(23.40 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Ten argument, že Wintonova vnoučata chtějí občanství a nemají na něj nárok, je argument, který je zmiňován jak v důvodové zprávě toho zde zmiňovaného souvisejícího zákona, ale je to také argument, který je normálně diskutovaný v médiích. Takže mně přijde opravdu nevhodné paní poslankyni kvůli této věci jakkoliv napadat, natož vyzývat k omluvě takovým tónem, jaký tady byl. Opravdu si myslím (hlasy z pléna), že toto by bylo třeba používat velmi zřídkavěji. (Předsedající: Nepokřikujte prosím.) Děkuji za zvážení v budoucích vystoupeních.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jsou zde ještě tři faktické poznámky. Jako další vystoupí pan poslanec Vladimír Zlínský, poté pan poslanec Jiří Mašek a paní poslankyně Eva Decroix. Máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já už nebudu dmýchat tu diskusi s paní poslankyní Ochodnickou, vaším prostřednictvím. Nejspíš bude chyba na mé straně. Nemám právní vzdělání, takže se přiznám, že té odpovědi jsem moc nerozuměl. Nevím, jestli tomu rozuměli ostatní poslanci, případně občané, kteří to sleduji. Nicméně jsem se ptal i na to, proč čtvrtá generace ano a pátá generace ne, tak na to mi nebylo odpovězeno. Ale prostě beru to na sebe, asi jsem to nepochopil dostatečně. Ještě se tedy podívám na tu odpověď a budu přemýšlet, co tím tedy chtěla paní poslankyně říci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Jiřího Maška. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Od několika předřečníků tady padly úvahy o státním občanství a jeho získávání, konkrétně od kolegy Langa. Myslím si, že většina států si velmi, velmi rozmýšlí a chce jasné doklady předtím, než to státní občanství udělí. My jsme se teď dostali do situace takového přání vlastně co nejvíce lidem na celém světě, kteří prokážou jakýkoliv příbuzenský vztah k někomu, kdo kdysi delší dobu pobýval nebo se narodil v České republice, tak mu to umožnit.

Já vás musím i jako lékař upozornit na určité konsekvence. Tohleto rozdávání státních občanství a toto přání získat co nejvíce voličů z celého světa se pojí také s tím - pak si na to jednou vzpomeňte - že v podstatě to kupování si voličů ze zahraničí znamená, že ti lidé se sem mohou jako čeští občané, držitelé českého pasu, na stáří vrátit a například konzumovat výhody našeho sociálního a zdravotního systému. Pokud si ještě uvědomujete, patří pořád k těm nejlepším na světě a pořád k těm nejlacinějším na světě. Vidíme to, že i cizinci jako samoplátci se rádi dostávají do České republiky a tyto služby si legálně u našich zdravotnických zařízení nakupují. Proč by to dělali? Přijedou na stáří do České republiky, přihlásí se do zdravotního pojištění, víme, že to je zhruba 2 000 korun. I kdyby si měli platit ty 2 000 korun měsíčně do budoucna, tak je to ta nejlacinější péče, za kterou vy si je teď kupujete. Těch konsekvencí je tam hodně. A všechny ty státy si udělení státního občanství velice pečlivě hlídají a vědí, proč ho třeba často neudělí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Evy Decroix, potm paní poslankyně Eva Fialová.

 

Poslankyně Eva Decroix: Já vám velmi děkuji, pane předsedající. Prosím jenom velmi krátce. Zkusím tady ocitovat článek, Lidové noviny, 16. února 2023. Wintonova vnoučata chtějí občanství, nemají na něj nárok. Historickou křivdu Česko bez nového zákona nenapraví.

Prosím, pro toho, kdo si tento článek dohledá, tak tam najde i svědectví vnučky Wintonových dětí, která je velmi smutná z toho, že nemůže získat české občanství, a to z jednoho prostého důvodu. Pan Zlínský tady zmínil, že lhůta jednoho roku, která byla v minulém návrhu zákona, takzvaně zmizne. Ano, a právě ta lhůta jednoho roku byl ten problém, protože ta Wintonova vnoučata neměla čas si v té jednoroční lhůtě opatřit - a tady zase opakuji - veškeré doklady, které dokazují to občanství. Bavíme se tady od rána o tom, že je možné získat občanství prohlášením. Prosím, není. Žádné prohlášení nestačí. Je nutné doložit tu příbuzenskou vazbu. Prosím, kdokoliv si ten zákon otevře, jsou tam tři paragrafy, bavíme se o tom dva dny. Je to velmi jednoduchá problematika. Nadále je nutné dokazovat pokrevní pouto. Prosím, nedělejme si v zahraničí větší ostudu, než je to nutné.

Prosím, proč čtvrtá generace? No to je velmi prosté. Protože to je ta, která nyní žije, a to je ta, kterou my potřebujeme oslovit. V okamžiku - zde prosím, to je důležité - kdy čtvrtá generace si může takzvaným prohlášením získat občanství, tak pátá generace jej získává ze zákona. Nebo pokud jeden z rodičů je českým občanem, tak jeho děti jsou nadále taktéž českými občany. My právě proto, že tam máme ten jeden výpadek té jedné generace, tak to z té třetí rozšiřujeme na čtvrtou a jenom tím napravujeme tu jednoroční lhůtu, která se tady nepovedla v minulých volebních obdobích.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Další tři faktické poznámky. Nejprve paní poslankyně Eva Fialová, pan poslanec Igor Hendrych a pan ministr Marek Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Vrátím se ještě na reakci k panu ministrovi, kdy jsme tady probírali, a musela jsem to dohledat, ohledně platnosti pasů, občanek a tak dále, že naše občanství se prokazuje buď platným občanským průkazem, platným cestovním dokladem, osvědčením ne starším než jeden rok nebo listinou o nabytí nebo udělení státního občanství České republiky ne starším než jeden rok.

Můj praktický dotaz zní - potřebuji to vysvětlit, protože se v tom ztrácím, ať je to od vás, nebo od někoho z navrhovatelů. V případě, že budu žádat o korespondenční volbu, přičemž v § 57a odst. 4 píšete, že žádost podle odst. 2 musí obsahovat jméno a příjmení voliče, datum narození, adresu, kde má volič bydliště mimo území České republiky, a adresu, na kterou mají být písemnosti ke korespondenčnímu hlasování zaslány, popřípadě údaj o tom, že si volič převezme písemnosti u zastupitelského úřadu sám nebo prostřednictvím osoby, která se prokáže plnou mocí s úředně ověřenými podpisem voliče - a není tady to, že dokazuje, že je občanem České republiky. Já se ptám: To datum, platnost toho dokladu je k datu podání žádosti o korespondenční volbu, nebo k datu voleb, což by mi přišlo logičtější? Ale když to není v žádosti, tak jak se to bude ověřovat?

Pak mám dotaz: Když náš občan ztratí občanský průkaz, dostane náhradní, nebo se bude vdávat, je mu ustřižen růžek, tak v tu chvíli nemůže volit, protože není platný. Tak jak se to bude dokazovat v té cizině, když mu někdo tento doklad odcizí mezitím v té době, co si požádá? Pro mě je to praktický dotaz. Jestli jste ochotni se o tom bavit, jestli to bude v prováděcí vyhlášce, anebo ochota dát to přímo do zákona? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Další faktická poznámka, pana poslance Igora Hendrycha. Připraví se pan ministr Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem se k tomu nechtěl vyjadřovat. Ano, oblíbená teze tady, ale protože jsme otevřeli v podstatě diskusi k jinému tématu, což bylo před chvílí kritizováno a následně už ne, tak stručná poznámka, kterou jsem chtěl v projevu říci, co se týká vlastně nabývání toho občanství u čtvrté generace. Trošku z jiného soudku. Já tak přemýšlím tam a zpátky o téhleté věci a říkám si, my budeme teoreticky sedmiosminovému cizinci, to je ta čtvrtá generace, to je ten člověk, který je sedmiosminový cizinec, pokud je to čtvrtá generace, a všichni ostatní předci v té linii budou cizinci, bude to občan jiného státu, předpokládám, že v mnohých případech ani nebude umět česky - tak my mu dáme jenom tak občanství bez splnění poměrně přísných podmínek, které tady máme. Já si myslím, že to je výzva, teď to trošku možná přeženu, ale v jednotlivých případech výzva pro cizí zpravodajské služby. Vždyť to je úplně úžasné! My dáme český pas člověku, který nemá vůbec žádnou loajalitu k České republice, logicky ji nemůže mít. Vždyť to je úplně nádhera, cizí zpravodajské služby se potenciálně mohou radovat! Prostě mají člověka, který sem může kdykoliv nerušeně přijet, nenápadně se zapojit do života v České republice. Přitom k České republice vůbec nebude cítit žádnou loajalitu. Odkud by ji také vzal, když se narodil někde jinde a najednou mu spadlo občanství do ruky? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP