(14.50 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Jak říkám, budu se tomu věnovat podrobně ve svém projevu. Ale kladu řečnickou otázku: Skutečně zprostředkovávají informace o sociální realitě v České republice česká mainstreamová, případně veřejnoprávní média skutečně objektivně? Nebo tam dochází k nějakému zkreslení, nebo případně značnému zkreslení, do sociální reality, na základě které se potom ti voliči v zahraničí rozhodují? O tom tedy příště ve svém projevu. Tohle jsem řekl prostě jenom jakýsi úvod téhleté problematiky. Prozatím děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Foldyna a připraví se pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji, pane předsedající, za hlas. No, mám se vyjádřit tedy k té korespondenční volbě a k tomu, co tady předtím paní poslankyně říkala. Podívejte se, je to poměrně jednoduché. Vy tu celé dva roky děláte politiku, která je v rozporu s národními zájmy. Vy to samozřejmě taky víte. Tak tady vytváříte způsob, jakým zfalšovat volby. O tom to je. O tom je celý tento návrh. A my jako opozice se vám v tom snažíme zabránit a chceme zachránit demokracii. Tak o tom bude tahle schůze! Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vy jste mi poděkoval za hlas, já jsem vám dal slovo, hlas ne, tak jenom pro upřesnění. Ale bude pokračovat pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak dejte mi slovo a dáte mi hlas, to se dá pochopit. Já budu v kontrastu s kolegou. Já bych chtěl paní kolegyni Potůčkové, prostřednictvím pana předsedajícího, poděkovat, že takhle to má vypadat. Takhle vypadal příspěvek do debaty, takhle vystupuje navrhovatel zákona. Já děkuji za ty postřehy z Rakouska. Děkuji i za to, že říkala, že si všechno přečetla, co jsem tady plácal ty čtyři a půl hodiny nebo kolik. Já jsem to nestihl celé, protože jsem měl návštěvu, a slibuji, že si také váš stenozáznam dostuduji.

Jenom k tomu, co jste říkala, a už mě předběhli kolegové. To se týká těch hlasů ze zahraničí, a že máme působit na voliče v zahraničí. No to my určitě budeme. Ale už jsme tady kolikátý den, jestli by nebylo jednodušší, kdybyste vy působili na ty svoje voliče v České republice? Kdybyste plnili svoje sliby. Kdybyste dodržovali svoje vládní prohlášení. Kdybyste například dodrželi to, když tam říkáte v tom vládním prohlášení, že veškeré legislativní návrhy, které budou plnit váš vládní program, budou předkládány formou vládních návrhů. Nikdo vám neupírá, že máte právo jako poslanci předložit jakýkoliv návrh. Jeden poslanec může předložit jakýkoliv návrh. Ale vy jste to slíbili. Vy jste to slíbili, že to dělat nebudete. A to je kategorie mimo zákon, mimo vyhlášky. To jsou vaše sliby. A my už vám tady dva roky připomínáme, že ty sliby neplníte. A tahle země je v krizi mimo jiné proto, že neplníte svoje slovo, neplníte svoje sliby. Ta krize je morální a na tom jste se podepsali vy. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní je přihlášen k faktické poznámce pan poslanec Nacher, připraví se pan poslanec Zlínský. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já bych také chtěl poděkovat paní kolegyni Potůčkové, protože na rozdíl od Jana Jakoba ona skutečně tady hájila ze svého úhlu pohledu svůj návrh. Já jsem předtím tady mluvil o tom vládním a poslaneckém, teď mám poslední poznámky. Ona mluvila o tom, že stoprocentní není žádná ochrana ani dnes. No ale stoprocentní tady není nic. To bychom tady nemohli přijímat žádné zákony. My prostě minimalizujeme to, aby ty volby byly pokud možno, nebo maximalizujeme v tomhletom případě tajné a svobodné. A vy si pletete podle mě tajnost a podvodné jednání. To jsou dvě úplně rozdílné kategorie. Podvodné jednání, nějaké součty, posílání. Teď je ze Spojených států nějaký aktuální příklad, že tam někdo začal vhazovat lístky. To je podvodné jednání. My mluvíme o té tajné volbě. To znamená, ta je skutečně jenom za tou plentou, ne doma. Vy nevíte, kdo to do té obálky dá, kdo je pod jakým vlivem, kolik u toho je osob. O tom my se přece bavíme. To je jednoznačný argument. Vy jste tady citovala pana profesora Kyselu, Rychetského. Ale když si přečtete třeba názor pana profesora Gerlocha, tak ten má úplně opačný. Takže to není pravda, že by měli všichni na to stejný názor.

Pokud jde o hlasy ze zahraničí, tak já jsem si, kolegyně, kolegové, dal tu práci a podíval jsem se, paní kolegyně Potůčková. A když jsem se podíval na ten rozdíl mezi tím, koho volilo (kdo volil?) ANO v České republice a v zahraničí, tak v roce 2017 do 2021 to je minus 22 procentních bodů. Tam se ten stav nezměnil, i přesto, že vy nám furt argumentujete, že jsme to předtím měli v programovém prohlášení. Naproti tomu u Pirátů a STAN, tam ten rozdíl byl plus 10,5 procentního bodu 2017 a plus 35 % v roce 2021. To znamená, jestli má někdo motivaci pro tu změnu, tak jste to vy! A já jsem to dokázal (Předsedající: Čas, pane poslanče.) konkrétními čísly.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Zlínský a připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já bych taky reagoval na váženou kolegyni, paní poslankyni Potůčkovou. My jsme spolu ve výboru pro evropské záležitosti a vždycky jsme vedli velmi korektní diskusi, tak doufám, že to bude taky dnes. Já bych chtěl zmínit jednu myšlenku její, že ten volební proces ve Spojených státech amerických je komplikovaný. Já se právě obávám, že tou cestou, kterou jsme nastolili tou korespondenční volbou, se můžeme Spojeným státům začít přibližovat. A jakýkoliv komplikovaný proces pak vytváří kalné vody, ve kterých se dá nějakým způsobem lovit a různě se tam skrývat. A já bych chtěl říct, že právě ve Spojených státech amerických, kde je velké podezření na to, že tam k nějakým podvodům docházelo. A že se tyto podvody nedokázaly, ještě to neznamená, že tam nebyly. Protože známe případy mnoha mafiánů, kteří dělali strašné věci, vraždili, kradli, a přitom jim nikdo nic nedokázal, protože to bylo komplikované a protože ti mafiáni byli mazaní. Takže tím bych chtěl říct, že když je nějaké podezření a nedokáže se, tak to ještě neznamená, že ten proces není nějakým způsobem zpochybněn. Takže před tímto bych varoval, abychom nepodlehli nějaké složitosti a komplexitě, která s sebou vždycky nese problémy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Kohoutek, připraví se paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, pane předsedající. Já budu pokračovat, abych dokončil moji myšlenku, kterou jsem rozvinul v úvodní faktické poznámce. Paní kolegyně Potůčková také zmínila to, že je podstatné mít kvalitní seznamy voličů. Ano, my máme velice kvalitní seznamy voličů, ale máme velice kvalitní seznamy voličů v České republice, protože máme perfektně fungující matriky, máme matriční úřady. Ale v cizině je to naprosto něco jiného. Většina z vás asi ví, jak funguje postup, když někdo zemře v cizině. Ale máme takzvanou zvláštní matriku v Brně, která vyřizuje veškerá úmrtí občanů, kteří zemřou v cizině. Ale ta matrika to vyřizuje v průměru kolem půl roku a pouze na základě toho, že někdo z těch příbuzných blízkých tu žádost o tom, že ten dotyčný zemřel, skutečně podá, doloží potřebné doklady, doloží certificate of dead a podobné dokumenty. Ale pokud to nikdo neudělá, tak my nemáme jakýkoliv seznam těch zemřelých v cizině. A pokud vy hodláte ve druhém čtení, jak avizovala předsedkyně Poslanecké sněmovny, navrhnout pozměňovací návrh o tom, že bude pouze stačit běžné čestné prohlášení, tak se na mě nezlobte, ale to opravdu zavání Gogolovými mrtvými dušemi, pokud se dobře pamatuju, jestli to napsal skutečně Gogol, teď si nejsem jist.

Dále vydávání lístků. Paní kolegyně Potůčková, prostřednictvím pana předsedajícího, uvedla, že pouze na Balkáně se vydávají volební lístky až v místnosti. Ale ty volební lístky v místnosti se vydávají snad ve všech civilizovaných zemích a vydávají se v celém rozsahu a to je ten rozdíl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP