(22.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Ty rodiny se přestěhovaly, stát jim i pomáhal. Ale my jako cizinecká policie jsme zjistili, že bohužel tehdy na těch zastupitelských úřadech, na těch generálních konzulátech, kdy ti lidé tam přišli s dokumenty, že pradědeček byl legionář, prostě s nějakou bumážkou, tak oni to nedokázali rozpoznat, ti úředníci, protože na to nebyli vyškolení a vycvičení, a objevili jsme, že tam je dokument z 1890 na laserové tiskárně například. Byly tam laserové tisky a podobně. Ale bohužel už se stalo to, že úředníci jenom ofotili nějaké dokumenty, založili to do archivu. A potom, když se ti lidi přestěhovali a my jsme zpětně vyžadovali, a byly to desítky prosím vás rodin, kdy jsme chtěli, zvali jsme na cizineckou policii, aby přišli a znovu nám doložili ty dokumenty, oni řekli, my jsme tento dokument ztratili. Já se prostě přestěhoval tamhle odněkud z nějaké Besarábie do České republiky, která mi ještě pomohla s tím přestěhováním. Tak najednou se ten doklad ztratil? Já ještě se přihlásím, protože je to velice zajímavé. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Mašek, poté pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Má to být reakce, čili bude to reakce, a děkovaná reakce, na kolegu Haase, vaším prostřednictvím, protože on je tu jediný, který za ministry odpovídá, dokáže dávat validní čísla. Fakt vám za to děkuju. Máte evidentně našlápnuto a budu rád, když se to podaří.

Teď bych ale na vážnější notu. Samozřejmě vy jste tady říkal ty statisíce v těch statistikách. Já vám řeknu konkrétní příklad. Moje dcera se mi pochlubila pasem, který získala její tříměsíční vnučka. Ten pas má platnost šest let. Holka je na tom pěkná, moc se mně to líbilo. My se bavíme o všech těchhletěch pasech. To jsou ta čísla, která tady říkáte. Můj dotaz byl naprosto konkrétní. Ti, kteří mohou být voliči, čili nad 18 let trvale žijící v zahraničí, a mají platný pas, to je prostě jednoduchý průnik několika informací. A ta číslovka by mě strašně zajímala, protože o tu tady jde a o tom se vlastně tady celou dobu bavíme. Takže pokud mi ji poskytnete vy jako tiskový mluvčí ministerstev anebo ministři, takový údaj, tak budu rád.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o oslovování pana poslance mým prostřednictvím. Současně zkonstatuji, že se nyní hlásí zase několik poslanců s faktickými - pan poslanec Zlínský, Lang a Haas, poté se s přednostním právem hlásí pan ministr Rakušan, takže mohou být otázky i zodpovězeny. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím bych měl dotaz na pana poslance Haase. Předem avizuji, že si ho velmi vážím jako velmi slušného člověka, a také budu mít na něho slušný dotaz. Byla tady zmíněna paní předsedkyní Schillerovou novela zákona o nabývání občanství a bylo tady zmíněno, že podle novely tohoto zákona bude mít nárok na občanství čtvrtá generace potomků emigrantů. Zajímalo by mě, jestli to číslo, které tady pan poslanec Haas zmiňoval, to znamená to číslo 250 000, jestli už je tam tedy počítáno s touto novelou toho zákona. Protože já už jsem to také tady zmiňoval, že tím, že to bude čtvrtá generace toho dotyčného imigranta, tak podle modelové situace porodnosti 2.0 vlastně on bude mít teoreticky osm potomků. Takže zajímalo by mě, jestli se počítá s novelou toho zákona při tom odhadu. A pokud se nepočítá, tak se ptám pana poslance Haase, co to tedy udělá s těmi 250 000 v těchto případech, že už to bude ta čtvrtá generace, která, když to řeknu trošku nadsazeně, už se jaksi rozplemení, až bude pátá generace, tak už to bude 16 potomků, a tak dál, a tak dál. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní se hlásí pan poslanec Hubert Lang, poté pan poslanec Karel Haas, paní poslankyně Martina Ochodnická a s přednostním právem pan ministr. Prosím, na průběh rozpravy.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já budu pokračovat fakticky, potom se asi k tomu dostanu ještě ve svém projevu, už jsem tam druhý na řadě, ale nedá mi to.

Sněmovní tisk 585, opět poslanecký návrh, za mě z toho opravdu číší to, jednak zákon, který tady projednáváme, jednak to, co tady prostě přistálo v našem systému, všechno to je opravdu, abyste získali nějaké voliče. Prostě tady v tom návrhu je napsáno, že se může k českému občanství... a bude se prostě posuzovat, přihlásit se k českému občanství osoba, jejíž praprarodiče ztratili české občanství v roce 1948, kdy byla ukončena linie českého a československého občanství v dané rodové linii. Teď je tady: U takových osob nelze ani předpokládat již nyní žádnou vazbu ani vztah k České republice, její zvyky, kulturu, jazyk či tradice. Už i v případě, že by český občan byl pouze prarodič-žadatel, lze o vazbě silně pochybovat, nepožádá-li ani rodič žadatele o české občanství.

Vy tady prostě budete nabízet, nabízet na podnosu, české státní občanství lidem jenom proto, abyste si vytvořili, opravdu na mě to takhle působí, abyste si vytvořili vůči nim nějaký závazek. Oni vám budou vděční, protože samozřejmě my máme dobrý pas, jeden z nejlepších na světě, máme dobré zdravotnictví, z toho samozřejmě ti lidi sem můžou přijet, můžou tady čerpat nějaké výhody a podobně, pak sem najedou na penze a podobně. A vy lidem, kteří vůbec o České republice nic nevědí, jak to tady z toho vyplývá, pofidérně to někde čestně prohlásíte... Já opravdu mám s tím tu zkušenost. Kdo to bude posuzovat, prosím vás, že v roce 1948 někde tady byly nějaké dokumenty? Ti lidi na to nejsou vyškolení, nejsou na to vycvičení. To je prostě...

A na druhou stranu tady máte cizince, kteří tady procházejí krátkodobým, dlouhodobým, trvalým pobytem, potom musí vědět naše nacionále, a my jim třeba bráníme v českém občanství, prostě velice těžko se k němu... A oni se hlásí k nám. Chtějí tady s námi žít, chtějí získat české pasy. To je prostě čistý účel z vaší strany! Prosím vás, kdo se na to dívá, my tady budeme rozdávat české občanství lidem, kteří s námi nemají vůbec nic společného! Je to hanba! Je to ostuda!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, tohle bylo opravdu na hranici faktické, protože se to už týká i jiného tisku. Poprosím opravdu ve faktické na průběh rozpravy k našemu projednávanému bodu.

Nyní se hlásí pan poslanec Karel Haas, poté paní poslankyně Martina Ochodnická, poté s přednostním právem pan ministr Rakušan. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, paní předsedající. Vidíte, že se usmívám. Jdu ale s jednou - pokusím se - vtipnou replikou a s jednou vážně míněnou větou zareagovat na tvrzení, že tady Karel Haas vystupuje za ministry, nebo jak zaznělo, ale nějak takhle znělo.

Tak prosím vás, nejprve nevážně. Jeden kolega mně dneska říkal, ty jsi ten, koho si opoziční ústa berou nejčastěji do úst. Jo? Tak tohle byla slova jednoho mého kolegy. Tak to je nevážně.

Ale teď prosím vás vážně. Já předpokládám, že i opozice vnímá, že jsme jedna vládní koalice. Za koalici logicky vystupují jak jednotliví ministři, tak jednotliví poslanci. Dokonce nás k tomu často vyzýváte, aby vystupovali i koaliční poslanci. Tak se o to zcela normálně snažím. Není to žádná - a nikdy bych si na to netroufl, nemám na to a nemůžu se tomu rovnat, jednotlivým gesčním ministrům. Myslím si, že za jakoukoliv vládní koalici v jakékoliv politické konstelaci a v kterémkoliv volebním období v moderní historii naší země vystupovali jak ministři, tak poslanci.

A teď abych byl konkrétní, předpokládám, že jste zavnímali, a tam si myslím, že nebyla pravdivá vaše věta, že se tady nevystupuje. Já si vybavuji několik velmi věcných vystoupení pana ministra Rakušana, tam nemusím prostřednictvím, který se snažil zcela věcně reagovat na mnoho vašich dotazů. Vybavuji si vystoupení kolegyně Potůčkové, prostřednictvím paní předsedající, která mluvila velmi věcně dnes. Vybavuji si vystoupení kolegy Michala Zuny, kolegy Matěje Ondřeje Havla, opět prostřednictvím paní předsedající. To znamená, tvrzení o tom, že nějakým způsobem suplujeme práci ministrů, se opravdu nezakládá na pravdě. Myslím, že to není uctivé ani vás, ani nás. Myslím si, že naši ministři a naši poslanci se standardně doplňují tak, jak to má být. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, i za dodržení času. A nyní paní poslankyně Ochodnická. Prosím.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Děkuji moc, paní místopředsedkyně. Ráda bych se obrátila vaším prostřednictvím na paní předsedkyni Alenu Schillerovou, která tady zmínila tisk týkající se státního občanství. Já jsem spolupředkladatelkou a jsem členkou podvýboru pro styky s krajany, o kterém tu bylo několikrát mluveno. A ráda bych jenom zmínila velmi důležitou informaci o tom, že jsme byli Ministerstvem zahraničních věcí upozorněni hned na začátku funkčního období, že k tomuto tisku došlo k jakési diskriminaci třetí generace. Ten tisk byl na stole již v roce 2013, prosím pěkně. S poslaneckými návrhy a změnou potom odešel do Senátu s tím, že v té třetí generaci už měli ti, kteří se chtěli přihlásit ke státnímu občanství, pouhý jeden rok na to, aby tak učinili. Senát nám to vrátil, respektive tehdejší Poslanecké sněmovně to vrátil. A Poslanecká sněmovna přehlasovala senátní návrh. Tak to jenom abychom se vrátili do historie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP