(22.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Mašek k průběhu rozpravy, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. V podstatě navážu na kolegu Raise ohledně těch studentů. My to nezpochybňujeme. Ti studenti jistě mají platné pasy, platné doklady, dá se to verifikovat. Jsou to většinově vaši voliči, ale v tom ten problém opravdu není. Problém je v tom, kdo jsou ti ostatní, na které se teď spoléháte. A tímto bych chtěl požádat, protože tady není ministr zahraničních věcí, ale je tady pan ministr vnitra, aby pánové rukou nedílnou spolu získali informace a informovali nás, kolik Čechů v zahraničí, kteří dlouhodobě nežijí v České republice, čili žijí mimo Českou republiku - nejedná se tady tedy o studenty jako takové, ale o lidi, kteří mají minimální kontakt s vlastí - kolik takových lidí je držiteli českého státního pasu, čili číslovku, a kolik z nich je držiteli českého státního pasu, který ještě platí. To je číslovka, ke které bychom se měli potom upírat, protože tito lidé by měli mít možnost si zažádat na ambasádě o volební lístky, ti by měli mít právo volit a samozřejmě by to mělo být podpořeno tím, jak už jsem tady jednou zmínil, že by si měli nechat verifikovat platnost tohoto pasu místní autoritou, což je jistě možné, a Česká republika by prohlášením mohla říct, že tyto místní autority bude akceptovat v tomto úkonu, a samozřejmě si nechat verifikovat i svůj podpis. Vždyť je to úplně normální.

Když už jste vymysleli - já jsem to tady nazval tím kočkopsem - a pro jedny volby chcete korespondenční volbu, která potom už zřejmě nebude, tak byste s tímhle měli souhlasit. A já vás o podporu poměrně logické myšlenky žádám, protože vás považuju za 200 lidí, které jsem poslali voliči do Sněmovny, a předpokládám, že mentálně se na tomhle asi shodnout můžeme, že to má logiku. Děkuji. (Předsedající: Čas prosím.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní předsedkyně Alena Schillerová. Ještě načtu omluvu. Omlouvá se paní poslankyně Knechtová od 19.30 do 21.30 z pracovních důvodů. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak já to zkusím snad naposled, protože stále, neustále se tady točíme kolem té studie dopadů, kolik to bude se týkat občanů, jaká je dojezdová vzdálenost a tak dále. Já už se tady opakovaně, ale opravdu opakovaně ptám na ten legislativní plán prací. A když už se k tomu vrátím, tak abyste věděli, jak to probíhá, co se týče věcných záměrů zákona a co se týče potom samozřejmě samotného paragrafového znění zákona.

Když vytvoříte věcný záměr zákona, máte 15 dní, dáváte ho do mezirezortního připomínkového řízení, probíhá to nějakým tím kolečkem. To, co tady neustále vzýváte a říkáte, to mezirezortní připomínkové řízení, kde se vyjadřujou všechna ta dotčená ministerstva, a nejenom ta, i další organizace, pak je 60 dní, samozřejmě zapracujete, musíte vypořádat ty připomínky a tak dále, to je opravdu zdlouhavé. Pak se dostáváte na Legislativní radu vlády - věcným záměrem. Legislativní rada vlády má 60 dní na to, aby projednala tento věcný záměr, s tím, že vám může vrátit k dopracování, přerušit a tak dále. Poté co je schváleno vládou, ten věcný záměr, tak se dělá teprve to paragrafové znění a ve své podstatě jedete opět stejné kolečko. Zase musíte předložit, dáváte do mezirezortu, tentokrát ne na 15, ale na 20 dní, s tím, že už to musí mít patřičné náležitosti, to znamená, studii dopadů, předkládací, důvodovou a tak dále zprávu.

Já se opět ptám, jestliže to byl pro vás tak fatální a důležitý zákon, proč jste tato dvě kolečka neudělali? Proč jste to neměli v tom legislativním plánu prací? Proč jste s tím nepočítali? Jenom mi řekněte - ano, my jsme počítali s tím, že to dáme poslaneckou iniciativou, byť to pro nás byl důležitý zákon, ale nechtěli jsme to dělat řádným legislativním procesem. A je to hotové, ne? (Předsedající: Čas.) Já se nebudu furt ptát dokola. (Předsedající: Čas prosím.) Ale opravdu bych to ráda slyšela od pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já, než jsem se dostala ke slovu, tak navazuji nebo reaguji zřejmě na tu přestřelku, která tady proběhla s panem poslancem Haasem. Ale já vůbec nebudu řešit sudetské Němce, chraň pánbůh. Já si myslím, že ta přestřelka se týkala sněmovního tisku 585, což je poslanecký návrh. Já jsem udělala rešerši toho poslaneckého návrhu. Tam skutečně najednou nám z nebe spadlo, nevím proč teď, to je vloženo do systému 15. listopadu 2023 a týká se to, je to novela zákona o státním občanství, kde mají nabývat... nebo rozšiřuje se portfolio dalších občanů, kteří mohou získat, nabýt české občanství.

Jsou tam tři takové skupiny. Jednak potomci občanů, kteří občanství pozbyli v letech 1948 až 1990. Tam může nabýt takzvaným prohlášením, pokud jeden z praprarodičů pozbyl české občanství od 25. února 1948 do 20. března 1990 - nemám tolik času to číst celé. Pak je tam druhá skupina, potomci českých občanů narození mezi lety 1949 a 1969 v zahraničí. To znamená, každá fyzická osoba, která se narodila v době od 1. října a tak dále. A pak je tam třetí skupina - pomoci (potomci) občanů, kteří měli k 31. 12 1992 československé občanství. Není to úplně jasné, je to až do čtvrté generace.

Není k tomu žádná důvodová - nebo velice stručná důvodová zpráva. Není k tomu logicky žádná RIA, samozřejmě, to znamená hodnocení dopadů, a najednou nám tady tato novela, opět poslanecká, spadla z nebe. Proč? Proč v době, kdy tady projednáváte způsobem, který se nám samozřejmě nelíbí, korespondenční volbu, tak proč tady máme opět spadenou z nebe novelu zákona o státním občanství, která tedy rozšiřuje - samozřejmě musela bych to vzít podrobněji - (Předsedající: Čas.) - rozšiřuje až do čtvrté generace (Předsedající: Čas prosím.) okruh státních - ano, omlouvám se - příslušníků? Proč? Vysvětlete to prosím. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Haas, poté pan poslanec Lang. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo. Vidíte, že se usmívám, a rád jsem se stal informačním zdrojem pro kolegy. Takže kolegovi... Prostřednictvím paní předsedající jsem před chviličkou kolegovi Maškovi slíbil i ten přesný počet cestovních dokladů vydaných. Přesné počty vydaných cestovních pasů jsou po jednotlivých letech sledovány, jsou na stránkách Ministerstva vnitra. Já jsem to dohledal do roku 2021 a je to po letech, tak já uvedu poslední, ať nezdržuju, tři roky, 2019, 2020, 2021: 631 891 v roce 2019, v roce 2020 275 849, v roce 2021 440 470. To znamená, za ty tři poslední roky, které jsem zmiňoval, oscilace mezi 275 až 631 000. Chci ale podotknout, že to je samozřejmě statický údaj o počtu cestovních dokladů. Takto mám časovou řadu od roku 2000, to znamená za 21 let, a musíte si do toho nějakým způsobem už každý z vás sám, řeknu, interpolovat to, že samozřejmě cestovní doklady mají v závislosti na věku českého občana - do 15 let a nad 15 let - rozdílnou dobu platnosti. To znamená, nějak si prosím vás do toho sami interpolujte to, že ty doklady tady v těch dvou věkových skupinách samozřejmě pozbývají platnosti, čili nedají se ta čísla jenom mechanicky načítat. Ale to už je možná až moc edukativní. Tak jestli takhle ta číslo stačí?

A stejně jako jsem kolegyni Mračkové Vildumetzové teď, prostřednictvím paní předsedající, že ji zmiňuju, poslal odkaz na oficiální stránku Ministerstva zahraničních věcí s odhadem (počtu) českých občanů pobývajících dlouhodobě v zahraničí, tak panu kolegovi Maškovi pošlu odkaz na ty počty vydaných cestovních dokladů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju pěkně. Nyní se hlásí pan poslanec Lang, poté pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já bych chtěl zareagovat tady na naši předsedkyni poslaneckého klubu a v průběhu dnešního dne i na poslance Bělora, který je člen nebo předseda podvýboru pro krajany. Já jsem se nedostal v té faktické, v té smršti, k tomu, abych na to odpověděl. I tady zaznívá, že vlastně ve své podstatě tady máme zákon, novelu zákona o správě voleb, která - prostě tady bylo řečeno, že 20 let se s tím nic nedělo. Teď se to najednou rychle tlačí. Teď tady vidím ten tisk 585, opět poslaneckou iniciativou, to znamená, zase tam nemáme RIA. A je to tak zásadní věc, jako je nabývání českého občanství.

Já vám řeknu svoji osobní zkušenost. Já, protože jsem pracoval 30 let v cizinecké policii, tak v 90. letech po revoluci byl přijatý zákon, já vám ho potom můžu vyhledat, ještě Federální shromáždění, v kterém se jednalo o nabývání českého občanství pro naše krajany, kteří byli na východě, v Ruské federaci, na území Ukrajiny, kdy prostě z Rakouska-Uherska tam chodili specialisti, potom tam byli legionáři, a byla snaha těmto lidem pomoci a nějakým způsobem je jaksi vrátit do lůna České republiky. Byly tam krajanské spolky, které některé opravdu měly zaregistrovány své lidi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP