(11.10 hodin)
(pokračuje Jan Lipavský)

Další problém u těch konzulárních jednatelství je, že vyžadují souhlas přijímajících států. A už jsem uváděl ten bulharský příklad a nerad se opakuji. Prostě to není jednoduchá operace a ten souhlas vlastně ve velké části zemí buď nelze, nebo to není vůbec jednoduché ho získat. A naopak tím by právě ta organizace voleb byla daleko více ohrožena.

Dovolím si ještě jednu poznámku, která padla k tomu, jakým způsobem kdo všechno bude moci volit. Tak tady bych chtěl říct, že to číslo 600 000 je hrubý odhad. Samozřejmě ten proces sám o sobě zahrnuje povinnost zápisu do té zvláštní listiny. A předpokladem zápisu do této listiny je platný doklad. A samozřejmě platný doklad může mít pouze občan České republiky. A v této - a říkám, ten hrubý odhad je 600 000, lidé se různě pohybují. Myslím si, že asi není ani žádoucí, aby český stát přesně do posledního puntíku věděl, kdo kde vysloveně žije nebo jestli někam odjíždí na studia, protože to jsou skutečně různé případy. Rolí státu není nějaké estébácké šmírování. Ale samozřejmě pokud někdo má platný doklad, pak může požádat o zápis do tohoto seznamu, doloží potřebné dokumenty, tím jsme se zde také probírali.

Ale proč o tom takto detailně hovořím: To, co jsem chtěl říct, byla ta zmínka v té druhé poslanecké novele, která také je, přiznám se, že nevím, v jaké fázi ve Sněmovně, a to je návrh zákona, toho, aby některé osoby mohly také nabýt české občanství, na které dneska nemají nárok. A tady bych byl opravdu velmi citlivý, protože se tato novela připravuje především s ohledem na osoby, které žijí ve Velké Británii, na lidi, kteří utekli před především nacistickým režimem. Není to žádný velký počet lidí, ale jsou to lidé, kterým opravdu morálně dlužíme, morálně dlužíme to, aby měli možnost se stát českými občany, protože jsou to potomci osob, které musely z českých zemí utéct před totalitou. A byl bych velice nerad, kdyby se tyto dvě látky jakkoliv promíchávaly. A samozřejmě opět platí, že pro zápis na voličský seznam musíte mít platný doklad, kterým tedy dokladujete, že jste občan České republiky.

Já věřím, že jsem alespoň část těch dotazů zodpověděl, a samozřejmě bedlivě sleduji jednání dál. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou je nyní na řadě Zuzana Ožanová, poté Berenika Peštová. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Poprvé jsem vás pochválila, pane ministře, teď opravdu ne. My hovoříme nikoliv o textu celé vyhlášky a o tezích, což je běžné, a já jako zpravodaj mnoha tisků vím, že je to standardně, že ministerstva dávají teze vyhlášek, které připravují. A jestliže jeden z pirátských ministrů argumentuje tím, že to tady v nějaké podobě už je to z roku 2019, prošlo to Legislativní radou vlády, tak ty teze máte mít už od roku 2019. A nikdo po vás nechtěl celý text vyhlášky, ale teze. Poslanec má ústavní právo - no jasně že jo! Kdybyste to tu poslouchal, to říkají všichni. Ale my říkáme, že vlastně neznáte, pane ministře, programové prohlášení vlády. Přečtěte si ho! My někteří ho čteme opakovaně, protože nevíme, kdy se zase změní. Máte tam, že vše, co máte v programovém prohlášení vlády, budete dělat standardní legislativní cestou. Skutek utek! Je to lež! A kdo to tam chtěl? Především Piráti. Máte ministra pro legislativu a tady nám budete kázat? Já vím, že poslanec má právo předložit zákon, to víme všichni. Ale vy jste se zavázali, že v případě toho, že to budete mít ve svém programovém prohlášení vlády, budete tak konat výhradně standardní legislativní cestou. Tak prosím vás, v tom mě neškolte!

A co se týče toho, jak to Piráti prosazují: Včera tady kolega říkal, jak se na eDoklad, na eObčanku, nemohl kolega z Karviné dostat do Sněmovny. Včera si lidi nemohli vyzvednout léky. A Digitální agentura se vám fakt povedla! Byli jste přece vždycky proti agenturám, a najednou si jednu pro sebe zřizujete! To je fakt dobré. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Lang.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jenom doplním paní poslankyni Ožanovou prostřednictvím vás. Ono to programové prohlášení už prošlo takovou turbulencí, že by si to spíš vyžádalo požádat o důvěru vlády, když už jsme u toho.

Ale ještě k vám, pane ministře. Vy máte takové ty manýry, neustále používat ty estébácké věci a šmírování a co estébáci. Pane ministře, koukněte se do občanky a kolik vám je let. Vy jste to vůbec nezažil, tu dobu, takže jako pokud to máte z doslechu, tak to radši nepoužívejte. Děkuji.

A teď se vrátím k tomu, co jste říkal ohledně toho legislativního postupu, nebo procesu. Pane ministře, vy si myslíte, že jsme hloupí, že nevíme, že na tom vašem skvělém poslaneckém návrhu pracovala ministerstva? Vy si myslíte, že nevíme, že vy byste to nebyli schopni udělat? Ano, máte tady skvělé právníky, to ano, to jistě. Ale nejsou to právníci, kteří jsou věcní. Vy jste využili právníky, kteří jsou na těch ministerstvech, tak proto to tady akcentujeme a říkáme, a jestliže jste si tam nechal dát zmocnění na vyhlášku, tak už byste teď, v současné době, je to v Poslanecké sněmovně, měl vyšívat na paragrafovém znění. A pokud se vás ptáme i třikrát, čtyřikrát a nedostaneme odpověď, tak vaše povinnost, vy jste odpovědný Poslanecké sněmovně, vy jste odpovědný Poslanecké, a jestliže se poslanci ptají... (Ministrova reakce z vládní lavice.) Zmáčknete si čudlíček. Takže jestliže se poslanci ptají, tak vy tady máte přijít a odpovídat, I kdybychom se měli ptát pětkrát! Protože podívejte, kolik vás tady je, a střídáte se tady jak do houslí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou vystoupí nyní pan poslanec Lang, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Tak já bych se zase vrátil k nějaké věcnosti, i když u pana Lipavského to asi opravdu nejde. Několik věcí. Přesně kolegyně Ožanová, prostřednictvím vás, paní předsedající, my jsme to tady už mnohokrát řekli. Pane ministře, kdybyste tu seděl, jako tu sedíme my těch pět nebo šest dní, tak byste věděl, že my jsme nerozporovali nikdy, že má poslanec právo dát, poslaneckou iniciativou sem vložit nějakou zákonnou úpravu nebo nějakou zákonnou normu. Tak už to neopakujte! Vždycky sem přijde nějaký ministr, který dostane tu příslužbu a pořád to tady opakuje dokola. Je to ohraná písnička. Je to takový kolovrátek, který pořád tady melete dokola. A je to úplně jedno, kdo to povídá. Už to neříkejte, protože my jsme to tisíckrát a jednou vyvrátili! To je první věc.

Když jsme se tady ptali - říkáte, konzulární jednatelství bychom museli zřídit. Muselo by jich být asi, asi 350. Jak jste k tomu přišel? Proč jich není 280, proč jich není 420? Jak 350? Proč by to bylo 350? Říkáte, že vesměs máme voliče v západním civilizačním okruhu. A vlastně pak jste jmenoval Argentinu, jmenoval jste Kanadu, tak já to počítám třeba do deseti. V tom návrhu je 5 milionů, teď z vás vypadlo, že už je to 15 milionů. A potom, vy jste jaký předseda... tedy čeho jste ministr? Ministerstva zahraničních věcí. Vy tady už jste několikrát zmiňoval, že byste musel vyjednávat. O čem je Ministerstvo zahraničí? O mezinárodní politice, o vyjednávání. Vy si nedokážete vyjednat v těch spřátelených zemích prostě nějakou tu místnost, to konzulární jednatelství? Nehledě na to, že určitě tam máte někde krajany, ti by se toho rádi zhostili, možná by vám i zadarmo tu místnost pronajali, protože to považují za čest, když tedy jsou takoví patrioti, aby tam třeba ty volby uspořádali. Prosím vás, co to tady říkáte? Vy nejste schopný vyjednat si s některými státy na dva dni pronajmutí nějaké místnosti? Tak to už začněte dělat, když víte, že to někde hoří a že to někde pro ty krajany chcete dělat! Co to tady povídáte?

A ty estébácké metody! Vy jste nebyl na světě, vy jste ještě chodil po houbách, prosím vás, co to tady povídáte? Vy když už nevíte, kudy kam, tak vytáhne tady nějaké estébácké metody? Třicet čtyři let po revoluci? Nechte si to! To je úplně zoufalé. Ještě se k těm estébáckým metodám připojím, protože opravdu mě zajímá, co tím myslíte. Jaké estébácké metody? (Celá řeč pronesena hlasitě, rozčileně.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas! Děkuji. Nyní pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Kettner. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP