(18.30 hodin)
(pokračuje Andrea Babišová)

K panu poslanci, který tady hovořil před panem poslancem Zunou - teď si nemůžu vzpomenout - k panu poslanci Havlovi, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Uvádět příklad toho, že student si musel vzít dvakrát půl dne volna, aby mohl absolvovat prezidentské volby, je poměrně špatný příklad. Když si vezmete, že volby do Poslanecké sněmovny jsou jednou za čtyři roky, volby prezidentské jsou za pět let a volby do Evropského parlamentu dokonce za šest let, tak vy mi řeknete, že studentovi bude dělat problém vzít si dvakrát půl dne volna proto, aby mohl projevit svou vůli tím, že bude volit? Vzít si dvakrát půl dne volna je pro něho takový problém a nějaká finanční zátěž? Já si myslím, že pokud volit chtějí a pokud se chtějí podílet, tak prostě jednou za čtyři, za pět a za šest let, to určitě dají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Nacher, faktická.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem chtěl říct podobnou věc jako Andrea Babišová ctěnému panu kolegovi Zunovi. On je z Prahy, a pak když si jde tady odvolit, tak to má kousek. Ten, kdo si nezařídí voličský průkaz, tak ti kolegové z Moravskoslezského kraje musí jet dvě tři hodiny. Oni třeba nevědí, že v tu chvíli nebudou u sebe, v tom svém kraji. To znamená, dát příklad někoho, kdo jede dvě hodiny, což nedojedete dneska ani do Brna, mně nepřijde jako příklad vhodný. To je jedna poznámka.

Druhá poznámka. No, ona přece ta pozice nebude nikdy absolutně rovná. To mě úplně překvapuje, že představitel pravicové TOP 09 - absolutní rovnost. No nebude! Nebude. Prostě principiálně nebude. To, co navrhujete vy, tak to zase vyvažujete v neprospěch občana České republiky, protože ten člověk v zahraničí najednou bude mít dvě možnosti, jak volit, někde osobně nebo to někde poslat, zatímco občan v České republice má jenom tu jednu možnost. To znamená, vy to najednou vyvážíte na druhou stranu. Takže hledejme tu rovnost, hledejme, jak usnadnit lidem v zahraničí volit. Ale tvrdím, že korespondenční volba není jediný recept. Vy jste mi furt ještě neodpověděli, jestli vám jde čistě o korespondenční volbu, anebo o to usnadnění. To je úplně nejzákladnější otázka.

A potom pokud jde o ty manipulace, to mě baví úplně nejvíc. Tady vždycky když vyhraje někdo, kdo nemá - Trump, brexit a podobně - tak se říká, že někdo manipuloval s těmi výsledky, většinou ruský vliv a podobně. Vy najednou tady přijdete s návrhem, který opravdu přímo magnetizuje ty manipulace. A toho se najednou nebojíte? To mně přijde jako taková disproporce. (Předsedající: Čas prosím.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Všechny srdečně zdravím. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Michal Kučera. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Už můžu? Už můžu. Takže už zase mohou být faktické. V každém případě, pane Zuno, poslouchala jsem vaše vystoupení, prostřednictvím paní předsedající. Vy jste tady spílal a říkal, jako že nedovedu si představit, že by byla nějaká místa, kolik by to stálo a podobně. A vracíme se zpátky - není ta studie dopadu. A zase se vracíme zpátky - doteď mi nikdo neodpověděl. Seděl tady pan ministr vnitra, položila jsem mu otázku. Seděla tady paní Potůčková, položila jsem jí otázku. Minulý týden jsem tu otázku pokládala několikrát! Doteď mi nikdo neodpověděl. Jestliže to je vaše priorita - priorita - proč jste si to nedali do toho legislativního plánu prací? (Mluví stále naléhavěji.) Proč jste to nedali tím řádným procesem? Proč tam k tomu nebyly ty materiály, které by byly? To znamená, ta studie dopadu, kolika Čechů se to týká, jaké jsou tam dojezdové vzdálenosti, kolik by nás to stálo, jestli není výhodné tam zřídit víc těch míst a další a další! Ale ne! Vy jste to sem dali jako poslanci, respektive jako vláda půlka a půlka jako předsedové klubů, abyste obešli kompletně všechna tahleta kolečka, a teď se ptáte proč? Proč jsme proti? Tak mi řekněte, proč vy jste proti tomu, aby to bylo v platnosti od 1. 1. 2026! Proč, když jste tak transparentní, to neuděláte od 1. 1. 2026 a jde vám o ty volby do Poslanecké sněmovny, které budou příští rok? Proč? Proč to neuděláte v souladu se zákonem, který je od 1. 1. 2026? Proč? Proč se nás ptáte, proč my jsme proti tomu? Proč to tak tlačíte? Vy tady hodíte takových zákonů, co tam jsou v zásobníku, přes... já nevím, přes okno? Nebo já nevím - z okna? Je vám to úplně jedno. Zabetonujete tady Poslaneckou sněmovnu na několik dní, i jste schopni na několik týdnů (Předsedající: Čas prosím.), jenom proto, abyste si prosadili tento zákon? (Celá řeč pronesena velmi rozčileně.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Čas vypršel. Nyní vystoupí se svojí faktickou pan poslanec Michal Kučera, poté pan poslanec Jiří Strýček. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý večer, dámy a pánové. Děkuji za slovo, paní předsedající. Cílem zákonodárců je zjednodušit volbu, ať to je volba do Evropského parlamentu, ať to je volba do Parlamentu České republiky, nebo volba prezidenta. Samozřejmě že korespondenční volba je krokem ke zjednodušení přístupu k volbám právě občanů v zahraničí, českých občanů v zahraničí. Myslím si, že takhle bychom to měli vnímat všichni.

Samozřejmě je naprosto legitimní debata, zda se nebavit o digitalizaci voleb jako takových. Bylo by to podstatné zjednodušení celého systému. Ale těžko se bavit o digitalizaci, tak jako je to například v Estonsku, když nejsme ochotni akceptovat ani to jednoduché vkládání toho hlasu do obálky a zalepení, ten takový poměrně konzervativní systém. Jak se pak bavit o té digitalizaci voleb třeba v České republice?

Znovu opakuji, celý ten systém - celá ta debata je o tom, jak usnadnit českému občanu přístup k jeho ústavnímu právu. K jeho ústavnímu právu. To znamená právu volit. A pokud někdo musí cestovat skutečně poměrně... nebo překonávat překážky, tak naší povinností je mu ty překážky co nejvíce odstranit. Já si myslím, že na tom bychom se měli shodnout všichni, jak tady sedíme. A pokud se na tom neshodujeme, tak bychom se nad sebou měli poněkud zamyslet.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní je přihlášen pan poslanec Roman Kubíček, poté pan poslanec David Kasal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, já bych se obrátil malinko jinam. Tady principiálně nezaznělo nic proti korespondenčním volbám, ale proti tomu, aby nešly ovlivňovat, aby byly bezpečné, aby byly tajné, aby byly dodrženy veškeré principy, které dodrženy mají být. Já jsem se díval na těch 20 zemí, které mají korespondenční volbu, a budete se divit, ne všude jsou stejná pravidla. Podívejte se na to, jakou formou se vlastně ověřuje totožnost a bydliště těch jednotlivých lidí. Není to všude stejné. Tak neříkejte, že 20 zemí to má stejné a my jsme takoví nějací zpátečníci, kteří tak nefungují.

Další věc, která mě v tom zaráží. Kdybychom tohle měli připraveno, měli jsme tady opravdu klasický legislativní proces, analýzu rizik a rozebírali bychom ta jednotlivá rizika - já si na to odpovím, na to bychom potřebovali čas a ten v té formě, kterou jste zvolili, pochopitelně není - tak bychom se zajisté dopracovali k nějakému procesu, který by tyto volby legitimizoval na vlastně celou dobu budoucí. Přece se tady nechceme dostávat do situace, že dneska silou protlačíme nějaký systém voleb, pak dopadnou volby jinak, třeba podle vašeho očekávání nebudou, a pak bude ta nová vládnoucí koalice zase měnit systém voleb. Takže budeme donekonečna takto fungovat? Já jsem si myslel, že tento zákon je na mnoho volebních období, proto bych očekával elementární slušnost se o tom bavit s opozicí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí pan poslanec David Kasal se svojí faktickou, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP