(11.20 hodin)

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já to zkusím poněkud klidnější formou, i když ty estébácké metody a šmírování na konkrétní dotaz, aby ministerstvo zveřejnilo počet lidí, kteří mají platný cestovní pas, a byli to zároveň lidé - já teď nechci studenty na cestách, nechci krátkodobě nebo dlouhodobě pracující v zahraničí. Já chci ty lidi, pane ministře, já vám napovím, já chci, abyste to srovnali s těmi, kteří tady nemají zaplacené zdravotní pojištění. To jsou přesně ti lidé, co tam dlouhodobě žijí a o kterých tady jednáme. A není to žádná estébácká metoda. Já po vás nechci, že Karel Novák tady nemá zaplaceno, ale chci tu číslovku, kolik lidí v zahraničí dlouhodobě žijících - pro vás, zda to nevíte, rovná se lidé, kteří tady nemají placené zdravotní pojištění - má platný český pas. Jestli to nejste schopný tohleto vygenerovat, tak je to smůla. Pak tedy vydáváte ty pasy asi nějak nekontrolovatelně. A já vás o to prosím a já vás o to žádám. A tady Berenika Peštová, moje ctěná kolegyně, vám řekla, že my vás tady jako poslanci můžeme žádat. My vás tady, možná je to pro vás překvapení, můžeme jako vládu se pokusit i úkolovat, i když se to zdá jako beznadějná věc. Takže pokud budete frajer a pokud ta čísla umíte ověřit, tak zmáčknete čudlík a přijdete mi to číslovku říct. Já si myslím, že na to máme právo my poslanci, mají na to právo občané České republiky, aby věděli, o čem se tady bavíme. A jestli vy to máte úplně na vodě, žádná čísla nevíte, tak je to extrémní ostuda. Nezlobte se, ostuda ministra zahraničních věcí!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je nyní na řadě pan poslanec Kettner, připraví se paní poslankyně Ožanová, poté pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Já bych též zareagoval na pana ministra. Mě zaujala ta pasáž, jak tady krásně citově zabarveně vyprávěl o našich krajanech ve Velké Británii, jejich potomcích, kteří nemohou získat státní občanství, a že jim to morálně dlužíme. Já jsem doteď žil v tom, že není problém si zažádat naše občanství, obzvlášť když je tam nějaké to příbuzenstvo. Nebo, pane ministře, vy máte povědomí o nějakém porušování našeho zákona, že byly nějaké objektivní příčiny v naší legislativě nebo konkrétní jedinci bránili těmto potomkům získat naše občanství? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Feranec, poté paní poslankyně Adámková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Budu reagovat na pana ministra Lipavského a překvapivě navazovat na svého kolegu Zdeňka Kettnera, vaším prostřednictvím. Pan ministr tady vyslovil, že neví, v jakém stavu je zákon o státním občanství. Já vám to řeknu. Byl předložen v listopadu roku 2023 a 7. 12. 2023 byl zákon o korespondenční volbě. Zákon o státním občanství, jak tady to zmiňujeme, má dle předloženého poslaneckého návrhu nabýt účinnosti 1. 7. 2024, to znamená ještě letos. Je tam především to, že se tam odůvodňuje v důvodové zprávě - promiňte, já jsem to fakt četla - že je problém při dokazování a podobně, takže nahradíme čestným prohlášením. Víte, v korespondenční volbě budeme nahrazovat čestným prohlášením, v tomto zákonu, protože je špatná důkazní situace, nebo někteří lidé nemohou prokázat věci, které tvrdí, tak se to nahrazuje čestným prohlášením.

Promiňte, mně jako člence ústavně-právního výboru toto opravdu vadí. Já už jsem tady včera to přirovnala k tomu - že proč trestní řízení? Vždyť ten obviněný může čestně prohlásit, jestli je vinen nebo nevinen. Když už čestné prohlášení takto rozšiřujeme na tolik věcí, tak už rovnou do trestního řádu, vždyť nám to zlevní, zlevní to soudnictví a konsolidace veřejných financí potom bude levou zadní.

Takže v jakém stavu to je? Chcete nabýt účinnosti 1. 7. 2024? Místo do třetí generace do čtvrté generace. A dali jste to přibližně tři čtvrtě měsíce předtím, než jste dali zákon o korespondenční volbě. V takovém je to stavu, pane ministře. A doporučuji si to přečíst.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou je přihlášen pan poslanec Feranec, poté paní poslankyně Adámková a následuje pan poslanec Lang. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Paní ministryně, páni ministři, dámy a pánové, já budu reagovat na průběh rozpravy a na to, co říkal pan ministr Lipavský. On se tam zmínil, když řešil, kdo je oprávněn, tak řešil - zkontroluje se platný doklad. A já se ptám, v které fázi probíhá ta kontrola v případě že využiji tu možnost a pošlu si žádost o zápis do zvláštního okrsku, to znamená (§) 57a. Já pošlu žádost, uvedu tam příjmení, datum narození, bydliště, doručovací adresa a nechám si tuto žádost ověřit. Pochopitelně předpokládám, že si může nechat ověřit v tom státě podle místních zvyklostí, kde je. A já předpokládám, že jsou různé, různé varianty ověřování. Jestli někde fungují matriky, někde obecní úřady, v některých státech je to tak, že vlastně soukromé osoby ověřují, a tak dále. Tak se ptám, to má ověřit ta osoba, která vůbec nezná české právo, že ten člověk má platný doklad? Nebo v které fázi? Protože v tomto případě mi tady chybí. Zkuste mi to na to odpovědět, když jste to tak sebejistě pronesl, nebo eventuálně zástupce předkladatelů. Trošku mi to nehraje s tím textem, to vaše celkem sebejisté prohlášení, jak postupovat. Děkuji dopředu za vysvětlení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Adámková, poté pan poslanec Lang. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, já mám dvě krátké otázky, které vyplynuly z předchozích vystoupení pánů ministrů. Za prvé bych jenom chtěl zklidnit situaci v tom, že vláda je zodpovědná Sněmovně, nikoliv Sněmovna vládě. Můžete si o těch 200 lidech tady myslet co chcete, ale oni prošli volebním bojem, prošli volbami a lidé je sem zvolili, což se v případě mnoha ministrů říci nedá. Takže bych prosila dodržovat jenom ústavou dané preference a postup chemické reakce, která, jak známo, tady v tom je tedy nevratná.

Za druhé. Chtěla bych navázat na vystoupení pana ministra Lipavského. Ministerstvo zahraničních věcí patří vždycky k těm nejtěžším bezesporu. Ale není možné utíkat od zodpovědnosti s tím, že by se někde muselo vyjednávat. No to budete muset v mnoha jiných případech, nejenom v případě volby. Od čeho také je diplomacie? Nebudu se vracet k základům tohoto slova a k jeho kořenům. A já jsem tady nabízela, kdybychom se minimálně poslouchali, že mám jasnou nabídku aktivní některých našich spolků ve Spojených státech, jmenovitou. Já ty lidi znám, já se s nimi stýkám, nacvičujeme nyní na společný sokolský slet. Vy jste to neposlouchali? Pane ministře, poslouchejte, co se vám říká. Za prvé, vidíte, že s vámi diskutujeme, čili chceme zlepšit tu situaci. O tom, že jste to šili horkou jehlou, o tom žádná. Že tam mnozí naši občané vidí už různé jiné zájmy, o tom taky žádná, o tom zatím vůbec nehovořím. Čili znovu nabízím, prosím, obraťte se na tyto spolky, ony se chtějí zapojit, znají místní komunitu, znají zvyklosti, nejsou to chudáci a chtějí pomoci této republice. Teď tvrdíte, že jim chcete pomoci, ale já to tedy tak úplně nečtu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ano, ale ještě nejdřív se vypořádáme, než dám slovo panu ministrovi Lipavskému, s poslední faktickou přihláškou, kterou má pan poslanec Lang. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já myslím, že je to příkladné, že po mně půjde pan ministr, to je první věc. Já jsem dost emocionální člověk a tohleto těžce nesu, tenhleten zákon, tak já bych se chtěl panu ministrovi omluvit z hlediska toho věku, protože kdy se kdo narodil za to nemůže, že? Takže on je mladý, nemohl zažít tu dobu minulou. O to víc, a to je asi ta poslední zase... Když jsem k němu vstřícný, prosím vás, pane ministře, kdybyste tady byl nebo kdybyste to aspoň poslouchal. My jsme se vlastně v průběhu už těch několika dní té debaty dostali k tomu, že máme tady nějaký počet našich občanů v zahraničí, my jsme dospěli k tomu, že když prostě půjdete volit v Čechách, přijdete v době voleb do volební místnosti, tak volební komise vám zkontroluje platnost dokladů - občanského průkazu nebo pasu případně. A když ho máte neplatný, tak prostě nemáte šanci odvolit. My jsme jenom vznesli ten dotaz vlastně, jak se tohleto bude ověřovat v tom zahraničí v korespondenční volbě. A jestli to považujete za nějaké estébácké metody, nebo jak jste to tady nazval? Co už zase je to, proč s vámi absolutně nemůžu v tom souhlasit. I vzhledem k tomu, že jste nemohl zažít ani fyzicky. A prostě je to nesmysl úplně, co říkáte.

Tak my jsme jenom vznesli dotaz vlastně, kolik přibližně těch našich občanů v tom zahraničí má ty doklady platné. Protože potom, když ty doklady nebudou mít platné, budou tam někde něco čestně prohlašovat u nějaké místní autority, tak ta ani neví, prosím vás, kde má kolikrát tu platnost toho českého pasu hledat. Oni to nevědí ani naši občani kolikrát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP