(9.20 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Ještě než vám dám slovo, paní poslankyně, načtu omluvy, které v mezičase dorazily. Dorazila omluva paní poslankyně Marie Jílkové od 12 až do 9 hodin, asi následujícího dne, z rodinných důvodů, omlouvá se pan poslanec Jiří Kobza od 11 do 14 hodin a od 17.30 do 21.16 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Michal Šalomoun do 10 hodin a od 12 hodin z pracovních důvodů. To by byly zatím došlé omluvy.

Ještě chviličku posečkám, než sál opustí kolegyně a kolegové, kteří nyní nechtějí hovořit, a bude prostor pro vaši faktickou poznámku. Tak prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Chtěla jsem zareagovat ještě samozřejmě, protože pan poslanec měl i včera deset minut, Hubert Lang, vaším prostřednictvím, tak jsem chtěla zareagovat na to, co vlastně bylo v těch deseti minutách včera, kdy tady naznačil ohledně zneužití těch obálek. Shodou okolností včera napříč politickým spektrem přišel vám do vašich schránek z Ameriky e-mail pána, který se ptá, nebo který dává jasný podnět: "Přestože žiji v USA přes 25 let, sleduji politiku v České republice velmi pozorně, na rozdíl od mé manželky, dvou dcer, syna a dvou plnoletých vnuček, které se narodily v USA. Všichni máme jak občanství americké, tak české. Proč ten úvod? V tuto chvíli mám hypoteticky v ruce jednu svou volební obálku a šest obálek mé rodiny, které by bylo úplně jedno, komu to obrazně hodím. Takových rodin je v USA docela dost. Troufám si tvrdit, že v komunitě, kde žiji, je jich x, kde je přibližně 300 až 350 občanů České republiky, by nebyl problém si obstarat dalších x platných volebních obálek a ovlivnit volby. Můžete se prosím k tomuto vyjádřit v parlamentu, jak je toto právně ošetřeno? Prosím o vyjádření jak koalici, tak opozici. Záměrně neuvádím, čí jsem volič ani jméno. Nestydím se za své názory, ale pociťuji, že bruslím na tenkém ledě, a toho se nemůžu nějak zbavit."

Takže já bych tedy chtěla samozřejmě v návaznosti na to, co řekl můj předřečník, se zeptat, jak je toto ošetřeno? On sám pisatel říká, že není problém - není problém - odvolit kompletně za celou rodinu, protože je ve své podstatě nezajímá, co se děje v České republice, protože volí v Americe. (Předsedající: Čas.) A tam je to zajímá.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní se s faktickou hlásí pan poslanec Pavel Bělobrádek, následně se připraví paní poslankyně Mračková. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedající. Dobré ráno. Chci zareagovat na kolegu Langa. On už tady minule, před několika měsíci, hovořil o tom, že je hanba, že omezujeme dobu na projev, omezení řečnické doby. On to tenkrát nazval, že to je ze strany vládní koalice hanba. Dneska opět tady fňukal. Tak já mu připomenu, opět, pro vás, to jste tady tenkrát nebyli, KDU-ČSL byla v té vládě a tehdy se omezila řečnická doba už v roce 2016 na dvakrát deset minut. Není to žádná hanba. Je to zcela demokratická záležitost podle jednacího řádu. Tak už tady nefňukejte! A v roce 2014 - může paní kolegyně Jermanová zase říct, že mluvím z cesty, ale byla to ona, paní kolegyně Jermanová, která navrhovala, aby se řečnění na dvakrát deset minut dostalo do jednacího řádu. Je to téměř deset let.

Tak už tady přestaňte! (Zvyšuje hlas.) Je to stejné jako včera s faktickými poznámkami. A je úplně jedno, když tady pan kolega Juchelka tuhle říkal, že si na to dobře vzpomíná, že to bylo v rouškách, že to bylo za mimořádné situace. Není to pravda! A je úplně irelevantní, jestli ta situace byla u bodu, který byl v nějakém režimu, protože k tomu jednací řád přistupuje stejně, jestli jsme v legislativní nouzi, nebo ne. Tak už toho nechte! Sami jste to navrhovali! Sami jste to chtěli prosadit! Je to už téměř deset let. Společně s KDU-ČSL jste to navrhli a prosadili, že se omezila řečnická doba. Tak prosím vás, už toho nechte! Je to fakt trapné! Akorát se opravdu tady zesměšňujete! (Potlesk z koaličních lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vnímám, že je zde přednostní právo klubu hnutí ANO, ale mám tady logicky pět faktických poznámek k tomuto vystoupení. A ty mají přednost. Nejprve je přihlášen pan poslanec Lang s reakcí, poté pan poslanec Ondřej Babka, Tomáš Helebrant, paní poslankyně Peštová. Pan poslanec Lang je jako první s reakcí přihlášen. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. No tak já jsem myslel, že dnešek prostě proběhne absolutně v klidu. A chtěl bych reagovat na předřečníka, pana Bělobrádka. Já nevím, proč tady zvyšujete hlas, proč tady říkáte, že my tady fňukáme. Prosím vás, já mám mandát, já tady snad mohu říci, že v tomto zákoně, který se domnívám, že prakticky by měl být odsouhlasen nějakou stodvacítku jako ústavní většinou, protože se jedná o zásadní věc, že jsem řekl, že nejsem schopný během dvaceti minut vznést všechny argumenty? Já tady zastupuji nějaké voliče, kteří mají nějaký názor.

A já tady prosím vás nefňukám. Já nevím, kde jste k tomu přišel? Proč tady zvyšujete hlas? Asi to ukazuje nějakou nervozitu ve vašich řadách. Prostě opravdu budeme se tedy pouštět do nějakých vzájemných invektiv? Budeme tady hovořit, že strana s 35 % tady se nechá urážet? A já tady fňukám jako? Pětatřicetiprocentní zastoupení proti dvouapůlprocentnímu zastoupení? To je velké fňukání a malé fňukání tedy. (Pobavení v sále.)

A jestli se domníváte, že jsme nějaká partička, že nás tady zvýšeným hlasem prostě a vaším nějakým charismatem, že jste tady dlouho, že nás tady umlčíte a že my budeme prostě šoupat nohama v koutě, jak říká paní Pekarová Adamová - moje nectěná nepředsedkyně Poslanecké sněmovny, kterou nemůžu uznávat po tom, co tady předvádí. Tak prosím vás, takhle ne. My se vás nebojíme. My tady vydržíme. Já se s vámi tady můžu pošťuchovat, nebo fňukat. Já tady budu fňukat za zájmy našich voličů. Proti vašemu fňukání bude naše fňukání. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Babka. Připraví se pan poslanec Helebrant. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, budu také reagovat na kolegu Bělobrádka vaším prostřednictvím, který tady řekl, že je to stejné jak s těmi faktickými poznámkami. No není. Ty faktické poznámky, jak jste se opět včera snažili nám je zatrhnout tím, že omezíte řečnickou dobu na dvakrát v rozpravě včetně faktických poznámek, tak k tomu nikdy nedošlo. Došlo k tomu již zmiňovaným kolegou Michálkem 4. března 2023, kdy jsme zrušili předchozí usnesení Sněmovny, ve kterém jste vy schválili, že to omezení na faktické poznámky se váže i na přednostní práva. Vy jste totiž v tom březnu ve stavu legislativní nouze přijali usnesení, ve kterém jste omezili i přednostní práva. Potom byla tady ta velká debata. Potom byla ta dohoda z grémia, po kterém jsme tedy přijali všichni tady to usnesení o omezení faktických poznámek. A to je ten rozdíl, že to bylo po dohodě s grémiem a po tom, co vy jste tady chtěli zásadním způsobem omezit i ta přednostní práva. My si to moc dobře pamatujeme. A já si dokonce pamatuju, že kolegyně Táňa Malá tady v tom březnu pro to ani nehlasovala, protože přesně říkala to, že vy jste schopní to do budoucnosti zneužít. A to se přesně včera stalo. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová, Jana Mračková Vildumetzová a poté pan předseda Aleš Dufek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, reaguji taky na kolegu Bělobrádka, protože si myslím, že tady to byla jako ukázka nezvládnutých emocí. A chtěl bych mu připomenout to, že se nejedná o žádné fňukání. My jsme měli nějaké legitimní očekávání a to legitimní očekávání toho, že tady budeme moct diskutovat, jsme měli proto, protože místopředseda této vlády a pan ministr vnitra Rakušan minulý týden uvedl následující: "Vůbec tady nebudu nijak kriticky zpochybňovat průběh debaty. Je to legitimní právo kohokoliv diskutovat ať už v obecné rozpravě, nebo faktickými připomínkami. Je i právo řečníka, klobouk dolů před jeho vydrží, strávit 12 hodin u řečnického pultíku. Je to prostě právo, je to parlamentní diskuse a já to nezpochybňuji. Budu teď respektovat to, že vy se budete dál hlásit, budu poslouchat, psát si poznámky, ale dejte mi možnost potom celistvě vystoupit v takové délce, jako to třeba předvedl váš kolega Vondráček. Myslím, že je to zcela legitimní přístup." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP