(22.10 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já bych chtěla reagovat na pana Nováka, který tady měl vystoupení ke korespondenční volbě a hovořil tady o jedné věci, a to je o věci počtu lidí, kteří se popřípadě by mohli zapojit do té korespondenční volby, a ve svém příspěvku hovořil zhruba, podle jeho odhadů, že by to mohlo být 300 000. V médiích se objevuje číslo 400, 500 000. A já vím, že můj kolega Radek Vondráček, který je i zpravodaj, tak požadoval a žádal několikrát Ministerstvo vnitra, jestli existují nějaké seznamy, jestli tedy je nějaká řádná evidence.

Já bych chtěla z toho místa vznést obavu, že do současné chvíle neznáme, jestli nějaká taková evidence existuje, ale musím říct, že mě dneska velmi překvapilo, když jsem měla možnost být na společné tiskové konferenci s Patrikem Nacherem, který přinesl tu gratulaci člověka, který žije v zahraničí, která teď přišla myslím z Prahy 10 pánovi, který tedy už 10 let nežije, přesto je pořád v registru obyvatel, a dostal nedávno gratulaci. Takže to ve mně vzbuzuje samozřejmě obrovské obavy, že je špatná evidence jak v registru obyvatel, tak vůbec evidence lidí, kteří v zahraničí žijí a kteří by prakticky měli tedy té korespondenční volby se zúčastnit. Jestli by bylo možné, abychom si nějak tuhle otázku - měli ji zodpovězenou a jestli by Ministerstvo vnitra popřípadě nám ty seznamy mohlo předložit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášen s faktickou pan zpravodaj a poslanec, pan Radek Vondráček. Připraví se pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Abych to uvedl na pravou míru, já jsem žádal nejenom ta čísla, ale hlavně nějakou analýzu, kde vlastně ty krajany máme a jaké jsou ty vzdálenosti, vyjma Nového Zélandu, Kanady a Spojených států amerických, které se používají jako demonstrativní příklad. Pro zajímavost, já tady mám zprávu Centra výzkumu prevence kriminality, to je americká zpráva, autor je nějaký John Roth (?). Oni tady o České republice mimo jiné píší - Američané: V zahraničí žije asi 300 000 českých občanů. Aby mohli volit, musí se zaregistrovat k volbám na českém velvyslanectví nebo konzulátu nejméně 40 dní přede dnem voleb a tak dále. To znamená, americký pramen uvádí 300 000, za začátku v rozpravě už tady několikrát zaznělo 600 000, i ve veřejném prostoru zaznělo 600 000. Možná by to byl úplně základ všeho, kdybychom se odrazili od nějakého čísla. A není to možná vysloveně dotaz na ministra vnitra, ale spíš na ministra zahraničních věcí, protože ti by snad měli mít lepší přehled, o jakých počtech se bavíme. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já se přiznám, že už jsem se jednou na to tady ptal pana ministra vnitra, pana ministra Rakušana, tak já se přidávám k požadavku svých předřečníků, a kromě toho bych tedy vznesl ještě další požadavky, aby aspoň k těm státům, kde se dá předpokládat, že bude největší enkláva těch našich, jak bych řekl, občanů, možných, nebo spoluobčanů, aby nám to nějakým způsobem rozepsali a upřesnili, to znamená, zajímají mě tyto státy: Velká Británie, Německo, Spojené státy americké, Kanada a Austrálie. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě se zde objevila faktická poznámka pana poslance Huberta Langa. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju za slovo. Když teď takhle nad tím přemýšlím, a jsou to podle mě úplně relevantní otázky vznášené - kolik vlastně našich spoluobčanů, krajanů, je třeba v té Americe? Ale jestli tomu dobře rozumím, tak pakliže někdo chce volit a být zanesen do zvláštního voličského seznamu, tak musí mít platný pas. To znamená, existuje určitě databáze vydaných českých cestovních dokladů a z té databáze bychom měli dokázat odvodit, kolik Čechů ve Spojených státech si tam požádalo na zastupitelském úřadu nebo na generálním konzulátu o cestovní doklad. A ty seznamy i z hlediska mé bývalé profese, kdy jsem dělal na cizinecké policii a patřily pod nás pasy a víza svého času, než přešly pod civilní a správní úsek Ministerstva vnitra, tak stoprocentně ty seznamy existují.

Já bych tedy taky se přikláněl k tomu, ať Ministerstvo vnitra nám prostě oznámí, kolik bylo vydáno cestovní dokladů, například na nějaké ambasádě ve Spojených státech, protože ten člověk nemůže odvolit, když nebude mít platný pas nebo platný občanský průkaz. A je to celkem jednoduché. A dobereme se k nějakému počtu. Tady opravdu z různých materiálů lítají čísla - 200 000 sem, 200 000 tam - abychom si potom mohli udělat nějakou představu, protože já o tom budu za chviličku hovořit, kolik lidí přibližně asi tak může v tom náběhu, když si tu korespondenční volbu s největší pravděpodobnosti prosadíte, kolik asi tak přijde. Ale prostě stoprocentně budou existovat seznamy, kolik cestovních pasů České republiky bylo vydáno někde v zahraničí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přednost mají písemné přihlášky k faktickým. Takže nejprve je přihlášen pan poslanec Haas, poté pan poslanec Vondráček a z místa se hlásí pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní předsedající. Já se pokusím, jako jsem se pokusil co nejvěcněji a nejkonkrétněji odpovědět před chvílí panu kolegu Pražákovi, tak vaším prostřednictvím se pokusím úplně věcně odpovědět i na dotaz paní kolegyně Mračkové Vildumetzové. Uvedu tři čísla, vždycky uvedu zdroj. Vzhledem k tomu, že žijeme - a zaplať pánbůh, že žijeme - ve státním zřízení, kde stát nemá žádnou reálnou šanci zjistit zcela přesný počet českých občanů pobývajících v zahraničí, prostě k tomu žádný nástroj - teď myslím legislativní, a říkám, zaplať pánbůh - neexistuje, tak já jsem zjistil na webu ministerstva, protože ten dotaz už tady padal a mohl jsem vystoupit dřív, na webu Ministerstva zahraničních věcí, ta poslední zpráva byla z dubna roku 2021, uvádím i ten čas, tak Ministerstvo zahraničních věcí odborně odhadovalo počet českých občanů dlouhodobě pobývajících v zahraničí na 200 až 250 000 korun (osob), můžu paní kolegyni poslat odkaz na tu tehdejší tiskovou zprávu, řekl bych, že je relativně čerstvá. To znamená, Ministerstvo zahraničí tehdy uvádělo 200 až 250 000 českých občanů dlouhodobě pobývajících v zahraničí. Český statistický úřad zcela přesně na jednotky sleduje počty voličů, kteří požádají o zapsání do zvláštního voličského seznamu pro volbu v zahraničí. Těch v roce 2021 ve volbách do Poslanecké sněmovny bylo na zvláštním voličském seznamu, jednotky teď neuvedu, zapsáno 18 800 a volilo, zaokrouhluji na celé stovky, 13 200. Takže tato tři čísla jsem chtěl jenom uvést k dotazu paní kolegyně. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní jenom přečtu pořadí faktických, abyste měli představu. Nejprve pan poslanec Vondráček, poté pan poslanec Nacher, Zborovský a Novák. A ten, kdo se hlásí z místa, tak jste ale na konci. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Takže logickým uvažováním, jestliže se bavíme o 200, 250 dlouhodobě, tak do té číslovky 600 000 bylo doplněno - to jsou studenti, ti, co jsou pracovně v zahraničí na řekněme krátkodobější pobyt, jestli si to vykládám dobře nebo špatně. Další věc, která nás zajímala, a už to tady padlo, a když tedy jsme o tom začali, tak jsou to osoby, které mají více občanství, než je české občanství.

Já vám tady přečtu něco z té naší besedy během našeho semináře, konkrétní příklad, nějakého pana Jana Šolty. Bratr emigroval před 54 lety, v srpnu tady líbal dlažbu na Václaváku, pak odjel v sandálech pryč. Má občanství dvou států dalších, to znamená, má tři občanství - jedno evropské, to je Česká republika, pak asijské a americké. Nikomu neberu právo volit, a má tedy právo volit ve třech státech. Ty státy jsou někdy třeba proti sobě postavené. On může volit po roce 1990, jezdí sem každý rok, i několikrát během voleb tady byl, ale volit nechodí. Říká, to není slušné. Já platím daně tam, kde žiju, tam nesu dopady své volby a já nebudu volit ještě v dalších dvou státech, jejichž občanství mám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP