(9.50 hodin)
(pokračuje Petr Sadovský)

Pane kolego, nezlobte se, ale ve chvíli, kdy tady paní předsedkyně Sněmovny řekla, že je předsedkyní všech, jako tady... Pamatujete si nějakou situaci, že když byl předseda Sněmovny - vy vlastně, omlouvám se, nepamatujete - ale když byl předseda Sněmovny Radek Vondráček, že by se něco takového stalo? To, že by byla paní předsedkyně předsedkyní všech, to znamená, jak opozičních, tak koaličních poslanců? Skvělý díl na Star Trek. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Opět apeluji, abychom se vrátili k meritu projednávané věci. A nyní pan poslanec Zdeněk Kettner, poté pan poslanec Karel Haas a Hubert Lang. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Já bych taky reagoval na pana Svobodu. Já se omlouvám, ale kdo seje vítr, sklízí bouři. Takhle to prostě funguje, takže se nemůžeme divit. Vy víte velice dobře, že při svých proslovech já nikdy neútočím osobně, nikdy to dělat nebudu, ale bránit se člověk musí. A tady to je taková typická ukázka dvojího metru, což je další takové moje životní motto, že prostě dvojí metr nesnáším, rovina musí být.

Já tady slyším něco o fňukání, což si myslím, že to je trošičku už dehonestace člověka, obzvlášť když se jedná o dospělého muže. Ze strany pětikoalice už jsem tady slyšel tisíckrát horší výrazy - od zlodějů a tak dále - ve veřejném prostoru. Takže já teď marně se snažím jakoby porovnat, jak slovo nectěná a nepředsedkyně, jakým způsobem je urážlivé. To je vyjádření - slušné - názoru, to není žádný sprostý výraz. Jak se mluvilo o tom, že se některá slovíčka zakážou, tak možná se rozšíří ten seznam i o slova, která začínají předložkou "ne", protože to je něco negativního, a tím pádem to můžeme brát jako urážlivé. A už se dostáváme do takového toho kolotoče - za chvilku to tady bude v Evropském parlamentu, tam se taky řeší takové úžasné důležité věci pro občany Evropy. Tak my do toho taky sklouzneme? Takže prosím, pokud nechcete sklízet bouři, tak nezasévejte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Opět připomenu, že projednáváme zákon o správě voleb a že by bylo velmi vhodné vrátit se k meritu projednávané věci. Pan poslanec Haas. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Dobré ráno. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já vyslyším vaše volání a vrátím se opravdu k věci, protože kolegové z opozice tady položili dotazy primárně k tomu zmocňovacímu ustanovení pro Ministerstvo zahraničních věcí. Takže já se opravdu vrátím k té své roli ze včerejška. Tak chci ujistit, že ten § 58 (odst.) 3, a to je možná důležité, protože se to tou debatou prolíná, rozhodně neznamená, že by mohlo Ministerstvo zahraničních věcí - a teď to slovo řeknu v uvozovkách - takzvaně vypnout volební právo pro české občany v zahraničí na některých územích světa. Je to o tom, že ministerstvo má zmocňovací ustanovení pouze pro korespondenční volbu v závislosti na aktuálním vývoj na tom daném území. Primárně prosím vás z pohledu, a to si řekněme zcela věcně, válečných konfliktů v dnešním turbulentním světě. O tom je § 58 (odst.) 3. Jinými slovy i kdyby - a tady v některých výrocích to zaznělo, a teď to říkám opravdu zcela věcně, že by ministerstvo mohlo nějak ovlivňovat volební právo - i kdyby ministerstvo podle § 58 (odst.) 3, nebo navrhovaného § 58 (odst.) 3, nestanovilo pro některé území světa volební obvod, tak normálně probíhá jiná možnost volby, jiná možnost volby než korespondenční. To je první věc.

A druhá věc - k těm obvodům. Já zase teď použiju data z roku 2021 z parlamentních voleb. Pokud se podíváte do dat Českého statistického úřadu, tak Ministerstvo zahraničních věcí a zastupitelské úřady jako podřízené organizační složky Ministerstva zahraničních věcí zrealizovaly volby v plném rozsahu bez jakýchkoliv problémů řekněme i v neklidných regionech světa typu Etiopie, Mali, Ghana a tak dále. Možná vystoupí pan ministr zahraničních věcí. Tak jenom tyto dvě věci. A snad jsem se opravdu vrátil k projednávanému tématu (Předsedající: Děkuji.), chtěl jsem zdůraznit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za to. A jak už jsem avizovala, pan ministr je přihlášen stále, akorát nyní je tam přihlášeno také několik poslanců s faktickými. Jako první pan poslanec Hubert Lang, poté paní poslankyně Berenika Peštová, následně paní poslankyně Helena Válková. Prosím, k průběhu rozpravy.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já děkuju za to upřesnění od pana kolegy Hase a myslím si, že se vracíme opět k té věci. Já jsem to takhle neřekl, jo? Já jsem jenom řekl, že prostě to tam zaznívá, v té důvodové zprávě. Nikdo neříká, že v těch regionech je vypnutá volba. Mají ti lidé, kteří tam budou, ti naši občané, možnost samozřejmě zajet někam na ambasádu nebo generální konzulát, ale potom se dotazuji, říkám si, vznáším otázku, proč tedy potřebujeme korespondenční volbu, že jo? Protože tam, kde je to v pořádku, ten svět je v pořádku, není tam žádný válečný konflikt, nejsou tam žádné ty pofidérní pošty a další věci, tak tam naši občané mají dneska možnost podle stávající legislativy volit, volí na generálním konzulátu nebo na zastupitelském úřadu. A právě v těchto destinacích, které mohou být takto dotčeny, tak vlastně vy stejně říkáte, že korespondenční volba tam nejde uplatnit, ale není jakoby sebrána ta možnost jít volit. Ten člověk se prostě musí sebrat, chca nechca, bude muset dojet na nějaký zastupitelský úřad nebo generální konzulát, protože bohužel se nachází v nějaké části světa, která je nestabilní. To mi snad dáte za pravdu.

A chtěl bych pokračovat na svoji předřečnici paní Bereniku Peštovou, prostřednictvím paní předsedající. Já bych taky chtěl slyšet tu odpověď od navrhovatelů nebo někoho tady, třeba pana Haase, opět prostřednictvím paní předsedající, jak je to tedy s family voters, s těmi volbami v komunitách? Já říkám, sám jsem to včera říkal, mám manželku Slovenku, my jsme se tady scházeli po rozdělení republiky, vznikaly takové spolky Slováků v Čechách, tam se sejdou ti lidi, řekněme si hypoteticky, sejdou se někde v Nebrasce, je tam v nějaké vesnici osm, deset českých rodin. Ti lidi se sejdou, udělají si z toho nějaký společenské posezení, teď ony jim tam přijdou ty lístky, oni to rozeberou, že jo, komunitně se nějak vyjádří, pak to tam někdo nasype, nějaký ten starší a podobně - to všechno může nastat. Já netvrdím, že to budou tisíce nebo stovky hlasů, ale je tam ta nerovnost, jo? Už tam dochází k nějakému ovlivnění a ta volba není pro toho člověka nějaká tajná, protože může být ovlivněn tou komunitou. (Předsedající: Čas.) A ty věci, které (Předsedající: Čas prosím.) dostáváme (Předsedající: Čas prosím.) Pardon.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A opravdu, ty otázky zaznívají už i trošku opakovaně. Pan ministr je přihlášen k tomu - (Poslankyně Peštová žádá o slovo.) Prosím, paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Jenom na úvod - prosím vás, pokud věcně se odchýlíme, tak ano, rozumím tomu. Ale ne abyste nám tady pokaždé říkala, když vystupujeme, že tu něco opakujeme. Ano, my se možná opakujeme, ale je to na předřečníka, který něco vyslovil. Takže já chci reagovat na pana poslance Haase.

Pane poslanče Haasi, prostřednictvím paní předsedající - a jsme správně u toho merita věci. To znamená, že když vy se tady bavíte o prováděcích předpisech, když se tady bavíte o zákonech, které jste novelizovali a které mají zmocnění na nějaký prováděcí předpis, tak kdybyste šli tím řádným legislativním procesem, tak byste museli na Legislativní radu předložit teze těch prováděcích předpisů, to znamená vyhlášek, nařízení. Takže ta Legislativní rada vlády už by se vyjadřovala i k těm tezím vašich nařízení nebo vašich vyhlášek. Bohužel toto nenastalo a zase jsme tady. To, co jsem tady říkala včera, a bavila jsem se a vlastně dávala jsem dotaz na pana ministra Rakušana - ano, já jsem to dohledala, nedali jste si to do legislativního plánu prací na rok 2023, ale na rok 2022, usnesením, které bylo schváleno 27. dubna 2022, a bylo to usnesení číslo 332, ale pozor, byla to novela zákona o správě voleb, ale nebylo to s korespondenční volbou, protože na tom jste neměli koaliční shodu. Takže jestliže jste dělali tu novelu toho zákona, kterou jste dělali řádně, a dali jste ho do řádného procesu, tak bohužel jste to nedělali s touto změnou - a ta by tam byla i vyznačena, co se novelizuje, jo? Takže můžeme si tady hezky říkat, prostě věděli jste moc dobře už v roce 2022, že půjdete tímto způsobem a nepůjdete řádným legislativním procesem. Takže pane, pane poslanče Haasi, prostřednictvím paní předsedající, ty teze těch vyhlášek bych chtěla vidět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Helena Válková, poté pan poslanec Radek Vondráček. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Tak to je přesně to, co mně umožňuje ten dotaz mé kolegyně paní poslankyně Bereniky Peštové, abych zkrátila svoji otázku na pana ministra zahraničních věcí nebo na pana kolegu, pana poslance Haase, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, protože opravdu ten zmocňovací paragraf, to ustanovení je prázdné, protože neodkazuje na kritéria, která by stanovila, o jaká území a za jakých podmínek se tam ty korespondenční volby nebudou provádět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP