(18.40 hodin)

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych zareagoval, vaším prostřednictvím, na pana poslance Zunu i pana poslance Kučeru. Já jsem tady z jeho slov slyšel, pana poslance Zuny, že stát komplikuje. Já si nemyslím, že stát komplikuje. Každý má nějakou svou činnost, vyjede do zahraničí, tak přece jako to není komplikace státu, že někdo vycestoval. Tady to bylo opakovaně řečeno. A byly tady řečeny argumenty, že v zahraničí vás zajímá dvojité zdanění. Já si myslím, že nás tady zajímá například to, jestli funguje eRecept, eventuálně tedy úžasná digitalizace eObčanka. A tím bych navázal i na pana poslance Kučeru, vaším prostřednictvím, jestli si myslíte, ta digitalizace voleb tímto způsobem, tak to bychom to dopracovali!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Patrik Nacher, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já ještě jednou budu reagovat na kolegu Zunu, ale možná i na pana poslance Kučeru. Znovu vysvětlím ten rozdíl s tím poslaneckým a vládním návrhem. Tady třeba poslanecký návrh bude ten Milostivý podzim, Milostivé léto. Proč? Protože na tom je generelní dohoda mezi koalicí a opozicí a protože se spěchá, aby to Milostivé léto, Milostivý podzim se daly využít od 1. července. Proto. A je na tom dohoda a navazuje to na předchozí tři díly.

Naproti tomu tento volební zákon, který mění systém a dává tam úplně nový prvek, má projít jako vládní návrh všemi připomínkovými místy, abychom právě věděli všechny ty vnitřnosti, na které my se teď doptáváme. To přece není normální, abychom se doptávali. Vy to prozrazujete, to, že to obcházíte tím, že jsou tam připodepsáni ministři. Proč to nedáte jako vládní návrh? Vy se bojíte těch připomínek? Dáváte jim nálepky jako politické, že jsou z naší strany, tak tam by byly odborné. Tam už by to tak snadné nebylo.

Potom těch dvacet zemí. To je prostě argument, který se neustále opakuje, a vy se střílíte do vlastní nohy. Vidím tady kolegu Haase. Já to teď budu říkat. Máme tam hromadné žaloby. Hromadné žaloby fungují ve dvaceti zemích. Nebyl identifikován žádný případ, kde by se hromadné žaloby zneužily. Přesto vy to tím odůvodňujete, aby nebyly šikanózní žaloby, a proto tady hromadné žaloby nejsou, nebo jsou vybrakované. Nepomáhá argument, že to funguje ve dvaceti zemích, vy říkáte, ale tady u tohohle to používáte.

Poslední - proč měníte něco, co funguje? Jestli něco u nás funguje a nikdo to nezpochybňuje, je systém voleb. Rychle se to sčítá, volí se v pátek, v sobotu, všichni jsou na to zvyklí, funguje to a nikdo nezpochybnil výsledky voleb.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová se svou faktickou. Předpokládám, že poté se vrátíme k řádně přihlášeným. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. No, možná, že se jednou dočkám té odpovědi, proč jste šli tímto procesem a nešli jste tím řádným procesem.

Ale teď bych tedy chtěla zareagovat na pana poslance Kučeru - nevím, jestli je v sále... a! - pana poslance Kučeru, prostřednictvím paní předsedající. Oni už dneska volit mohou, my jim žádné právo nebereme. To právo mají, volit můžou. To není, že nemůžou volit. Já nevím, jestli jste tady, pane poslanče, byl, nebo nebyl, já jsem tady říkala, že v pátek jsem dostala e-mail od pána, který žije v Americe třicet let, už tam má děti, má tam vnučku, která už v současné době může volit, sice asi neumí pořádně česky, ale to nevadí, může volit a bude asi zřejmě volit, takže vám děkuje, že se staráte o jeho blaho, aby mohl volit z gauče - cituji přesně tak, jak to bylo napsáno. Ale když mu propadne občanka a řidičák, tak musí letět do České republiky, aby si to prodloužil, kdežto Slováci si zajdou na ambasádu a prodlouží jim to. Takže říkal, že pro něj to je vyloženě účelové a že vám nejde o blaho těch občanů v zahraničí, ale vám jde jenom o jejich hlasy. O nic jiného. Prosil mě, abyste se nezaštiťovali tím, že bojujete za jejich blaho. Bojujete za svoje hlasy a to je všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S faktickou se přihlásil pan poslanec Michal Kučera. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Kučera: Tak já, ačkoliv to nedělám, tentokrát zareaguji na svoji předřečnici, paní poslankyni Peštovou, prostřednictvím paní předsedající. Ten člověk pravděpodobně byl váš volič, takže já si myslím, že to je pozitivní, že vám dá hlas a že nemusíte argumentovat, že ti lidé budou hlasovat jenom pro strany vládní koalice. Takže já si myslím, že tento argument tímto padá. Neděláme to proto, abychom získali hlasy v zahraničí, protože evidentně voliči hnutí ANO jsou také v zahraničí a oslovují své poslance. Takže já to vidím pozitivně. A prosím, už nepoužívejme ten argument, že to děláme proto, abychom v zahraničí získali hlasy, které evidentně nejsou na naší straně. Takže to já beru jako pozitivní a děkuju za to, že to tady paní poslankyně Peštová přednesla.

Já ještě zopakuji, už možná poněkolikáté tady, protože si myslím, že to není zcela jasné - pro nás jako pro zákonodárce má být smyslem odstraňovat překážky z cesty při výkonu svého ústavního práva. To je také volba. Prosím, udělejme to, odstraňme ty překážky právě těm lidem, kteří se nemohou dostavit do volebních místností buď komfortně, nebo v čase, nebo třeba musí mít k tomu vysoké náklady. A souhlasím s tím, pojďme udělat i digitalizaci dál, pojďme udělat digitalizaci, i co se týká občanek, co se týká řidičských průkazů, zjednodušme vydávání těchto dokladů, nebo je třeba i sjednoťme a tak dále, je celá řada dalších možností. Já budu jedině pro. Pokud na tom najdeme širší shodu, tak si myslím, že to může jít velice rychle. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět se zde navršily faktické. Jako první se s faktickou hlásí paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Jiří Strýček. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kdybych nezareagovala, bylo by to špatně. Chtělo by se mi říct, že tato vaše faktická poznámka byla trapná a byla irelevantní. Byla irelevantní, byla úplně mimo. Ten pán mi pouze napsal, že nebojujete za zájmy, nebo respektive za komfort těch občanů, kteří žijí v zahraničí, ale bojujete úplně za něco jiného a že to vidí on úplně, on říkal, je to z toho krásně patrný a zřejmý. Kdyby bojovali za to, co nás trápí, tak půjdou úplně jinou cestou. Oni bojujou za to, co oni potřebujou. Tečka. Jestli to je náš volič, nebo není, můžu mu napsat. Není problém. Můžu mu napsat, koho bude volit. Ale myslím si, že to bych právě porušovala a dělala bych ten nátlak, který bych dělat neměla. A to právě si myslím, že to je z vaší strany takový... takový jako... to dělat nebudu. V každém případě říkám, že pokud byste chtěli jejich zájmy, tak byste bojovali za jejich zájmy. Vy bojujete za svoje zájmy. To je ten rozdíl.

Pokud byste chtěli být opravdu transparentní, tak řeknete o. k., je to velký rozruch, neprošlo to řádným procesem, rozumíme tomu, uděláme to příští ty parlamentní volby, takže se budeme bavit o 1. 1. 2030. Ne, ne, ne. Vy dobře víte, proč to děláte. Takže vy to děláte proto, aby to bylo v účinnosti, a ty volby 2025 prostě díky zahraničí vyhrajeme!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Strýček, poté pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Dobré pozdní odpoledne, kolegyně, kolegové. Já bych chtěl zareagovat na předřečníka, který tady pronesl větu, že proč oni chtějí zavádět korespondenční volbu, proč my nechceme. No, on ten důvod, proč vy chcete, pane Kučero, tu korespondenční volbu prosadit, v podstatě přiznala i vaše předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která v pořadu, který jsem shodou okolností viděl, je to pořad Ptám se já, na přímý dotaz paní moderátorky, která se jí zeptala, co budete dělat s klesajícími preferencemi TOP 09, tak první, co řekla, bylo: Tak máme tady ještě korespondenční volbu. Děkuji. (Potlesk z levé strany.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček a poté pan poslanec Lang. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuju. Já budu jenom stručně reagovat na pana kolegu Kučeru, prostřednictvím paní předsedající, když tady říkal, jak to všechno myslíte dobře s těmi voliči, i s těmi našimi voliči. Já bych vám připomněl, a je to na stenozáznamu, že to není tak dlouho, co tady mluvil pan ministr Rakušan a řekl, že když se nějakým našim občanům v zahraničí korespondenční volba nelíbí a nesouhlasí s ní, tak volit nemusí. Já jsem rád, že zatím jim to ještě nezakázal. Ale je tady vidět nějaký přístup, jak to myslíte s těmi voliči, které oslovujete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Teď vystoupí pan poslanec Hubert Lang, následně se připraví pan poslanec Vomáčka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP