(9.30 hodin)
(pokračuje Tomáš Helebrant)

A já na základě tady toho prohlášení jsem očekával, že budeme moct diskutovat. Proto jsme velmi překvapení - vy tomu říkáte fňukání - když ta debata byla omezena a byla nám zkrácena řečnická doba. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já samozřejmě taky zareaguju na pana poslance Bělobrádka. Já si myslím, že to bylo zbytečné, to, co vlastně, ten útok, který tady byl na nás. V každém případě sáhněte si všichni do svého svědomí. EET jste tady blokovali víc než rok. Jednací den byl maximálně devatenáctá, nebo respektive do jedenadvacáté hodiny. Nikdo tady vás nedehonestoval tím, že jste tady museli být přes noc, několik dní, že byste jeli noc, den, noc, den nebo den, noc, to je jedno. V každém případě to byla důstojná debata a přes rok jste to blokovali. Přes rok jste to blokovali jak svými vystoupeními, tak svými faktickými poznámkami a nikdo vám neřekl ani popel.

Ve své podstatě na nás jste najeli nátlakovou metodu, to znamená, co vydržíte, vydržíte, prostě pojedete přes noc, pojedete, dokud nepadnete. V každém případě tady, co bylo řečeno s těmi 20 minutami, uvědomte si jedno, že vystoupili pouze dva naši poslanci. Byla to paní Babišová a byl to pan Nacher. A hned poté, ano, vystoupil pan Tomio Okamura s velkým projevem, nebo jedenáctihodinovým projevem, komu čest, tomu sláva, já bych to asi nedala, myslím, že ani vy byste to nedali - v každém případě hned potom jste nás utnuli a dali jste nám každému dvakrát deset minut. Takže ano, jestli chcete jít tím heslem, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, tak můžete pokračovat.

Ale já bych to docela ráda vrátila zpátky na ty koleje. Já jsem tady dala věcný dotaz, zareagovala jsem na svého předřečníka, pana poslance Huberta Langa, prostřednictvím paní předsedající, a já bych docela ráda věděla, jak to máte ošetřené. Ten pán dal legitimní dotaz. Myslím si, že tady jasně bylo řečeno: mám v ruce šest lístků, můžu ovlivnit svoji komunitu kolem sebe, budu mít těch lístků mnohem víc, splním ty podmínky ve své podstatě, to vaše čestné prohlášení, nebo jak vy to tam budete mít nazváno (Předsedající: Čas prosím.) a jak to ošetříte? (Předsedající: Čas!) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan předseda Aleš Dufek. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Můžete si udělat čárku? Prý si děláte čárky. Už mám čárku, ano? Za faktickou poznámku. Je to skvělé, čeho jsme se dočkali v této době, že se dělají čárky.

Já bych si dovolila reagovat na pana předsedu Dufka, protože on vystupoval se svým návrhem v rámci faktické poznámky a má právo na to tady dát procedurální návrh, aby se jednalo po 19., 21. a 24. hodině. Já bych se jenom chtěla zeptat, vidím, že tato vláda se rozhodla, že si bude dělat vlády vždy ve středu, zpravidla od 14 hodin. A mně opravdu připadá nedůstojné, že souběžně s tím běží Poslanecká sněmovna. Chtěla bych se zeptat, jestli tedy to jednání třeba dneska bude přerušeno, protože si myslím, že když zasedá Poslanecká sněmovna, tak má zasedat Poslanecká sněmovna. A když zasedá vláda, tak by měla být v čase jiném. (Předsedající: Paní poslankyně...) Já samozřejmě reaguji na to, pane předsedo, reaguji na to, že tady byl nějaký návrh na to, že se bude jednat, tak já se ptám, jestli bude přerušené jednání, když je jednání vlády? Protože se to stává pravidlem. (Předsedající: Ta souvislost není zcela zřejmá.) A vy jste si nastavili to, že budou Sněmovny do 14 hodin, proto se v tuhle chvíli ptám, jakým způsobem tedy dnes bude navržené jednání Sněmovny? Protože jsem si přečetla na stránkách Úřadu vlády, že dnes opět od 14 hodin zasedá vláda. A to je celé. Ptám se na to pana předsedy Dufka, který tady ten návrh dal. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, tedy nebyla zcela zřejmá ta reakce na průběh rozpravy, nicméně pan předseda je přihlášen a nyní je jeho prostor.

 

Poslanec Aleš Dufek: Takže první věc. Vláda zasedá v této budově, já si myslím, že když bude něco akutního, že určitě kterýkoliv ministr je připraven s poslanci diskutovat.

Musím nějak reagovat tady na to, co se nám tady tak po ránu rozjelo. Mému panu kolegovi Bělobrádkovi tady zřejmě přišla atmosféra moc poklidná, takže trošku zřejmě tady nějakého adrenalinu přinesl. Nicméně musím reagovat na jednu jedinou věc, kde bylo hnutí ANO označeno jako strana, která má 35 % z odhadů preferencí, my máme 2,5 %. Pravda je, že zase z hlediska jaksi historické délky našeho trvání jsme tady někde mnohem, mnohem déle než vy. A už byly i v minulosti situace, kdy KDU skutečně ty preference neměla vysoké a byly tady strany, které měly velmi vysoké preference - a KDU-ČSL tady je a ty ostatní strany tady v parlamentu nejsou. Takže nás nepodceňujte a naopak se sami snažte, abyste si ty vysoké preference udrželi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní se hlásí pan poslanec Hubert Lang s faktickou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Tak já jsem tady vznesl dotaz a vlastně z těch přihlášených na pana ministra zahraničí. Já jsem se ptal na to, jakým způsobem vlastně to Ministerstvo zahraničí bude ty pošty v těch nějakých divokých destinacích prostě nějakým způsobem zařazovat. Pane ministře Lipavský, mohl byste mi na to odpovědět? Mě to opravdu zajímá. Hovoří se o tom, že prostě se tam musí doručit vlastně ty lístky, potom ta osoba tam provede ty úkony, které má, vloží to zase do těch obálek a odešle to zpátky na ten generální konzulát nebo zastupitelský úřad. Já jsem to říkal tady včera, pan ministr Rakušan říkal, že to jsou nějaké vtípky. Já to opět zopakuji. Je to prostě nějaká poštovní schránka někde na poušti zapíchlá, přijede tam nějaký beduín, vysype tam tu budku jednou za čas - co když to nestihne? A potom ten oprávněný volič bude říkat, já napadám tyto volby, protože prostě moje právo nebylo uplatněno. Já jsem všechno splnil a třeba to tam nedoputuje. Takže bych se chtěl zeptat pana ministra zahraničí, jak toto je ošetřeno.

A abychom se dostali do toho ratia, do těch kolejí. Nevím, proč někdo říkal nějaké emoce. Já jsem tady vystupoval v těch prvních deseti minutách, pravděpodobně jste mě neposlouchali, protože tady byl takový hluk, myslím si, že jsem neříkal nějaké úplné nesmysly, jenom jsem se dotazoval na nějaké věci. Chtěl bych se zeptat konkrétně třeba na § 6c, kde se hovoří v tom prvním odstavci, že se ta osoba, která požádá o to doručení písemností, tak buď jí to vydá ten zastupitelský úřad, přímo té osobě, nebo se prokáže písemnou plnou mocí s úředně ověřeným podpisem voliče. A v odstavci nebo § 2 hned v efku je, že potom zase zpátky je tam text prohlášení, ve kterém volič prohlašuje, že hlasuje osobně, a místo pro podpis. A už tam není žádný ten ověřený podpis. Takže když si žádáte o ty lístky... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Já se ještě jednou přihlásím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom shrnu přihlášené do rozpravy. Teď se s faktickou hlásí pan poslanec Foldyna, potom pan poslanec Pavel Svoboda. A následně zde jsem vnímala přihlášku přednostního, ale hlásí se s přednostním právem také pan ministr Lipavský. Takže to je zatím pořadí přihlášených. A pan poslanec Foldyna. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji, paní předsedající. Já bych se chtěl poznámkou vymezit tomu, co tu můj kolega Pavel Bělobrádek říkal, Podívejte se, já nechci poměřovat, jestli jsme větší, či menší politická strana. Jsme prostě v demokratickém systému, vy jste tady zastoupeni, my jsme tady zastoupeni. Já mám rád tradiční hodnoty, poměrně mě mrzí, že lidová strana s tak tradičním programem skomírá a má 3 %. Ale zřejmě to prohlubujete tímto.

Podívejte se, my tu projednáváme procesní záležitost voleb. Voleb, které jsou zastoupeny určitými paragrafy i v Ústavě České republiky. A my tu měníme princip těchto voleb a zdráháme se to projednat ve 120, v čísle 120, v režimu, který odpovídá ústavním náležitostem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP