(15.00 hodin)
(pokračuje Tomáš Kohoutek)

Vy to berete odzadu k začátku, já to beru od začátku ke konci. Ale i když v současné době - a samozřejmě to, že jsou příbuzní ovlivňováni svými příbuznými v rodinách, to se skutečně asi děje i v České republice, ale i premiér vlády i prezident, každý jedinec přijde následně finálně do volební místnosti, a i když se na něj ta manželka doma špatně tváří a řekne ne, ty budeš volit tyhle, on řekne ne, já budu volit tyhle, a on řekne ne... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Děkuju, budu muset ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Pastuchová, připraví se paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já vaším prostřednictvím budu mluvit také na svou kolegyni Lucii Potůčkovou. A vrátím se k tomu, že, vaším prostřednictvím, paní Maříková tady říkala, že byla v minulém volebním období předsedkyní OBSE. Tak já mám tu čest zastupovat náš parlament teď v delegaci OBSE a moje ctěná kolegyně Lucie Potůčková je de facto mým parťákem při kontrole voleb. A já bych se jí chtěla, nebo nemůžu - ale já jsem zaznamenala, že řekla, že v těch volbách někdy mohou za plentu víc. A já zrovna musím říct, že kolegyně Potůčková, vaším prostřednictvím, je velice, velice přísná a důrazná při kontrole voleb, které tam provádíme, protože my jezdíme, my dvě, spolu v týmu a každý nedostatek zapisujeme do zprávy OBSE. A zrovna si vzpomínám, že když přijde nevidomý, tak v některých státech mají opravdu možnost Braillova písma, což se mi moc líbí, ale nikde nikdy jsem neviděla, že by za plentou byl někdo jiný než volič, a myslím si, vaším prostřednictvím, Lucko, že ty bys to okamžitě zapsala, okamžitě, a nedopustila a upozornila bys na to v té místnosti. Takže já si myslím, že tohle není pravda. A opravdu, ta tajná volba, jak tady říkají mí kolegové, je opravdu o tom, že ať mi doma říkají, co chtějí, ale za tu plentu jdu opravdu sama.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Válková a připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já bych se chtěla také vrátit k tomu projevu a stejně jako můj kolega pan poslanec Vondráček, vaším prostřednictvím, se mně velmi líbil, dělala jsem si nějaké poznámky. Ne zcela souhlasím sice s tím výkladem, co tady paní kolegyně poslankyně Potůčková, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, zmínila ve vztahu k novelizaci toho německého volebního zákona, protože to tam průběžně sleduji. Tam šlo odbyrokratizování toho volebního zákona, protože byl velmi těžký i pro kontrolu úředníky. A nelze ale tu charakteristiku toho současného volebního zákona vyjádřit, čili po té novelizaci, tak, že teď tam už může v zahraničí volit každý, který se prohlásí německým státním občanem. Tak to si dovolím tedy poopravit, takhle to není. Takhle to možná bude u nás - doufám že nikoliv - ale tam to není.

Ale co mě tam trošku vadilo v tom projevu, že se nám přičítá také jedna negativní charakteristika, že je to nedůvěra v zahraniční voliče. Tak sama za sebe - já ji nemám. Já si myslím, že jim věřit můžeme rozhodně, pokud budou mít kvalitní právní úpravu. Ale oni nebudou mít k dispozici kvalitní právní úpravu. A to je to, oč tady vedeme při, neboť již, jak tady bylo poukázáno opakovaně, byly zjištěny zásadní nedostatky, a nejde jenom o tajnost a svobodu korespondenční volby, o jejich zajištění, ale jde tady i o některé technické detaily, které vůbec nejsou domyšlené. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Já jsem teď chtěla (Předsedající: Čas. Děkuji.) o ní hovořit. Dobře, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Ožanová, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já budu pokračovat v poznámkách, které jsem si zapsala k vystoupení, které tu bylo předneseno jménem klubu STAN. Tady také bylo, že v zahraničí lidé mohou volit již teď. Já s tím plně souhlasím, je zkontrolována jejich totožnost, volí za plentou. Jenomže tady při studiu těch informací, které zazněly minulý týden, se pozapomnělo na jednu věc. Tady jeden z kolegů - a já se přiznám, že až na podkladě toho, že toto zaznělo od kolegů z SPD, jsem se podívala na tisk 585. Sice bylo vysvětleno, že údajně to nesouvisí s projednávaným tiskem, ale souvisí. Je to zákon o státním občanství. A tam dochází k tomu, že se mají rozšiřovat počty občanů jako počty státních občanů v zahraničí až do čtvrté generace u emigrantů, samozřejmě za určitých podmínek. A najednou tam je taky, že stačí k něčemu - dříve museli dokládat nějaké skutečnosti, buďto občanství získali, či nikoliv - a najednou, že to nebude třeba, rozšíříme to na další generaci, a světe div se, bude stačit co? Čestné prohlášení. I k tomu já budu mluvit ve svém projevu. Ale co je na tomto zákonu, na tomto tisku 585 z dílny pouze koaličních poslanců, zajímavé, je jeho účinnost navržená. Dámy a pánové, 1. 7. 2024. To znamená, příprava na to, abychom zvýšili počet českých občanů v zahraničí a mohli takhle se domoci lepších volebních výsledků. Promiňte... (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Ano. (Předsedající: Děkuji.) O ničem jiném to není.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Peštová vystoupí, připraví se pan poslanec Juchelka. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom tady doplním ještě svoji předřečnici. Když tady mluví o českém občanství a o tom tisku, který už je zde předložen, nebo naznačené tyto změny, že to půjde až do té čtvrté generace, já jenom bych chtěla upozornit, že to je takzvaná salámová metoda. Začneme jedním zákonem, postupně budeme přidávat další. A to je, zase se vracím zpátky - doufám, paní poslankyně Potůčková, že mi odpovíte tedy na ten můj dotaz, vy si tam píšete určitě poznámky.

A ještě samozřejmě bych ráda doplnila, v pátek jsem dostala e-mail od pána, který žije už léta v Americe, asi 30 let, možná 35 let. A on mi tam položil jednu hezkou otázku. Napsal mi, že když vám tedy jde o blaho našich zahraničních občanů, to znamená, aby volili z gauče, tak jestli byste třeba nechtěli zabrat, tak jako zabrali Slováci ohledně toho, když jim propadne občanka nebo když jim propadne řidičák, tak oni musí letět do České republiky, aby to obnovili, kdežto Slovensko to má ošetřené tak, že jim stačí přijít na ambasádu a ošetří jim to, nebo respektive prodlouží jim to. Takže je zde vidět ta účelovost. Kdyby vám opravdu šlo o zahraniční občany, tak byste se snažili i v jiných věcech.

A ještě bych chtěla doplnit svého kolegu Nachera, když tady citoval pana profesora Gerlocha. Tak ono už v současné době i někteří politologové upozorňují na to - samozřejmě ne váš politolog, to se omlouvám, váš politolog to není, ten se podepsal tady pod to - ale upozorňují na to, že by měly být lístky pouze ve volební místnosti, že by neměly být rozdávány předem. A já s tím plně souhlasím a myslím si, že opravdu tam bychom právě zabránili tomu nátlaku, já nevím, přemluv bábu, přemluv dědka a podobně. Že opravdu přijdeme do té volební místnosti, dostaneme tam (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) volební lístky a budeme volit svobodně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji, pane předsedající. Já mám několik dotazů na paní poslankyni Potůčkovou, vaším prostřednictvím. Zdali už, protože už je to skoro týden, je vyřešeno ohledně ověřování totožnosti to čestné prohlášení, zdali to bude skutečně tady touto formou a zdali se to nějakým způsobem třeba může odrazit i ve volbách v České republice, že já nebudu mít u sebe občanku a můžu před volební komisí prohlásit čestně, že jsem tedy Aleš Juchelka. Jestli nás to také může postihnout v České republice a zdali to skutečně tím čestným prohlášením bude, protože je to klíčové pro to další projednávání.

Taktéž se mi ten projev nelíbil, protože už dopředu paní poslankyně tady nálepkovala všechny ty, kteří budou do budoucna chtít nějakým způsobem zpochybňovat volby, a už tady hovořila o tom, že se jí to nebude líbit a že by před tím ráda varovala, a uváděla ty příklady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP