(22.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

A je tu i zajímavá peripetie v rámci ODS. Námitky proti zavedení přímé volby se objevují také z řad politiků současné vládní koalice. Můj kolega Pražák už tady zmiňoval senátora Tomáše Jirsu. Ten vyjmenoval to riziko, že voliči budou vystaveni tlaku při volbě, že o směřování země rozhodnou hlasy lidí, kteří v Česku nežijí, že mohou vznikat pochyby o regulérnosti volby a že existuje ještě větší riziko kupování vlasů. Dále se velmi skepticky ke korespondenční volbě vyjadřoval i europoslanec za ODS Alexandr Vondra. No, a o postojích premiéra Fialy jsme tady už také něco slyšeli a to opakovat nemusím.

Dámy a pánové, vy už jste tady dneska slyšeli argumenty politologů i politiků a zejména analýzu této klíčové hlasovací změny. Je evidentní, že existují silné argumenty pro, ale i proti zavedení korespondenčního hlasování. Odhlédneme-li od názoru politiků, odborníci jsou k zavedení korespondenčního hlasování přinejmenším opatrní.

V případě zavedení korespondenční volby je potřeba vzít v potaz dvě námitky. Americké pořekadlo praví "neopravuj, co funguje". Od listopadové revoluce nebyly v dějinách republiky občany zpochybněny výsledky jakýchkoli voleb. Věřte tomu, že právě korespondenční volba je Pandořina skříňka, která vyvolá nedůvěru v náš volební systém v řadách občanů. Korespondenční volba, tak jak je dnes předložena, není v souladu s naší ústavou a navíc usnadní kupčení s hlasy. A říkají to také někteří právníci. A mají pravdu. A pokud by váš návrh prošel řádným připomínkovým řízením, ani by se sem nedostal. Vážení, zamyslete se nad tím a zastavte to, dokud je čas.

A já, vážená paní předsedkyně, tímto dávám procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do 30. 5. 2025. To datum jsem vybral proto, že můj mladší syn bude mít v té době nádherné dvacáté narozeniny, a my tady máme dělat zákony pro mladé generace, pro to, aby se jim tady dobře žilo. Tak je to takový symbol.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, pane poslanče. My jsme se vystřídali při řízení schůze. Já jsem tedy zaevidovala váš návrh na přerušení do 30. 5. 2025. Přivolala jsem kolegyně, kolegy z předsálí. A vnímám přihlášky z místa. Jako prvního jsem vnímala pana poslance Majora, jestli se nemýlím. Takže protinávrhy prosím přednést. Prosím.

 

Poslanec Martin Major: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já přeji všechno nejlepší synovi pana kolegy, nicméně myslím si, že přerušení bude stačit do 22.09 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, protinávrh zaznamenán. Dále se hlásil pan kolega Haas s protinávrhem.

 

Poslanec Karel Haas: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové z opozice nám chtějí dopřát pohyb, tak já si v návaznosti na toto jejich zdravé přání dovolím podat procedurální protinávrh, a to na přerušení tohoto bodu do 22.22 hodin. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A ještě jsem vnímala, že se z místa hlásil pan poslanec Flek nejprve. Prosím, váš protinávrh. (Hluk v sále.)

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, myslím si, že by to byla škoda to v tuto chvíli přerušit. Já tak bych dal nějakou třeba menší pauzu, takže já bych to chtěl přerušit pouze do 22.22. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tento návrh už byl předložen, takže se připojujete k návrhu pana poslance Haase?

 

Poslanec Josef Flek: Ne, tak se omlouvám, já to upravím na 22.24.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Poprosím o pozornost všech předkladatelů protinávrhů. A pan poslanec Zuna ještě se hlásil. A prosím, přiblížíme se k hlasování.

 

Poslanec Michal Zuna: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já tady stále sedím a už tady máme další procedurální návrh, přesto pozorně poslouchám a byla by to škoda, takže můj návrh je na přerušení do 22.12.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jestli už není požadavek - a vítám to - na žádné další protinávrhy, tak nejprve všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se se svými identifikačními kartami. (Hluk v sále neustává.) A zatímco se nám ustaluje počet přihlášených, tak já zrekapituluji. Budeme - a poprosím o klid v sále - budeme hlasovat nejprve protinávrhy, a sice pana poslance Majora, Zuny, Haase a Fleka, aby to bylo vzestupně časově, a poté ten původně přednesený návrh pana poslance Nováka. To by byl tedy postup.

 

A já tedy zahájím hlasování, jako první o protinávrhu pana poslance Majora o přerušení do 22.09.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 35 se účastnilo 149 hlasujících, pro 11, proti 112. Návrh byl zamítnut.

 

Dále tedy protinávrh pana poslance Zuny, a sice na přerušení do 22.12.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 36 se účastnilo 150 hlasujících, pro 7, proti 118. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Následně protinávrh pana poslance Haase, a sice na přerušení do 22.22.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? (Hluk v sále neustává.)

hlasování číslo 37 se vyjádřilo 151 hlasujících, pro 10, proti 111. I tento návrh byl zamítnut.

 

Jako poslední z řady protinávrhů navrhl pan poslanec Flek přerušení do 22.24.

Já jsem zahájila hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 38 bylo přihlášeno 151 hlasujících, pro 11, proti 115. Taktéž tento návrh byl zamítnut.

 

A nyní se dostáváme k návrhu na přerušení přednesenému panem poslancem Novákem, jde o návrh na přerušení do 30. května. 2025.

Já jsem zahájila hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 39 se účastnilo 152 hlasujících, pro 59, proti 80. Taktéž tento návrh byl zamítnut.

 

Tím jsme se opět vypořádali se všemi procedurálními návrhy aktuálními. A než přistoupíme k rozpravě a do ní řádně přihlášeným, tak se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. (Neustávající hluk v sále.) Paní poslankyně - poprosím možná chviličku strpení, než opustí kolegyně, kolegové, kteří chtějí, tento sál. Vážené kolegyně, kolegové, přeneste hovory do předsálí prosím. (Hluk stále trvá.) Poprosím tentokrát pravou stranu sálu o přenesení hovorů do předsálí. Je to opravdu velmi hlasité. Děkuji za součinnost.

A prosím, paní poslankyně, ujměte se slova, vaše faktická poznámka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP