(10.30 hodin)
(pokračuje Tomáš Kohoutek)

Jednoznačně je tady popřen smysl § 60, který jasně říká, že poslanec se může přihlásit k faktické poznámce, kterou reaguje na průběh rozpravy. Reakce na průběh rozpravy je naprosto něco jiného než samotné vystoupení k věci. Souhlasím s tím, že bylo demokraticky většinou této Sněmovny rozhodnuto o tom, že může být omezena řečnická doba a může být omezeno vystoupení maximálně na dvakrát u poslanců, kteří se chtějí vyjádřit k dané věci, ale pokud se chcete vyjádřit, respektive reagovat na průběh rozpravy, je to něco jiného než se vyjádřit k průběhu věci samotné. Protože v rámci jakéhokoliv zákona, pokud některý poslanec bude například urážet jiného poslance, tak ten dotyčný poslanec se nemůže vyjádřit a nemůže reagovat na průběh rozpravy? Navíc smysl zákona v § 60 odst. 1 poslední věta je jednoznačná: Poslanec, který se přihlásil k faktické poznámce, dostane slovo přednostně, avšak bez přerušení toho, kdo právě mluví. Dostane slovo přednostně. Zde zákonodárce jasně uvažoval a jasně chtěl, aby víceméně faktická poznámka byla analogie přednostního práva, byť omezena na dobu dvou minut, protože samozřejmě poslanců bez přednostního práva je daleko více. Ale faktická poznámka je de facto ve zmenšené míře analogie přednostních práv, která má sloužit k tomu, že poslanci, kteří to přednostní právo nemají, alespoň mohou reagovat na průběh rozpravy a například se vyjádřit k tomu, když někdo někoho uráží nebo říká nepravdu. (Předsedající: Čas!) A faktická poznámka je naprosto něco jiného než vyjádření se k danému tématu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vypršel váš čas, pane poslanče. (Poslanec Kohoutek hovoří dále. Mikrofon vypnut. - Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Koten a následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane poslanče. A vás, prosím ještě jednou o ztišení, kolegové a kolegyně!

 

Poslanec Radek Koten: Už mám konec?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Už máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Velice těžko se mi v této chvíli hovoří, protože jak jsem zjistil, tak všichni vy, kteří máte ústa demokracie naprosto plná, až to přetéká, jak jste demokratičtí. No, já si myslím, že jsme se teď nějakou časovou smyčkou dostali do února 1948, protože to, co tady předvádíte, nedodržování, flagrantní porušování jednacího řádu, to tady skutečně od té doby ještě nebylo! Já si myslím, že když vyjedete mezi lidi, tak jak to udělal pan ministr vnitra Rakušan, tak nebude trvat dlouho a dostanete někde na budku od lidí, protože už toho mají opravdu plné zuby - to, co vy tady předvádíte! A jestli chcete tímto způsobem v tomto volebním období projednávat zákony, tak to tady opozice nemusí v podstatě být, protože nemusí nic říkat, vy si to prohlasujete. Jestli něco neplatí, no nevadí, my si ten zákon přehlasujeme. Vy si přehlasováváte i ten jednací řád, který jasně stanoví, jak má Poslanecká sněmovna fungovat. Já si myslím, že je nejvyšší čas, abyste tady uvolnili místo někomu, kdo tedy bude ten jednací řád dodržovat. V tom minulém volebním období vy jste si vždycky brali pětkrát dvě hodiny na jednání vašich poslaneckých klubů. A co děláte teď? Prosím vás, podívejte se. Není vám z vás špatně? (Potlesk poslanců SPD a ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan předseda Fiala Radim nyní tedy s faktickou poznámkou a následuje pan poslanec Babka. Moment, hned jakmile se tady bude dát, tak zapnu čas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Prosím vás, to, co se tady děje, já jsem tady velmi dlouho, se tady od roku 1989 nestalo! (Potlesk poslanců SPD a ANO 2011.) Od roku 1989! Já si myslím, že jste dali jasnou odpověď všem novinářům na otázku, jak je to s tou totalitou, jestli nějaká přichází, nebo ne. Jak je to? Dali jste jasnou odpověď na otázku s cenzurou, se svobodou projevu a se všemi dalšími věcmi, které se týkají svobod lidí v této zemi. Takže platí to, co řekla paní Markéta Pekarová Adamová, že máme sedět v rohu a šoupat nohama jako opozice, protože vy máte 108 a my nemůžeme nic! Tak já vám garantuju, že toto, co si tady teď prohlasováváte, na vás čeká za dva roky. To vám garantuju! To vám garantuju, že budete mít také dvě faktické, a počkáme, až se vykecáte, a pak uvidíte a pak vám ty zákony všechny zrušíme, ty, co tady děláte. Vy si šijete bič sami na sebe, demokrati! (Potlesk poslanců SPD a ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Babka, následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo, slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Dobrý den, ještě jednou, paní předsedkyně. Já bych vás chtěl požádat a v reakci na to, co zde už v rozpravě padlo, abyste mi udělala druhou čárku. Máte druhou čárku, paní předsedkyně, prosím?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nebojte se. Zaznamenávám si to.

 

Poslanec Ondřej Babka: Tím pádem... Já jenom chci ukázat tu absurditu toho, čeho jste se tím hlasováním dopustili. Já už v tuhle chvíli při probírání tohoto bodu, sněmovního tisku 596, já už můžu jít domů. Já už nebudu moct vystoupit. Já jsem řádně přihlášen do obecné rozpravy. Ani v té už mi nedáte slovo, protože si, paní předsedkyně, udělala druhou čárku, a to automaticky znamená, že já už dneska nemůžu vystoupit. Ne dneska, už nikdy k tomuto bodu nemůžu vystoupit. Chápete to, co jste udělali? Co jste si tady prohlasovali? Že to je prostě porušení jednacího řádu Sněmovny? Že to je zamezení toho, že já nemohu dávat faktické poznámky a reagovat na průběh rozpravy? Ano, kdybyste mě omezili na vystoupení v rozpravě k věci na dvakrát, ano, v pořádku, ale ne včetně faktických poznámek. To přece nejde! Já se teď můžu sbalit a jít domů, protože v této věci už mi nedáte slovo. A já se přihlásím s tou faktickou a budu šestý na řadě a schválně jsem zvědav, paní předsedkyně, jak budete to usnesení uplatňovat. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou a pak následuje paní poslankyně Fialová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní Pekarová, musím říct, že já jsem vás prosila. Já jsem vás prosila od tohoto řečnického pultu, abyste dala hlasovat o návrhu v souladu s jednacím řádem. Pan Jakob ten návrh neřekl. Řekl ho po časovém limitu, neřekl ho celý. My jsme nikdo nevěděli, o čem budeme hlasovat. Ale to je bohužel ta arogance a ten váš přístup, že místo abyste řekla ano, on ten návrh neřekl a dám o něm hlasovat v souladu s jednacím řádem, tak se chováte tak, jak se chováte. Já bych vám jenom chtěla říct, že klidně si tam dělejte čárky, jaké chcete. Já v souladu s jednacím řádem mám nárok vystupovat s faktickými poznámkami a dovolím si tady říct, že předseda Poslanecké sněmovny by se měl snažit o to, aby ta Sněmovna fungovala. Ale vy, paní předsedkyně, jste pravý opak. Vy jste problém této Sněmovny! Pojmenujme to už jednou konečně! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011 a SPD.) Vy jste ten problém! Vy se o to nesnažíte, aby koalice s opozicí spolu spolupracovala! Já bych od vás očekávala, že svoláte společné jednání opozice, koalice, předsedů klubů, premiéra, popřípadě tady pana Rakušana, který má ten volební zákon na starosti, a projednáte a najdete řešení v rámci korespondenční volby. Ty návrhy tady od nás zazněly. Zaznívají tady od nás. Ale znovu říkám, pamatuji si minulé funkční období, jakým způsobem se choval Radek Vondráček, kolikrát ustoupil té opozici. Byl to pan předseda Poslanecké sněmovny, ale vy předsedkyně Poslanecké sněmovny nejste a nikdy jste nebyla! (Potlesk a volání poslanců hnutí ANO 2011 a SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Oslovujeme prostřednictvím, byť uznávám, je to zvláštní, prostřednictvím předsedajícího. (Poslanec Okamura hovoří směrem k předsedající.) Nekřičte na mě, pane předsedo! Jestli tady v tuto chvíli nejsme schopni držet důstojnou atmosféru, tak já na pět minut přeruším to jednání, ať ta atmosféra se uklidní. Chápu, že je potřeba si tady tyto věci říci, máte na to plné právo, na mikrofon. Ale neřvěme na sebe. To opravdu porušujeme jednací řád. (Projevy nesouhlasu v levé části sálu.) Ano, dodržujme prosím všichni důstojnou atmosféru, tak jak předpokládá jednací řád, a nevykřičíme si to tady z míst.

Nyní prosím faktická poznámka paní poslankyně Fialové, následuje pan poslanec Foldyna. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP