitu navrhovat takové změny, co tady předvádíte dneska! (Celá řeč pronesena velmi hlasitě. Potlesk z řad opozice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Aby bylo jasné, jaké usnesení jsme schválili, protože tady v několika vystoupeních zazněly dotazy, tak to chci upřesnit. Netýká se přednostních práv, to předkladatel odhlasovaného usnesení nezmínil. Za prvé. Za druhé, faktických poznámek ano, to je odpověď pro některé tazatele. To znamená, řídící schůze včetně mě budou samozřejmě evidovat, kolik vystoupení došlo, abychom naplnili toto usnesení a dodržovali jej, protože jej přijala Poslanecká sněmovna svojí většinou.

Nyní tedy vystoupí pan poslanec Kohoutek s faktickou poznámkou a následuje pan poslanec Koten. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý den, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Já bych se chtěl jednoznačně vyjádřit k tomu, že přijetí usnesení o omezení řečnické doby v rámci faktických poznámek je v rozporu s demokratickým právním systémem naší země, v rozporu s ústavou a porušuje jakékoliv zásady demokratického právního státu. A myslím si, že pokud Ústavní soud jiné případně ústavní stížnosti... jim nevyhoví, tak pokud by nevyhověl tomuto, tak už nevím čemu jinému. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP