(10.00 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

My dobře víme, že koneckonců budeme za chvíli, doufám aspoň, projednávat návrh ústavního zákona o celostátním referendu a ten také odkazuje na prováděcí zákon. Takže chápu, že tatáž připomínka může zaznít i ve vztahu k navrhovateli tohoto ústavního zákona. Na druhé straně tady jde o víceméně technikálii, kterou by určitě legislativní proces včas, kdyby byl řádný, zachytil.

Moje otázka teď i na pana ministra zahraničních věcí zní, kdy a jakým způsobem budou ty prováděcí předpisy doplněné? Jestli se na nich už pracuje? Protože na tomto jednom konkrétním případě jsme viděli, že ďábel tkví v detailu a že skutečně to nám tady chybí. Opakované dotazy - jak se to území, které bude procházet třeba válečným konfliktem, bude definovat v podzákonných nebo zákonných normách? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní je přihlášen pan poslanec Radek Vondráček, poté pan poslanec Karel Haas. My se vystřídáme v řízení schůze. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Nepotřebuji dvě minuty, protože má ctěná kolegyně Helena Válková to řekla tak, jako jsem se chtěl zeptat já. Těžko projednávat takovou zásadní změnu volebních zákonů bez toho, abychom měli alespoň představu - nejlepší by byl samozřejmě předložený ten prováděcí předpis - o základních parametrech toho předpisu. Vzpomeňme si, kolikrát už jsme to zažili za posledních deset let v opačném gardu, kdy nám tehdejší opozice, nynější koalice, vyčítala, že porušujeme jejich práva, když jim neukážeme prováděcí předpis, že bez toho to není možné vůbec realizovat. Vzpomeňme si, jak úspěšně blokoval Senát novelu ústavy o rozšíření pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, když odmítal cokoliv projednat bez toho, že by byl schválen prováděcí zákon. Můj.

Já jsem ale teď obdržel zajímavý podnět z Francie. Když se tady bavíte o vypínání některých obvodů, tak ten dotaz nemohl přijít odjinud než z Francie. Ten dotaz zněl: Co když bude stávkovat pošta, to vám vypnou volby? Tak jsem se chtěl zeptat pana ministra, když tady je a bude reagovat, jaké máme diplomatické nástroje a jestli se tohle nějak předpokládá, protože to by nám francouzští pošťáci vypnuli volby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zdravím, kolegyně, kolegové. Budeme pokračovat faktickou poznámkou pana poslance Haase. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Snažím se odpovídat na všechny otázky, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, zazněly tady dvě otázky přímo na mě k family votingu - to je otázka tajnosti voleb, a pak znova ještě to zmocňovací ustanovení.

Tak k family votingu a tajnosti voleb. Je to nejpodstatnější právní bod projednávaného sněmovního tisku. Teď se omlouvám, že budu lehce odborný, ale nebojte, vidíte, že nemám před sebou počítač, nemám dokumenty. Věřím, že právníci v tomto sále potvrdí nebo si to dohledají, že judikatura českého Ústavního soudu, Evropského soudu pro lidská práva, doktrinální odborné názory odborníků se v otázce tajnosti shodují v jednom zásadním principu, že žádný stát na světě nikdy nezajistí stoprocentní tajnost volby v každé jednotlivé situaci. To je nemožné, protože potenciálních situací na světě je nekonečno. Ta otázka tajnosti voleb ve svobodných zemích je postavena na tom, že stát garantuje proceduru, která tu tajnost volby voliči umožňuje. To je otázka tajnosti. Opravdu se podívejte na judikaturu českých vysokých soudů, Evropského soudu pro lidská práva. Jinými slovy bavme se o tom, jestli ta procedura jako taková - nikoliv o tom, jestli ji, v uvozovkách, poruší ten konkrétní volič třeba v rovině family votingu nebo podobných jevů, ale jestli stát nabízí garantovanou proceduru. To je otázka tajnosti.

K těm územním obvodům. Prosím vás, ministerstvo má stanovit... Nechtějme zase ve světě, který se turbulentně mění, aby teď tady ležel návrh územních obvodů, ve kterých budou nebo nebudou probíhat v budoucnu jednotlivé volby. O tom je zmocňovací ustanovení, aby ministerstvo dnes předložilo prováděcí předpis. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Maříková, poté paní poslankyně Válková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Děkuji panu poslanci Haasovi za tu reakci a odpovědi a měla bych na něj ještě jeden další dotaz. V tomto případě ale přece stát nemůže garantovat, že za toho voliče nebude nikde hlasovat nikdo jiný. Předpokládám, já jsem ten zákon četla, tam to ošetřené nijak není. Pokud ano, tak mě prosím opravte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Jenom poprosím o oslovování kolegů a kolegyň prostřednictvím předsedající. Paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Já budu také strašně stručná. Mně jde o to, jestli si myslí pan poslanec Haas, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, že je ta ochrana tajnosti voleb dokonalá v tom navrhovaném tisku... (Poslanec Haas neposlouchá, řečnice vyčkává.) Já to zopakuji, je to dotaz na pana poslance Haase, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Jestli si myslí, že ta ochrana tajnosti voleb je dokonalá v tom smyslu, jak je zajištěna, jak nás tady všechny informoval. Protože já myslím, že není, přinejmenším pokud jde o trestněprávní ochranu tajnosti voleb, která se nevztahuje na ty korespondenční volby, jak jsem o tom hovořila, a § 351, maření voleb a jejich průběhu, trestního zákoníku, na to nemohl pamatovat, když vznikal. To je první otázka.

Druhá. Já jsem se neptala na konkrétní území pana ministra zahraničních věcí, ani vás, pane poslanče Haasi. Logicky, protože by to bylo už nad možnosti každého legislativního útvaru nebo navrhovatelů zákona, je tam teď vypočítat a stále je měnit. Víme, jak je to třeba u seznamu omamných látek. Mně šlo o ta kritéria. O stanovení kritérií, která budou závazná potom pro zařazení konkrétního území do té příslušné normy, ať už to bude prováděcí zákon, což doufám, nebo vyhláška. Takže mně jde o rámcová kritéria, která není tak těžké vytvořit. Třeba tam napsat, že to bude v souvislosti s válečnými konflikty, živelními katastrofami, vypočítat je třeba demonstrativním výpočtem, abychom se něčeho mohli chytnout. Já jsem to tam nenašla. Pokud to tam je, tak se omlouvám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. K další faktické je přihlášen pan poslanec Mašek, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Opět ke kolegovi Haasovi, vaším prostřednictvím. Pan kolega nám tady vysvětloval, že vytvořit seznam nějakých obvodů prostě je ještě asi předčasné. To není předčasné. Ten seznam musí být jednoznačně stanoven, pane kolego. Potom, jak jste správně řekl, podle toho, kde bude aktuální válečný konflikt, kde se prostě něco bude dít, tak pan ministr určitě vyhlásí, že tam není třeba tu korespondenční volbu uplatňovat. Ale tohle je bohapustá výmluva, protože prostě tohleto vůbec nemáte ještě připravené.

Když tady po delší době vidím odcházejícího pana ministra Šalomouna a vidím před ním ten pakl dokumentů, ve kterém bude těžko hledat to, aby zdůvodnil, proč přes vás, pane ministře, prošel ten nápad tohleto řešit pozměňovákem. Přece logická záležitost a vy byste - no, netvařte se, já si myslím, že máte vliv na pětikoaliční poslance, věřím, že se na vás určitě obraceli o dobrou radu, jak dál postupovat. Ale vy víte dobře, že Legislativní radou vlády by tohleto těžko procházelo, pokud by to byl vládní návrh. Neprošlo by to připomínkovými místy. Je tady velký problém. Budu rád, když zareagujete třeba faktickou nějakým způsobem. (Oslovený gestem vyjadřuje souhlas.) Ano, děkuji, těším se na to, takže vám rád dám prostor.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já to tedy také doplním, nebo respektive zareaguji na pana poslance Haase, když se vracíme k těm prováděcím předpisům. Když jsem říkala, že je povinnost mít teze těch prováděcích předpisů, když jdete na Legislativní radu vlády... Kýváte hlavou, takže to máte v povědomí, víte to. Já vám řeknu, co se stalo osobně mně, když jsme byli na Legislativní radě vlády a předkládali jsme zákon a ty teze jedné vyhlášky jsme neměli, a to z prostého důvodu, protože Evropská komise stále slibovala, slibovala. A vlastně to doprovodné, to, co my jsme potřebovali k tomu, abychom tu vyhlášku vůbec mohli vytvořit k té směrnici, tak stále jsme čekali, čekali, čekali a ono nic nepřicházelo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP