(10.40 hodin)

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla bych reagovat na pana Jakoba, který nám tady přednesl výčet toho, kdo kdy vystoupil a kolik bylo minut. Já bych ale také chtěla znát toto spektrum z druhé strany. Já jsem třeba minulý týden nevystoupila ani jednou, ani ve faktické. A poslouchala jsem debatu, která tady vznikla. A evidentně se ukázalo, že v návrhu korespondenční volby jsou jisté chyby, které přiznala i paní předsedkyně, a uveřejnila to následně na svých sociálních sítích a dávala už návrhy na to, jak to napravit. Přijde mi to velice závažné. A chtěla bych znát od pana Jakoba i tato čísla zespodu, z druhé strany, kdo tedy nevystoupil, kdo neměl možnost se vyjádřit.

Vy tady spoléháte na to, že se teď vyplácáme faktickými poznámkami. Ale opravdu nám omezujete právo, které máme, se k tomuto vyjádřit. Poslouchala jsem zde ty debaty. A mám návrh pro svoje kolegy: Protože tito samozvaní demokraté nám tu omezují svoje (?) práva, já zbytek své faktické poznámky věnuji minutě ticha za demokracii, kterou jste tady teď pošlapali! (Potlesk z lavic ANO a SPD. Poté opoziční poslanci v levé části sálu povstávají a drží minutu ticha. Koaliční poslanci v pravé části sálu sedí a baví se nahlas mezi sebou. Po vypršení limitu faktické poznámky - předsedající: Váš čas vypršel.) Děkuji. (Potlesk z lavic ANO a SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Foldyna. Následuje pan poslanec Kohoutek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Paní předsedající, debata je velmi zjitřená a já si pořád kladu otázku, co mi připomíná. Tady někdo říkal, že třicet let tohleto tady nebylo. Já bych připomněl, že něco podobného už tady bylo. Psal se rok 1948, kdy se totalita ujímala moci a kdy se měnil způsob voleb. Tak tady se mění způsob voleb na korespondenční hlasování, kdy se v bodu dvě budou vytvářet noví voliči na základě čestného prohlášení. A teď jsme přišli do stadia toho, že poslanec opozice má tak právo držet hubu a krok! Tak to se pánové přiblížili k tomu únoru 1948! (Předsedající: Prosím slušně.) A já se vás ptám... Na tom není nic sprostého. Nevím, jestli vás dějepis neučili, ale mě docela dobře. Tak teď už tady jenom chybí to, kdy se tady bude projednávat čtvrtý článek ústavy, kdy vládnoucí úlohu ve společnosti i ve státě je (má) liberální demokracie v podání pětikoalice. Tak tady se posouváme k tomu čtyřicátému osmému a k těm totalitním praktikám! Pěkně jste to dopracovali! (Potlesk z lavic SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Kohoutek a následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Paní předsedkyně, prostřednictvím vás, také bych chtěl nahlásit, že mám již druhou faktickou poznámku. A nyní bych se chtěl vyjádřit.

Kolegyně, kolegové, apeluji na vás, koaliční kolegy, alespoň z ústavně-právního výboru, naprostá většina z vás jste tam právníci. Považuji vás za slušné, vzdělané, inteligentní lidi. Zamyslete se nad mojí argumentací ohledně přednostního práva. To si opravdu myslíte, koukám teď třeba na kolegu Karla Haase, kterého si velice vážím a uznávám jako odborníka, to si opravdu vážně myslíte, že omezení faktických poznámek už není za čárou? Uvědomujete si, proč vznikly historicky parlamenty? Proč vznikl parlament na Islandu? Proč vznikl parlament v Řecku? Proč vznikl parlament ve starém Římě? Nebylo to náhodou proto, aby se lidé neprali a nehádali na ulicích (Potlesk z lavic ANO a SPD.), ale abychom my se tady zavřeli, klidně se tady zhádali jako koně, ale na těch ulicích a venku byl pořádek a společenský smír a klid? Nevíte to? Neměli jste dějiny práva? Neměli jste dějiny římského práva? Neměli jste dějiny státu a práva? Aspoň vy právníci z ústavně-právního výboru, když už nikdo jiný! Zamyslete se nad tím a zkuste přemýšlet, jestli to nebylo skutečně za čárou!

A paní předsedkyně, vám bych chtěl říct, já si tady ten čas hlídám. Mě jste v minulém slově přesně utnula nula, nula, nula, nula. Chtěl bych říct a znova apeluji, pusťte si stenozáznam, pusťte si video, pan Jakob načítal ten druhý bod o omezení řečnického práva v rámci faktických poznámek po dvou minutách, tudíž já se domnívám, že načtení toho bodu je neplatné! A tudíž apeluji znova na vás, aspoň na vás právníky z ÚPV, kolegy, zamyslete se nad tím, pusťte si to video, prohlaste to usnesení a to hlasování za zmatečné! Protože vy jste měla utnout pana Jakoba přesně, jako jste utnula mě a utnete za sedm vteřin. Vezměte si pauzu půl hodiny a přemýšlejte, dokud je čas! Děkuju. (Potlesk z lavic ANO a SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Chtěla bych jenom říct, že to tak není, že dávám vůli každému stejně. (Nesouhlas v levé části sálu.) A co se týče času, tak on nejde do minusu a je tam pak napsáno konec. Takže to je trošku něco jiného - pro ty, kteří na tu obrazovku nevidí.

Paní poslankyně Schillerová s faktickou poznámkou nyní a následuje pan poslanec Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Nevidím, že byste vzala pauzu, jak vás vyzval - vaším prostřednictvím, já dodržuji jednací řád - můj kolega, ctěný pan poslanec Kohoutek. No, nenačetl to. Píše o tom už jeden novinář na účtu X. My jsme si vyžádali stenozáznam. Zatím na něho čekáme. Takže my si to zkontrolujeme. Je to něco opravdu nehorázného. Vezměte si k srdci to, co řekl můj ctěný kolega, pan poslanec Kohoutek. Protože myslím, že i vy, pane poslanče Haasi, prostřednictvím paní předsedkyně, který jste součástí ústavně-právního výboru, a já nemám nic s tou pozitivní kritikou, jak jste byl oceněn mým kolegou, ale myslím si, že jste hlasoval pro, pokud jsem si stačila všimnout, že jste tady pro tu nehoráznost taky hlasoval. A říkám si, jak se teď cítíte? Protože vím, že jste velice dobrý ústavní expert na ústavní právo. Takže jak se teď cítíte? Jak se cítíte vy všichni ostatní členové, minimálně vy členové ústavně-právního výboru?

Vzhledem k tomu, že se tady stalo moc věcí, v tuto chvíli si beru půl hodiny, 30 minut pauzu na jednání klubu hnutí ANO. My se musíme poradit, co tady s touto situací dál. Je to obrovská škoda. Vy jste mohli zvolit úplně jiný způsob. A říkala jsem vám to na grémiu. Vy jste mohli odejmout slovo těm, kteří porušovali jednací řád ve vztahu k faktickým poznámkám. Takže teď, když vystoupí pan ministr Rakušan, předpokládám, že vystoupí, je to jeho zákon v jeho gesci, tak nikdo z mých kolegů nebude moct reagovat na věci, které je zajímají. Je tam tolik otázek, tolik věcných problémů. Oni si budou prostě muset počkat, pokud na ně vůbec dojde řada, pokud vůbec to slovo ještě dostanou.

Beru pauzu. Poradíme se. Je to škoda, protože si myslím, že jste velmi podkopali důvěru v tuto Poslaneckou sněmovnu. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Eviduji váš zájem o pauzu na jednání klubu hnutí ANO. Je 10.48, pauza by měla trvat 30 minut, sejdeme se tedy v 11.18.

 

(Jednání přerušeno v 10.48 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP